jom click!!

Friday, November 28, 2008

Alhamdulillah.... baby ok..

Alhamdulillah... panjang aku berdoa malam tadi... sebelum pukul 4.00pm semalam (khamis), hati aku tak tenteram langsung.. tido pun langsung x boleh bila mengingatkan yang hari khamis doctor nak buat detail scan.. ujian untuk pastikan baby dalam kandungan aku ni benar benar sihat...
tak henti2 aku berdoa siang dan malam.. mengharapkan yang terbaik untuk anak aku...
dan alhamdulillah.. Allah maha besar... selepas detail scan, aku mampu menarik nafas lega.. dari hasil penelitian doctor, dia yakin anak aku normal sepenuhnya.. dortor cakap.. "kita dah usaha yang terbaik, dan sekarang kite berserah pada takdir.. kita doakan yang terbaik dan semoga semuanya selamat sempurna".... Ya Allah.. semoga Kau perkenankan permintaan ku... Amin..
next checkup will be on Nov,29...

Monday, November 24, 2008

24 NOVEMBER... Happy Anniversary Sayang!

Semalam tepat kol 12.00 hp be ngan aku berbunyi.. hehe reminder alertkan kitorang yg tengah tido..." Happy anniversary" tertulis kat Hp memasing... be pun trus je hug aku n kiss kat pp sambil cakap happy anniversary sayang... hehe.. aku yg tengah mamai ni pun balas le balik.. cakap happy anniversary to you too... hehe pastu be tepuk aku (mcm biasa kalo aku nk tido mmg be yg rajin tepuk kan.. ala2 dodoikan aku tuk tido la) hehehe.. pastu dedua tertido balik...

pagi ni.. baru le feel balik anniversary tu lepas dedua dah mandi n dah breakfast... hehehe..
be sayang... tahun ni x sempat nk prepare ape2 untuk our first anniversary... baby dalam perut ni our present yang tak ternilai untuk ulang tahun perkahwinan kita... kita same2 jaga baby zara k sayang!... dah setahun kita kawin.. hehe.. baby pun dah nak kua... semoga tahun ni akan lebih bermakna dengan kehadiran baby kita..."BABY ZARA... SIMBOL CINTA KITA YANG AGUNG"..
love u sangat sangat sangat.... mwah mwah mwah..

Air ketuban banyak???

Last saturday pegi chekup... doc btau yang air ketuban aku lebih dari biasa... check baby dari 2d ultrasoud.. alhamdulillah semuanya nampak normal.. doc check heart beat baby - normal, pundi kencing baby- normal.. usus-normal.. lilitan keseluruhan baby-normal.. berat baby dah 3.1kg-pon normal bagi baby yg dah 38 minggu... dokter pun compius.. aku lagi la compius..dokter cakap biasenye kes macamni sbb ibu yg pregnant tu ade masalah kencing manis.. tapi untuk kes aku, dah macam2 test yg docter tu buat.. kencing manis-FREE... mase ni Tuhan je yang tau ape yg aku rase.. dalam hati tak abis berdoa jangan la ade ape2 yang kurang pada anak dalam kandungan ku ni.. sihatkan lah baby ku... last2 docter takde cara lain.. dier tanya aku.. aku ok ke kalau nk buat detail scan (4D scan untuk tau kot2 baby ade masalah).. jadi dokter cakap nanti bile deliver pihak ospital dah ready nk buat ape kalau2 baby ade problem.. aku trus je jawab aku ready je nk puat ape2 test,, asakan baby aku selamat... so khamis -27/11/08, depan aku ade appointment ngan hospital untuk buat detail scan..

Doc cakap harap semuanya normal sbb dari ape yg dia check nampak semuanya normal cuma dier takut dier terlepas pandang tu yg dier suggest aku buat detail scan.. untuk langkah berjaga2... tak tido malam aku memikirkan kesihatan baby aku.. =(... " Ya Allah KAU lindungi la bayi ku, berilah kesempurnaan kepadanya, kurniakanlah kesihatan yang sempurna kepadanya... amin"... banyak jugak wed site yg aku baca pasal berlebihan air ketuban ni.. rata2 dalam bahasa indonesia.. paham le sikit2... ramai yg cakap, doc pun x tau puncanya.. tapi kebanyakan kes, semuanya normal dan x de ape2 kesulitan mase melahirkan... Ya Allah, moga2 aku pun macam tu... .. buat mase ni. baby bergerak dengan sangat activenya.. tapi aku plak yg dah 2 hari batuk n selsema.. dek akibat g peluk teddy bear dalam bilik tidur rumah aku yg dah lame kitrang x balik tu... dek sebab habuk aku bersin bersin pastu terus selsema and semalam start batuk plak.. sian kat baby dalam perut ni.. setiap kali aku batuk or bersin mesti baby bergerak sbb terkejut kot... alahai anak mummy.. sorry ek sayang... mummy x abis minum madu lebah ngan limau nipis ni.. ade la kurang sket batuk... sabar ye sayang.....

sejak dr malam semalam perut aku da start sakit2.. mcm sengugut ala ala angin sepoi sepoi bahasa.. tapi kerap la.. aku ckp kat mama, mama ckp dah x lame lagi la tu... nk bergerak2 sangat pun dah x selesa.. bile berjalan je terase sakit tu datang.. especially kat bawah perut.. tapi tetap gagahkan diri harini g keje.. ade keje yg blom settle.. mama dah sound tayah la g... aku ckp kat mama ala2 tak sihat kang aku balik la.. dan rasa2 nya arini keje half day je kot... balik lunch kang balik terus rasanya....

Thursday, November 20, 2008

Kami yang kuat mamam.. huhuhu =p


dinner dengan be.. abes tuuu.. licin satu pinggan.. huhuhu =p


be yang tengah kusyuk mamam.. mcm biasa fav be.. "chicken chop"




hehe macam biasa kalo dah abis dinner.. da releks2.. mesti nk pekena air coklat.. hehe besar sungguh peyut kami.. =D


*jangan nanti zara asik nak mintak air coklat cap bintang jerk bile da kua.. huhu.. selama 9 bulan pregnant nih.. tade bende kot yang aku dok slalu mintak kat be... kecuali... tiap bulan mesti bising nak makan ayam pedas nandos ngan air coklat panas cap bintang... huhuhu... anak mummy nanti da kua tamo demand2 tau sayang...mase dlm peyut ni tape.. hehe mummy cayang zara! mwah*



Wednesday, November 19, 2008

bile nak rasa contraction nih???

Latest pic aku diwaktu kandungan berusia 37 minggu dan 4 hari... terase diriku semakin mengembang.. kakakakakaka sakit sakit masih tak terase lagik.. aduhai aku pun pelik gak ngan diri aku ni.. ramai orang cakap masuk je sembilan bulan bermakne masuk la bulan sakit sakit.. hehe ade yang kata, bile masuk sembilan bulan ni.. mula la sakit belakang, sengal2 otot, bengkak kaki dan yang paling teruk.. "contraction".... tapi aku masih pun belom dapat rase camane rase contraction tu... sakit blakang pun cuma bila kalau disiang hari tu aku banyak sgt berjalan.. maksudnya kalau siang tu aku p bershopping ke... g mall mane2 ke.. ha baru la mlm tu terase sakit blakang.. kalau tak alhamdulillah.. sihat cergas sentiasa.. be plak tak abis2 balik keje je mesti tanya " arini ade sakit2 tak? hehe bile aku jawab takde mesti dier jawab, ishh bile nak sakit nih.. lambatnye.. kekeke adeke patut orang lain syukur sbb wife tak sakit dier plak asik dok mintak aku cepat sakit.. be cakap cepat sket hari bersalin.. cian be da tak sabar2 sangat nk jumpe zara.. be cakap nanti zara kua nak buli zara hari hari.. wahhh banyak cantekk.. aku penat2 kandungkan zara 9 bulan dier sesenang je nak buli baby aku.. kekeke slalu sangat kitorang gado pasal tu.. pastu kalo be kalah.. dier majuk pastu ngomel kat perot aku cakap kat zara jangan geng ngan aku.. kakaka be ni ape la... =p .. jiran seblah umah ni cakap.. kaklong ni tak macam orang pregnant yang lain.. orang lain dah sembilan bulan semuanya jalan pun dah slow.. lembik je.. dier nih jalan steady je.. ape orang lain buat sume dier pun nak ikut buat.. alamat anak dalam perut tu nanti active memanjang la jawabnya...hehehe.. takpe ..biarkan anak mummy ni membesar bagaikan juara ye sayang... =)

Dari hari ni kalau nak dikira kira kan tinggal lagi 2 minggu je lagi nak bergelar mummy.. huhu cuak seram sejuk je rase... memang la excited tak ingat.. tapi bile pikirkan balik comitment jadi mummy nih... terus jadi seram sejuk.. aku? walaupun anak sulung dalam family... tapi selalu dimanjakan.. semuanya mama ngan abah yang buat..tapi dalam pade tu tetap berdikari.. hehe walaupun dah kawin.. dah bergelar isteri orang, tapi bila kat rumah parents aku, tetap jadik budak kecik, main kejar2 lagik.. gurau bergusti2 lagik ngan adik2, abah & ngan hubby aku..
pastu ade je pape sume ngandu kat mama!.. ni tetibe lagi 2 minggu aku plak yg jadi mama pada anak aku... be pun same je perangai cam aku.. masih lagi kebudak budakan.. perangai tak macam org dewasa pun... hehe sampai adik aku ckp.. korang biar betol nak jadi parents dah.. kekeke.. takpe baru rumah tangga kami sentiasa ceria.. tayah tension tension.. huhuhu so nanti muda selalu.... =)

wohoo... 15 hari lagik nak jumpe zara sayang... mummy sayang dier!! mwahh

Friday, November 14, 2008

37 weeks old

Tadi g az zahrah... since last month da start check-up dua kali seminggu.. and start from this month, once a week plak kene pegi.. hehehe pokai la mummy sayang!... skali visit da seratus lebey.... tapi takpe, mummy ngan daddy puas ati ngan consultation ngan service kat az-zahrah.. so.. takpe la berbelanja lebey sikit untuk kesihatan baby mummy ni kan...

tadi wat ultrasound, baby mummy ni da 3kg, doc buat details scan, otak, tempurung kepala, tulang blakang, perut, usus semuanya sihat & normal... alhamdulillah... mummy ngan daddy tak putus2 hari hari doakan supaya baby zara mummy ni sihat sempurna... tadi mase scan doc nampak muka baby mummy ni.. doc cakap..." comelnya dia..." hehehe...and doc jugak cakap yg baby mummyni active sesangat.. x dok diam langsung sampai doc nk ukur2 dia pun susah... asik gerak2 jerk... baby nak kua ekk.. asik gerak2 jerk..

mummy sihat jerk.. semua normal... sakit sikit2 tu ade la.. tapi tak la macam preggie mummy yg lain.. alhamdulillah... semuanya berjalan dgn lancar setakat ni... harap harapnya sampai mummy lahirkan zara nanti semuanya lancar...

huhu.. daddy da x sabar tunggu zara kua tau!.. ari2 dok tanya mummy, "arini ade rase sakit nk bersalin tak? bile nak sakit ni? tak sabar nk buli zara ni..." adeke daddy ni... buli zara yang dia ingat.. hehehe... we love you so much baby zara!!.. arini baby zara da 37 minggu.. 3 weeks to go...
tak sabarnya!... mummy ngan daddy tunggu zara ye sayang.. kua cepat cepat ekk...
mwahhhhh kat anak mummy nih...

Wednesday, November 5, 2008

Mission mummy untuk Baby Zara.



Mission mummy untuk dicompletekan sebelum baby zara lahir... "blanket with love".. hehehe
petang smalam mummy da draf kan sebelum mummy jahit n sulam pink blanket untuk puteri mummy ni... and semalam jugak around 4.00pm mummy ngan papa JJ pegi kajang shopping benang sulam and teddy2 kecik untuk baby.... hopefully mummy punya cukup mase untuk siapkan special blanket untuk baby mummy ni..

Kire kire still ade 30 days untuk mummy siapkan.. itupun kalau baby mummy ni xmo kua awal.. hehehe takpe... mummy will buat de best untuk siapkan blanket baby k sayang...

hehe.. wait n see... samaada sulaman tu jadi tak macam ape yang mummy drafkan...

mummy LOVE you baby Zara!!

Tuesday, November 4, 2008

beratnya baby mummy nih!~

Date: 03,November,2008
Vanue: Az-Zahrah, Bangi
Time: 9.00am-12.30pm


Waaahh!.. beratnya anak mummy ni... doc cakap baby da nak masuk 36 minggu. Berat da capai 2.78kg... doc cakap agak berat!.. =p.. huhuhu.. last checkup, baby zara baru 1.5kg, lepas je sebulan baby zara da membesar sehingga mencapai berat 2.78kg.. membesar bagai johan anak mummy nih.. arini jugak kene second injection untuk kancing gigi.. huhu dah terlambat sebenarnya.. =P pastu kene check darah untuk nk pastikan sugar level dalam darah... alhamdulilllah.. sugar level dalam urine ngan blood normal.. tapi doc ckp air dalam rahim banyak lagik.. dier pon compius.. dier ckp biasanya, tahap ni air da sikit. kalau banyak lagi tu tandanya gula ada dalam darah.. tapi check semua normal so doc buatkan aku next appoitment.. aku kene g Az- Zahrah lagi pada 7th November untuk buat glugose test plak.. nak comfirm bebetul yg sugar level berada ditahap yang bebetul normal.. maknenye amik darah lagik!.. kene berpuasa then pagi kol 8.00am amik darah, then doc kasi minum glugose, then amik darah lagik... adoi la.. minggu ni je ntah bape kali da kene amik darah.. hehe.. tape la.. baby zara punye pasal.. mummy redha je la ape je doc nak buat!..

Moga-moga semuanya normal dan yang penting, anak mummy ni sihat.. aminn..
emm.. last weekend balik melaka, kire last la balik mase pregnant nih, sbb tinggal lagik sebulan baby zara nak kua so next time balik baby zara da ade.. hehe sronoknye!.. on second day kat melaka, aku ngan be g pusing2 bandar melaka then g beli kekabu ngan kain cotton.. past tu ngan kain kapas untuk buat bedung n semilut baby.. wahhhh.. nak buat sendiri la kononnya...
hehe.. sampai la mood aku rajin nak menjahit jahit nih...
balik jerk dari check-up kat az-zahrah, aku trus je sro mama aja aku camane nak mengunting kain cotton nih nak buat tilam baby... bukannye tilam tade.. ade je da siap.. cume ngengade kononnyer tilam dalam baby fun play pan tu nipis sangat, nanti baby tak selesa so nak kene ukur sendiri tilam besar mane, sbb tilam yg ada ni besar tak muat nak sumbat dalam play pan tu... huhu rajin la katekan.. so mama pun aja le camane nk mengukur and gunting sume... aku buat keje ngan pertolongan adik bongsu aku lyeesa. hehehe.. past siap jahit, tibe la masenye menyumbat kekabu.. mak ai... bertebangan sume kekabu dalam umah.. huhu mama da manjerit sro bawah bekas kekabu kat luar umah... huhuhu abah dok gelak jer.. mcm org jakun tak penah main kebabu la katekan.. huhuhu.. abis melekat satu badan.. mcm snow plak!.. kekeke
dan akhirnya.. jadila tilam anak mummy nih.. wahhh best nye.. lembut jerk tilam dier.. huhuhu.. patut la kekabu nih mahal.. lembut rupenya bile da jadi tilam.. kekeke.. =p
mama sro buat bantal skali.. aku ckp ok je.. tapi esok la.. satu hari satu.. esok ingat nak p kedai benang nak beli benang2 sulam, nak buat sulam tangan nama zara kat selimut dia... hehe..
bestnya!..

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥