jom click!!

Friday, October 30, 2009

babies prezzie..

haluu.. oleh kerana ada yg dah bertanya bila nk dapat hadiah, ni myra uploadkan prezie2 yg dah siap tp cuma tunggu baby poster yg masih dlm proses, sbb myra lambat buat. sorry yek laling.. myra banyak sgt keje kt office. but no worries myra akan make sure semua akan dapat prezzie masing2 lepas myra balik dr bali k. akan ku uasahan untuk post kepada semua pemenang.water transfer & keychain (tp x pasang lg tali)

t-shirt

softcopy poster

list of prezzie:
1-baby t-shirt for 1st place winners.
2-water slide imaging transfer- sorry magnet da x de stock so myra tukakan ngan water slide imaging transfer. its like sticker yg mane bleh tampalkan kat botol susu, candle, mug, place, cawan.
3-keychain
4-softcopy og baby poster.


harap sabar menanti ye..

sambungan cerita kucing

alhamdulillah,

kucing tu da jumpe tuannya.. huhu rupe2nye tu kucing neighbor dpn rumah mama, myra hantar zara rumah mama g td n tgk kucing tu dah x de dlm cage.. tanya mama mama kata fara dah bg kat owner dia, aik cemane bleh jumpe, rupe2 nya mlm smalam fara kuakan kucing tu main2 ngan dia, kucing tu ikut je fara mana pegi pastu tetiba plak dengar ade org dok pangil2 meow2. pastu fara g la kt org tu, pastu org tu terkejut n kata napa kucing dia jd cmni?. fara pun cite la kat org tu ape yg terjadi.. org tu kata kucing ni x penah kua rumah, ntah cemana anak dia main x masukkan balik dlm cage.... hmm untung dia, kucing dia selamat walaupun bulunya dah x cantik tp atleast hidup.. tapi ashee dulu? myra x sempat slamatkan.. myra dah dengar lama bunyi anjing tapi ingatkan kat luar rumah, rupanya anjing2 bodoh tu semua dah dlm rumah, tersedar semua tu dlm rumah pun sbb last dengar ashee megiaw kuat sekali, berlari kejut hubby p tgk, tapi dah ajal ashee, ashee dah terbaring dah, dah nyawa2 ikan.. miss him much!!!.. :( rest in peace ashee sayang..

Wednesday, October 28, 2009

Berjaya selamatkan satu nyawa.. alhamdulillah


kucing yg berjaya diselamatkan.. cian kucing ni bulu dia ket merata2..abis bulu dia yg panjang itew.. to tuan kucing sila tuntung kucing mu di rumah mama ya..


baju pg tadi yg dah penuh dgn kemuncup..

Harini mulakan pagi mcm biasa, hantar zara ke rumah oma maid kasi jaga.. pastu tetibe dengar anjing melalak2 kat luar, myra dah syak something ni mesti anjing2 bodo ni jumpa kucing, bila myra jengok kt luar nampak 2 ekor anjing liar nk dok kepung kat timbunan kayu kat luar.. cepat2 myra panggil abah soh halau anjing tu ada kucing agaknya. abah pun berlari ke luar n halau anjing tu.. pastu myra n abah naik tepi bukit tu n periksa.. yes mmg ade kucing. tapi ni bukan kucing liar sbb bulu dia sgt cntik. n ade percikan darah kat keliling kucing tu, kat kayu & kat batu.. MasyaAllah, anjing2 bodo ni x abis2 nk seksa semua kucing kat taman ni..kucing ni sempat berlari agaknya masuk dalam timbunan kayu ni so tu yg anjing tu marah x dapat nk bunuh.. abah cuba alihkan kayu2 ni nk tangkap kucing tu msk dlm cage sbb risau anjing tu dtg balik.. tapi kucing tu melawan n tak mau disentuh, so abah kata xpe kita susun balik kayu2 n batu2 ni, anjing tu x dapatnya tangkap dia.. so myra pun kata ok lah, habis susun2 myra n abah pun gerak ke office, dlm 30 minute hati myta x sedap, asik terpikirkan nasib kucing td sbb x tentu lg dia selamat, myra pon terus drive balik ke rumah n jangkaan myra tepat!!! anjing bodo 2 ekor tu dok kais2 kayu2 smbil menyalak2.. myra cepat2 hon kan ketera . lintang pukang anjing tu lari, pastu myra masuk rumah amik canvas tutup kereta tu tutupkan timbunan kayu tu n hujung2 canvas tu myra angkat batu2 yg agak besar. then myra rasa ok dah la tu selamat dah la kucing ni..
on de way ke office, myra terbayang balik arwah ashee. kucing kesayangan kami dulu, ashee mati disebabkan anjing2 liar ni la, Ashee (click here) tak disangka2 jatuh airmata myra & terus berdoa agar Allah selamatkan nyawa kucing ni, Myra mohon agar turunkan Malaikat menjaga kucing td.. sebak sgt rasa mas tu.. smpai office myra asik x senang duduk, kebetulan myra ade urusan ke bank. jarak masa mase tu dlm 40 minit dr last myra tgk kucing td, so alang2 dah keluar, myra singgah rumah jap nk tgk kucing td. and suprise suprise!!.. timbunan kayu tadi dah berterabur, cancas tadi dah jatuh ketepi n tanah merata. rupanya anjing2 bodo ni dok mengorek2 tanah n jatuh semua kayu2 tu. kat hujung batu tu kucing tu dah lembik n mcm menyondol2 batu2 besar tu, cuba nk masuk celah2 batu tu selamatkan diri n anjing2 bodo tu dgn gahnya berdiri kepong kucing tu.. myra dgn sepantas kilat stopkan kereta x sempat off engine terus berlari ke arah anjing. subhanallah.. kalau sebelum ni myra la org yg paling penakot kalau nampak anjing tapi tadi sungguh x sangka myra p redah semak2 tu semata nk kejarkan anjing2 bodo tu sambil pegang kayu ntah dapat dr mana.. anjing tu berlari bila nampak myra berlari kearahnya smbil pegang kayu n menjerit2.. bila myra smpai kucing tu dah lembik. myra call mama sbb myra x reti nk pegang kucing ni. kang dia gigit kang.. call mama mama plak kat market. banyak kali myra call soh mama cepat balik. pastu kebetulan nampak bibik. trus jerit kat bibik soh bawak cage tabby nk masukkan kucing ni, so bibik la yg masukkan kucing ni dlm cage. Alhamdulillah. baru lah lega rasanya hati, tapi x tau la kucing ni mampu terus hidup ke tak. dlm cage tu myra letak kan makanan n air, tapi kucing tu terus je tdo. ke pengsan? entah la, biar la dier berehat. terungap2 dia... kesian sgt.. tapi sekurang kurangnya myra tau dia dah selamat. n for me???? dah kene tuka baju sbb baju yg myra pakai penuh dgn kemuncup n tanah... tak kisah la janji kucing tu selamat. n tadi masa lunch myra balik rumah mama, kucing tu hidup. dah boleh bangun dah dia n bila myra panggil cat.. dia jawab " meow".. shian dia.. siapa la tuan nya. so pada sesiapa yg duduk kat BTHO suadamai yg ada kehilangan kucing putih.. sila tuntut kat rumah mama myra ye.. tak berani nk lepaskan dia takut dia kene attack ngan anjing2 bodo ni lg.. mama kata besar pahala harini, sbb myra selamatkan binatang kesayangan Rasulullah... Alhamdulillah, Allah tu Maha besar, termakbul doa myra supaya Allah selamatkan kucing ni. amin..

Tuesday, October 27, 2009

Grilled Chicken Fillet for breakfast


Yummy, mmg sudah menjadi rutin setiap pagi sediakan breakfast untuk en hubby n last nite en hubby ada permintaan plak, nk grilled chicken fillet untuk breakfast n lagsana for dinner.. so kami pun ke carrefour lastnite cr bahan2.. n pagi tadi.. walaaa'.. siap suda grilled chicken fillet.. ingredientnya: chicken breast, meatloaf, cheddar cheese, parmesan cheese & kiwi.
zara pon makan skali, myra cubit2 kan kecik. hehe.

its yummy! try la.. ;)

Potatoes

Zara = Potato Lovers!

bg la ape jua bentuk potatoes to her, pasti zara makan. cuba bg nasi, nestume or any other baby food cepat je dia buangkan balik.. so mommy kene pelbagaikan recipes. check this out:-

The best way to cook Potatoes

Baking Potatoes is the very best way to cook them. Baking Potatoes, especially for baby food, brings out their natural flavor while retaining the most nutrients. You may also peel and cube then steam or boil Potatoes if you prefer.

A Few White Potato Baby Food Recipes

White Potato Puree
1. Peel potatoes and cut into small chunks
2. OR bake in the oven
3. Place chunks into a pan with just enough water to slightly cover potato
4. Boil until tender, be sure to check on the water level.
5. Reserve any left over water to use for thinning out the potatoes
6. Place into your choice of appliance for pureeing and begin pureeing.
7. Keep a close watch on the potatoes while you are pureeing as they may turn into “wallpaper paste” if pureed too much
8. Add the reserved water as necessary to achieve a smooth, thin consistency. You may also use breast milk or formula to make the puree if you wish.

White Potato and Broccoli
1. Boil, steam or bake white potatoes until tender.
2. Puree or mash as needed, adding water to thin if required.
3. Add steamed broccoli and stir


White Potatoes and Squash

1 small butternut or acorn squash
1. Steam or bake squash (winter) and white potatoes together until tender.
2. Puree as needed, adding water to thin if required.
3. You may also chop or dice for a finger food "salad"


"French Fried" White Potato
Preheat oven to 400
Scrub potatoes (approx 6 medium/large ones) clean and/or peel them if baby cannot handle the skins
Cut into sizes that will suit your needs or, cut into strips that you may then cut down after baking.
In a large bowl, add about 1/4 cup of olive oil.
To this you may add pepper, garlic powder, basil or even oregano .
Toss the cut up white potatoes into the bowl and stir so that the potatoes are drenched with the olive oil mix.
Dump mixture onto a baking sheet and drizzle the remaining olive oil in the bowl over the potatoes on the baking sheet.
Stir and swirl the potatoes on the baking sheet before placing in oven. Bake for approx 30-45minutes or until tender.
This is the basic way to do it and you can improvise as much as you want.

DADDY & ZARA

Weekend kali ni oma n tokba balik kuantan, so mommy n daddy kene le bermalam dirumah oma sbb nk tgk2 tgk kan aunty2 zara.. tgh hari tu mommy n mama yaya yg masak untuk lunch. bibik n kakak yanti mengemas je sisa2 kekecohan didapur. kekekeke. lepas lunch layan dvd then ptg tetibe ntah ape mood yg datang daddy ckp " yang,rase nk swimming lah", smbil berjalan kebilik cr towel. mommy pon ape lagi dengar daddy nk swimming terus je tukakan baju zara n soh daddy layan zara.. kekeke zara pantang bg green lite mandi pool. so bermula la swimming lesson diantara daddy dan zara.. menjerit2 zara.. seronk sgt. ye la walaupun pool dpn mata, bukan nya hari2 bleh swimming sebulan tu ada la sekali, kadang2 berbulan2 x masuk pool.. hehe malas sebenarnya.. dah penat swim, zara menyusu then tros tdo... penat agaknya. ;)

Sunday, October 25, 2009

Baby go dancing

video


she loves dancing sooOoo much.. pantang dengar music tangan tu mesti terangkat2.. hehehe.. love you my love!

Zara's update (10 mnth 3 weeks 3 days)

current height: 92 cm
current weight : 11 kg
current teeth: 4 upper teeth, 2 lower teeth
walking: yes. up to 30 steps
talking: a few words ( mama, daddy, babah, cat, ball, duck, mamam, nak, nanak, babap, ateh)

bravo little darling!

Thursday, October 22, 2009

buah hati mommy

si cilik mengayakan baju rekaan mommy and jahitan tailor baru.. ni nk mengetest kebolehan tailor baru mama, o ye.. myra ade btau tak, mama ade boutique, and baru hire tailor baru, so myra banyak design2 baju zara and soh dia jahitkan, and its PERFECT!!.. look at zara.. cutekan! nanti myra upload lagi gamba zara dgn baju2 rekaan mommy keh.. hehe..

Jalan2 di MINES + hp mommy pecah suda zara baling..




Jalan2 ke Mines.. tujuan sebenarnya adalah kerana>>>> si sijantung hati nih baling hp mommy. and guess what???? LCD screen pecah.. gelap suda screen. langsung x keluar ape2.. uhuk uhuk uhuk.. nk nages pun ada.. pastu hubby ajak pegi mines. smpai kat sane trus pegi hp punya floor.. cina tu kata cost dlm rm200.. hentam saja la labu, janji hp ni siap, dia kata bg dia 1 hr. pastu dtg balik.. so kami pun jalan2, shopping2 sikit, pastu g minum kat A&W, lamenye x pekena rootbear.. hehe dah siap tu p amik hp balik, cina tu siap pesan kat zara.. " lengloi.. nanti sro mommy bali 3310, itu screen baru rm10, ini N85 rm200 woo, manyak bende boleh buat itu rm200".. hehehe okeh boss! pastni mmg x kasi dah zara main2.. hehehe hurm lepas tuyka ni screen color x secantik biasa , cina tu kata 1 month lagi kasi dtg buka itu sticker dlm, itu pasai color tada cun.. ori mmg ini mcm ma.. ingat ha.. satu bulan lagi kasi datang kasi angkat itu sticker!.. hehe okeh boss!

Tuesday, October 20, 2009

Mashed potatoes & grill Salmon for lunch




menu: -grill salmon
-boiled baby carrot & broccoli
- kiwi
-mashed potatoes

first of all, credit to Mommy Steph for d salmon recipe.. ;) its yummy!!!
oke as u olls know, zara mmg susah nak makan.. ape saja yg disuapkan mesti dia keluarkan balik, sangat sangat susah sikecik ni nk mamam... semua tgk mood dia.. dia rasa nk mamam dia mamam la kalo tak abis semua bersepah dia ramas2 je.. mommy nk suapkan dia nk suap sniri.. tu la peel anak2 nak membesar ni.. n mommy kene slalu ingat.. jgn putus asa.. menarik kan persembahan makanan supaya dpt menarik minat sikecik, n cuba dan terus cuba recipe baru =)


BabyIntan's Giveaway-"Cute Baby in Costume Contest"


Wahh.. sgt teruja nk join contest ni ok!!.. bukan sbb hadiahnya tapi sbb penganjur nya adalah blogger yg Myra cayang!!! hehehe Intan n her doter Arissa darling.. ni 1st time Intan anjurkan contest..sempena menyambut their 6th Anniversary on the 7th November 2009, jom terjah blog BabyIntan akan mengadakan satu giveaway..."CUTE BABY IN COSTUME CONTEST".


BabyIntan’s Giveaway ini akan berlangsung mulai 20th October 2009 – 7th November 2009 at 7 p.m.

Jom kita “intai” syarat-syarat penyertaan…

· Add blog BabyIntan dalam bloglist anda- checked!
· Sila letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini- checked!
· Buat entri mengenai contest ini di blog anda- checked!
· Only for mummy/daddy blogger yg mempunyai anak yg berumur dari 1 bulan hingga 3 tahun sahaja-checked!
· Dalam entri anda, sila upload SATU (1) SAHAJA gambar anak yg paling CUTE mengenakan costume checked!
· Sila nyatakan nama si cutie dan umurnya sekali- checked!
· Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke BabyIntan (no link back will be disqualified) checked!
· Bila dah siap dan berpuas hati dengan gambar pilihan, sila lah tinggalkan link entri anda di entri ini

Untuk makluman, pemenang akan di pilih oleh juri dan ianya akan di bahagikan kepada 2 kategori :-

a) 3 pemenang for Baby Girls yg cute bercostume
b) 3 pemenang for Baby Boys yg cute bercostume

best kan??..


ok aunty intan, ni special entry dr zara untuk join contest

ni.. hope u loike it!!..

*******************************************

******************************

******************

*********

****

**

*

Nama si cutie Pie: Zara Iris Delisha

Age si cutie Pie: 10 bulan



to Aunty Intan: Thanks sbb adakan contest ni..=) mwah mwah larf larf aunty intan & Arissa..

aunty darling, zara nk minta permission untuk selitkan koleksi gambar2 zara dlm costume tigger ni ek.. hehehe maceh in advance aunty!!.. ;p

LOve, Zara

Monday, October 19, 2009

zara's milestones - at 10 month 2 weeks 4 days


1-Bercakap:
mama
abah
dey(daddy)
cat
duck
mamam
nak
nanak ( tanak)
tatak (kakak)
ateh
ball
nah

2-Berjalan:
:- pencapaian yg paling tinggi setakat ini 18 steps tanpa jatuh. =) bravo darling!

3- Mengikut arahan:
:- myra nk test zara, samada dia tau bezakan mommy dan daddy. so myra dirikan dia kat tgh2, pastu daddy duduk kat kiri dan myra kat kanan.. jaranknya about 5 langkah zara, then myra ckp " baby, kiss daddy.." then zara walk to her dad n kiss en hubby. yey.. then hubby plak ckp, " baby, kiss mommy".. then zara senyum n berjalan ke arah mommy n said " emwahhh" sambil kiss mommy.. huyeh.. berjaya!

:- myra berdiri kat tepi pool, kat situ ada toy duck dlm pool, ada cat yg berlegar2 tepi pool, ada daddy, ada tokbah and fish dalam kolam ikan. then myra tanya kat zara. " baby , where's daddy?" then zara point kan jari ke daddy, bila myra tanya " where's cat?" then zara tunjuk cat n ckp " catttt".. sambil buat bunyi mulut yg mcm kita nk panggil cat tu... hehehe smpai la semua yg myra tanye zara point kan jarinya dengan jayanya!!!

:- zara dah pandai main ball.. kita kene duduk depan dia about 10 langkah zara, then zara duduk, kita pun duduk, then golekkan ball tu kat zara, zara tangkap ball tu then baling kat kita. then bila ball tu kat tangan mommy zara akan ckp " nak".. then sambung lg main.. huhuhu .. good girl!

:- zara pandai minum air guna cawan tanpa tumpah, tapi mesti mommy la yg pegangkan kalau tak abis la dia tuang semua air tu.. =p

:- kalau bagi pegang remote astro mesti zara akan pointkan kat tv, kalau chanel x tuka mesti dia belek2 remote n try picit2 lagi n halakan ke tv =)

:- zara selalu perhatikan mcm mommy guna labtop, lepas tgk mommy guna dia pn sibuk nk try, pastu dgn jari telunjuk yg kecik tu dia gerak2 jari dia kat touchpad tu, then bila nampak cursor tu gerak2 dia happy n sengih2..

:- bila jumpa hp, terus letakkan kat telinga pastu muka kusyuk mcm tgh nk dengar org bercakap dlm telefon tu

:- suka sgt MENGEMAS versi dia.. hehehe tapi bila mommy ckp " baby, put it back.." zara pandang ang letak balik barang tu =)

:- bila nk bg org barang, zara akan hulurkan barang tu n ckp " nah"

:- dah pandai naik n turun tangga dengan jayanya!

:- kalau mlm, zara dah pandai tdo sendiri, tapi make suru kene BF dulu, then bila dah full, zara akan bula golek2, haa mase tu biar ke dia golek2 sendiri, pastu in 5 min, tdola dia. hehehe

:- suka clap hands, especialy kalau kita start nyanyi tepuk amai amai, terus clap..

:- bye bye sambil wave hands, flying kiss siap dgn bunyi, and hi 5 dengan jayanya!

:- bila mommy say " baby, up" terus zara berdiri.. then mommy ckp, " ok baby, sit here" trus zara duduk.. hehe clever girl!!

:- faham bila mommy says NO.. zara akan diam kejap, then sengih tapi pastu tangan tu meraba nk pegang jugak tapi mata pandang mommy.. hehehe..

:- myra dah start ajakan zara pegang pensel, biasakan tangan dia camana nk pegang pensel n biarkan dia conteng2 kertas.. tapi ingat!! kena sentiasa dlm pengawasan, kalau x nanti bahaya!! dah lulus pegang nanti bleh ajakan tulis A B C =)

4- joget joget
huhuhu pantang denga lagu! tapi lagu tu mesti rancak, daddy la suke sgt melayan, hahaha bak kata kawan2 daddy,. haaaaa nk ikot daddy yeh.. masa muda kuat cucuk langit!. kekekeke n she loves barney show.. siap la gelek x ingat!. hehehe


BRAVO darling!! mommy loves you soOOoo much! mwah

Friday, October 16, 2009

Special entry to Mommy Ryan

received facebook msg by mommy ryan....
saying that she had sms me the invitation to her lil pirate, private birthday party.
o ya?? alahai hp tertinggal kat rumah my mom, hari ni br dapat baca msg mommy ryan.
thanks for the invitation babe..

but...

the sad thing is... we can't make it!! 1st nov we all still kat Bali... birthday hubby n lil ryan jatuh pada hari yg sama.. and as i mention earlier, we are going to calebrate birthday hubby kat Bali.. so insyaAllah balik kesini on 2nd Nov... so maybe kita jumpa some other time k babe.. or.. maybe masa birthday zara nanti ke.. itupun kalau you tak ke Europe lagi =)




Ryan birthday Party my Mommy Steph

Dear my handsome lil pirate, Ryan, May all the happiness in the world be yours always. Wish you a very Happy Birthday. May almighty God bless you and keep you healthy and happy throughout you life.

With Lots of Love From: Aunt Mea & Zara

Tolong Myra Boley?

hello all!!

at last semua hadiah contest dah ready, cuma baby mag poster je dlm proses, hadiah untul mystery & saguhati semua dah ready tapiiiiiiiiiiiiii....

bila myra check balik ada a few address je yg myra terima.. u olls tamo hadiah ke???
sila tinggalkan nama baby dan alamat kat entry ni k..

macehh

Wednesday, October 14, 2009

Shopping susu di Carrefour BTHO




Carrefour BTHO baru bukak di kejiranan kami, dekat sesangat =)
last 2 nite bawak zara jenjalan kat carrefour, sambil tu terus belikan susu Enfgrow A+ Honey... zara dah x nak minum enfalec A+, makan pun tak nak so doc sro tuka susu, try pakai Enfagrow A+ honey. heheh punya la suka susu tu, kejap susu, kejap susu (as long x nampak mommy takpe, kalau nampak mommy je, trus tarik baju mommy then ckp nak!.. nak!.. sambil mencari2.huhuhu)

tetibe hubby wat muke mcm berkerut.. " sejak bila naik harga neh" last month beli rm80+ lagik, ni dah rm90+.." haih....
cepat betul susu naik harga.. nk bagi baby pun diorang ni letak mahal2.. ape la =(
so nak tak nak kene jugak beli .. bukan x mau try susu yg lebih murah cuma takut x sesuai dgn zara.. cerewat sesangat!!!.. takpe la sayang.. x kisah la berapa harga pun janji zara suka minum... daddy beli 2 tin terus sbb satu tin tahannya 2 minggu je sbb zara lately ni dah tanak makan, pagi petang siang malam susu... je memanjang...

Tuesday, October 13, 2009

Princess Zara & Oma dlm ape ape aje TV3 October 12, 09


hehehe zara n oma Glam!! =)
ni pic yg myra snap kat depan TV later myra uploadkan videonya pulak k =)

Design A atau B? Help Pleaseeeee


Design A



Design B



Need Help please ..... =)
myra dah designkan 2 evening dress untuk mommy nya melaram di birthday zara nanti.. but still mcm teragak2 tak tau nk proceed dgn yang mana..
mcm nk proceed dengan design A.. So Mommys!!! ape pendapat u all??... and ideas?

Monday, October 12, 2009

Beday Ciksu


Calebrate bitrhday ciksu kat Victoria Station.. hahaha balik2 VS kan.. huhu ni la tempat rasmi ahli keluarga berkumpul kalau tekak terasa nk makan western, bukan kerana makanannya tapi kerana keselesaannya.. tapi lately ni mcm x berapa nk best dah sbb sentiasa ramai dah skarang!.. happy birtrhday to ciksu sayang!! hope u like the pwesent!!.. mwah mah

Zara's first 6 steps

video

Go baby Go!!!
practice make perfect sayang... hopefully end of dis month zara dah pandai berjalan soOooO tak la penat sgt mommy n Daddy kat Bali nanti. =)

Friday, October 9, 2009

update zara's preparation: siap suda fairy skirt (tu-tu)zara

huhu satu hari taw mommy buat skirt ni =) dgn call dr clientnye.. tetap mengadap skirt zara!.. ni la hasilnya.. tgk la nanti2 kalau ade ape2 lagi nk di touchupkan =)

Tick Tock.. Tick Tock..51 days to Zara's First Birthday


Fairy Princess tgh check stock lulus sirim ke tak.. =p

Fairy Crown & Fairy skirts


Fairy Crown



51 days to Zara's First Birthday!!!..

Auch!! 1st Dec just around decorner.. pejam celik dah dekat dah nk sampai hari bersejarah tu.. and MOmmy la org yang paling x sennag duduk!!.. hahaha agaknya ni la mama rasa bila anak getting married!! kekekke tapi myra punya kes bukannye anak nk kawen tapi camana nak merealisasikan tema birthday zara nanti... Myra da discuss ngan family and Alhamdulillah dah capai kata sepakat.. =) tema birthday zara nanti " Fairy Land".. so insyaAllah akan di decokan semampu yang boleh =).. myra dah mula bz ngan check list untuk beday bash nanti.. n now tgh bertungkus lumus menyiapkan Fairy crown & Fairy skirts untuk lilttle fairies yang datang nanti.. =) so little fairies yg datang nanti akan disambut oleh Fairy incharged yang mengagihkan "Fairy crown & Fairy skirts" untuk little fairies ni pakai sebelum masuk ke "Fairy Land".. weee mommy sgt teruja!! Moga2 semuanya berjalan lancar seperti yg dirancang!!

Tuesday, October 6, 2009

My TV 3


crew my tv3 datang ke rumah. huhu untuk segmen ape ape aje and my tv 3, oleh kerana x berapa sihat mommy dok je la layan tv, sikit pon x amik kisah crew2 n personality tv3 yg dtg!.. huhuhu si kecik ni je dok bergilir2 diorang dukung.. hehehe suke sgt la zara ramai yg melayannye... daddy pun tumpang sekakaki membzkan diri ngan crew1 itew.. hehe nanti tgk tv ek.. si tecik zara ngan omanyer kua tv3.. hehehe =p

Gastritis!

sgt x menyenangkan raya2 ni x sihat =(
last week boleh tahan lagi.. tapi semalam dah x tahan.. so gagahkan jua pergi melawat doc kat Kajang Specialist.. uhuk uhuk punya la lame menunggu.. lepas jumpe doc soezy, proceed dgn xtray n ultrasound, tgk2 kalau ada object2 yg x patut ada dlm abdomen nih.. alhamdulillah semuanya normal, so doc ckp gastrik myra dtg menyerang kembali dan kali ni lagi tinggi..n doc ckp pleaseeeeeeee jaga makan, jgn makan makanan pedas! tp doc kalau makanan x pedas ape rasa????? hmm... service dc bagus tapi yg x bagusnya menunggunya punyalah lama, PA dia lembab!!! tolong la da mcm p hospital Gomen dah rasanya! ape guna bayar mahal2 kalau kene menangok kat hospital ni smpai 5 jam???? en hubby dah bising2 dah..ape punya specialist lah!!

Tanda-tanda penyakit gastrik:

  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.

Rawatan penyakit gastrik:

  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.

Friday, October 2, 2009

=)

kepada pemenang contest aritu..myra mohon maaf banyak2 sbb x sempat siapkan lagi hadiah2nya... ni semua kerana tetibe bz ngan tender yg nk kene submit n kekurangan stock size baby.. nanti bila dah siap myra akan updatekan ye..

Harap sabar menanti =)

Hepi 10th month ... baby ZARA





Zara da masuk 10 bulan semalam =) da besar da anak mommy.. how time flies soooo fast kan.. rasanya baru semalam mommy lahirkan zara.. dulu masa confinements day mommy slalu terfikir bleh ke mommy besarkan zara ni tanpa sakitkan zara ye la masa tu zara kecik sgt nk pegang pun takot2.. masa tu tepikir ade ke ye sesiapa yg pegang baby pastu terpatah ke tangan atau kakinya sbb sgt la halus mulusnya badan baby yg baru lahir ni..

Tapi alhamdulillah.. mommy berjaya besarkan zara, n now zara dah pun 10 bulan.. zara membesar dengan sihat dan pandai =) by age 10 month zara dah bleh berkata2 even pun hanya beberapa perkataan, dan zara dah mula nak berjalan walaupon hanya 2, 3 langkah.. itu semua dah cukup membanggakan mommy sayang!!.. berkat doa mommy hari2 supaya zara membesar jadi anak yg solehah, yg taat kepada mommy n daddy, pandai dan baik hati.. satu hari 5 kali mommy mohon doa sedemikian untuk anak mommy nih.. moga2 dimakbulkan Allah.. amin..

Bila Mommy bosan dirumah




hehe.. ni la jadinya bila mommy mula bosan dengan susunan furniture!!.. n mcm biasa mula lah mommy dok menolak sana sini furniture2 tersebut.. baru la ade feel sket masuk rumah.. untuk makluman dah setahun furniture nih x beralih tempat.. kekeke so dah tiba masanya untuk mendapatkan mood baru di dalam rumah..

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥