jom click!!

Monday, August 31, 2009

My Little TIGER

Photo shoot Session... MY LITTLE TIGER.. =)

owh daddy.. we laf laf laf u.. =)



smalam dr pagi smpai la ptg .. seharian berjalan membeli belah.. =) us, my parents, my sibling.. semua pun join bershopping..

huhu hari yg sgt memenatkan.. zara sgt baik sbb langsung x merengek eventho dr pagi mommy bgnkan.. n x tdo the whole day.. cuma bila dah smpai rumah zara mcm dah weak sgt.. huhu mandi tros tdo smpai la pg... mommy rasa baju raya zara bleh smpai thn depan =p.. mommy n daddy was soooo excited sbb thn ni first yr beraya dgn zara..so pantang nampak yg cantik dimata..

n for mommy.. hahha lasttt skali item yg dishopping adalah gift dr en hubby cayang.. last mall visited was Pavillion.. pusing2 then kaki mcm laju je masuk ke COACH.. hehe and surprise!! en hubby bersuara.." take one.." n he smiled.. huhuhu love u honey!

Contest CLOSED!

Ting tong... Ting Tong... Ting Tong...

Dengan Rasminya Baby CONTEST Ditutup!!!

sebarang penyertaan selepas ini tidak akan dilayan sama sekali..
pls check updates on 1st /2nd SEPT 09..


Thanks to all participants!..

LOADS of LOVE!..

Mommy Mea & Baby Zara

Saturday, August 29, 2009

Zara's play Room


Zara's play Room

All children are natural learners; constantly absorbing new experiences in their everyday lives. Therefore the toys they play with, play an integral part in this learning process.

All children develop at different rates, while some may be walking at 10 months others are still toddling and falling at 15 months. Some children have strong abilities in one field while others are adept at another field. Therefore developmental guidelines should be used as a general rule of thumb.

Nevertheless what every child possesses is a natural curiosity. Babies and children have a natural sponge for learning. How often has your child asked the question ‘why…?' This early curiosity is the first step to understanding science, nature and the world around us. Therefore a child's home environment and the toys they play with influence their educational development. Early learning begins at home; big; small; up; down; faster; slower, these are some words that we use every day to explain to our children what is happening and why. Toys mirror and enforce this understanding, building on a child's curiosity.

Play is very important in a child's learning and emotional development and provides a wide array of benefits. Play gives children fun and joy, play develops a child's personality, helping them to realise their potential and experience the satisfaction of success Babies and infants need soft colourful objects to see and touch, toys that are sensory in nature to stimulate their sight, touch and hearing. As a babies sight is not fully developed until they are around 6 months old, strong contrasting colours help to distinguish between patterns and objects. Babies and young children need toys that they can easily grip; they are just beginning to learn hand to eye co-ordination, so they need toys that are colourful and so encourage a child to reach out and take hold..And yeh.. play along with your child make they feel close to you! happy playing mommies.. mwah

Contest Updates

haloo mommies..

well.. hari ni zara's mom kinda bz with all the shopping thingy.. sooOOooooOooo rasanya x sempat nk update all the participants... thousand apologies!!... seperti yg semua maklum.. 31st august tarikh tutup contest tu kan.. n memandangkan di saat saat akhir ni pon still ramai yg submit contest tu... so dengan rasminya semua babies list akan dikeluarkan on 1st Sept 09..

Contest akan ditutup dengan rasminya pada:

31st August 2009
12.00 TENGAH HARI..

sebarang penyertaan yg dihantar selepas pukul 12 pm TIDAK AKAN DILAYAN!..

Thanks ALL!!

Friday, August 28, 2009

PERSONALLY GOES TO MAK IMRAN

hmm.. delete shout box ....was a drastic way to show my emotion... sakit tak hati bila ada manusia yg tak tau malu tetibe sergah page org .. x bg salam... x dijemput tapi tiba2 nk mengomel mcm2..

Special dedicate to "MAK IMRAN" yang kurang segalanya!!! i tau u jelouskan my ZARA kan? sbb dia ada segalanya!!.. (to other mommies im sorry if my entry kali ni kurang sedap dibace.. its not for uolss.. its only fo her!)

oo ya MAK IMRAN nk tau kenapa?.. haha sebab...

1-ZARA ada parents yg sgt sayangkannya & will do anything for their princess...

2-ZARA ada grandparents,uncles & aunty yg sentiasa ada disisi nya..

3-ZARA boleh minta apa saja yg dia nak... sbb mommy, daddy, grandparents, uncles and auntynya tersangat and sangat la akan ikut apa saja kemahuannya! besides... we got $ (Alhamdulillah.. syukur atas rezeki yg melimpah drnya) & we Got BRAIN!.. haha dnt blame me for that "MAK IMRAN" which i think u dont have the $$$$ & Brain.. dats y u mcm budak kampung masuk bandar.. verryyy NAIVE!.. kesian you..

4-ZARA sangat comel di mata kami , ZARA ada sepasang mata yg sgt adorable! rambut yg lebat..n semua lah yg comel2...n sebab itu la setiap kali keluar ZARA sentiasa jd perhatian ramai ..
swear to GOD its true! so if 'MAK IMRAN ' nak kata ZARA mcm anak Sindrom Down ke.. up to you my dear MAK IMRAN... mommy Zara dah cukup bersyukur dgn paras rupa ZARA.. n katakan lah Allah dah suratkan yg kami ada anak SD pon kami terima, kerana itu yg dah ditakdirkan... and its totally not like you MAK IMRAN!... you jenis yg tak tau bersyukur... and i hope.. i really hope Allah tu turunkan bala sebesar besarnya pada you.. amin.. org yg teranyania ni selalunya dimakbulkan doanya.. inikan pula dlm bulan ramahdan.. insyaAllah berkat doa dan solat hajat moga diberkati hendaknya dengan tujuan untuk beri pengajaran bukannye membalas dendam.. aminn!

MAK IMRAN!.. tak kisah la u nk ckp ape pon.. cakap la... gelak kan la my ZARA sepuas nya and yg pasti " WHO CARES???" siann IMRAN dapat mak psycho mcm tu.. ntah cukup ke tak makan si IMRAN ni... kalau agak IMRAN x cukup makan, meh la datang jumpe i, dr u x boleh jaga dia, bak sini i tolong jagakan anak u.. biar besar nnt jadi org.. jgn ANIMAL (tu bahasa sedap kang sebut bahasa melayu nanti kurang enak sgt didengar)..

to mommies yg lain.. tolong hormati perasaan sesama ibu!.. anak you kene maki... kene caci you suka ke? you boleh dok diam biar anak you kene maki???
MasyaAllah.. besar betul dugaan bulan puasa kali ni... YaAllah.. kuatkan lah iman ku..

Thursday, August 27, 2009

H1N1 Vaccine.. to take or not to take?


membaca blog baby intan,myra pun terpanggil untuk berkongsi sama pengatahuan serba sedikit yg myra tau ttg H1N1 ni...

Pada 15 Ogos 2009 lepas, akhbar Daily Mail mendedahkan bahawa vaksin H1N1 yang bakal digunakan oleh kebanyakan negara-negara dunia mempunyai kesan sampingan yang berbahaya kepada penerimanya. Para penerima vaksin H1N1 dikhuatiri berhadapan dengan masalah gangguan otak yang dipanggil Guillain-Barre Syndrome (GBS).
From what i heard, Vaksin yang dibina oleh syarikat-syarikat farmasi gergasi dunia ini dijangka diedarkan kepada orang ramai pada awal Oktober. Di Amerika sahaja, sebanyak 13 juta rakyat akan disenaraikan untuk menerima suntikan.
Vaksin H1N1 yang dikeluarkan GSK disyaki mempunyai thiomersal (C9H9HgNaO2S) iaitu sejenis sodium yang mengandungi 49% merkuri yang digunakan untuk antiseptik dan anti-fungus agen. Penggunaan thiomersal walaupun dibenarkan WHO, tetapi masyarakat antarabangsa masih khuatir kerana beberapa kontroversi yang wujud semenjak ia diperkenalkan di dalam pemvaksinan.
thiomersal yang terkandung di dalam vaksin juga disyaki menjadi punca kepada kelahiran anak-anak autisme. Pada Ogos 2005, seorang kanak-kanak autisme berusia 5 tahun telah meninggal dunia kerana mengambil suntikan tahunan yang dijadualkan.
Last visit to clinic, myra ade tanya doc ttg H1N1 dan Vaccine.. coz im sooo called paranoid bout dis H1N1 thingy!.. , doc suggestkan NOT TO TAKE.. due to mcm side effect yg akan kita hadapi.. once taken, kita mesti dlm penjagaan rapi sbb mental kita akan menjadi tidak terkawal.. pengambil vaccine cenderung untuk menyakiti diri sendiri dan org sekeliling.. dan sel kulit akan menjadi amat amat sensitive!.. so.. rasanya lebih baik mencegah je dr kita ambil vaccine ni.. yg penting kebersihan diri.. n always bring ur sanitizer.. walaupun x bukan 100% at least masih dpt membantu kan?.. especially for mommies... make sure ur baby x pegang merata2 then masukkan tangan dlm mulut plak.. virus can be anywhere!..

*selingan *
And satu lagi.. sebenarnya bumi ni dah uzur.. dah banyak sgt tanda akhir keluar... perang.. wabak merata2... sooo dlm bulan ramahdhan ni ambil la berkat untuk berubah bg sesiapa yg masih terawang2 dgn dunianya sendiri.. hehe myra bukan ustazah.. bukan juga penceramah.. tp i've learn frm my mistake...dulu....myra dah jauhhhhhhh terpesong (ok kot perkataan tu).. mungkin myra salah sorang yg terpilih utk Allah tu turunkan serunya.. for about 2 month myra x boleh tdo.. x boleh buat kerja.. all inside my mind is only.." aku nak mati dah ke"..and im really THANK GOD for that.. if not.. maybe myra pon masih terawang2 lagi sekarang..and org yg paling bersyukur adalah my Momma!!....

Wednesday, August 26, 2009

My little pianist =)


here comes my little pianist!..
to be i guess hehe... well menurut kata cikgu piano ni by age 3 dah boleh signup for a home piano lessons.. =) hurey.. 2 yr plus lagi kene tunggu.. hehehe
well mommy juga plan nk hantar zara to ballet class.. uhh sangat comel!! masa mommy on de way to hari penyusuan susu ibu kat kajang dat day we all singgah breakfast di kajang n ternampak gegirl ni so cute in ballet costumes.. pinkie piknie with mini balerina skirt!.. wuarghhh mommy sgt suke!..tp personality zara x soft cam sofea (yg teserlah keayuannye).. zara hyper baby!. hehe.. zara masuk taekwondo mau la kot!.. haha mau ikot jejak mommy & daddy ek.. then bley kasi kickin aunty yg terlebey suda itu! (wuakakaka.. for those who concern.. sorry ye babe!)

sangat tak faham...

hmm ni cite pasal mommies dunia blogging...
lately ni myra banyak singgah ke blog mommy mommy yg lain.. salah satu sebabnya sbb nk check entry yg diorang buat dan secara x langsung kadang2 tu ade lah terclick kt blog puan empunya yg x join pun contest myra ni.. baca punya baca myra rase semacam je.. diorang ni nk banding bandingkan baby diorang ke??? boley?? ade ek perangai mommynye mcm tu?? nk jugde plak baby org laen?.. hahahha

ape yg dia nk ckp pasal baby dier ikut suke dier la. nama pon baby dia. dah tentulah yg terbaik, yg terpandai yg paling cute tu baby dier.. betul tak? same goes to me.. ape pun yg zara buat ttp yg paling menarik dlm hidup myra.. x kira la zara buat apa pun.. dan kat blong ni tempat kita nk express feeling kita..betul tak? and sometime nk share knowledge yg kita tau..huh kompius.. kompius...apela diorang ni..

well,so far follower myra takder kot yg perangainye mcm tu...alhamdulillah
bg myra, kite ade blog masing2.. so.. suke hati kite la nk tulis ttg ape pon..entry ape pon yg kita nk tulis..tajuk ape pun yg kita nk tulis... knape ade plak yg x puas hati...haha sungguh ku x faham..

setuju tak bila myra ckp, baby adalah yg terbaik bg setiap mommynya? pasti la kan?

updates on Beautiful baby contest!

Mommies...
sila amik perhatian.. myra banyak terima notes yg mengatakan myra x jengok lg entry diorang.. im deeply sorry sbb x sempat nk tinggalkan any notes kt dlm entry tu.. the truth is... myra dah jengok almost of the entry yg joined.. dats y myra announce to all mommies to check ur babies photo on 29 august ni..lately ni myra teramatlah bz dgn urusan comp. so plss mommies.. harap faham keh.. =) gudluck n dun forget to check de updates on 29.
Thanks all!.. mwahhh

Tuesday, August 25, 2009

zara :emwahh: short video



kan mommy da ckp.. baby zara da pandai flying kiss.. tapi masa video ni mood dia x brape nk baik.. sbb baru baik demam.. hehehe so emwah emwah moody je..

hehehe.. love love love Zara sayang!

Baby Zara~ milestone

Time flies.. in a week lagi zara da 9 month.. cepatnya!..masih terasa saat2 zara dilahirkan.. 11 hours di labour room & berakhir di c-sect di OT room.. sakit?? x dapat digambarkan sakit mase confinements day.. Tuhan je yg tau.. dadyy juga banyak membantu mommy dlm segala hal.. yg pasti. setiap masa daddy jadi tukang pakaikan stokin mommy!.. hehe thanks hun!.. dan sekarang zara dah besar..

1-zara pandai merangkak since last month & now dah pandai berdiri sendiri for few sec.. n sbb tu jugak dah banyak kali jatuh terantuk muka sbb confident yg she can walk sendiri.. heheh go go baby! you cn do it dear!
2-dah pandai say " emwahh" sambil tangan buat flying kiss!.. awww so sweet!.. dgn suara manja zara.. huhu sesiapa yg dengar pasti tergoda punya lah.. sbb tu kalau kt mall ramai yg geram kt zara. zara suke daring pandang ppl n then she make the" emwahh" thingy.. haha notty eh sayang..
3- zara pandai clap hands bila kita nyanikan dia since 6 mnth.. until now da makin pro.. pantang dengar any songs.. tros body goyang2 smbil claps!.. bravo darling!
4-zara pandai waves bye bye since 6 month .. so each time dengar words bye bye cepat je tangan tu naik n waving bye bye.. hehe
5-zara dah ade 2 gigi bawah.. n 4 coming up.. upper gum da nampak putih2.. hehe
6-zara suke DUCK!! hahaha mommy x tau la knape zara suke sgt dgn duck. dah mcm2 toys yg mommy beli kalau tunjuk duck dpn dia, duck tu yg akan dipilih.. huhuhu maybe sbb zara suka bath time.. so each time nampak duck dia ingta mommy nk ajak main air.. FYI everyday zara mandi dlm duck baby bath tab.. n ade duck dcuk kecik kat dlm tab tu.. maybe sbb tu zara suke sgt dgn duck! =p
zara & her duckling =)

lets ride with ZARA

look at me mommy.. im driving!
anyone? wanna ride with me?..

reached home early semalam.. ye la bulan puasakan by 4.30 myra dah bg kelepasan kat staff semua.. baik kan saya? hahaha =p.. en hubby x sampai rumah lagi, so bawak zara jenjalan p mini mart then p bank.. suke sikecik ni mommy bawak jenjalan =)

zara xcited kalau kita bg dia yg drive.. hahaha siap buat muka eksyen lagi bila dapat sit kat driver seat. x sabar nk drive eh sayang.. nanti tunggu zara dah pandai berjalan mommy blikan zara mini sport car eh.. tekan je paddle.. hehehe *mommy yg over xcited nk mini sport car tu sebenarnye bukannye zara!.. haha daddy belikan ye!.. laf u daddy!*

Cooking time!


=) semalam tak ada agenda bebuka kemana2 so decide ngan hubby kita berbuka kat rumah.. lagipun dah lame rasenye tak masuk dapur, asik mamam kat luar je tak pun rumah parents.. hubby soh masak lauk fav dia. ayam masak lemak kuning, pastu masak fav myra plak, butter prawn. past tu buat telur bungkus, basuh2 salad.. then kuih popia basah hubby siap2 belikan on de way balik keje kt pasar ramadhan TTDI.. hehe tdokan zara siap2 br bleh masuk dapur.. kalau cinonet ni x tdo, x berasap la dapur mommy.. =)

Monday, August 24, 2009

us di OU



semalam shopping raya lagi.. n mcm biasa x abis2 untuk barang2 sikecik ni.. ye la first time nk beraye ngan org baru.. utk kita x dapat pape pon xpe.. janji untuk sikecik ni serba lengkap.. =).. pada awalnya plan nk pakai color kuning di hari pertama, tapi tiba2 bila beli baju zara, terjatuh hati pada color merah pulak.. tanya daddy.. daddy pon iyakan aje... hahaha so mommy n daddy terpakse la mencari baju sedondon ngan zara plak.. so kuning tu kene la bawak utk hari berikutnya..=) zara punya pasal semuanya ON!.. hehe
pusing2 punya pusing hari dah nk maghrib, n toloh punya toleh nampak Chillis.. ermm sedap jugak.. dah lame x makan kt chillis ni... so trus masuk n order.. smbil cik Zara ni mengeledah semua barang atas meja.. hehehehe..
balik masing2 penat x hingat!!.. tp zara mantain active smpai midnite.. adoii... mommy yg penat syg!.. daddy da sedap da tdo.. hahaha... bagun pagi zara paling lambat x mcm kebiasaannye...sebabkan zara bgn lambat.. mommy pon jd lambat masuk keje.. hehehe =p

Saturday, August 22, 2009

Selamat Datang Ramadhan..


e'eh sape yg x poche ni eh?... hehe zara tgh layan cheese stick =) yummy!

Ramadhan datang lagi... kali ni dengan kehadiran insan kecil dalam hidupku pasti membawa sejuta kelainan.. thn lepas pada bulan ramadhan myra tgh sarat mengandungkan zara 8bulan.. dan thnni zara dah pon 8 bulan =) alhamdulillah semalam selesai sudah solat terawih pertama.. mlm ni tak tau lagi bleh ke tak sbb kene bergilir ngan mama yaya jaga zara.. nk disuruh bibik yg jaga kesian pulak, pagi smpai mlm kene jaga zara.. so redha je la.. deal ngan mama yaya kite gilir2 solat terawih.. mlm ni kaklong, mlm esok ya pulak... oke.. DEAL!.. =).. dah lame x solat terawih.. bila selesai solat rase mcm best je.. hehe subuh tadi pon solat berjemaah, sbb myra tdo umah parents.. ye la nk sahur bersamakan awal2 ramahdan ni.. hopefully segala amal ibadat dapat dipertingkat dlm bulan serba mulia ni.. InsyaAllah..

Pada semua kawan2 muslim,myra ucapkan selamat menjalankan ibadah puasa.. =)
semoga segala amal ibadat kita diterima olehNYA.. amin..

Friday, August 21, 2009

baby homemade fruits puree recipes


Mango* Creamy Puree
Vitamins: A (1262 IU in one cup.), C, E, K, Folate
Minerals: Potassium, Phosphorus, Magnesium, Calcium, Sodium

If your infant is currently not eating yogurt and/or you do not wish to use any juice, simply peel, de-seed and mash the mango with some water until the proper consistency for Your Infant is achieved.

Ingredients:

1 Ripe Mango
Plain or Vanilla Yogurt OR
Water, Apple or Pear Juice


Directions:

Peel, seed and mash mango until smooth -
Add Yogurt or Water or Juice until the proper consistency for Your Infant is achieved.

*Mango does not need to be cooked as it is typically introduced at an age where baby can tolerate raw fruits. Mango may be steamed to tender and then mashed if you prefer without harming it. HINT. You may use mango as a great Baby Finger Foods. Simply peel, de-seed and then cut into dices or chunks that are manageable for your baby. You may wish to coat the mango pieces with "cheerio dust", wheat germ or another cereal "dust" to help baby easily pick up the bits.



*Apple Baby Food Recipes - Puréed Apples/Applesauce

Ingredients

Any amount of apples you desire - recommend using 5-10 large apples (try Macintosh, Gala or Braeburn.)

Directions


1. Peel, core and cut apple into slices/chunks
2. Place slices or chunks into a pan with just enough water to slightly cover apples
3. Boil/steam until tender; be sure to check on the water level and stir, That's It. Easy Peasy.

4. Apples may be mashed with a potato masher to achieve a smooth applesauce consistency. If your masher will not achieve a puree type of consistency, then follow steps 5 - 7

5. Reserve any left over water to use for thinning out the apples
6. Place into your choice of appliance for pureeing and begin pureeing.
7. Add the reserved water as necessary to achieve a smooth, thin puree
8. Add cereal (if desired) to thicken up the

happy cooking mommies!

MY BABY.. MY ANGEL



My feverish little angel.. get well soon baby... miss ur laugh.. miss ur " emmwuuahh" (with flying kiss action).. miss ur big ROLL eyes.. miss ur bye bye waving little finger.. miss everything bout you.. LOVES you Muchh sayang... mommy will non stop praying for ur healthiness.. mommy love you ZARA IRIS DELISHA...

Introducing your baby to "Baby Yoplait "




Introducing your baby to solids


From six months onwards, babies need more than just breast milk and may start to show signs they're ready for their next nutritional step, such as putting objects in their mouth, needing more frequent feeds or reaching for your food as you eat.

Taste

Your baby's first introduction to solid food needs to be mild and gentle. Kate Di Prima recommends trialling foods like puréed fruits and vegetables, baby rice cereal and yogurt - all of which have a smooth, easy to swallow consistency. Baby Yoplait yogurt is thicker than most normal yogurts to make it easier for babies, and comes in six delicious flavours - Rhubarb Apple, Apricot, Vanilla, Banana, Peach and Pear.

Health

We all want to eat healthily, but for babies, eating well is giving them essential nutrients so they can grow. Foods free of processed sugar and preservatives and full of protein and calcium will all contribute to your baby's health and wellbeing. The mix of protein in Baby Yoplait is especially formulated to be closer to that of breast milk, and contains 24% of the recommended dietary intake of calcium for infants*. Baby Yoplait also contains no added sugar - just the natural taste of fruit and milk.

Development

At around 8-9 months, babies will start to pick things up - letting your bub dip their own piece of cooked apple into Baby Yoplait allows them to practice using their hand and eye co-ordination. Plus, with Baby Yoplait's thick formula, as they learn to use a spoon, it may mean less of a mess for you!

Ideas

If you're stuck for ideas on how to feed your baby, here are some serving suggestions from Kate Di Prima.

  1. As a dip
    • cut banana or peeled cooked pear into sticks and let baby dip into Baby Yoplait yogurt
  2. Serve Baby Yoplait
    • with grated apple and carrot (blend for young babies)
    • with chopped sultanas and chopped dried apricots (hint: to soften dried fruit, soak in warm water for a few minutes)
  3. Use Baby Yoplait as a sauce or spread
    • over pikelets or mini muffins
    • over fruit toast instead of margarine
  4. As a mix in
    • stewed apple, apricot, pear and prunes, add 1 tablespoon of Baby Yoplait yogurt to 1 tablespoon mixture
    • mash avocado and banana together and add Baby Yoplait yogurt
  5. Frozen yogurt or thickened yogurt
    • blend fresh fruit through vanilla Baby Yoplait and freeze for warm days
    • add gelatine to Baby Yoplait and place in mould to give it shape and firmness

Demam lagi..




pity my baby.. baru je baik demam.. kene demam lagi.. merundum la berat badan kalau cengini.. kali ni bawa zara ke Az-Zahrah bangi.. doc ckp maybe bcoz of weather kita yg x menentu skarang ni so baby cepat demam.. zara ok je bila mommy sro pakai mask tu.. hehe clever girl.. takut jugak, kat hospital ni mcm2 penyakit ada.. zara kalau demam paling senang nk dijaga.. x banyak gerak.. tak banyak suara.. tapi banyak tdo.. =) rest cukup2 k sayang.. get well soon. mommy loves you much!!.. mwah

Thursday, August 20, 2009

Contest before & After Makeover *STIcKY MODE*

selepas


Ttg gamba... gambar ni diambil pada masa yg lain, yg sebelom tu mase dok lepak2 kat rumah smbil ber "ym" webcam..hehehe.. dan yg lagi satu tu mase dah ready nk keluar.. both picture taken early dis year, time nih nga pregnenkan my dotter cik Zara.. =)

gudluck to my self =)

Wednesday, August 19, 2009

Thank You Hubby!

thanks hubby for all the gift... sayang you banyak banyak!!.. mwahh... i LLooooVVVeee It damn MUCH!..

Zara's new Power Puff Bedding Set


yey!!.. akhirnya katil zara da smpai... oleh kerana nk tilan yg same tinggi ngan katil mommy daddy kene la berbelanja lebey sket... hehe daddy sponser katil, mommy sponset comforter set power puff girl!...zara tak mau tdo dlm baby cot.. so penyudahnya kami belikan dia single bed.. divan.. hotel slalu pakai sbb mmg tahan lama... lepas org kedai tu pasangkan katil n letak seblah katil mommy phewwwhh.. seb baik same tinggi.. hurey!!.. mommy ngan daddy bleh tdo dgn aman.. =p.. kata daddy" akhirnyaaaaaaaa.. boley daddy tdo pepuas.. kalau x seblom ni asik kene jaga je tdo takut terhempap zara".. hehe dah anak ngan daddy same je lasaknya.. kekeke.. zara plak mcm tetau je katil tu tuk dia dr mase org kedai tu angkat katil tu smpai la mommy siapkan katilnya asik gelak gelak gedik je smbil tgk katil dia.. tau agaknya tu katil dia.. hehe smpai abg kedai tu pon ckp " e eh budak ni cm tau je katil ni tuk dia". hehehe clever ni anak mommy ni... mlm semalam zara lmbt tdo excited lompat2 atas katil dia.. hehe mmg sah la dier tau ni takit dia.. agaknye sbb cartoon2 kot.. hehehe..dlm dah midnit kami dah dibuai mimpi dgn enaknye!... hehehe mwahh cayang zara

Monday, August 17, 2009

new shoes!!


nih first sport shoe zara.. muat smpai zara 6 bulan je



nih new sport shoe zara.. catik tan??

yey zara dah ade new sport shoe.. last sport shoe zara dah x muat.. dah kocik..
yey maceh aunty eda!!

zara dan plaskool toynyer




tadaaa....
zara dah ade new toy.. hehe mommy bli soh jadikan walker tuk zara tolak2.. n bleh gak jadi kete cenggitu.. tp penyudahnye zara tamau tolak2 .. dier nk duduk je.. hahaha gasak la zara oii.. janji zara gumbira!!.. hehehe..

Mari memasak bersama HEINZ

yey.. biasanya kalau mommy bagi zara mamam pasta mommy buat sniri white saucenye atau pun buat gravy chicken stew .. yummy.. tapi kali ni mommy nk test plak pasta abc heinz special for 7m+ sgt comel pasta itu.. hehe n colorfull!.. so masak2.. pastu try sket.. emmm ok la tapi rasanya sedap lagi mommy buat gravy chicken stew tuh.. kekekeke..
nak tau resepinya?? hehehe nak ke nak??? =p

zara mamam je.. ok la kot maknenye.. hehehe

Friday, August 14, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby with TOYS Contest



Name: Zara Iris Delisha
D.O.B: Dec 01, 08
Age: 8 month

Zara suke sgt dgn talking bunny, ms butterfly & ring ring!.. kalau zara nangis trus bg dia pegang talking any of these toys ..dan pasti senyap.. Mr bunny ni da jadi best fren zara since kecik.. penghibur kala sunyi.. ye la mommy, daddy, tokbah, oma, aunties n uncle sume keje so zara tingal rumah sama bibik.. so kalau bibik buat keje zara borak2 ngan bunny je la.. dats y mr bunny completes her day!

Write your opinion about the usage of TOYS in early childhood learning:
Toys is important for infant developments.. colorful toys can attract their interest. in the same time they learn to recognize colors.. so its part of learning activity as well.. any toy can be a learning toy.. maybe from coloring books and building blocks on or even a doll. Educational toys enhance intellectual, social, emotional, and physical development.


For those yg nk join, pls refer to these links:

MomBloggersPlanet contest page : http://www.mombloggersplanet.com/1312/cutest-baby-photo-contest-august-09/
PhotoBookMalaysia : http://www.photobook.com.my
AliceWonders : http://www.alicewonders.com

naluri keibuan ku tersentuh

harini x banyak keje.. so saje terjah2 blog2 rakan2 bloggers... terjah punya terjah, myra terbaca satu blog ini, dimana anaknya kurang sihatcerebral palsy.. nama baby tu nabila. nabila lepas masa dlm kandungan dan menyebabkan keadaannya kurang sihat selepas dilahirkan smpai la sekarang... melihat gambar2 nabila membuatkan hati myra sebgai seorang ibu tersentuh.. menitik air mata melihat gambar sikecil dililiti wayar dan alat2 hospital..
Ya Allah, betapa aku bersyukur kepadamu Ya Allah kerana dpt melahirkan zara dgn selamat.. dulu masa diakhir pregnantkan zara Doc Noraini di Azzahra ada btau air ketuban banyak so baby boleh lepas masa nk melahirkan nnt.. tp kuasa Allah zara selamat tanpa sebarang komplikasi...

pada ibu Nabila.. kuatkan semangat awak.. myra yakin suatu hari nanti Nabila akan sembuh.. Allah tu maha besar...


temui nabila di : http://yongnoina.blogspot.com

zara's update




mommy sayang zara.. mommy tgh boring sebenanye.. so dok belek2 gamba zara yg banyak gile dlm pc nih smpai menyebabkan labtop mommy nih da makin slow.. heheh tgk punya tgk rasenye ade lagik gambo zara yg x updatekan dlm blog.. so uplade je la.. enjoy the pics ek!.

Thursday, August 13, 2009

BABY in PINK Contest !!

Terms and Conditions for this Contest :



1. Contest ini terbuka kpd semua BLOGGER.. Tempoh Contest adalah dari hari ini sehingga jam 5.00 ptg pada 22 August 2009..

2. Contestant diwajibkan menjadi FOLLOWER blog Sha a.k.a ibu Puteri serta ADD link blog ini dalam bloglist anda..

3. Contestant diwajibkan untuk letakkan banner di side bar blog masing2.. Banner tersebut mestilah di link dengan link ini : http://shashashaikhazaihid.blogspot.com/2009/07/baby-in-pink-contest-sticky-mode.html

nama: Zara Iris Delisha
D.O.B: 011208
Gegirl

4. Sila upload sekeping sahaja gambar anak anda & buat special entry tentang contest ini. Pada gambar tersebut, nyatakan nama baby & tarikh lahir baby..

5. Jantina baby tak kira boy or girl, yg penting gambar tersebut mestilah gambar anak anda berpakaian baju or seluar berwarna PINK. Anak anda mestilah yang dilahirkan dalam tahun 2007-2009 sahaja..

6. Dan jangan lupe utk jwb soalan ini :

a) Kenapa anak anda patut menang dlm contest ini??
mommy zara rasa baby zara patut mennag sbb cinonet nih sgt sweet on pink n pink really suite her sesangat.. she looks very pinkish!


b) Apa yg anda tahu ttg blog Sha ni & kenapa anda suka baca blog ini??
blog sha blog yg cute!.. hehe ans sbb suka bace adalah kerana.... menarik cite pasal baby2..and its about baby girl! just like my doter. =)

7. Pastikan di entry anda terdapat link2 ini ( kalau xde, ur entry will be DISQUALIFIED).



Link blog ini http://shashashaikhazaihid.blogspot.com/


Link contest ini http://shashashaikhazaihid.blogspot.com/2009/07/baby-in-pink-contest-sticky-mode.html




8. Setelah entry anda mematuhi semua syarat2 yg telah ditetapkan, sila tinggalkan URL-Link-Contest anda di ruangan Comment entry ini sebagai tanda anda dengan SAH nye telah menyertai contest ini juga memudahkan juri membuat semakan..


9. Pemenang akan ditentukan oleh juri Profesional yg dilantik sendiri..huhu...


Hadiah Misteri Menanti Anda!! Penaja Amat Dialu-alukan!!





"Sweet Moments Baby Love 1st Give Away Contest"

1) Copy logo yg kat bawah nie & letakkan kat sidebar blog korang bersama link 4love-diamond...- done







2) jadi followers kat sidebar di blog 4love-diamond... - done



3) pastu list kan blog 4love-diamond kt bloglist korang... - done



4) buat entry khas kt blog korang dengan tajuk "Sweet Moments Baby Love 1st Give Away Contest"....(tajuk nie jer yg diterima k) done



5) letakkan foto korang suami/isteri, tunang or kekasih bersama baby....OOoooopppsss...jangan salah sangka...- done

* bagi yg berstatus tunang or kekasih, u olls leh letak foto korang dgn anak sedara ker, adik ker, anak jiran umah sebelah kerr.... tak kisah laaa....(asalkan ada budak kecik)....;)
yg tak kawen lg pun leh join....best tak???



6) apa lagi yg perlu ada dlm entry korang????



nama anda & pasangan....
myra & Ejan

nama baby & umur....
Zara Iris Delisha
8 bulan

bila foto nie diambil & di mana....
masa zara 2 minggu
di dalam bilik Mommy

kenapa pilih foto nie erk.....
photo ni nampak naluri mommy yg sayangkan zara..
bukan semua gambar dpt expresikan feling kita..
so i personally thnik dat dis is the BEST photo i had with my baby.




7) lastly, tinggalkan komen anda semua di entry saya berserta nama penuh, email & link korang utk saya view entry yg korang buat tue....senang jer kan...-done



8) tarikh tutup : 15 ogos 2009 (19 ogos 2009 pengumuman pemenang)....3 pemenang akan dipilih berdasarkan syarat2 mencukupi,foto & story yg menarik akan menjadi pemenang...

Tuesday, August 11, 2009

" BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess"


hi uols.. =)
ni first time mommy_zara adakan contest.Setelah banyak masuk contest2 yg ada dlm blog ni and tetibe menang satu contest so terdetik plak nk adakan contest. dan memandangkan Mommy_Zara fanatik ngan babies..
so Mommy_ Zara adakan...
" BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess"
so meaning ada 6 pemenang semuanya. Ada 2 kategori A(Boys) and B(Girls).. so barula adilkan..

HADIAH??
hadiah berupa...
1st Prize: 1 printed tshirt(ur bb pic on it) +1 magnetic + 1 keychain + 1Mag baby poster
2nd Prize: 1 Magnetic+ 1 Mag baby Poster+1 keychain
3rd Prize:1 keychain & Mag baby Poster
Mystery gift for number: 9 & 19

syarat2 utk join contest ni:
1. jd follower Mommy_Zara
2. sila add banner di atas pada sidebar..
3. buat special entry utk contest ini dan sertakn sekali satu picture baby uols yg comey! dan satu picture baby bersama mommy atau daddy! kedua2 gambar akan diambil markah..
4. sile nyatakan skali nama baby dan umur baby. tips: gambar baby comey dgn aksi bersahaja tp masih mengekalkan kecomelannya mungkin menjadi pilihan juri
5 sila nyatakan bila gambar diambil.
6. link kn blog Mommy_Zara . sila tinggalkn comment bila dh siapkn entry k...

*A.L.E.R.T*
semua baby yg manjadi peserta mestilah dr umur....
newborn ------------------------> 3 thn
for those yg single, uolls juga bleh sertai contest ni & syarat menghantar gambar seperti diatas haruslah dipenuhi..


contest bermula dari 11 August 09 hingga 31 August 09


"Cik Penganjur .. Princess Delisha"


updates on Beautiful baby contest!

Mommies...
sila amik perhatian.. myra banyak terima notes yg mengatakan myra x jengok lg entry diorang.. im deeply sorry sbb x sempat nk tinggalkan any notes kt dlm entry tu.. the truth is... myra dah jengok almost of the entry yg joined.. dats y myra announce to all mommies to check ur babies photo on 29 august ni..lately ni myra teramatlah bz dgn urusan comp. so plss mommies.. harap faham keh.. =) gudluck n dun forget to check de updates on 29.
Thanks all!.. mwahhh

my MR MAMA

ni la hasilnya pabila en hubby join seklai hari susu ibu,.. hehe sebelom ni en hubby yg beria2 x suka kalau myra nk wrap baby.. but now da terbalik.. da terbuka da mindanya kot lepas tgk mcm2 cara wrap dipergayakan kat hari susu ibu yg lepas.. hehehe en hubby dengan bangganya menjadi model di mid valley.. keh keh keh sungguh ku tak sangka dlm brutal2 en hubby bila kene ngan anaknye bleh ek jadi mr mama of de day!.. lebiu be!.. lebiu zara jugak!.. mwahhh mwahh

Monday, August 10, 2009

Mari bershopping utk cinonet


hahaha ni dia hasil rembatan untuk sikecik... jgn mare eh daddy mommy main tunjuk daddy kene masuk tangan dlm poket.. kekekekek... untuk mommy tade pape pon, tuk daddy daddy shopping baju n suar keje.. takpe next week soping tok mommy plak eh daddy ku cyg.. =p

HARI SUSU IBU




bertempat di kajang... myra, hubby, zara n lysa p erak ke kajang dlm kol 8pg seblom tu call kak caza aka YOKOYOPOYO tanyekan direction. hehehe akhirnya jumpe jugak tapi mcm awal je sampai so tunggu dlm kete tgk2 sape yg sampai zara pon tdo so layankan aje dlm kete.. dlm 5 minit kak caza smpai bersama abg harith n dak ensem afhga.. hehe tgk dr jauh je.. pastu nmpak diorang masuk then kua balik so sms kak caza katanya nk p bekpes.. hahaha myra pon x bekpes lagik so ape kate p bekpes dulu.. so pusing2 la kat bandar kajang tu cr kedai makan, last2 benti makan kat satu kedai ni namenye lupe plak. pastu sudah je makan, arynn call ckp da sampai.. so dgn pantasnya kami bergerak balik ke dewan MPKJ tuh.. smpai kat sane sume da ade kt dlm.. hahahah terlambat suda... cepat2 menyelinap masuk dok seblah aryn..pastu beramai2 BFkan anak memasing 5 minit.. tapi cik zara nih xmau plak dah kenyang kot.. kekekek dier dok gelak2 tgk mommy sibuk soh nenen.. kekekke =p penerangan dr kak nita ttg pentingnya BF tu amatlah best banyak bende br blaja.. pastu zara da penat da start nagis2 so tdokan dier.. elok tgh zara tdo, mc tu ckp skarang pertandingan baby merangkak.. halamak zara tdo nih.. ingatkan nk cancel tapi dier terbagun plak so masukkan je tros.. hahaha ingatkan bleh la merangkak laju2. last2 zara bantai meraung atas stage sbb takut ramai sgt yg bersorak.. kekekek cian anak mommy... pastu pertandingan wrap baby.. mcm best je.. hehehehe pasti bleh la jenlajan wrap zara.. mesti dier suke.. dok berkepit je ngan mommy... tapi yg x bestnye myra tade gamba nk sharekan sbb camera tertinggal.. heheh punye la x best!!!

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥