jom click!!

Sunday, August 29, 2010

hunting lagi...


yes hunting for the..... ahah cant remember.. but this time kami ke SACC mall.. well as previous yr. setiap kali ramadhan kami akan ke butik2 disini untuk mencari baju kurung..
naahh.. seee how insane we cn be kalau dah berkumpul but still missing one.. ayah de.. kat temerloh sibuk dgn ladang kelapa sawit dia.. hahaha.. xpe kaya nnt kasi kongsi ye ayah de..

oh.. wheres sascha? hehe sascha dok berkepit ngan tokba!.. as usual kalau tokba ade..

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Jusco rebates .. ohh just ♥ it..


taraaa... yesterday went to the gardens.. sending my purple baby for cleaning.. huhu dah jd belacan dah handbeg tu.. penuh ngan tumpah susu n chocolate sascha.. well, service untuk hantar beg suppose on weekdays je.. tapi disebabkan mommy dah bawak beg tu kan, takan la sales girl tu nk soh momm balik plak. hehe.. 3 minggu lagi br boleh collect beg. cuci2 juga mata tapi lates design mcm x menarik dihati.. jadinya.. x la membeli beg untuk raya ni..
then jalan punya jalan tersampai kat mid plak so alang2 tu saje la try check point mane tau ade voucher yg x redeem lagi.. walaaahh.. girl yg kat counter tu kata mommy ada RM150 rebate.. haha rezeki.. amik voucher n pusing2 dlm jusco x tau nk beli ape.. merembat la lagi shoes sascha yg entah keberapa kali dah thn ni.. hehehe.. she just LOVESSS shoes sooo much!. nnt da besar leh buat kilang kasut eh sayang.... aminn
then ke converse, daddy tetibe nk berjiwa muda.. hahaha jeles sebenarnya mommy dah ade one dia pon nk jugak, katanya dah lama sgt x beli converse.. n again sascha dah jdmcm artis.. hehe..
semua org baik customer ataupun sales person dlm tu semua pun sibuk nk main2 ngan sascha.. pak arab2 sibuk melayan si sascha.. ;) tgh2 berjalan pon ade yg panggil, " hello... she's beautiful", " kaka anak akak comelnya" n mcm2 version lah.... hehehe hanya jawapan " thank you" yg mampu mommy jwb sepanjang hari.

singgah di outlet fav kami.. mencari beberapa baju yg berkenan kemudian hunting for tempat berbuka.. ke Italianese full, ke TGI full, ke Tony Romas full, ke delicious full.. owh great!!!.. mana nk berbuka ni.. haha last2 beli air terus balik... bebuka di tempayaki jusco cheras jerk.. hahaha itupon setelah berjalan2 membeli susu n pampers sascha..baru lah ade tempat ramainye org berbuka kat luar!!..
well... lepas makan daddy sempat lagi ajak tgk movie.. hahaha daddy please.. enuff for tiday ok syg.. ..

balik, mandi, solat. terus zzzzzzzzzzzzzz... ;p

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Wednesday, August 25, 2010

sho.. sho.. sho.. shopping..... yehh..♥ it



RINGGGGGGGGGGGGGG.... the siren is calling for mommy & daddy!!.. hahaha its shopping time bebeh!.. the part yg semua org pun suka ;p

well.. as for this year, we olls shopping ala kadar je.. untuk sascha dah settle, mommy.. half lagi belum settle.. daddy pun.. ;) insyaallah sambung this weekend..

happy hunting to all my beloved readers ;) ♥


Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

mood:: mari memasak untuk berbuka ;)

wahh.. entah apenye angin mommy .. minggu ni hari2 nk memasak.. harini main course siakap steam.. resepinya diberi oleh cik Yang Hanafi.. hehehe alkisahnye buka blog dia.. wahh nmpak sedap ikan dia terus buzz dia minta resepi.. lauk sampingan cheezy jack mushroom & brocoli, ayam berempah n telur dadar. untuk drinks mommy buat refreshing bandung soda..

ok mommy di buzz buzz di FB untuk resepi siakap steam.. well sharing is caring kan.. so to Yang, aku minta permission untuk kongsi resepi ko eh.. hehe

ni mommy copy paste resepi yang "Yang" bg .. hehe
sgt detail resepinya... yang kata kalau dah jd br leh kata lebiu to her.. now mommy nk kata..
LEBIU la yang! kekeke

ok check dis out..

ikan (pape ikan yg suka and sedap nak buat ikan steam cth siakap,bawal putih...)
tepung jagung
sos ikan

serai (1-2 tangkai) : hiris
cili merah : hiris
bawang putih : hiris
bawang merah/besar : hiris
halia (1-2 cm) : hiris


air limau ( dari limau kasturi / lemon ) : kalau guna limau kasturi dlm 4-5 biji ko amik jus dia..kalau lemon guna sebiji pun cukup..tapi kene agak2 jugak masam cmne nak tu..so, kene agak2 la..

daun sup/bawang (optional)
tomato (optional)
garam
gula

cara :
1.pas bersihkan ikan, campur kan abt 1 teasp of tepung jagung ng sos ikan..sos ikan tu agak2 la..dlm 4-5 sudu besar.
2.then rata kan kat ikan..dah rata kan, letak tepi..biar dia perap kejap..sambil2 tu potg la benda2 yg kene hiris tu
3. letakkan ikan tu kat dlm satu bekas untuk steam, campurkan benda2 yg hiris tadi kat dlm bekas tu.
4.letak jus limau yg dah perah tadi, then letak air..air ikut la nak kuah dia banyak mana..
5.letak garam n gula sket...pastu steam la..

p/s: kalau suka pedas hiris2 cili padi then masuk kan skali


selamat mencuba uolls..

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Tuesday, August 24, 2010

Gadget Girl


Portable DVD Player


PSP


Nowadays, sascha sgt suka watching barney show especially baby bob!.. oh my!.. kalau dulu sascha ni die hard fan Mr barney nye, now bila barney alone baby bob x keluar2, mesti dia tanya "mommy, wheres baby bob?" .. then dia yg jawab sniri.. "wait.. wait.." smbil tangan buat isyarat tunggu.. hehehe ... kalau dulu, semua dvd barney mommy kene convertkan to MP4 psp format, now dah x yah susah2 lagi... beli dvd terus je pasang dlm portable player. .. thank you daddy.. ♥..

infact, sambil tgk barney show smbil belajar, dlm most of barney dvd, banyak topic2 menarik mcm shapes, ABC, 123, colors, stop & go. and many more.. so secara x langsung smbil having fun sambil our kiddos mengalami proses pembelajaran.. as for sascha, bila barney n friends counting 1-10, sascha dah boleh sing along sbb dia dah pandai counting.. n now tgh practice ABC pulak.. and every words yg barney n friends ckp banyak yg dia ikut..

so mommies, lets ur kiddos have some fun while learning.. it can be anywhere.. anytime.. ;)

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Italiannies The curve






yummy!!.. berbaloi baloi.. hahaha..
time ni daddy x de, daddy berbuka dgn officemate d TTDI.. department punya acara..
so mommy sascha n mama yaya pegi ke Italiannies The curve.. tgk pica2 kat blog my fren "Yang" buatkan mommy berkira2 bila nk pergi eh.. so at last.. smpai juga ke sana untuk semi buffet ramadhan.. dgn harga RM49 adults. sgt la berbaloi..

semi buffet tu maknanya.. main course n appetizers, kita order. mcm main course ada lamb, steak, chicken n fish & as for desert ada cheese cake, tiramitsu cakes .. n lagi mommy x ingat.. untuk buffet ada salad n pasta n bread n drinks... o ya nnt dia juga servekan Italian soup namanya x ingat ;p..


Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

mari berbuka dgn homemade mee kari

Taraaa....
air tangan mommy ;).. nak beli kat luar x de yg kene dengan tekak.. nnt ade je ngomelan yg kua dr mulut mommy... so dr elakkan kurus pahala puasa.. biarla mommy masak sendiri kan.. resepi ni turun temurun dr oma.. thank you mama♥! .. n sepatutnya my BFF aleya dtg berbuka sekali.. tapilast2 dia text n btau dia cancel plak.. so banyak la lebih.. dr membazir, mommy hantarkan kat umah oma.. ok oleh kerana ada yg bertanyakan resepi mee kari ni.. meh kita tgk list2 bahan dia.. mane tau kot2 ade mommies out there yg suka mee kari n nk try masak untuk berbuka kan.. well sharing is caring ♥...

bahan bahan:

udang basah (cari yg besar2 lg sedap)
kerang (kalau malas, cr yg dah siap, tinggal isi mentah tu je)
ayam (potong2)
sawi (potong2 n celurkan)
taugeh (celurkan)
pekakas kasar (cr yg dlm 1 pack ade semua tu, amik sikit2 je)
mee/ mee hoon (celur)
kari ayam adabi 1 pck + kari babas 1 pck
tauhu kering
fish ball, fich cake
telur puyuh
santan

bahan blend
bawang besar 2 biji, bawang putih 4 ulas,
cili blend.
udang kering (tumbuk)

cara2:

tumis pekakas kasar smpai naik bau. masukkan udang kering yg dah ditumbuk.
masukkan bahan blend (bawang dulu pastu br cili blend)
bancuh 2 pck kari dlm air n masukkan.
masukkan ayam, udang, kerang
masuk kan air sikit, then masukkan santan
masukkan garam n stock ayam .
kacau n tunggu smpai naik bau n masak..

taraaa... dah siap... sgt senang.. cuba la ♥



Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Tuesday, August 17, 2010

Ramadhan n lil girl updates!


hehe latest pic mommy n lil zara... hmm or should i say lil sascha?
ok here we go..... actually we've been practicing panggil zara dgn nama sascha .. its all because zara suka sebut nama dia yaya.. nnt jd confuse plak dgn mama yaya.. coz both dah jd yaya.. so we decided to change her nickname frm rara to sascha.. ;)

n now as the result after 2 weeks practicing, sascha dah biasa sebut nama dia : sascha.. so cute tho!.. hehe.. she's now became very talkative little girl.. semua dia nk tanya.. paling happy bila nampak school bus! hahaha she always said" mommy.. look school bus! sascha nk school.. sascha nk school bus.." n mommy always kata ok but sascha must know how to count.. 1..2.. 3.. untill 10.. n know what? sascha dah berjaya count 1-10 dengan jayanya.. n setiap kali smpai 10 sascha akan jerit yey school!.. hehehe so now mommy dah tuka plak ckp kat sascha ok kalau sascha nk school kene pandai A-Z... then dia jawab alaaaaaa.. hahaha sbb sascha br pandai smpai F pastu merapu2 tetibe I M K Z hehehe..

everynite before off to bed sascha mesti akan ckp " gudnite mommy, i love you mommy" which selalu daddy merajuk sbb asik mommy je.. hehehe ;) shian daddy..

well im off now ada keje sket nnt mommy smbung lagi on cerita cerita sascha..

love you my readers!
mwahh

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Tuesday, August 10, 2010

Selamat Berpuasa ;)


;) lamenye x berblogging..
dah bersawang sawang dah blog ni..
bukan masa nk dijadikan alasan tapi ntah la latelyni mood x de nk menulis..
barangkali lebih senang melayan kerenah zara dan en hubby..
saban minggu ada je aktiviti keluarga...

esok dah mula puasa... selamat berpuasa kepada followers, silent readers n sesiapa saja yg menyambutnya.. ;) moga ramadhan kali ini lebih bermakna dr thn thn yg sudah..
as for me, kali ni buah hati dah makin besar.. dah nk masuk 2 thn end of this yr..
thn ni agaknya kita bersahur dia pon ikut bersahur skali kot.. hehe en hubby x fussy bab bab nk makan sahur ni, nasi ngan telor mata pon jadi katanya.. hehe love u be!..
last weekend dah memenuhkan stock juice and groceries untuk masak sahur.. berbuka plak tgk la gilir2 rumah sniri, rumah parents (as rumah parents just around de corner, and berbuka kat luar).. rindunye.. nk berbuka puasa beramai2.. ;) alhamdulillah.. syukur kita masih lagi diberi kesempatan berkumpul sekeluarga berpuasa dan berbuka bersama2...

belum lagi puasa tp baju raya me n my lil darling dah beli. hehehe baru sepasang. black kurung moden and untuk lil darling black kebaya sulam2.. alkisahnya x niat pon nk beli, jalan2 kat mall then singgah butik azie, baju2 dia semua cantik2 labuci2, sulam2.. yg bestnya ade untuk adults n kids yg sama color n design.. ;) susah nk cari yg cantik dan sama.. x kisah la harganya berapa tp kuality dan kepuasan yg mommy dapat.. to mommies yg ada lil daughter tu kalau nk pakai sepasang ngan ur kiddos pegi la kat butik azie kat mines .. hehe

selamat berpuasa love!



Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥