jom click!!

Sunday, January 29, 2012

My Macaroons..


huhoooo.... macs menjadi dengan gebunya. hehehe.. setelah berhabisan try macam2 recipe macs akhirnya berjaya membakar dengan jayanya. huhuhu.. now fridge dah x penah abis stock macs. kalau dulu bila tekak rasa nk makan macs kene order now tidak tagi hehehe tapi bila tekak ni gatal nk rasa macs lain mcm OH Macarons.. maka mengorder la mommy. hehehe

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Nasi minyak hujan panas dan ayam masak rempah




Bahan-bahan:

3 cawan beras Basmathi- basuh dan toskan
1 sudu majerin
3 sudu besar minyak masak
1 labu bawang besar- hiris halus
2 ulas bawang putih dicincang
1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih, 5 biji buah pelaga
2 sudu teh garam
2 helai daun pandan dicarik dan disimpul

sedikit pewarna merah, kuning dan hijau
kismis, bawang goreng dan gajus

Cara cara:

Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam periuk nasi di atas dapur. Tumis rempah ratus (4 serangkai) bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.

Masukkan beras dan goreng 1 minit. Kacau sebati. Alihkan periuk ke dalam periuk elektrik. Masukkan air rebusan, garam dan daun pandan ke dalam periuk nasi. Masak nasi seperti biasa.

Apabila nasi masak , celupkan lidi sate ke dalam pewarna merah dan cucukkan ke beberapa tempat di dalam nasi. Ulang proses sama untuk warna hijau dan kuning. Jangan kacau nasi. Biar 5 minit. selepas 5 minit..Taburkan bawang goreng, gajus dan kismis. Kacau nasi agar warna
sekata bagi keseluruhan periuk.

Ayam masak rempah.

bawang besar 1-2
bawang putih
halia
bunga lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis
kicap
garam
lada blender
ayam

tumbuk kulit kayu manis, bunga lawang 2, bunga cengkih 4 sehingga menjadi serbuk. blendkan bawang besar dan baang putih serta halia. tumiskan kesemuanya. masuk kan lada blender. tumis sehingga bawang betul betul masak. masukkan kulit kayu manis dan bunya lawang yg tidak ditumbuk.tambahkan garam secukup rasa. masukkan ayam. bancuhkan 2-3 sudu kari daging dengan air dan campurkan ke dalam kuali. tambahkan kicap manis. tambahkan air 1-2 cawan. biarkan sehingga ayam empuk. sedia untuk dihidang.

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Resepi Nasi Ayam Hainan

nasi ayam
bahan bahan:

3 cawan beras
5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
Garam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak

cara cara:
Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam.
masak sehingga nasi betul2 masak


Ayam:
rebus ayam dalam 15 minit. tos kan. blend bawang besar, lada kering, madu, gula, sos tiram dan kicap manis dan garam.
perapkan dan bakar hingga masak


Sup:
Air rebusan ayam
Daun sup
Bawang goreng
fish ball
batang saleri

Cara2:Air rebusan ayam tadi dididihkan. masukkan garam secukup rasa. masukkan fish ball dan batang saleri.

Sambal:
10 biji cili merah
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
Garam
1/2 botol sos thai

cara cara:
Kisar cili merah, halia. bawang putih.
Tambahkan gula, garam dan sos thai.

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Kids Meal recipe: Resepi bubur nasi dan sup ayam

Resepi bubur nasi:

Bahan bahan
beras
ayam yang dipotong
bawang putih 3 ulas
halia 1 inci
ikan bilis
daun sup
garam

cuci beras hingga bersih. hiris bawang putih dan halia. masukan ke dalam periuk bersama beras yg dicuci. masukkan ayam yg telah dipotong dan dibersihkan. masukkan garam secukup rasa.tambahkan air secukupnya 3 kli ganda dr masak nasi biasa. biarkan sehingga nasi lembik dan masak. taburkan daup sup dan bawang goreng ketika menghidang.

sup ayam:
bahan bahan
ayam
bawang putih 2 ulas ketuk
bawang merah 2 ketuk
halia 1 inci ketuk
kulit kayu manis
bunga lawang
perencah sup

cara cara:
tumiskan kesemua bahan. masuk kan air dan ayam. bancuhkan perencah sup dan air. masukkan kedalam periuk. masak sehingga ayam empuk. tambah garam secukup rasa.


Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

resepi sambal sotong

recipe:

sotong
1bj bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
lada kering
kicap kipas udang
sedikit belacan melaka (belacan lain pun boleh tp x sedap! hehehe)
garam & gula secukup rasa

Cara-cara

1. bersihkan sotong
2. Lada kering,bawang besar,belacan,bawang putih dan halia di blend.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga betul2 masak.
4. Masuk sotong dan gaulkan rata. Masuk pula kicap ,garam & gula secukup rasa. jgn masak lama sgt nnt sotong keras & kecut.

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Friday, January 27, 2012

Kiamat.. kite semua sedar akan kewujudan hari kiamat.apakah kita sudah bersedia??muhasabah diri dn kita akan tahu jawapannya..

TANDA-TANDA KIAMAT KECIL TELAH LENGKAP SEMPURNA!

Harus diingat, kita sudah pun ‘embrace’ kepada tanda-tanda kiamat besar secara tidak rasmi iaitu keluarnya Dajjal dan Yakjuj & Ma’juj. Dajjal telah pun keluar dan kini berada dalam peringkat... ‘sehari sama seperti sebulan’ iaitu diluar dimensi masa manusia. Manakala Yakjuj & Ma’juj telah pun dibebaskan setelah Tembok Zulkarnain (dengan izin Allah) telah runtuh di Georgia. Golongan mereka pada hari ini telah menjadi Ashkenazi Jews & Zionist! Golongan mereka yang terakhir akan keluar ialah selepas Dajjal dibunuh oleh Isa a.s. Hanya 8 tanda-tanda besar kiamat yang masih tinggal. Allahu A’lam.

Disaat kita berada dalam lena yang panjang, ketika itulah kiamat akan datang, dan kalian kelihatan seperti keldai yang terpinga-pinga. Maka, ambillah peringatan, kerana peringatan itu amat berguna kepada mereka-mereka yang berfikir.
1) Penaklukan Baitulmuqaddis
Dari Auf b. Malik lah.a. katanya, Rasulullah s.a.w telah bersabda: “saya menghitung 6 perkara menjelang – hari kiamat.” Baginda menyebutkan salah 1 di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.” – Sahih Bukhari
2) Zina bermaharajalela
“Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang.” – Sahih Muslim
3) Bermaharajalela alat muzik
“Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka.
” Ada yang bertanya kepada Rasulullah; “Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?” Baginda menjawab; “Apabila telah bermaharajalela bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita” – Ibnu Majah
4) Menghias masjid & membanggakannya
“Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid” – Riwayat -Nasai.
5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik
“Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga.” – Riwayat Ahmad dan Hakim.
6) Ramai orang soleh meninggal dunia
“Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik & ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran” – Riwayat Ahmad
7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat
“Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’ (orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia”
- Riwayat Thabrani
Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja
“Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja.” – Riwayat Ahmad
9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
Diriwayatkan dari Abu Hurairah lah.a. “Di antara tanda-tanda telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian2 wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang”.
10) Bulan sabit kelihatan besar
“Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit.”
- Riwayat Thabrani
11) Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita
“Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar & belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu” – Sahih Muslim
12) Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar
“Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar.” – Riwayat Ahmad
13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai
“Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai” – Sahih Muslim
14) Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda
“Pada akhir zaman akan muncul suatu kaum yang mencelupi rambut mereka dengan warna hitam seperti ‘bulu merpati’ yang mereka itu tidak akan mencium bau syurga.” – Sahih Abu Daud & Nasai
15) Munculnya gaya hidup mewah dan manja di kalangan umat Islam
“Apabila umatku berjalan dengan sombong dan yang melayan mereka adalah putera-puteri raja, putera-puteri Parsi dan Rom, maka orang yang paling buruk akan berkuasa terhadap orang yang paling baik (pilihannya).” – Riwayat Tarmizi, Sahih Abdullah ibnu Umar r.a.

Kini, Kita hanya menuggu saat tibanya..

Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: “Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?”. Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari qiamat”. Lalu Nabi saw. bersabda: “Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”.
(H.R Muslimi)
Keterangan:
Sepuluh tanda-tanda qiamat yang disebutkan Rasulullah saw. dalam hadis ini adalah tanda-tanda qiamat yang besar-besar, akan terjadi di saat hampir tibanya hari qiamat. Sepuluh tanda itu ialah:

Dukhan (asap) yang akan keluar dan mengakibatkan penyakit yang seperti selsema di kalangan orang-orang yang beriman dan akan mematikan semua orang kafir.

Dajjal yang akan membawa fitnah besar yang akan meragut keimanan, hinggakan ramai orang yang akan terpedaya dengan seruannya.
Binatang besar yang keluar berhampiran Bukit Shafa di Mekah yang akan bercakap bahawa manusia tidak beriman lagi kepada Allah swt.
Matahari akan terbit dari tempat tenggelamnya. Maka pada saat itu Allah swt. tidak lagi menerima iman orang kafir dan tidak menerima taubat daripada orang yang berdosa.

Turunnya Nabi Isa alaihissalam ke permukaan bumi ini. Beliau akan mendukung pemerintahan Imam Mahadi yang berdaulat pada masa itu dan beliau akan mematahkan segala salib yang dibuat oleb orang-orang Kristian dan beliau juga yang akan membunuh Dajjal.
Keluarnya bangsa Ya’juj dan Ma’juj yang akan membuat kerosakan dipermukaan bumi ini, iaitu apabila mereka berjaya menghancurkan dinding yang dibuat dari besi bercampur tembaga yang telah didirikan oleh Zul Qarnain bersama dengan pembantu-pembantunya pada zaman dahulu.
Gempa bumi di Timur.
Gempa bumi di Barat.
Gempa bumi di Semenanjung Arab.
Api besar yang akan menghalau manusia menuju ke Padang Mahsyar. Api itu akan bermula dari arah negeri Yaman.
Mengikut pendapat Imam Ibnu Hajar al-Asqalani di dalam kitab Fathul Bari beliau mengatakan: “Apa yang dapat dirajihkan (pendapat yang terpilih) dari himpunan hadis-hadis Rasulullah Saw. bahawa keluarnya Dajal adalah yang mendahului segala petanda-petanda besar yang mengakibatkan perubahan besar yang berlaku dipermukaan bumi ini. Keadaan itu akan disudahi dengan kematian Nabi Isa alaihissalam (setelah belian turun dari langit). Kemudian terbitnya matahari dari tempat tenggelamnya adalah permulaan tanda-tanda qiamat yang besar yang akan merosakkan sistem alam cakerawala yang mana kejadian ini akan disudahi dengan terjadinya peristiwa qiamat yang dahsyat itu. Barangkali keluarnya binatang yang disebutkan itu adalah terjadi di hari yang matahari pada waktu itu terbit dari tempat tenggelamnya”.

Dari Abdullah bin 'Amir r.a.,
Rasulullah
s.a.w.bersabda:

Sampaikanlah pesanku biarpun 1 ayat.

-seth- Wallahhu a'lam.
See More
Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Wednesday, January 25, 2012

Private blOg? Kejap je?

Private blog??

Dah try buat private.. Dpt bertahan 2 hari setengah je.. Hahaha sebab??? Rasa nak share information tu lebih dr segalanya.. To ms stalker.. You are welcome to read anything here.. Tapi kalau x singgah sini lagi bagus rasanya sbb x terasa pun nk share anything with you.. Siapa dia si ms stalker nih?? Siapa pun dia kalau terbaca ni mesti terasa sendiri.. Ms stalker si mulut murai... Haha sshhhhuuhh go away

Sunday, January 15, 2012

Ms Stalker

heyya ms stalker... i don't mind if u wanna read my blog.. but plissssssssss don't be so called "mak enon" ok.. please la sometime u need to learn how to respect others privacy..

well, since org suka mulut pok pek pok pek ... i've decided to make this blog as a private blog... so sorry to other silent readers..


Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Friday, January 13, 2012

Toilet training


Topic kita hari ni, 'toilet training'... ada a few of my friends asked " scha dah x pakai diaperskan? since when? macamana nk ajar the kiddos? bla..bla..bla.. ok here we goes..

1st- semua kiddos x sama.. ada yg cepat ada yg kurang cepat.. sama mcm berjalan dan bercakap.. mcm scha, scha dah boleh jalan seawal 9 bulan.umur 10 bulan mommy dah bawa scha ke bali dan ada gambar2 & video scha berjalan sendiri kat Bali. bercakap pun awal. mungkin salah satu faktornya adalah faktor enviroment sekeliling..

2nd- alhamdulillah scha dah diapers free since umur dia 2 thn.. mommy belikan musical potty training chair with colorful tones... so everytime scha nk pee or poo poo scha akan minta buka kan diapers, masuk toilet and duduk on her potty chair. lepas tu scha sendiri yg tak nak pakai diapers. mcm2 alasan dia bg, maybe dia dah rasa selesa bila free diapers. tapi dlm proses pembelajaranm tu ade la jugak 2-3 kali ter pee sbb x sempat ke toilet.

untuk mommy2 out there yg nk toilet train ur kiddos make sure kene rajin.. every 1 hour ajak pergi toilet. especially sebelum tido and after 3-4 hours lepas tido means tgh2 malam tu kejutkan our kids ajak pergi toilet. jangan malas!! ok..

insyaAllah.. usaha kita akan berjaya... x malu lah nnt org kata dah besar2 pun still pakai diapers. hehehe kalau 3 tahun kebawah ok lagi kot. but if ur child dah masuk 3 tahun mommy rasa dah perlu untuk toilet train... tak kan nk tunggu sampai 4 tahun.. ;) good luck mommies..

kat sni ada sedikit sebanyak yg mommy jumpe dlm google..


1. Wait for signs of readiness.

Little boys develop on a different curve than little girls. Most little boys are not typically ready to learn how to use a toilet until age two and a half. Waiting for the signs of readiness will make the transition from diapers to undies pressure free and effective. If your toddler imitates your toileting, communicates well, understands requests (like "please go pick up the ball"), shows signs of discomfort when his or her diaper is soiled, climbs to his potty or toilet willingly, stays dry for three hours or more, gives telltale signs of squatting, has a natural curiousity regarding his or her parts, and can derobe independently, chances are he or she is ready to begin the process of toilet training. Do not begin the toilet training process during stressful events like illness, the holidays, or birth of a sibling.

2. Be creative, humorous, helpful, consistent and ready yourself.

If your child shows signs of readiness, approach toilet training with a positive attitude, remain neutral, be consistent, and break out the paper towels. Toilet training is a precious rite of passage that requires skill, precise timing, and a stress free learning environment. Reading simple, children's books on toilet training, like the Muppets Babies Big Steps Golden Book titled: I Can Go Potty (by Bonnie Worth) are often a great way to introduce the concept to your child. Make the process an adventure, take your child out to shop for "big boy underoos" and ask for his input in the potty chair purchase. Also, introduce appropriate terminology for body parts (ex. penis, anus, vulva, vagina, etc.) and functions (pee, poop, #1, #2, etc.) Be direct, honest, and refrain from nicknames.

3. Take small steps in the right direction.

Your child will need to master the control of his bladder and bowel before connecting what he's feeling to elimination in the potty as well as hold the urge until he is seated or standing. Bowel training is usually the first step in toilet training as the body's bowel signals are slower than bladder signals. Bladder signals are sudden, strong, and usually hard to control. The process usually follows this sequence:

A. Night time bowel control
B. Day time bowel control
C. Daytime bladder control
D. Night time bladder control

4. Put your child in undies, hide the diapers, and assume the "watchful waiting" stance.

Remember what goes in, comes out. Monitor food and (especially) fluid intake. Most toddlers need to urinate 30 minutes or so following a drink. Be ready for a mess if your timing in getting your child to the potty is off. Don't be discouraged or give up. Put your child in clean undies and use the experience to remind him "Doesn't it feel yucky to be wet? Isn't it so much more comfortable to be clean and dry?" If your child insists on being diapered, shows signs of fear or hesitancy, give in and try again the next day or week. Use your child as a gauge.

5. If you do make it to the potty in a timely fashion, don't worry about positioning.

If you have a little boy under the age of 3, chances are he's too short to stand and urinate. If you're a little boy's mom, don't worry about teaching him to stand as boys are visual learners and observing your bathroom activities will give him a gentle push forward. Also, letting boys sit avoids messes. Once he's tall enough and masters basic concepts, he'll stand.

6. Make a potty schedule, be flexible, and stay home.

Put aside at least two days to focus solely on the training. Accidents happen when mommy or daddy loses track of time and are busy with the dishes, chores, and other responsibilities. Write up a quick schedule, set a timer for a thirty minute pee or poop check, and go with the flow. It's best to stay close to home in the initial days of potty training until your child and yourself get a feel for using the toilet.

7. Night time is different.

Night time training is sometimes easy, and sometimes very difficult depending upon the child. No matter how tempted, resist Pull Ups during the day or at night. The absorbency of a pull up does not allow a child to feel uncomfortable when they are soiled. If you feel insecure regarding night time readiness, (or daytime readiness while in the car or out running errands) put your child in cotton training pants or even cloth diapers. Brace yourself for sleep interruptions, as usually they good sign your child is developmentally ready to be diaper free.

8. Instill cleanliness.

Teach your child to wipe (be helpful with the bigger messes), flush, dress, and hand wash. Assist at all times in clean up for as long as it takes to instill the value of hygiene. Say "Bye bye" to you child's output and praise every single step, even the slip ups because every step, whether forward or backward, is a step in the right direction.

9. Expect problems, set backs, and delays.

From time to time, children regress or have function issues. Knowing when to worry and when to let things slid is paramount to your relationship. Contact your pediatrician if you encounter or sense any "red flag" moments. Always trust your instincts.

GOOD LUCK MOMMIES

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Thursday, January 12, 2012

recipe: marble cake



ni colourful marble cake yg mommy buat this week.

Cake ni sgt simple and yummylicious!!.. hehe thanks bonda sbb share the recipe. bonda bg link ni kat mommy and mommy plak bagi link ni untuk kita share ramai. semoga pahala berturutan.. hehehe...

bahan bahan:
  • cawan mentega/margerin
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan tepung (nk pakai tepung biasa blh, self raising blh atau tpg biasa tambah bp pun blh)
  • pewarna dan perasa ikut suka
Cara cara:
  1. putar mentega bersama gula sampai kembang
  2. kemudian masukkan telur satu persatu
  3. lepas tu bolehlah masukkan tepung
  4. bahagikan adunan kepada 3 bekas. Setiap satu letakkan pewarna dan perasa yang digemari. Cth: kaler oren, perisa oren.Kalau xnak letak perasa, letak esen vanilla pun boleh aje.
  5. Lengserkan loyang dengan margerin. Letak adunan sesudu demi sesudu berselang. cthnya : mula2 letak sesudu kaler oren, pastu letak sesudu kaler coklat diatas kaler oren tadi, lapis mcm tu je. Hasilnya akan jadi mcm kek saya di atas. x perlu kacau pakai lidi. just letak sesudu demi sesudu kedalam loyang hingga habis.
  6. kemudian blh dibakar pada suhu 170 darjah selama 30-40 minit.
Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Opening 2012 :: Vacation

















vacation with BFF was super fun! *JB and Genting*..syukur alhamdulillah Allah bg rezeki lebih sikit untuk berholiday bersama family n friends... permulaan yg baik untuk pembukaan tahun. semoga tahun ini akan dilimpahi rezeki yg berganda, kesihatan yg baik dan semoga perhubungan kekeluargaan kekal hingga ke syurga .. amin

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Recipe: Sizzling Yee mee with shitake mushroom


last nite, Bonda & Baba dinner kat our house. scha ngan nea la yg paling happy sbb dapat jumpa bff dia. hehe everyday video calls. after our vacation to JB and Genting.. both lil princess dah mcm x boleh direngangkan.. bila balik je mesti tanya macam2.. ajak jumpe hari2.. nasib la technology sekarang dah modern. so everyday vid cam. ;) ok menu lastnite adalah sizzling yee meee with shitake mushroom. mommy ada beli fresh shitake and dried shitake so masuk kan sekali lagi manis ;) since ada yg bertanyakan recipe... ni mommy abadikan dlm blog. sharing is caring ;)...

bahan bahan:

  • yee mee
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis
Cara cara:

1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2.Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3.Masukkan 2 cawan air
4.Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
5.masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
6.Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
7. Agak2 ah pekat bleh la hidang panas2,, yummy..


ok here pic last nite.. hehe both princess pura2 sleep ;) soo comel kan

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Wednesday, January 4, 2012

my DOLLY

FUhhhhhHHhhhhh.... *she just spread the love*
she's my DOLLY.. she's my BARBIE..
she's everything!!

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥