jom click!!

Tuesday, June 30, 2009

Diet Rasul S.A.W

RENUNGAN

* JENIS MAKANAN

Rupanya tanpa kita sadari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.
Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya karena pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING

Jangan makan DAGING bersama IKAN

Jangan makan IKAN bersama SUSU

Jangan makan AYAM bersama SUSU

Jangan makan IKAN bersama TELUR

Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD

Jangan makan SUSU bersama CUKA

Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL

* CARA MAKAN

* JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

* TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.

* JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

* Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya... cobalah..... ......... ......... ......... ...

* Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek.... Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti.

* Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.

* Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. karena akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merusak usus kita.

* Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesehatan spt membuat

* amalan antara lain:

* Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk..

* Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air es) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

* Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.

* Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan) Wassalam...

* Sama-samalah kita mengamalkannya. ......

* WallahuA'lam

Sabda nabi, Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insya Allah... Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.

Monday, June 29, 2009

Hilang!!

erghh.. careless nye mommy smpai x perasan gelang kaki zara dah x de kat kakai dia...
gelang kaki ni hadiah dr Y.A.M Tg Arafiah mase umur zara 2 minggu... sebelom ni pon mmg slalu tercabut2 sbb zara active so bila gelang dia tersangkut dia main rentap je kaki dia slalu tercicir, dah lame zara tak pakai tapi ntah ape mood mommy minggu lepas nk pakai kan balik gelang ni kt zara, seb baik pakai gelang kaki je, gelang tangan n rantai elok je simpan balik.. puas suda mommy cr kat umah oma, kat umah kite, tp still x jumpe.. sabtu pagi tu kami sume breakfas kat kedai mamak. jgn dibuat tercicir kat situ daaahh... melopong ar momy nnt..

hopefully jumpe la balik gelang kaki baby mommy ni.. dah la nk dekat raye dah ni.. jawabnye kene beli yg lain la plak.. hadoii!!.. emas mahal le skarang neh.. uhukk.. uhukk.. cian pwincess mommy...

Thursday, June 25, 2009

Age.. 30 Years Old??

2009, aku dah 27thn, tinggal 3 thn je lagi nak masuk 30 thn.. my oh my... sungguh cepat masa berlalu, bila tgk angka 30 ni sayu je hati nk meninggalkan alam 20an ni... teringat kembali mase hari umurku masuk ke 20. mase time tu aku masih study kat Uitm shah alam, since aku kecik, x pernah x calebrate burfday, so mcm kebiasaan lah, pada hari burfday aku aku balik ke kuantan (masani family dok kuantan lagi.).. en hubby yg masa tu boyfren aku pon ikot balik umah aku ditemani en sani(besfren en hubby n besfren aku erynn.. diorang ni sume budak Uitm s.a gak...
mlm tu buat BBQ beday party... dan aku.. menangis x hingat kat mama sbb umurku dah xde 1 kat depan dah tuka jadi 2... hehehe.. sedey sgt mase tu..terasa diri dah terlalu tua. walaupon aku anak sulung, perangaiku persis kanak kanak riang lagik.. hehe bak kata org, happy go lucky!.. dan sekarang bagai x sedar masa dah berlalalu.. sgt pantas.. dan lagi 3 thn, aku bakal meninggalkan angka 2 dlm hidupku dan bermulalah perjalanan angka3.... dan seperti kawan2 ku yg dah buat tag ni... masih ada impianku yg belum tercapai.. n hopefully, by age 30 nanti.. sedikit sebanyak impian ku akan terlaksana...
below adelah list2 dlm kehidupan ku ... impian sebelum menjangkau 30an. ada yg dah terlaksana, dan ada yg belum... lets go one by one...

1- wish to be a wife to my cayang boyfren -
mission accomplish!.. hurey!... Alhamdulillah.. bercintan cintun since umur aku 19 n married by age 25.. hehehe pelbagai onak duri dah di lalui..bukan senang tau nk jaga relationship ni, hanya en hubby n me n especially Allah s.w.t yang tahu bagaimana susahnya nk menjaganya.. Alhamdulillah Allah s.w.t dah kurniakan aku seorang lelaki yg cukup perfect dimataku..berkat kesabaran en hubby akhirnya hubungan kami berjaya juga ke jinjang pelamin.. thanks be!.. thanks for being a really underdstanding person on earth!.. LOVE you LOADS!.

2- wish to have own children by age 26-30-
Alhamdulillah, aku dikurniakan seorang puteri by age 26. pada 01, disember 08.. Syukur Kehadrat Ilahi kerana memakbulkan permintaanku... masa lepas kawin, aku takut sgt aku x bleh mengandung.. mane la taukan... mandul ke... Nauzubilah.. tapi alhamdulillah 3 bulan lepas kawin, aku pregnant.. Syukur sgt sgt masa tu.. puteri kami dinamakan.. Zara Iris Delisha... bermaksud : Puteri selembut bunga yang membawa kebahagiaan... jadi anak yg solehah,dengar kata, baik hati dan pandai je sayang. mommy x jemu2 mendokan kamu sayang..

3-wishto own a business
Syukur alhamdulillah, yg ni pun dah termakbul.. aku punya company sendiri, tapi masih dibawah pengawasan ayahku.. mungkin masih ragu ragu dengan kemampuanku.. lantas menjadi Group Chairman merangkap penasihat tetapku..walaupun yg demikian, aku masih berusaha untuk buktikan yg aku mampu bergerak sendiri, aku mampu menjadi sepertinya.. ya! Ayahku idolaku... yg x pernah kenal erti jemu, x pernah kenal erti penat bekerja dan dengan berkat usaha itulah kami adik beradik mampu hidup dalam kesenangan.. Alhamdulillah.. time kasih abah!.. to my adik2.. jgn cepat rasa selesa dengan keadaan sekarang, berusaha demi masa depan kita nanti.. sampai masa abah x tanggung kita lagi.. sampai masa kita perlu mencari rezeki kita sendiri..

4-wish to be a gud Lady.
Alhamdulillah.. Allah s.w.t dah bukakan hatiku, dah bersihkan jiwa ku.. seru dah sampai... kata org tua.. dulu!.. aku lah permaisuri di kelab2.. dulu, akulah kaki enjoy... dulu aku sering x mendengar kata.. dulu, aku sering abaikan solat. dulu! aku sering lakukan pelbagai perkara terlarang.... kini... alhamdulillah.. berkat doa mama hari2.. Allah turunkan seruan.. turunkan kesedaran padaku... dan mamalah insan yang paling bersyukur!.. kini, aku akan rasa gelisah bila solat dilambatkan, kini, aku x pernah tinggalkan tudung bila di khalayak ramai, kini, aku sering mendengar kata, kini aku sentiasa amalkan solat2 sunat yg x pernah aku buat di waktu dulu... alhamdulillah...syukur kepada Allah.. perasaan ingat mati itu yg mengubah aku.. saban waktu ku rasakan masaku dah dekat.. dan itulah yg manakutkan aku ttg dosa2 ku terdahulu.. kini aku dah tinggalkan semua perangai jengkelku... kini aku mahu terus kedepan, menjadi yg lebih baik... menjadi anak, isteri dan ibu yg solehah...amin..

5- Wish menunaikan umrah dan haji ke Mekkah.
yaa... ini dia first wish aku yg x kesampaian lagi... nk kumpul duit sniri nk pegi menunaikan umrah dan haji ke mekah.. dulu abah pernah ajak.. tapi mas tu hati rasa takut sgt nk pegi sana, takut dgn pembalasan cash di tanah Mekah.. tapi sekarang aku dah bersedia nk pergi sana malah x sabar2 nk pergi... Moga2 Allah bukakan jalan untuk ku beribadat kesana.. aminn...

6- Wish to buy SUV
hehe wish yg masih belum terlaksana.. nk SUV yg classy... sgt nak.. especially bila dah ada zara impian tu makin kuat.... so i need to work double hard... so nanti dapat profit pun double pay.. =) moga2 tercapai sebelum 30... insyaAllah..

7- Wish to buy own House
masih mencari2 rumah idaman... so far duit kene kumpul kaw2 br bleh dapat apa yg diidamkan.. xmo la setakat org beli rumah kite pon nk beli rumah.. so i really wish to buy my dream house yg ala2 country..english style deco.. sgt cool!..

Impian dan Harapan ku yang paling besar adalah.....
Semoga Allah memanjangkan umurku... untuk aku dapat membesarkan Zara dengan tanganku sendiri, didepan mataku... aku ingin dia menjadi insan yang amat berguna.. akan ku didik Zara menjadi sempurna.. walauku tahu x akan ada manusia yg sempurna, tapi cukup jika dia sempurna dimataku.. Moga Allah tunaikan hajatku untuk melihat dia membesar, berkahwin dan mempunyai anak cucu.... semoga Allah panjangkan umurku supaya aku sempat untuk mengumpul sebanyak amalan yg mungkin bg bekalan akhirat..

"Ya Allah.. hanya kepadamu aku berserah, hanya Dengan Mu aku meminta perlindungan, Tolakkan segala bala daripada aku dan keluargaku, lindungilah kami, panjangkan lah umur kami Ya Allah, sesungguhnya Engkaulah Maha Mendengar LAgi Maha Memakbulkan.... aminn.."

Little Monster

dis is my kicik monster.. huhuhu hasil dr main bubble2... abis sume susu comot2.. kat muka penuh ngan titis2 susu hasil tiupan bubble mulut si monster kicik ni.. hehehe...
time ni zara tamo tdo lagik tapi mommy suh jugak dier minum suus n tdo.. haaa ni la hasilnya. abis sume susu merata2 zara tiupkan... seb baik anak mommy.. kalo anak org lain... da lame da mommy babap tau... :P.. lebiu monster kicik!

Wednesday, June 24, 2009

Father's Day

Last Sunday we had celebrate father's day and it's specially for TokBah & Daddy.. for tokbah : thanks for become a very loving babah and to daddy.. u are "my hero" ... says zara.. ;)..
we love both of them soo much!.. mommy x tau nk belikan ape utk tokbah n daddy so suddenly mommy decide nk bawa sume org for lunch then bleh calebratekan dedua Heros ni skali gus.. hehe n yeh.. tokbah loveees Irish Lamb stew.. n daddy plak hantu cheese cake so y not to take them to secret recepie... lagipon dah ujung2 bulan.. pocket da x penuh.. ni je la yg termampu nk treat satu family... so by 1pm kami semua ke Secret Recepie..huyehhh... makan2 bosar.. termasuk la my yayang zara.. one giant bun n mushroom soup.. haahaha she starts to make a weird face at first but one after one bite roti tu mcm makin sedap plak nampak.. kekeke... sedap eh sayang??... Thanks to Allah... for this two Hero's... Happy fathers day to all fathers!!

Tuesday, June 23, 2009

Tepuk amai amai..

video
(abaikan suara mommy yg kuat itu.. huhuhu =p)

baby zara dah pandai pok amai amai...
cleverrr baby!!
mwah mwah.. love you sayang!

jom kite nyanyi..
pok amai amai..
belalang kupu kupu..
pok zara pandai..
boleh upah susu..
susu lemak manis..
santan kelapa muda..
zara jgn nangis..
mommy buat teje....
yeyyyyy....

Happy Birthday Mama Yaya!!!


Happy birthday sayang!...

ma yaya.. dah genap 18 thn... dah meningkat dewasa dah adikku sorang ni.. last nite, kami semua calebrate birthday mayaya di Po'Sen Kajang.. sungguh nyaman kat sane... ala2 kampung style.. sgt besh!.. theme: Red & Black.. dah lame x berkumpul ramai makan diluar.. setiap kali pegi makan ade se salah sorang x join.. mcm last sunday mase nk calebrate fathers day.. papa de n ayahngah x dpt dtg... o ye.. gamba mase fathers day x upload lagi sbb semua gamba dlm hp mayaya.. nanti2 upload ye... so to mama yaya... u such a beautiful lady now.. be mature in what ever you are doing.. mama n abah comes first.. then br org laen keh... success selalu.. blaja rajin2.. hopefully you'll be a great lawyer one day.. InsyaAllah.. o ye.. jgn tinggal solat.. ni asik nk period je.. bilenye x period.. hehehe... n alway ingat kat dlm hati tu.. "kami suma sayang mama yaya!!".. mwah mwah..

20.06.09 Learning activity di Petrosains KLCC



huyehhh.... mereka sgt gumbira belajar.. hehehe.. harini mommy n daddy membawa barisan batilion dr melaka dan shah alam untuk learning activity di Petrosains di KLCC... semuanya anak buah sebelah en hubby.. n semuanya girls!.. hehehe senang nk dijaga x nakal.. semuanya mendengar kata.. baik sungguh mereka.. n me,, selaku 'ciksu tersayang membawa rombongan cik kiah ini untuk mereka mengenal lebih dekat ttg sains... banyak yg boleh belajar kat sana.. sebelom masuk, kami semua ramai2 lunchi di KFC.. bebudakkan nk bawak makan ape lagik.. KFC je la yg senang..=).. siap makan sume x saba2 nk masuk ke pusat sains tu.. termasuk si kecik zara... clever baby!.. she enjoyed soo much kat sane.. langsung x meragam walaupun penat.. zara suke tgk colorful things n lampu2 kat dalam tu.. melompat2 dia masuk dlm tu.. enven tho mommy tau zara x paham ape2 lagi tapi x salah rasanya exposekan zara dengan dunia science... mommy nk zara jd doctor.. =) tapi kalau zara x minat pon x pe.. bleh jadi lawyer ke mcm mamaya.. atau ape2 je lah yg zara nk jadi.. yg penting kene jadi anak yg solehah n taat kat daddy n mommy & pandai + hati yg baik.. amin... well kami kat dlm tu lebih kurang 3 jam.. abis tour petrosains kami mamam di bangsar... lepas tu bersurai.. hehehe sangat penat tapi enjoy dgn budak2 kecik ni sume...

21.06.09. outing with mommy n daddy


last sunday, daddy, mommy n zara berjalan sakan.. smpai tgh mlm ke danau kota.. huhuhu cian anak mommy, mesti penat kan sayang.. but we had soooo much fun.. barula rasa cm hari cuti dapat berjalan2 ngan family sniri. zara anak mommy sayang ttp mantain x nangis x mengamuk walaupun penat tahap gaban.. kekekek... lebiu darling. mwah

Friday, June 19, 2009

Ayem kawen- melacca


last week en hubby best fren kat melacca kawen, ni aksi2 si manje saye lepas pegi kenduri kawen tu.. hehehe asik leka amik gamba zara, gamba penganten nye tader.. kekekek ape ape pon selamat pengantin baru tuk yem & shima.. smeoga kekal hingga akhir hayat... aminn..

Hidup dan mati di tangan Allah

semalam tetibe rase psycho nk mati tu datang lagi... kali ni rase mcm dahi bergerak2.. and kengkadang mcm pusat berdenyut.. ( x tau la berdeyut tu pusat ke perot..).. tapi denyut yg ala2 sepoi bahasa jap bila pikir2 n dok diam tunggu betol ke rase denyut ni , time tu la datangnye rase tetibe mcm ada rase denyut... cuma yg menenangkan sikit hati ni bila surf dlm net semua info ckp denyutan tu akan rasa selepas waktu asar, yg aku ni semua time pun rase, bila asyik buat keje x rasa tapi bila dok diam n terpikir je pasal mati ni, time tu la rasa ni datang..

Ape yg aku bace, semua takdir ni boleh diubah dengan doa kita sendiri dan doa orang lain dan juga amalan, Alhamdulillah aku x putus2 buat solat sunat. sunat tahajjud, sunat taubat dan sunat hajat...
moga2 Allah menerima semua amalanku dan perkenankan doa2 ku...

"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkaulah Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, Engkaulah Maha Mengasihani dan Maha Mendengar.. sesungguhnya dengarlah doaku Ya Allah, Makbulkan lah doaku Ya Allah... Ya Allah, ampunkan lah segala dosa ku Ya Allah, dan dosa2 ahli keluarga ku, panjangkan lah umur ku dan umur ahli keluarga ku Ya Allah.. izinkanlan aku membesarkan anakku Ya Allah, izinkanlah kami hidup lebih lama untuk mengumpul pahala bagi bekalan akhirat.. izinkan lah kami hidup seginhha hari tua kami Ya Allah, sesungguhnya Kau Yang Maha Esa Ya Allah, dengan izinMu jua semuanya akan termakbul.. dan cucurilah rahmat ke atas nabi junjungan kami Nabi Muhammad s.w.t serta para sahabatnya, keluarganya dan pengikutnya. Amin..."

Thursday, June 18, 2009

geng.

zara jumpe geng mlm kelmarin kat pantai hill park. da lame x jumpe sofea. now sofea da bleh duduk,zara pon da bley duduk. da bleh main rebut toys da budak berdua ni.. hehehe happy to see they all membesar dgn sihat.. =)

Datangnya bulan Rejab.. yakni bulan Allah..

Pada 24 Jun 2009 (Rabu) kita memasuki bulan Rejab.. Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let’s overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu.

Sama samalah kita ingat mengingati amalan amalan mulia yang penuh berkat ini……….

BULAN REJAB

Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:”

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti iamendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt

2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi'raj (Isnin, 20 Julai 2009) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa

3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt

4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (24, 25, 26 Jun 2009) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat

5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah

6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga

7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Sabda Rasulullah saw lagi :"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wan gi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?"

Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini."

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka."

Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?"

Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan so lat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan so lat malam satu tahun."

to everyone.. marilah kita sama2 berpuasa bg memperbanyakkan pahala bagi bekalan kita nanti.. aminn...

Monday, June 15, 2009

Zara's Milstone..

Physical
At 6 months, a baby boy’s height should be around 63-72cm and weight around 6.3kg-9.5kg. A baby girl’s height should be around 62-70.5cm and weight around 5.9-9.2kg. At this stage, growth will slow down with monthly weight gain at 10-20gms and about 1cm increase in height.

Teething Your baby may begin teething now. Keep a look out for tiny white stubs below the gum when your baby’s mouth is open. When you notice your baby’s first teeth, celebrate this milestone by taking a picture and publishing it in MamyPoko’s baby growth chart!

Some symptoms of teething include; drooling, swelling gums, biting, sleeping difficulty and refusing food. Your baby may now become ‘fussy’ due to itchiness experienced during this teething process. To ease your baby’s discomfort, you can give your baby teething biscuits or teething rings.

social & emotional
At six months, babies begin to imitate others. Your baby wants to be like you. Open your mouth and your little one will open his/hers, too. Bang a toy, shake a rattle, splash the bath water, and with a little encouragement, he’ll/she'll delight in following your lead.

Mental & Cognitive
First your baby holds his/her rattle in her left hand, and then switches it to his/her right. It's a game that'll fascinate him/her all day or maybe not. But once you baby marks this mental developmental milestone, more reaching, grabbing and pulling accomplishments are up next!


Thanks mommy poko club!

Friday, June 12, 2009

My DOLL... My daughter ..*stripes day*



last nite pegi jusco konon nye mommy nk beli kasut sbb lama dah x bli.. jalan punya jalan p renew jusco card sbb da expired. pastu nampak zara mcm da penat, so batalkan niat nk beli kasut. plan nk makan pizza pun cancel. instead of nk dine in en hubby call je soh deliver kt umah dpt makan panas2 dr tapau kat sni.. hehe on de way nk ke kerete, singgah jap p beli choco creame kat s.bucks, crew kat s.bucks x abis2 usik2 zara, zara plak x lokek ngan senyuman.. pastu mase nk balik they all ckp, " kakak, ur doll cutenye.. just like a DOLL".. hehehe.. yer betol zara comey mommy nih mmg cute mcm dolly.. mommy panggil dier dolly la.. hehehe mwah mwah kat dolly bucuk mommy.. o yea... arini kami suma pakai baju belang!.. hehehe

Thursday, June 11, 2009

Heairghhhh.. Don't mess with me!.

hahaha... itu kata zara bucuk nih... time di baby kat opis mommy..suke dier tgk opis mommy banyak lampu.. huhuhu.. mommy love u sayang!mwah

Wednesday, June 10, 2009

jom kite kire kalori dlm makanan

Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

kategori minuman
1.minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
2.minuman kotak 250g = 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
5.aiskrim 2 skop= 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
8.mentega 2 sudu teh = 75 kal
9.keju chedar 1 keping =58 kal



huhuhu azam baru nih.. nak mendietkan diri yg makin bam bam nih.. hehehe.. sebelum tu kene tau kire kalori pemakanan.. insyaAllah nekswik start berdiet.. huhuhu kite tgk ade tak perubahan.. ker samerrr jerk.. hehehe chaiyok chaiyok!

Mari kita POCO POCO


hello kawan2 blog sume.. jom kite ramai2 join senaman poco poco kat BTHO.. sangat besh okeh!.. hehe.. beriadah smbil menyihatkan badan.. ade ape2 pertanyaan sila tanye ye.. =) yg advertising ni untuk hari terbuka poco2 so semua bleh dtg tp pempuan aje ye.. class buka pada setiap sabtu dan ahad jam 7.30am - 8.30am.. see you there!!

Monday, June 8, 2009

Maklong (ADRIEN) Zara's Wedding



060609..congrats babe!.. welcome to new phase of ur life.. akhirnya.. kawen jugak ko eyh.. hehehe..
cepat2 dapat baby, nanti zara bleh ade geng!.. mwah mwah mwahh.. all the best darling, semogo kekal hingga akhir hayat!..

Friday, June 5, 2009

baby and her new lappy..


huyehh... learning machine yg sgt besh!.. kata zara.. *hehe mommy agak2 la zara ckp mcm tu sbb zara jerit2 smbil tekan new lappynya* kekekeke

mwah.. jadi anak yg pandai k zara , jd dokter.. nnt da besar bleh jage mommy n daddy... mwah mwah lup zara!

Wednesday, June 3, 2009

saseme street learning labtop

huuyehh.. akhirnya.. baby da ade labtop sniri.. x kacau da labtop mommy.. huhu
best labtop ni.. baby bleh gune smpai age 2-3.. she can learn english too.. ade over 150 questions bila tekan paddle merah tu.. ade mcm2 question pastu jawapan dia tekan number2 n color kat labtop tu.. hehe ade ala2 memory card 3 yg tepi tu.. so semua memorycard tu ada diff question frm huruf A-Z.. hehe mmg best!.. mommy plak yg syok!! .. huhuhu.. zara blaja rajin rajin ye sayang!!.. mwahh

baby ZARA's assigment

hehe inilah hasilnya bila bg si comel ni menaip.. bila mommy mengadap labtop, tangan kecik ni pn sibuk jugak nk menaip.. bila dah bg type.. punya la suke x hingat!.. hehe ni hasilnya... saba ek sayang nnt mommy belikan zara baby labtop.. ari tu mommy jusco nk beli dah tade la plak.. nanti kite cari ye. so baby mommy ni x cibuk2 nk gune labtop mommy lagik.. lup u baby!

Monday, June 1, 2009

berubat Tradisional ke Jengka 9, Pahang

Ahad, 31 may 2009.

Sebagai perubatan alternative, abah ajak me pegi berubat tradisional ke Jengka 9, Pahang, perjalanan lebih kurang 3 jam. penat la jugak dok dlm kete tu.. menurut kata docter tempoh hari me kene proceed dengan surgery, tapi bak kata mama & abah kita cuba dulu manala tahiu dengan izin Allah boleh baik jumpe org ni.. org2 kampung ramai kenal dia Pak Ali bomoh cancer. Alhamdulillah pesakit2 dia sumer da baik.. so kini turn me plak cube nasib.. kalau2 Allah izinkan baik la e tayah p surgery.. kalau surgery dah cost dlm 10k.. smpai kat sana hari mmg panas sesangat, kami pegi makan kat bandar jengka pusat.. p makan nasi ayam.. zara plak makan bubur bekal.. lepas tu kami meneruskan perjalanan.. sampai nye kami disana kami blur2.. mane tau umah dier.. so nampak la sekumpulan remaja motor2 ni.. en hubby p turun tanya direction, jawab geng2 motor ni, takpe bang meh saye tunjukkan.. disuruhnya kami membontoti motor2 mereka.. hehehe.. mcm ade eskot plak =p... smpai umah pak ali.. sebak je dada.. ada lagi rupenye org hidup dlm kesempitan mcm ni.. rumah ibarat pondok je. dlm tu lah tinggalnya pak ali dan isteri dan juga cucu2 nya anaknya dan menantunya yg baru melahirkan baby 5 hari.. daif sungguh kehidupan mereka.. lepas berubat, abah hulurkan not$$ pada pak ali x tau pulak me kandungannye berapa.. bak kata pak ali " saya x tentukan harga, terpulangkah kat encik nk sedekah berapa".. pulangnya kami ke kota dibekalkan buah kuini masak ranum... huii baunya x bleh nk cakap kuat giler ok!.. dlm perjalanan abah berbunyi.. "kesian hidup diorang, insyaAllah kalau baik penyakit ni nanti, abah ingat abah nk buatkan rumah untuk diorang."

" Ya Allah, sembuhkan lah penyakitku Ya Allah, makbulkan lah doa ayahku Y Allah sisamping kami dapat membantu keluarga yang daif itu.." semoga Allah mendengar doa2 ku dan memakbulkan kata2 abah.. aminn...

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥