jom click!!

Friday, October 31, 2008

My Zara


Mummy sayang Zara..
Daddy pun sayang Zara..
sampai bila bila pun mummy ngan daddy sayangkan Zara..

Zara puteri mummy..
Zara buah hati daddy..

Zara cepat keluar ye sayang...
boley jumpe mummy ngan daddy...
hanya Allah je yang tau perasaan mummy maseni...
how i wish i can hug u now sayang...
and kiss your cute little face..
Zara sweetie...
you're my precious angel...




Thursday, October 30, 2008

Happy 28th Birthday Daddy sayang!..

Happy 28th Birthday sayang...

Be, even tho sometime... i cant show enuff...
and cant say enuff.. deep down in my heart.. i do care bout you..
Thanks Be, for your passion... for still here beside me..
For your understanding... and for still believing in me...
Thank you for being a person who always concern bout my happiness...
Thank you for always make me as your TOP PRIORITY...
Be.. i do realize that all this while, I've been hurt you so much..
and its countless!!.. I'm sorry be for all my wrong doings.. truly i am..

Be... you're de only one on earth who will sacrifice Everything & Anything for me...
There's no one else could be like you..
you're my precious gem.. priceless!!
I am truly.. madly.. deeply.. in LOVE with you.. so lets celebrate your birthday as fun as we can..
i will complete my promise towards you.. that i will always take care of our precious LOVE..
And i will prove it to you that all of your tenderness is more that worth it..

Be... i promise that you will NEVER ever regret for having me as your
Soul mate!
This is the first year we celebrate your birthday as Married couple..
lets make and keep it as our most meaningful memories..

Have a BLESS BIRTHDAY hubby darling....


Countless LOVE,
~mummy~
30th October 2008




Wednesday, October 29, 2008

Hari mencuci Baju Baby Zara.. =)


Date: 28 October 2008
Vanue: Umah mama
Time: 2.30pm

Last nite, erynn text aku, dia tanya baju baby da basuh belom?.. aku macam terpinga2.. kene basuh ke? hehehe.. sbb biasenye kalau aku bli baju baru, main belasah pakai je.. so bile pepagi masuk opis, mcm biase on ym, pastu msg awin, tanye kat dier sbb baby dier kecik lagi... awin cakap mmg la kene basuh nanti kulit baby bleh jadi alergy.. hehehe =p.. mane la aku tau... balik je umah mama mase lunch tanye mama plak, kene basuh ke?... pastu mama jawab... memang la, kan baju baru banyak chemical!!... nanti abis kulit baby jadi merah2... huhu aku jawab la.. nape mama tak penah cakap pon, punya la aku kemas cantik2 baju zara dlm box tu.. dah kene kluarkan balik... mama cakap pas basuh, keringkan then kene ironkan.. baru la baju tu nampak cantik.... aku pun dengan semangatnya.. keluarkan semua baju2, towel, kain bedung ngan blanket zara untuk dibasuh. Tetibe mama masuk bilik, mama cakap tayah la buat lagi, minggu depan maid untuk jaga zara sampai, suruh la dier yang basuh nanti. aku trus je jawab, tayah la sruh dier basuh, baju zara da la macam2 color kang dier main belasah je basuh abis baju zara. hehe kononya semangat le nak membasuh tangan baju baju zara... dah siap cabut semua tag baju, aku pun g kat laundry kt dlm umah... start la membasuh baju dgn terbongkok2 nya... dua baldi besar baju zara!!.. banyaknya nak kene basuh.... dah abis basuh bilas plak... dah abis bilas... aku da terduduk.. sakitnya pinggang!!!...hehehe.. elis ( maid mama) datang kat bilik laundry tu then dier offerkan diri untuk rebdamkan baju2 dalam softlan.. hehe dah ade org nk tolong, aku pun ok kan aje la... so aku un dok la berehat jap kat sofa kat dining room... sambil layan tv... dah 15 minit aku g jenguk balik kat laundry room tu... agak2 da lame la kot rendam tu boleh la jemur plak... so dengan rajinnya, aku pun start la menjemur baju2 zara sampai la abis........ tgh panas lagi!...

Siap jemur, blakang aku rase cm nk patah je.. mama dok gelak.. dier cakap tu la orang excited sangat.. sro tunggu maid sampai tanak.. nak jugak buat sendiri... haa buat!.. kekeke.. padan muke aku sape sro rajin sangat sume nak buat sendiri.... time tu da pukul 3.15pm.. patutnya aku da kene masuk opis balik da... tapi dek sebabkan sakit pinggang yang amat, aku pun masuk bilik aku, on aircon, trus baring.. baring2 sampai le tertido.. sedar2 dah pukul 5.00pm... kakakaka da abis opis nih.. aku kluar je dr bilik.. mama tergelak sambil ckp... haa.. nape ni? da macam ikan kene tuba!.. keke tuba tu satu ubat untuk buat ikan tido.. so bleh le menjala ikan bebanyak.. huhuhu.. au dok senyum je.. trus je g kitchen join minum petang ngan abah yg da balik opis jugak... huhuhu...

soooo... untuk anak mummy zara ni... mummy da siapkan semua, bile lagi si intan payung mummy nak kua ni???.....

Open House Aunty Ida


Date: 25 October 2008 (Saturday)
Vanue: Bukit Jelutung, Shah Alam
Time: 4.00 pm


Sabtu lepas, aku, hubby ngan family g open house aunty ida... our parents long lost friends...
kire kire geng2 contractor abah ngan mama mase kat kuantan dulu... but now aunty ida bukan lagi contractor, tapi dah jadi supplier spare part jet and she even bought four private jet for her own... wahh..melimpah nya rezeki dia.. (kagum aku!)
tu la orang tua2 cakap tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia tak siapa yang tau...
tapi satu yg aku respect ngan aunty ida, dari kitorang kecik lagi dier dah ada 4 ke 3 orang anak angkat, yang dia jaga sampai besar, and now walaupon da jadi Dato' and business woman yang berjaya, dier ttp amik 3 orang baby lagi jadi anak angkat dia... sbb tu la agaknya rezeki dia tak pernah putus.. plus... aunty ida mmg seorang yang gigih yang tak pernah kenal erti putus asa.. sbb tu la dia boleh berjaya....

ok.. cut it off... back to cerita asal... well.. kitorang satu family g open house aunty ida, sbb sememangnya ari sabtu lepas x de ape2 activity plus mmg da lame sgt x jumpe aunty ida n family.. mase kecik2 slalu g holiday sesame... g pulau2.. g thailand, burma, indon... etc...
so makan2... lepak2... da kenyang balik.... hehehehe..

esoknya pulak, aunty ida ngan family dia, and uncle zuki & family( geng contractor kuantan gak) datang dinner kat umah parents aku.... diorang punya borak sampai la kol 1 lebih am!!... punya la tak hingat berborak, sampai anak2 dia sume da tertido.. huhuhu...

Tuesday, October 21, 2008

Padahnya apabila terlebih boring...

Hari yang amat membosankan... huhuhu.. arini staff kat opis ni mc, yang lain semua kat site, so tinggal la aku soang2.. pepagi datang keje, check2 ape yg patut. big boss da tinggalkan note ape yg nak kene buat arini... so buat account sikit2, sign2 4/5 helai kertas, past tu da abis da keje aku untuk harini.... so aku pun on la internet.. hish, celcom broadbandni slalu la cari pasal ngan aku!.. connected tapi lembabb giler!!.. lepas beberape ketika aku menahan sabar, aku pun berjaya online, pastu aku mulakan aktiviti harian internetku... as usual, aku mesti on friendster dulu... pastu baru ym... then facebook... then blog... then youtube..

after about 2 hours, aku da naik boring.. ape nak buat nih... nak ajak berborak, tade orang.. ym pulak, ade yang online tapi tak menarik minat aku untuk berchatting ngan diorang... mane orang lain nih... adoiii.. bosannyer... akupun trus capai hp.. hehehe.. kacau be lah... =p...
aku pun start kacau be... lepas 5.. 6.. msg da tak tau da nk type ape.. cian be.. dier nak kene wat keje, aku lak kacau... hmmmmm... ape nak buat ekk? haaa.. kacau anak mummy ni la...
kekeke aku trus gerak gerakkan pewut.. gosok2 pewut aku.. tetibe....... baby zara nih gerak... huhu cian anak mummy da bangun eyh.. ape la mummy ni kacau zara tido plak... baby zara trus gerak.. start kicking kat dalam womb mummy nih.. oooo.. malam2 baby kacau mummy tido eyh.. ni siang2, baby tido mummy lak kacau baby... biar kite same2 tido malam kang eyh sayang... hehehe

past tu aku teringat yg kat dalam beg labtop aku ade amik dvd cite NARNIA Prince Caspian, boley layan... aku pun trus la on cite tu.... halamak.. x cantik la plak.. gelap semacam je cite ni... potong tol la... so aku x jadila nak tengok...

tetibe.......

aku ternampak gunting kat dlm box atas meje aku ni... hehehe.. rambut depan da panjang nih..
dengan gatal tangannyer.. aku pun capai la mirror kecik kat dlm handbag & start to cut my hair..
krap...krap...krap... bunyi rambutku digunting... hehehe dengan confidentnya aku mengunting.. =D..
then aku g la masuk ladies nak check rambut baru ni... halamak!pendeknye....... nak je aku gam balik rambut aku... nyesal la pulak gatal sangat tangan ni g gunting... lame ni nak tunggu rambut panjang balik.... huwaaaaaaaaaaaa...

rambut depanku yang sudah siap digunting.. =p

moral of de story: walau seboring mane pun anda, jauhkan diri dari mengunting rambut sendiri.... =p... hehehehe.

Monday, October 20, 2008

Aktiviti hujung minggu bersama hubby. =)

gambar 1: pemandangan dari atas bukit..
gambar 2: tempat yg bertanda merah tu la kitorang melepak pagi tu..
gambar 3: mase tgh swimming kat umah mama..

18/10/2008

8.45am - bagun tido je be ajak p breakfast. Mandi2, kemas bilik then kitorang pun g breakfast kat kedai mamak ABC kat Cheras Mahkota. Be suke makan tosei planta ngan kari ayam kat situ, be cakap kat tempat lain tak best. Be order tosei planta satu ngan kari ayam ngan teh tarik. aku pun order same mcm be jugak ngan air milo ais, tapi pas abis je be ckp tak kenyang so order plak roti kosong.. huhu kuat sungguh be makan ari ni... =p.. lepas makan kitorang pun singgah umah mama (memang dah jadi kebiasaan aku ngan be kene punch card kat umah mama ari minggu, kalau tak mesti dia call tanye nape x singgah umah mama).. sampai je umah mama, adik2 sume nga terbaring layan movie, mama ngan abah plak tgh sibuk berkebun kat atas bukit blakang umah... haaaa... jgn tak caye, umah tgh bandar pun ade kebun blakang umah tau.. huhuhu... so be tak pasal2 ajak aku p mendaki bukit blakang umah.. erkk.. biar betol be ni, seingat aku last aku panjat bukit blakang umah tu mase belom pregnant. ni dah 8 bulan lebih be g ajak aku mendaki bukit tuh??... lepas be buat muka kesian... aku pun ikot je la kehendak intan payung aku ni memanjat jugak bukit tu dgn berbekalkan payung sbb matahari da naik.. kekeke bayangkan mendaki bukit sambil pegang payung... huhuhu =p sape sro ajak naik bukit, haaa kan da kene pegang payung... sebelah tangan pegang tangan aku, sebelah tangan lagi pegang payung untuk aku.. kekekeke.. cian be!.. setelah berpeluh2 dan berpenat lelah memanjat, sampaila kitorang kat atas bukit tu.. hehe.. nampakla pemandangan seluruh Bandar Tun Hussein Onn... angin pon bes.. sepoi sepoi bahasa.. hehe.. pastu tetibe abah jerit "ape yg dok kat atas batu tu... panas!".. keke aku ngan be pon gerak le g tengok mama yg tengah menyangkul tanah nk tanam ubi keledek katanya.. hehe pastu mama rangging be sro dier ngangkul.. kakakka kene gelak ngan mama je, mama ckp takde bakat langsung nk menyangkul.. pegang cangkul pon salah.. huhuhu.. ape la be ni.. pastu kitorang p cari ubi plak... sweet potato.. hehe lumbe sape yg dapat jumpe ubi yg paling besa.. =) dah penat tu abah sro turun ikot tangga.. tapi jauh kene pusing.. so nak tak nk kene ikot gak.. nanti kene marah lagi... =p...

Lepas je turun dari bukit tu, aku ngan be dok layan tv kat tepi swimming pool, tgk adik aku tgh mandi2 best pulak rasanya, terus la pujuk be ajak swimming. be ni kalau bab nk ajak swimming malas sket, malas kene clorine katanya.. tapi setelah aku janji pas swimming aku masakkan ikan parang masak asam pedas untuk lauk tgh hari... be pun setuju nk swimming... kekeke berjaya jugak aku pujuk be ni.. =) kitorang pon tuka la baju... tetibe... halamak!.. sume swimming suit aku da x muat ler.. pewut ni da maju kehadapan... dah la sumer swimming suit aku jenis yg 2 pair. so bile pakai je skarang ni.. pewut dah x bleh nk cover.. huhuhu... aku ckp kat mama, mama sro pakai swimming suit dier.. mama punye 1 pair, so muat le... cume still agak ketat dibahagian pewut ni.. belasah je la... hehehe..
mase swimming ...aku, hubby,adik aku pj ngan lyssa asik main dive... siape bleh baring kt dasar pool paling lame.. kekeke... be le yg kalah.. angin banyak sangat dalam badan.. dive slalu x sampai dasar...=p.. pastu be jd coah renang ajar cousing aku dayang (6thn) swimming... hehe.. mcm tu le agaknya gaya be kalau ajar baby zara nanti.... =).. past penat swimming be layan tgk movie, aku tolong mama masak kat kitchen... pastu kitorang makan satu family.... then lepak2 jap.. pastu masuk bilik, on aircon... zzZZZzzzzzZZZzzz =p kekeke tau tau je da kol 4.30pm. be kejutkan ajak balik umah plak.. so kitorang pun siap2, then singgah beli goreng pisang panas pas tu balik umah.. sampai umah, be trus bukak aircon, setting dvd player connectkan kat projector.. pastu layan plak movie " death race" kat dlm bilik... be layan sampai abis.. aku plak sampng keje aku yg tergendala tadi ZzzZZzzZZZzz hehehe.. maghrib be kejutkan aku sro solat maghrib. aku pun trus la capai towel then shower... selesai mandi n solat, kitorang p kedai kelantan kat counought tapau nasi goreng.. hehe.. ujan lebat giler mlm ni... balik umah... layan tv sambil makan sesame ngan be.. pastu be layan movie sesorang... aku da ngantok.. so trus dibuai mimpi.... huhuhu.. name je aku tido awal, tapi setiap setengah jam mesti terjaga sbb baby zara asik dok kicking je...sampai la pagi.... alahai anak mummy ni.... takpe.. satu setengah bulan je lagi... =)

Friday, October 17, 2008

Our Last b'day bash... how its gonna be after this?

My last birthday (05/01/2008), hubby last birthday (30/10/2007)... Our last birthday bash!.. Mine was held kat LAUNDRY, damansara... and hubby kat Rum Jungle. geee... how great memories it is.... thank you FRIENDS!! =D

Well... birthday hubby just rite around de corner.. dis coming October 30th... camner ekk.. takan nk buat party cam dulu lagik.. preggy mummy mane bleh kene asap banyak2.. mane bleh masuk club! lagu kuat giler.. cian kat baby mummy dlm perut nanti asik terkejut je.. pasang home theater kat umah kuat sket pun asik terkejut2.. nikan plak denga lagu dlm club??... sooo.. nampak gayanya.. tahun ni....x de PARTY la sayang... =p.. hehehe cian dier.. hmmm.. tgk la, ape yg kite bleh gantikan k..

Yang pastinya.... lepas ni dah x bleh sesuke mcm tahun lepas.. clubbing sampai x yah pikir nk balik kol bape.. lepas ni kalau nak kua malam, kene pikir dulu, mane nk pegi? tempat tu bleh bawak baby ke? kalau tinggalkan baby ngan maid kat umah mama, kol bape nk balik? baby ok ke kat umah tu? nangis ke dier? ... itula tanggungjawab yg perlu dipikul bila dah bergelar mummy & daddy nanti.... dah x boleh nk enjoy macam dulu lagi... "baby zara will & must be our top priority!"

What ever it is... our baby is more important than our social life... mummy ngan daddy will do anything for you my dear... no more parties? no more clubbing? who cares!! huhu.. as long as mummy ada si jantung hati mummy ni... you're more than everything darling...you are my HEARTBEAT!.. you will always be our sunshine!! there's no words can describe how much we love you BABY ZARA... mwahhh

~artikel untuk bakal mummy~ -2

AMALAN SUNAT SELEPAS MELAHIRKAN BAYI

Berikut adalah amalan-amalan sunat yang bakal aku dan hubby lakukan selepas kelahiran puteri kami... InsyaAllah..

  1. Azan dan iqamat
    -Anak lelaki di azan pada telinga kanan dan iqamat pada telinga kiri.
    -Anak perempuan di iqamat hanya pada telinga kiri.
    Sabda Rasulullah diriwayat oleh Baihaqi dan Ibnu Sunni dari Hasan bin Ali: “Sesiapa yang melahirkan anak maka hendaklah ia melakukan azan di telinga anaknya yang kanan serta iqamat pada telinga kiri, nescaya anak tidak dicabuli oleh Ummu Sibyan (jin perempuan yang mengganggu kanak-kanak)”
  2. Membaca ayat Qulhuwallah (surah al-Ikhlas) dan ayat 36 surah al-Imran.
    -Rahsia dan kelebihannya adalah agar anak dihindari daripada gangguan dan tipu daya syaitan, menandakan kehebatan alam semesta ciptaan Allah, mengajar syariat Islam (melalui kalimah syahadah) dan menanamkan kalimah mulia dalam hati.
  3. Memberi nama yang baik
    -Nama yang baik adalah nama-nama yang ada hubung kait dengan Islam atau pengertian yang indah.
    Tegas Rasulullah diriwayat oleh Muslim: “Nama-nama kamu yang kamu paling disukai oleh Allah ialah Abdullah dan Abdul Rahman”
  4. Tahnik (Belah Mulut)
    -Menggunakan buah tamar yang dimamah lumat dan disuapkan sedikit kepada bayi dan gerakan ke kanan dan ke kiri.
    -Ini bertujuan untuk mendidik bayi agar mudah menyusu dan menjana sifat taqwa, kesejahteraan dan kefasihan lidah.
  5. Cukur rambut
    -Sunat mencukur rambut bayi ketika bayi berusia 7 hari.
    -Berat rambut ditimbang sama dengan nilai emas atau perak dan disedekah dengan nilainya kepada fakir miskin.
    -Bercukur boleh melebatkan rambut, menguatkan kulit kepala, menyuburkan pancaindera (mata, penglihatan, pendengaran dan deria bau).
    -Adalah dilarang membuat jambul.
    Rasululah s.a.w menegaskan dari Abdilah bin Omar r.a berkata (hadis riwayat al-Sahihain): “Rasululah s.a.w telah melarang meninggalkan rambut bertompok-tompok”
  6. Aqiqah
    -Sunat melakukan aqiqah ketika bayi berusia 7 hari.
    Dari Samrah bin Jundub r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda (hadis riwayat Abu Daud): “Tiap-tiap bayi itu tergadai dengan aqiqahnya. Disembelih kambing atau biri di hari yang ketujuh dan dicukurkan rambut serta diberi nama ke atasnya”

    -Anak lelaki disunatkan sembelih dua ekor kambing atau biri-biri dan satu ekor bagi anak perempuan (kambing atau biri sampai umur seperti untuk korban).
    Dari Habibah binti Maisarah (hadis riwayat Abu Daud):”Ia pernah mendengar Rasululah s.a.w berkata untuk lelaki dua ekor kambing yang sama besar dan untuk perempuan seekor kambing”

    -Daging aqiqah digalakkan di masak gulai manis dan tulangnya tidak dipatahkan.
    Sabda Rasululah (hadis riwayat al-Baihaqi): “Dari Aisyah r.a yang sunat dua ekor kambing yang sekupu (sama besar) untuk bayi lelaki dan bayi perempuan seekor dimasakkan secara berangkai-rangkai dan jangan dipatah-patahkan”

~artikel untuk bakal mummy~ -1

-KEMURUNGAN SELEPAS MELAHIRKAN-

KEGEMBIRAAN sanubari ibu mungkin tergugat dengan kelahiran anak yang disayangi.

Ramai ibu baru mengalami perasaan tidak stabil tetapi kebanyakan rungutan ini tidak berkekalan dan masih dapat ditangani.

Ketidaksaksamaan perasaan hati selepas kelahiran dikategorikan pada tiga suasana;

1. Postpartum blues atau bersedih selepas kelahiran - lazim berlaku kepada ramai ibu- ibu baru.

2. Kemurungan, kepiluan selepas kelahiran (postpartum depression) - teruk sedikit dari kesedihan selepas bersalin.

3. Psikosis selepas kelahiran atau meroyan (postpartum psychosis) - masalah jiwa yang serius dialami sesetengah ibu selepas bersalin.

Penyakit jiwa di kalangan ibu-ibu baru ini selalu dilupakan serta diabaikan. Ini boleh memberi kesan negatif terhadap tumbesaran serta kelakuan anak-anak kelak.

Penyakit jiwa ini boleh dirawat dan dalam kebanyakan kes, ibu-ibu berkenaan boleh kembali sembuh.

Kesedihan selepas bersalin

(postpartum blues)

Keluhan ini kerap berlaku pada ibu-ibu yang baru bersalin.

Masalah ini mungkin bermula sebaik sahaja kelahiran dan memuncak pada hari keempat ataupun kelima dan berterusan untuk beberapa hari berikutnya.

Kebiasaannya, masalah ini tidak berkekalan dan kembali normal dalam masa dua minggu.

Rungutan serta kesedihan ibu-ibu dengan masalah ini juga tidak mengganggu fungsi mereka sebagai seorang ibu.

Keluhan yang dialami turun naik, kadangkala menangis secara spontan dan juga rasa cemas serta ketakutan.

Kemurungan, kepiluan selepas kelahiran

(postpartum depression)

Kemurungan ini mengganggu keupayaan ibu dalam penjagaan anaknya.

Perasaan mereka pada bayi juga tidak menentu, sehinggakan mungkin mengalami penekanan jiwa yang boleh membawa kepada mencederakan bayi secara fizikal.

Ibu-ibu yang berisiko adalah mereka yang mempunyai sejarah kemurungan sebelum, semasa dan juga selepas mengandung.

Lazimnya kemurungan berlebihan selepas mengandung ini berlangsung secara perlahan-lahan sepanjang tempoh tiga bulan selepas kelahiran.

Kemurungan ini juga lebih teruk dari kesedihan postpartum blues.

Lazimnya keabnormalan ini datang secara mendadak (sekiranya dibandingkan dengan postpartum blues) dan lebih berkekalan serta banyak kerenah berbanding dengan postpartum blues.

Ibu-ibu ini mungkin menangis tanpa sebab, tidak mampu bergembira walaupun dengan kehadiran bayi, tidak boleh tidur, keletihan, kurang selera makan, dan mungkin mempunyai fikiran untuk membunuh diri.

Selain itu, mereka juga mungkin mempunyai perasaan cemas yang keterlaluan terhadap kesihatan serta keselamatan bayi.

Paling membimbangkan adalah kemungkinan hadirnya perasaan negatif serta ingin mencederakan bayinya, menyebabkan kegagalan ibu dalam penjagaan anak serta dirinya sendiri.

Psikosis postpartum

Masalah ini merupakan peringkat sakit jiwa selepas bersalin yang paling parah serta teruk tetapi keadaan ini jarang berlaku.

Mereka yang berisiko adalah mereka yang mempunyai penyakit keresahan bipolar ataupun pernah mengalami psikosis postpartum selepas bersalin sebelum itu.

Psikosis ini juga datang secara mendadak, mungkin seawal 48 hingga 72 jam selepas kelahiran dan secara amnya berlaku sekitar masa dua minggu selepas kelahiran.

Penyakit ini lebih teruk dari segi rungutan si ibu berbanding dengan dua penyakit sebelum ini.

Ibu-ibu ini mungkin tiba-tiba mempunyai perasaan gembira serta bersedihan secara berulang-ulang.

Mereka juga mungkin mempunyai halusinasi penglihatan serta pendengaran yang boleh membahayakan nyawa ibu serta bayi yang baru dilahirkan.

Kadangkala ibu-ibu dengan masalah ini akan mempunyai delusi yang mengaitkan bayi dengan sesuatu yang tidak masuk akal, seperti bayi itu jelmaan syaitan dan sebagainya.

Ibu-ibu yang menghidapi penyakit ini boleh mengakibatkan kecederaan atau kematian bayi serta dirinya sendiri.

Mengenali masalah jiwa selepas bersalin

Pengamal serta penjaga kesihatan setempat perlu mempunyai pengamatan teliti terhadap mana-mana ibu-ibu baru di kawasan mereka semasa pemeriksaan susulan kesihatan sama ada ketika lawatan ke rumah ataupun di klinik-klinik.

Jangan menganggap kemurungan ataupun kesedihan ini sebagai implikasi kehadiran insan baru dan ditohmahkan sebagai insiden biasa semata-mata!

Walaupun syukur sekali ramai ibu pulih dalam jangka masa yang pendek, perlu diingat bahawa keabnormalan kelakuan serta pemikiran ini boleh kembali dan mungkin juga berterusan untuk setahun lamanya.

Memang sukar untuk kepastian pengenalan siapa yang mungkin akan mengalami keabnormalan jiwa ini.

Pengamal serta penjaga kesihatan perlu memantau ibu-ibu mengandung serta sejarah kesihatan lampau mereka.

Kadangkala, kelemahan sokongan daripada ahli keluarga juga boleh memebawa kepada penyakit kejiwaan ini.

Ketidakharmonian rumah tangga menjadi antara faktor penting yang perlu ditangani.

Keadaan-keadaan lain seperti kematian ahli keluarga terdekat, kesusahan kewangan dan juga akibat dari kehilangan upaya seperti kehilangan kerja mungkin meninggalkan kesan kepada ibu berkenaan.

Dengan kata lain, mana-mana acara kehidupan yang menzalimi kehidupan seorang ibu baru mampu mencetuskan penyakit kejiwaan ini.

Rawatan

Ibu-ibu ini perlu dirawat di hospital sementara penyakit-penyakit fizikal lain akan memerlukan ujian lanjut.

Darah akan diambil untuk melihat apa-apa kelainan yang mungkin berkaitan dengan masalah yang dihadapi.

Lazimnya doktor-doktor yang pakar dalam bidang psikiatri akan melibatkan diri dalam merawat ibu-ibu yang malang ini.

Sekiranya ubat-ubatan diberikan, doktor akan menasihati ibu-ibu ini mengenai kemungkinan kesan sampingan ubat yang digunakan pada kandungan susu badan dan akan menasihatkan mereka untuk tidak menyusu buat sementara waktu.

Ibu-ibu ini juga mungkin akan dirawat semasa mengandung lagi sekiranya mereka diklasifikasikan sebagai berisiko tinggi dengan pemberian ubat antikemurungan dimulakan sebaik sahaja bayi dilahirkan.

Dalam pada itu, penyakit kejiwaan ini turut berkemungkinan akan mengganggu hubungan antara ibu dan anak.

Anak-anak daripada ibu yang mengalami keabnormalan serta penyakit kejiwaan ini berisiko untuk mengalami keabnormalan kelakuan serta perangai.

Kesukaran tidur, kurang selera makan, terlampau aktif, mempunyai ledakan kemarahan berapi secara tiba-tiba dan masalah dari segi pergaulan sosial menjadi contoh masalah yang mungkin dihadapi anak yang berkaitan dengan keadaan jiwa ibu.

Anak-anak ini juga mungkin sedikit lambat dari segi fungsi kognitif badan sementara emosi mereka juga mungkin berlainan daripada biasa dan juga kelainan dari segi sosial.

Insiden kemurungan di kalangan anak-anak ini juga berkemungkinan akan meningkat.

Akhir sekali, mereka yang terdekat seperti suami, mentua dan adik-beradik mampu mengenali masalah ibu-ibu baru ini melalui sebarang perubahan yang berlaku.

Sokongan-sokongan mereka yang rapat dengan pesakit juga dapat membantu mereka pulih daripada masalah jiwa selepas bersalin.

Bersama:PROF. MADYA DR. SHAH REZA (Pakar Perbidanan dan Sakit Puan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM))

Thursday, October 16, 2008

..my dearest hubby..



Ejan my dearest,
this is just a note..
a note to remind
you..
on how how much you
mean to me..

The sun does not compare to
the heated thoughts, the heated that you bring to my soul.
The moons pull has nothing on what you can do,
as you have me wrapped
around your every thoughts.

For you my dearest soul mate,
you are the other half of me..... you complete me totally. Without your smile and feelings, I would be just a husk of a body. My soul would just be false.

Your the most beautiful person inside and out, that i have ever known.
Your soul is pure and full of all that is good.
Your heart... Your heart beats the most amazing rhythm

I lie on your chest and listen to it some times...
Some times when I'm scared, it makes me feel you care.
Some times when I'm sad and feel alone, wrapped in your arms is my only home.

I know that at times in the future we will fight
I know that things might not always seem like there going right
No matter what happens past, present, or future...
You'll be in my heart, i love you now and forever

You, my sweet dear hubby... you make me whole.
The other half of me, the part
that totally completes my very being.

I want nothing more...
I need nothing else...
I only wish..... that u will always remain mine....

Wednesday, October 15, 2008

~Baby Stuff~

Sungguh excited untuk menjadi mummy & daddy untuk kali pertama. =) dengan itu aku nak kenangan dan perasaan excited ni diabadikan supaya pada masa hadapan bila Zara da besar, Zara akan tau betapa bahagianya perasaan mummy ngan daddy menanti kehadiran Zara. =)
Kat atasni antara persediaan untuk kehadiran baby zara. Daddy blikan zara special treasure box color merah untuk letak semua barang2 baby zara. Then, mummy touchupkan plak ngan teddy bears kecik kat depan box ni, supaya nampak lebih gurly.. =) Kat atas ni jugak antara colection baju2 baby zara... most of barang barang baby zara semuanya 'pink color'... coz i LOVE pink.. hehe.. i bet my baby will love pink too... =)

Kenangan di Aidilfitri....


Mengenang kembali Raya Aldilfitri yang baru lepas ni.. banyak pengalaman baru untuk aku imbau kembali... First Aidilfitri tahun ni banyak yg baru untuk diri aku. First tahun ni tahun pertama aku beraya dgn tittle 'isteri orang'.. second, tahun ni jugak tahun pertama aku beraya tanpa mama, abah dan adik2 disekeliling aku.. dan tahun ni jugak tahun pertama aku beraya dengan perut yang memboyot.. =D... banyak yang baru bagi pada Raya kali ni.. Dan aku pasti bukan aku sorang je yg merasa kelainan ni, ejan, husbandku jugak pasti merasa sesuatu yg amat lain kalau dibandingkan dengan tahun tahun sebelum ni. Tahun ni Tahun pertama ejan beraya tanpa mak. Arwah mak meninggalkan kami semua 2 minggu sebelum puasa. Pemergian yang amat besar untuk hubbyku.. "be.. tabah ye.. Allah lebih sayangkan mak".. so tahun pertama aku jadi menantu di rumah melaka, aku beraya tanpa ibu mertua. Tapi aku tetap bersyukur kerana masih ada ayah mertua, ipar duai dan anak saudara yang comel comel.. walaubagaimanapun, aku tau.. jauh disudut hati hubby mesti teringat sangat sangat kat mak kan.. mase kite pergi kubur arwah mak.. sedekahkan yassin, mase tu aku sebak sgt tgk kakak2 ipar dan hubby mengalir air mata mase bacakan yassin.. tapi meraka tetap tabah dan terima suratan takdir ni...

oo ye.. pada pagi raya pertama jugak, mase tu pukul 7.00 pagi, hubby sro aku telepon mama ngan abah, aku pun call nk ucap selamat hari raya.. halamak.. teremo plak.. denga je suara mama ngan abah trus je mengalir air mata ni.. ye la tak penah beraya jauh2.. lepas minta maaf kat mama ngan abah, trus pas hp kat hubby plak, hubby plak yg minta maaf ngan mama&abah. Pastu kitorang siap2 then makan ramai2 satu family. Semalam, aku dan kakak iparku bertungkus lumus di dapur.. menyediakan juadah raya.. ye la.. kakak ipar aku cakap selama ni mak yg sediakan semuanya, tahun ni mak da tak de so kite pakat la masak ramai2.. tak sedap blakang kire.. =) so kami pun mule masak lodeh jawa, rendang, ketupat, sambal bilis. Semuanya first time masak... tapi hasil nya...mmmmmppppphh!... tak mengecewakan!.. hehehe..
lepas makan kami bermaaf maafan satu family then p masjid tuk smayang raya.... balik dok melayan tetamu datang beraya... malam tu baru turn kitorang p jejalan umah sedara plak...
esok paginya lepas sarapan, aku dan hubby pun bertolak ke temerloh rumah nenek. abah, mama & adik2 semua da tunggu kami kat sana... tapi sampai2 je.. semuanya demam.. huhuhu... jadi kitorang tak le beraye macam tahun2 yang lepas, terus je semua amik keputusan balik KL... so kitorang pun berkonvoi ramai2 balik KL.... hahaha... Raya yg paling singkat dalam sejarah hidup aku... umah yg aku p beraye bleh kire ngan jari je.. tak mcm tahun2 yang lepas, sampai tak terkira sbb pegi semua umah sanak saudara... tahun ni semua x sihat.. so semua plan cancel.. kekeke... so pada malam raya kedua kami dah berada di KL.. Kawasan perumahan aku lengang.. semua jiran x balik bercuti lagi.... huhuhu.. oleh kerana semuanya x sihat.. kami pun merehatkan diri memasing sampai la ujung minggu kat umah.... looking forward untuk raya tahun depan... =) InsyaAllah raya tahun depan akan lebih bermakna dengan kehadiran insan baru... =D

Tuesday, October 14, 2008

Kekusyukan Daddy.. =)

Mase ni daddy tgh kusyuk mengaminkan doa doa ustazah untuk mummy ngan zara. Daddy de only guy yg turut serta membaca yassin dan doa selamat utk mummy ngan zara hari tu sbb kenduri pagi tu sebenarnya memang terdiri dari kumpulan mengaji mama kat taman perumahan ni so yang lelaki semua sibuk kat luar untuk open house raya. Tapi daddy tetap gak nk join untuk baca yassin ngan doa selamat. =) hehehe.. amin..

Mummy sayang zara


Hari ni Zara asik menendang je dari pagi.. daddy dier la sebelom g keje main cakap cakap ngan Zara.. dah Zara bangun n xmo tido balik.. Asik bergerak je dr tadi.. yg menanggungnye mummy dier.. asik terkejut sbb tetibe Zara tendang kuat sangat.. =) smalam g medical checkout kat Pusat Perubatan Jamilah. Doc ckp baby dah turun. =) anak mummy nak kua da ye.. patut la asik gerak active sangat... asik vibrate je perut mummy nih... pastu suke la wat keras dalam perut. =p huhuhu.. sampai x bley bernafas mummy dibuatnye.. Zara kua cepat cepat sket yek.. mummy da x sabar tunggu nak hug n kiss zara.. minggu ni da 33minggu.. tinggal 7 minggu je lagi... mummy and daddy tunggu Zara.... mwahh mwahh mwahh.. Mummy sayang zara.. daddy pun sayang zara... love you soooOOooooOOOoo much...

Monday, October 13, 2008

Kenduri Doa Selamat & Raya Open House


12,October,2008 (Ahad)

Alhamdulillah... kenduri Doa selamat untuk si jantung hati mummy ni dah selamat dijalankan pada pukul 11 pagi.. Ramai yang datang untuk mendoakan keselamatan dan kesempurnaan kelahiran anak mummy nanti. Ustazah yg mengajar mummy mengaji mase utk khatam Quran time nikah dulu menjadi ketua untuk Kenduri doa selamat kali ni. InsyaAllah dengan kebenaran Allah, mummy harap semuanya berjalan dengan lancar mase kelahiran puteri sulung mummy ni.

Majlis Doa selamat selesai lebih kurang pukul 12 tgh hari. Air mineral yang da jadi air yasin di sedekahkan kepada semua yang datang. Aku disuruh mama salam setiap org yg datang untuk mengambil berkat katanya. Semua yg mendoakan keselamatan Zara dan aku, tak putus2 mengucapkan tahniah. Mase ni tetamu kat luar da start ramai. Dari kenalan mama, abah.. sampai la adik beradik ku.. ramai giler!... yang datang termasuk lah ipar duaiku dari melaka, lepas layan diorang makan, aku dan hubby bawak diorang menjenguk ke istana kami yg tak jauh dr rumah parents aku.. sbb diorang semua x pernah lagi sampai ke rumah kami yg baru ni, sebelum ni kitorang dok umah lain kat Cheras Mahkota now da pindah kat area umah parents aku... so senang la aku nk berulang alik kalau ade pape emergency.. hehe.. so kitorang pun minum2 n borak2 kat umah aku tapi x lame sbb kawan2 lain da tunggu kitorang kat umah mama. So ipar2 aku bersalam salaman then diorang trus balik melaka. sampai je kat umah mama, aku ngan hubby dah basah satu badan. Hujan turun selebat lebatnya. terpakse la kitorang tukar plak baju lain then trus sambung layan tetamu balik. dalam pukul 6 ptg aku ngan hubby da terduduk kepenatan sambil melepak ngan member baik aku dari kecik, iyern. dia da stanby kat umah aku dr smalam. menolong ape yg patut.. huhu.. rajin membe aku sorang nih..
bile malam semuanya dah keletihan, mama ngan abah ckp tetamu datang dah macam kenduri kawin. tak putus putus org datang sampai langsung x boleh nk berehat. huhuhu..

Dalam kol 9 lebih, da siap mandi & solat aku da terbaring ngan hubby dlm bilik yg sejuk nih..
hehehe ape lagi.. trus la lelap..... tau tau je da esok pagi.. kekeke mama ckp tetamu still datang sampai kol 12 mlm camgitu... tp aku dah dibuai mipi.. kejut pun x denga.. huhu..

Wednesday, October 8, 2008

Si jantung hati mummy.....

My precious baby girl...

arghh.. x sabar rasanya nk menunggu lagi 2 bulan.. makin hari, makin terasa bila zara gerak gerakan badan dier... main tendang tendang n ketuk ketuk kat dalam perut mummy dier ni.. =) how wonderful feeling it is... macam tu la agaknya semua bakal mummy akan rasakan..
kadang kadang tu sengaja je aku kacau zara yg tgh lena tido... ade satu position tido yang zara cukup tak suke bile aku buat... hehe tido mengiring sebelah kiri.. mungking zara rasa badan dia terhimpit kot... hehehe... kadang kadang, sengaja je aku baring mengiring kekiri.. dan lepas 1 minit zara mesti akan bergerak sambil tangan kecil menumbuk numbuk dari dalam.. hehehehe.. comelnya anak mummy ni... selalu jugak aku buat buat tak faham dan sengaja je baring lagi... apelagi, mengamuk la anak mummy ni, bukan tangan je, siap kaki semua naik.. =)... aku bagitau husband n mama.. they all cakap.. baby zara saje je tu.. kecik kecik lagi da pandai demanding... hehe blom lagi kua... tapi mummy x kisah... zara buat macam tu lagi buat mummy happy.. sebab mummy taubila zara banyak gerak tu bermaksud zara sihat kat dalam...

last checkup kat Az-zahrah doc ckp jumaat ni zara masuk 8 bulan. Alhamdulillah semuanya sihat sempurna. berat zara da naik. last month zara 1.0kg, now zara da 1.5kg.. doc jugak ade btau ttg result blood test bulan lepas, Alhamdulillah, semuanya normal, x de hepatatis B, x de kencing manis, tekanan darah pun ok. Insyaallah, semyanya ok sampai Zara dilahirkan nanti.

hmmm... baru tadi terbaca blog kawan lama.. Nauzubillah..sebak dada bila baca blog dia.
Nama dia rynn, dia kawin tak lama lepas aku kawin, rezeki dia lepas kawin trus je dier pregnant, mcm aku... sempat la kosong 3 bulan baru pregnant. Rynn sepatutnya deliver baby september lepas. Hari ni tetibe aku teringatkan dia and puas la mencari nama dier dlm friendster list aku.. dan akhirnya.. terjumpe jugak page dia.. Innalillah, baby dia meninggal sejurus selepas dilahirkan. mengikut kata rynn, anak dia 1.8kg dan lahir tanpa tempurung kepala. MasyaAllah... betapa besarnya dugaannya.. bayangkan 9 bulan dia kandungkan baby cuma sempat dukung sekali je.. Takziah untuk Rynn sekeluarga.. mungking ape yang berlaku tu ada hikmahnya...


"Ya Allah ya Tuhan ku.. jangan lah Kau uji aku sedemikian rupa. Jauhkan lah bahaya malapetaka tak tak diingini dari keluargaku.. sempurnakan dan selamatkanlah aku dan anakku ketika melahirkannya nanti... ameen... "

Perkembangan Bayi dalam kandungan =)

Minggu ke 1:

Pada minggu ini, menjadi menstruasi yang terakhir sebelum kehamilan. Perdarahan terjadi dan hormone-hormon ditubuh mempersiapkan sel telur untuk dilepaskan.

Minggu ke 2 :

Uterus (dinding rahim) menebal dan mempersiapkan untuk tahap ovulasi.

Minggu ke 3:

Merupakan masa ovulasi (pelepasan telur). Kehamilan terjadi pada saat ini. Pembuahan terjadi pada saat sperma dari pasangan anda bertemu dengan sel telur anda di tuba falopi. Pembuahan memerlukan waktu 4 hari, setelah telur dibuahi maka dinamakan zygote

Minggu ke 4:

Saat buat si zygote kecil untuk menemukan tempat didalam rahim anda. Dengan berakhirnya minggu ini, anda tidak mendapat menstruasi, dan menjadi tanda pertama kemungkinan kehamilan. Pada beberapa wanita mendapatkan sedikit perdarahan dan disalahartikan sebagai menstruasi, sebenarnya perdarahan yang sedikit itu karena implatasi dari zygote ke dinding rahim anda.

Minggu ke 5:

Ukuran bayi anda sekarang sekitar sebuah biji aple dan pada minggu ini disebut sebagai embrio. Bayi anda sudah mempunyai detak jantung sendiri, plasenta dan tali pusat sudah berkerja sepenuhnya pada minggu ini. Vesikel-vesikel otak primer mulai terbentuk, sistim saraf mulai berkembang.

Minggu ke 6:
Embrio terlihat seperti berudu. Pada minggu ini dapat mengenali kepala, ekor, tangan dan anggota badan masih seperti tunas.
Pada minggu ini pembentukan awal dari hati, pancreas, paru-paru,kelenjar tiroid dan jantung.

Minggu ke 7:

Jantung sudah terbentuk lengkap. Saraf dan otot bekerja bersamaan unutk pertama kalinya. Bayi mempunyai reflek dan bergerak spontan(anda belum dapat merasakannya). Akhir minggu ke ini otak akan terbentuk lengkap.

Minggu ke 8:

Embrio sekarang berukuran panjang sekitar 25-30 mm. Lengan dan kaki sudah terbagi menjadi komponen paha, kaki,tangan, lengan, bahu. Organ reproduksinya mulai terbentuk begitu juga dengan kartilago dan tulang. Telinga luar sudah terbentuk sempurna, mata membentuk pigmen. Didalam otak, jaringan saraf berhubungan dengan lobi penciuman di otak.
Jantung sudah memompa dengan kuat dan irama teratur.

Minggu ke 9:

Pergerakan pertama fetus dapat dideteksi dengan USG. Pada minggu ini perut dan rongga dada sudah terpisah dan otot mata dan bibir atas terbentuk.

Minggu ke 10:

Tulang sudang menggantikan kartilago. Diafragma memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga proporsi kepala lebih besar daripada tubuh.

Minggu ke 11:
Organ seks luar sudah terbentuk, juga folikel-folikel rambut dan gigi. Bayi sudah dapat menelan cairan amnion dan mengeluarkan kembali(kencing).

Minggu ke 12:

Ukuran fetus anda sekarang sekitar 8 cm. Semua organ vital bayi sudah terbentuk.
Dengan signal dari otak, otot akan merespon dan bayi sudah dapat menendang.

Akhir trimester pertama,organ-organ tubuh bayi sudah terbentuk. Rasa mual dan lelah pada anda sudah hilang. Perkembangan selanjutnya anda akan melihat pertumbuhan bayi (dan juga anda) bertumbuh lebih besar.

Minggu ke 13:

Panjang bayi sekitar 7,5 cm dengan trakea, paru-paru, perut,hati,
pancreas, dan usus berkembang ke fungsi terakhir. Pita suara mulai
terbentuk, dan tunas gigi muncul dengan 20 gigi bayi. Pada minggu ini
jari tangan, telapak kaki, mulai terlihat.

Minggu ke 1 4:

Pada minggu ini organ seks bayi sudah dapat dibedakan antara laki
dan perempuan. Denyut jantung bayi berdetak kuat (detak jantung hampir
2X lebih cepat dari anda) dan anda dapat mendengarkannya di dokter
anda. Sudah memberi respon terhadap dunia diluar rahim ibu, bayi
mungkin akan bergerak bila anda mengusap perut anda, tapi anda mungkin
masih belum dapat merasakannya.

Minggu ke 15:

Bayi anda sudah mulai dapat mendengarkan anda, mendengarkan denyut jantung anda, suara perut anda, juga suara anda.

Sekarang bayi anda sudah mulai mempunyai rambut di kepalanya, juga bulu mata dan alis.

Ukurannya sekarang 114 gram dengan panjang sekitar 15cm.

Minggu ke 16:

Jika anda melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui
jenis kelamin. Otot bayi sudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya
semakin aktif. Mulai mengisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan
tubuhnya, sudah menelan-kencing dan cengukan.

Pada minggu ini jika sinar terang diletakkan diperut anda bayi akan mengerakkan tangan – matanya.

Minggu ke 17:

Masih banyak ruang dalam rahim anda bayi akan bergerak merasakan
sekitarnya. Kulit bayi anda berkembang dan transparan. Terlihat merah
sebab pembluh darah masih terlihat jelas.

Minggu ke 18:

Sekarang bayi sudah dapat mendengarkan suara dari luar tubuh anda,
bayi akan bergerak atau melompat ketika mendengarkan suara keras.
Otot bayi sudah dapat berkontraksi dan relaks, bayi sudah dapat
menendang atau meninju. Bergerak sangat aktif , dalam minggu ini
mungkin anda sudah dapat merasakan gerakan putarannya untuk pertama
kali.

Minggu ke 19:

Sekarang panjang bayi anda sekitar 23 cm. Jika anda belum juga
merasakan bayi anda, mungkin anda akan mulai mersakan gerakkanya minggu
ini.

Minggu ke 20:

Otot bayi anda semakin kuat tiap minggu. Jika anda masih belum
dapat meraakan gerakkanya, anda pasti akan merasakan gerakkanya
sekarang. Anda mungkin salah mengartikan gerakkanya pertama kali
sebagai angin, karena terasa seperti letupan gelembung-gelumbung
didalam.

Bayi anda bergerak sekitar 200 kali sehari , tapi anda hanya akan merasakan sedikit dari semua gerakan ini.

Minggu ke 21:

Panjang sekitar 28 cm. Anda akan merasakan lebih banyak gerakan bayi anda sekarang karena bayi makin aktif.

Minggu ke 22:

Bayi anda sadar akan lingkungannya dan bayi akan merasa tenang
ketika mendengarkan suara dan sentuhan anda diperut. Tubuh bayi mulai
memproduksi sel darah putih. Ini penting untuk bayi dalam melawan
penyakit dan infeksi.

Minggu ke 23:

Panjangnya sekitar 23 cm. Sekarang ukuran kepalanya sudah sesuai
dengan tubuhya . Saat ini bayi terlihat sama seperti akan lahir nanti
tapi lebih kecil dan kurus saat ini.

Anda dapat mendengarkan detak jantung bayi anda dengan
stestoskop.(letakkan stestoskop langsung diperut anda). Pertumbuhan
otak sangat cepat.

Minggu ke 24:

Pendengaran bayi sudah terbentuk sempurna. Bayi akan bergerak
dengan suara musik dari luar. Bayi membentuk pola kapan saat tidur dan
kapan saat bangun, anda akan merasakan dengan suatu saat bayi bergerak
terus, dan saat lain tidak.

Minggu ke 25:

Bayi mulai berlatih bernafas dengan menghirup dan menhembuskan
cairan amnion, yang mana kadang membuat bayi cegukan—dan anda akan
dapat merasakannya juga.

Minggu ke 26:

Bayi sudah mempunyai lemak dibawah kulit, yang akan membantu
mengontrol suhu tubuhnya pada saat lahir. Wajah dan tubuhnya secara
umum akan terlihat bayi saat lahir. Panjang sekitar 28-32 cm dengan
berat sekitar 680 gram.

Minggu ke 27:

Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama
kalinya. Bayi terlihat seperti bernafas tetapi sebenarnya bayi
mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk
paru-parunya.

Minggu ke 28:

Pada bayi laki testis akan turun ke kantung skrotum.

Jaringan otak berkembang. Sekarang bayi anda dapat bermimpi.

Minggu ke 29:

Posisi bayi saat ini mempersipakan diri seperti posisi lahir dengan kepala kearah bawah. Jaringan lemak terus terbentuk.

Minggu ke 30:

Bayi anda mengisi hampir seluruh ruang di rahim anda. Ketika bayi
menendang atau mendorong, anda dapat melihat kaki atau tangannya
bergerak dibawah kulit perut anda.

Otak berkembang sangat cepat.

Minggu ke 31:

Bayi makin bertumbuh besar, maka ruangan rahim menjadi lebih
sedikit, bayi akan berkurang gerakknya. Bayi kemungkinana dalam posisi
melengkungkan badan dengan dengkul dilipat, dagu di dadanya dan tangan
dan kaki saling bersilang.

Minggu ke 32:

Bayi berada dalam posisi kepala dibawah sampai nanti lahir. Bayi
akan tetap menendang, gerakan rata-rata sehari meningkat 375 perhari,
tapi anda tidak akan merasakan semuanya ini, 10 gerakan sehari sudah
normal.

Minggu ke 33:

Anda akan makinmerasakan gerakknya karena bayi mengisi hampir
seluruh ruang rahim. Gerakan akan menjadi aktif suatu waktu yang
membuat anda tak nyaman,terutama ketika kakinya dibawah tulang rusuk
anda.
Bayi mempunyai seluruh rambutnya pada minggu ini.

Minggu ke 34:

Pertumbuhan terutama pada otak dalam minggu –minggu ini.

Semua system tubuh sudah terbentuk sempurna, walaupun paru-paru masih tetap belum matang.

Bayi memberi respon terhadap suara yang familiar.

Minggu ke 35:

Bayi terus menambah cadangan lemak bawah kulitnya. Kepala bayi sudah mulai memasuki panggul.

Minggu ke 36:

Mulai dari minggu ini bayi sudah mempunyai ukuran dan kematangan
yang siap untuk lahir. Jika bayi lahir pada minggu ini bayi lahir
premature tetapi akan bayi akan baik saja.

Pada bulan terakhir kehamilan ini bayi akan mendapat antibody dari ibunya, seperti campak.

Lemak akan terus bertambah diabwah kulit bayi setiap hari.

Minggu ke 37:

Bayi akan terus berlatih untuk mengerakkan paru-parunya, karena bayi akan bernafas setelah dilahirkan.

Jika posisi kepala bayi dibawah maka kemungkinana kepala sudah memasuki panggul ibu pada minggu ini.

Minggu ke 38:

Reflek bayi sudah terkoordinasi, bayi sudah dapat mengedipkan mata,
mengerakkan kepala, memegang, dan merespon suara, sentuhan, dan cahaya.

Bayi sudah dapat membedakan antara terang dan gelap.

Minggu ke 39-40:

Bayi sudah siap untuk lahir.

Bayi sduah terlihat cukup montok sekarang, dengan lemak yang
terbentuk dibawah kulitnya, akan mampu mengatur suhu tubuhnya saat
lahir.

Kulit bayi halus dan lembut. Berat bayi sekitar 2.7kg-3.2kg dengan panjang sekitar 50 cm.

Selamat, saat ini setiap waktu anda akan menjadi seorang ibu!

*kindly refer to this link for more info : www.infoibu.com

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥