jom click!!

Tuesday, December 30, 2008

si puteri dan sang buaian


si puteri..



si puteri, toys dan sang buaian


kepala sang buai


alkisah puteri dan sang buai bermula apabila si puteri dah nak mencapai umur sebulan, si puteri mula menunjukkan perangai barunya.. si puteri x betah ditinggalkan sendirian, jadi, setiap masa si puteri hanya mahu digendong.. dibelai oleh bonda dan ayahndanya... sehinggalah genap seminggu berperangai sedemikian, bonda dan ayahnda si puteri lemah longlai lalu mereka nekad untuk pergi membeli sang buaian elektrik... bermula dari saat itu.. masa si puteri banyak dihabiskan bersama sang buaian.. tammat..

Wednesday, December 24, 2008

perubahan baby iRis day by day..

BABY IRIS



20 minute lepas lahir.. hari pertama


hari kedua .. masih di Az-Zahrah


hari ke empat... dah ade kat rumah oma da..


hari ke lima


genap seminggu



hari ke sembilan


hari ke tiga belas


hari ke empat belas


hari ke tujuh belas


hari ke sembilan belas


hari ke dua puluh


hari ke dua puluh satu


hari ke dua puluh dua



hari ke dua puluh tiga



perjalanan baby iris masih panjang.. doa mummy selalu mengiringi perjalanan anak kesayangan mummy ni... semoga membesar menjadi anak yg solehah...anak yang sentiasa boleh mummy banggakan.. amin..

melawat baby sofea halicia


Sofea Halicia


Me.

Latest pic of me.. mase ni baru balik dari az-zahrah tgk besfren aku baru pas deliver.. baby sofea halicia.. huhu.. ecpected date supposed to be on january 11, 2009.. tetibe tercepat3 weeks plak.. so walaupun aku still dalam pantang, ku gagahkan jua diri untuk g tgk bestfren aku ni, name dier areen.. mase pegi melawat tu ake dah 23 hari dalam pantang.. kire da bleh jalan sane sini sbb luka da baik... cume luka dalam je tgh dlm proses.. aku pegi visit dier ngan mama, be n fara..
baby? hehe tinggal umah ngan nenek. =) luckily nenek ada mase aku berpantang.. so nenek n makuda banyak tolong aku jaga baby.. to Areen, congrats on ur new born. hoorey iris ada kawan. kita dah jadi bestfren.. nanti bila baby kite da besar biar diorang plak jd bestfren... iris & sofea... to sofea .. welcome to new world sofea sayang!

cupcakes! yummy...


CUP CAKES! diam2 rupenye be tempah cubcakes untuk anniversary aritu.. =)
entry ni da lambat.. but still nak upload jugak.. hehehe..
thanks sayang.. love you sooooo much!
mwahh mwahh


Wednesday, December 17, 2008

update episod berpantang

dah dua minggu lebih aku dioperate.. luka kat perut ni pun dah makin ok.. dah tak rasa lagi ngilu2.. cuma kalau aku bergerak rahim aku yg rasa sengal n ngilu n pedih.. maybe luka torehan kat rahim x berapa nak baik lagi kot. aku ni pulak lasak bukan main.. tak bleh dok diam.. asik nak bejalan je dalam umah.. =p.. hari2 kene bebel ngan mama.. takpun ngan be sebab malas sangat nak pakai stokin.. kalau be ade kat umah memang gerenti pakai.. sebab be yang akan pakaikan stokin hari2.. hehe.. pastu tugas be selain dr pakaikan aku stokin adelah bagi aku makan ubat setiap pagi... kalau be lupa alamat tak makan la ubat aku sepanjang hari.. hehehe.. nasibla aku dianugerahkan hubby yang bertanggungjawab =).. and lagi satu tugas be yang tak pernah miss.. buat susu baby.. kalau be x keje.. memang dr pagi sampai pagi balik be yang bancuh.. hehe aku breast feed jugak zara, cuma zara x puas kalau breast feed.. so aku bg la susu formula... cuma aku x pernah miss lagi la bagi susu badan, mama kata nanti kalau x bagi brest bengkak..

dah 2 minggu ni, aku dah mula ngan perkara2 yg selalu org berpantang buat, macam bertungku, sauna and mandi serung. sebelom ni x bleh sbb aku ceaser. setiap pagi n petang, mama akan rebus daun2 hutan, daun kemuduk ( mama yg ckp aku x kenal pun.. hehe), serai wangi, unbut pisang hutan, sirih, daun pandan dan banyak lagi la.. air rebusan tu wangi.. so bile da payu semua tu.. mama campurkan ngan air sejuk jadikan air tu suam2 panas.. pastu aku mama suruh berkemban n duduk, pastu mama jirus air tu kat badan aku sambil urut2 kepala badan dan kaki aku.. mama cakap air serung ni untuk lancarkan perjalanan darah.. tu amalan org dulu... mama ckp dulu nenek buatkan tuk mama and pesan nanti mama kene buat tuk anak mama plak.. kire warisan turun temurun la ni..

baby zara pun da makin besar.. and da makin pandai... luckily baby zara x kuat meragam, kalau lapa pun x nangis, pampers da peuh ngan wee wee ke, e ek ke.. pun x nagis.. cuma buat suara2 rengek je.. heheh cuma kalau dier da bg signal.. da rengek sket2.. pastu wat tak paham je kat dier.. baru la dier nangis.. especially kalau bg susu lambat.. hehehe.. pastu kalau main baring2 ngan zara.. dier da pandai nak pusingkan balik badan dier.. kepala n badan da meniarap.. tapi bontot plak failed!. hehe berat dek pampers kot... satu lagi kalau mase mandi mesti tegak je kaki dier berdiri.. kepala tu mmg da kuat.. kalau bg meniarap mesti dier suke angkat kepala pandang kiri kanan.. da penat baru rehat n jatuhkan kepala.. hehe.. anak mummy cepat besar ye sayang..

2 january ade appoitment kat azzahrah.. aku kene jumpe doc noraini and zara kene jumpe doc nik..nk kene inject.. hehe.. hoorey! bleh jumpe doc noraini lagi... best!

Thursday, December 11, 2008

Aidil Adha 2008


daddy dan rama rama kecilnya..

daddy, mummy and zara, kat dry kitchen umah oma& tok abah. mase ni daddy baru balik smayang raya and nk ready g sembelih lembu.. mummy dok lepak reramai kat dry kitchen. zara dok layan tido lagik.. huhu


tok abah jadi mando (baju putih) kekke.. papa angah(pakai topi koboi), tokcik ngan papa jj (baju itam kat blakang) tgh lapah daging...


daging lembu untuk sedekahkan kat neighbour2.



Hadiah dari Y.A.M Tengku Puteri Arafiah Sultan Abdul Aziz Shah.



gelang kaki untuk si manja mummy.

betuahnya anak mummy.. hehe baru umur seminggu dah ada gelang kaki.. thanks a lot aunty Tengku.. =)

Wednesday, December 10, 2008

mula sudah episod berpantang

1 december 2008, aku da selamat melahirkan seorang puteri comel.. jadi bermula juga la episod berpantang pertama dalam hidup aku... lepas melahirkan zara, aku masih di hospital selama 3 hari, so tak la rase sangat berpantangnya sebab asik kene jaga ngan nurse, aku tak mampu bergerak langsung, so nurse yang mandikan aku, uruskan segala keperluan aku selama 3 hari..cuma makanan hospital aku x bleh makan, diorang bagi makanan macam untuk orang tak sakit jer.. so mama yang akan datang bawak makanan berpantang dari rumah... hehehe..
so aku mula berpantang dirumah dari hari keempat.. untungnya aku pada mula berpantang ni sebab ada 3 oarang yang sedia melayan kerenah aku.. huhu.. mama, mak uda and nenek.. aku anak sulung merangkap anak saudara sulung dan juga merangkap cucu sulung yang melahirkan cicit sulung.. huhu so semua excited..
bagi aku, berpantang tak la seteruk yang orang lain katakan.. yela mungkin lain orang lain pengalamannya.. dan bagi aku.. ni pengalaman aku yang masih baru nak meniti hari hari berpantang... setiap pagi dalam kol 6.30am aku da bangun sebab be akan bangun tuk solat subuh and terus siap nak p keje.. so selalunya aku akan breastfeed zara.. dalam kol 8.00am aku akan mandi.. time ni zara tido lagi.. pastu dalam kol 8.30am mama akan bawakan bfast kebilik aku.. bfast tak kira pagi ke tgh ari ke malam ke mesti nasi!.. naik jemu plak aku makan nasi
huhuhu.. cuma lauk je yang bebeza2.. time ni biasanya makuda akan mandikan baby dan siapkan baby.. so bila aku dah siap makan, baby dah siap mamai2 atas katil aku.. dah wangi.. hehehe.. pastu macam biasa aku akan lepak sekali ngan baby atas katil aku.. sambil tgk tv, tak pun layan internet atas katil.. buat masa ni zara lebih suka tido dari berjaga, dia akan merengek bila diapers basah atau lapa.. =) senang anak mummy ni x kuat nangis.. dalam kol 10, mesti akan ada sesiapa yang akan hantarkan limau sunkist dengan air kayu rempah gunung.. kol 1.30pm plak, mama atau mak uda akan hantarkan set makanan tgh hari dlm bilik... mcm mam besar, aku makan atas katil, sbb tak bleh nk jalan2 sangat.. perut kene belahkan.. dalam kol 3.00 mama akan hantar plak biskut kering 3/4 keping ngan air akar kayu lagi... pastu dalam kol 6.00pm aku mandi, baby pun mandi... biasanya lepas mandi mesti mama hantarkan set dinner aku plak.. hehehe

macam tu la aktiviti harian aku selama berpantang.. dok ngadap baby yang tido, BF baby, kalau agak dia x kenyang baru aku sro sesape bancuhkan susu baby.. pastu 24 jam dok ngadap tv ngan internet atas katil... cuma lately ni mama sro aku rajin2kan berjalan bagi darah tu berjalan.. so aku main jalan2 dalam umah sambil tampung perut aku dengan tangan... tuhan je tau camana rasa bila nak berjalan tu.. mcm nak luruh perut jantung sumer.. sakit x usah cakap... tapi tetap gagahkan diri sebab nak cepat baik.. o ya disebabkan aku ceaser, tak blehlah aku guna tungu, sauna and jamu2 sume.. semua kene tangguhkan.. buat masa sekarang aku cuma makan ginseng ngan ginko setap pagi ngan malam, makan ubat doc, makan sup ikan haruan hari2 (sampai da jemu).. nasib baik lauk2 sampingan mama slalu masak yg best2.. tapi mesti ada halia, bawang putih, pegaga, lada itam.. tapi cara masak tu pelbagai2... mama kan suke masak.. hehe untungye ada mama yang best masak.. sampaikan orang lain pun dok teliur tgk lauk berpantang aku.. n diorang pon tumpang same!.. kekeke.. dan yang pastinya selama seminggu aku berpantang ni.. berat aku turun mendadak.. adik2 aku, org yg datang visit sume dok kata.. badan aku makin susut.... huhu moga2 susutla senhingga abis pantang.. kalo bleh mantain la...

kalau dimalam hari plak.. tugas be adalah membuat susu baby, sebab kalau nak sro dier tuka diaper ke dodoikan baby ke be tahap beginer lagilk.. tapi alhamdulillah setakat ni bile aku kejut je be, dengan pantas be akan bangun and buatkan susu baby... x kire la kol bape pon.. sayanggg be.. mwah..

emm.. aku x pakai pilis.. sbb mama dulu pun x pakai.. kekeke.. cume stokin je yang aku sentiasa pakai... kain batik sampai hari ke 6 berpantang je aku pakai.. pastu aku da start pakai pants.. hehhe.. cume skarang ni akibat banyak sangat ubat bius/epidural yang diinject dalam tulang blakang aku ni, aku mengalami sakit tulang belakang yang amat.. mane nak tanggung sakit operate ni lagik... adoila.. tahan je ni.. hari2 be dok sapu creame panas kat tulang blakang aku.. sengalnya x bleh nk cakap...
so harini baru hari ke 9 aku berpantang.... masih jauh lagi hari untuk aku teruskan berpantang ni... moga2 aku tabah sengan ape jua kuadaan.. aminnn...

Tuesday, December 9, 2008

zara satu minggu



Zara Iris Delisha... semalam 8 december Zara genap seminggu, mama cakap baby akan berubah angin bila masuk seminggu... setiap kalu berubah minggu mahupun berubah bulan.. baby akan berubah angin... and yang pasti hari ni zara betul2 berubah... selalunya.. zara lebih suka tido dari berjaga.. so amat la susah nak tengok mata besar zara ni terbuka.. hehe.. tapi harini, zara berjaga sepanjang hari.. tertido pun ade la dalam 10 minit pastu bangun.. malam ingatkan dia nak tido sbb da penat.. pun tidak.. hehe.. zara tetap berjaga tapi akhirnya pukul 3.00 am zara da mengantuk nad terus tido sampai pagi... =) hari semalam juga jatuhnya hari raya korban.. selalunya kami semua akan balik kampung tapi disebabkan aku baru bersalin mama ngan abah tak jadi balik kampung, oleh kerana aku cucu sulung dan dah melahirkan cicit sulung,nenek aku amik keputusan untuk beraya di KL, so tahun ni semua sanak saudara pakat beraya di KL.. umah parent aku.. semuanya bergilir2 nak dukung zara.. hehe glamour zara arini..tu sbb dia x mo tido tu kot.. so mcm thn2 lepas tahun ni pun korban lembu..yang bestnya korban kat garaj kat seblah umah.. hehehe.. be bz arini tolong lapah2 daging.. aku dok le memerap kat umah je tak leh jengok kat luar.. x nampak..

walaupun zara berjaga sakan arini.. tapi dia x banyak perangai.. sejak aku lahirkan zara, zara memang x suka menangis, dia lagi suka terkebil2 mata tgk sekeliling.. sesekali je dier bunyi merengek.. ekk ekk.. cm tu je... semua cakap baik nya zara ni.... sampai aunty seblah umah pun cakap mcm tak de baby pun rasenye kat umah seblahni.. x denga pun babynya nangis.. hehe.. anak mummykan..mesti la pandai.. cuma kalau susu lambat dibagi barula zara mengis.. tu pun ala ala manje je ngan muke dier jebek jebek.. hehe..

mummy & daddy sayang zara giler giler!!!.. oma ngan tok abah pun sayang zara sangat!!.. mama yaya.. mama lyssa, papa angah n papa jj pun sayang zara sangat sangat sangat!.. zara cepat besar ye sayang!... mwah

Sunday, December 7, 2008

She's finally agree to meet her parents...

Gambar ni daddy snap 30 minute lepas baby zara dilahirkan.. mase ni baby zara baru je siap dibersihkan.. Alhamdulillah.. syukur.. mumy ngan baby zara selamat akhirnya... baby zara selamat dikeluarkan dari peyut mummy dgn kaedah ceaser... emergency c-sec sebenarnya.. mummy x plan pun nak lahirkan baby zara dengan operation.. tapi mungkin dah tersurat yang mummy kene lahirkan puteri sulung mummy ni didalam OT. mummy ditolak masuk ke OT setelah penat bertarung nyawa selama 10 jam di dalam labour room + 2 kali epidural.. akhirnya doc noraini minta persetujuan daddy utk proceed ceaser utk selamatkan baby zara sbb heart beat baby zara makin lemah.. air ketuban mummy da pecah sendiri pukul 5.30am so air da banyak kua.. dats y jantung baby mummy ni makin slow... mase ditolak masuk OT, mummy redha je ape nak jadi asalkan puteri mummy selamat.. masuk je dalam OT, doc noraini dan Doc Rouf da tunggu kat dalam. Doc noraini pakar sakit puan & bedah and Doc Rouf pakar bius. daddy setia seblah mummy sambil genggam tangan mummy sepanjang operation.. tiba2 doc noraini bersuara.. " alhamdulillah... baby girl...".. mase tu mummy tau yang puteri mummy da selamat dikeluarkan dari perut mummy.. Alhamdulillh.. x henti2 mummy panjatkan kesyukuran pade Allah swt... akhirnya.. berakhir juga perjuangan mummy dengan selamat... mase tu jugak.. ada air di mata daddy!.. terharu agaknya dengan kelahiran baby zara.. lepas baby zara dibersihkan, nurse serahkan baby zara kat daddy.. daddy pun iqamatkan baby zara.. baby zara diam, sambil mata galak x henti2 pandang daddy.. barangkali kenal dengan suara daddy.. doc & nurse semua ckp baby zara cute, mata galak, rambut lebat.. ada 2 dimple lagi.. hehehe.. anak mummykan.. mesti la comel..lepas semua selesai, doc noraini datang kat mummy and kiss kiss dahi mummy and cakap congrats!.. terharunya.. mummy pun da rase doc noraini mcm mama je.. ye la setiap minggu jumpe.. lepas ni x jumpe da.. =( takpe.. nati kalo rindu g je la sane.. hehe.. mummy ngan baby zara admited kat az-zahrah selama 3 hari 2 malam.. daddy ngan mama leesa berkampung kat ospital jugak .. hehe.. siap bawak bantal lagi teman mummy ngan baby.. doc noraini datang tgk mummy pagi, tgh ari, petang n malam.. hari last day jumpe doc noraini, doc bg pwesent kt baby.. n lepas ni da x jumpe lagi doc noraini.. sedih je rasa.. =( Thanks a lot DOC! love you.. hari mummy and baby zara kuar ospital, mama ngan abah dah datang pagi.. tapi mummy n baby x bleh kua lagi sbb kene final checkup dulu, so mase balik daddy ngan mama leesa je yg ada.. sampai je umah, semua da tunggu depan pintu umah nak sambut kehadiran baby zara, mama siap dengan air zam zam, kurma, gula dan garam di calitkan kat mulut baby zara.. hehe semua happy sesangat menyambut baby zara... dan semoga sampai bila bila pun kebahagiaan ini berkekalan... amin........

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥