jom click!!

Monday, August 31, 2015

Express fryingpan pizza






sape suka pizza???? tapi mesti rasa mcm lecehnya nak buattt kann??
naaahhhhhh korang tau tak sebenarnya nkl buat pizza senang sgt!! just took about all 5-10 min je..,
thenn.. taraaa dah siap... ok meh nk share..

kenapa nama dia fryingpan pizza?? jawapan nyaaa sebab masak dlm fryingpan! x guna oven pon.

bahan bahan doh : dua tepung naik sendiri atau tepung gandum
satu sudu teh dry mauripan atau baking soida pon boleh
secubit garam
air

toping pizza: button mushroom hiris
tomato hiris
sosej hiris
tomato preego, 
kalau xde guna tomato puree
 kalau xde guna sos cili thai, kalau xde jugak gune sos cili biasa
mozarella cheese, kalau de guna mushroom soup yg pekat tu

cara2: satukan semua bahan doh dlm non stick pan, kacau2 smpai kental, pastu penyek2kan seratakan. pastu buatkan layer tomato sos tu.. then hias2 topis bergilir2.;last skali taburkan cheese atau mushroom soup tu. dah siap semua letak pan atas dapur dgn api perlahan. tutupkan pan and masak selama 5-10 min mengikut ketebalan doh., dah siapppppp

senangkan..

selamat mencuba


Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Evening with Dinasour



Roarssssss...

sampai je ke Dinasour Park ayish dah berlari ketakutan!..
hahaha mana taknya.. selama ni dok ulang2 cite Jurassic Park.. dino makan orang tetibe ade dinasour depan mata besar and bergerak!! hahahaha mengelabah lari terjerit jerit.. agaknya rasa dinasour nk makan dia., hehehehe



 Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Friday, August 28, 2015

i cooked

Kebiasaanya... di setiap hari minggu kami breakfast diluar.. jaranggggggg sangat breakfast dirumah.. tapi last week mommy terrajin nak buat breakfast.. bukan 1.. tapi pelbagai menu utk bfast. ;)


Ada chicken pie.. ada mushroom spiral, baked cheese macaroni and grilled potatoes.. haaa banyakn kan??


Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Education: sand play activities early years



IT'S A SAND PLAY DAY!



What Can Children Learn From Playing in Sand?

Children have always been intrigued by sand play. They dig in sand, sift it, build with it, pour it, enjoy the feel and smell of it, pretend with it, and explore how it moves. 



Sand play promotes physical development. Large muscle skills develop as children dig, pour, sift, scoop, and clean up spills with brush and dustpan. Eye-hand coordination and small muscle control improve as children learn to manipulate sand accessories.
Sand play also promotes social skills. When children work together at the sand table they are faced with real problems that require sharing, compromising, and negotiating. A group may engage in dramatic play as they "cook," construct roadways, dig tunnels, or create a zoo for rubber animals. As children take on roles associated with their dramatic play, they learn important social skills such as empathy and perspective taking.



note: article from earlychilhoodnews.com

Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

throwback post : BIG BAD WOLF 2015

#throwback

BBW sgt la ditunggu tunggu?? sebab??? dapat borong buku2 dengan harga yang sangatlahh murah.. kali ni BBW kami pergi di Melaka... almaklum dah jadi rakyat melaka kan..

kali ni xde la borong banyak2 pon, beli ape yg terasa nak beli je ;)








Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Throwback post : our Aidilfitri 2015

#throwback


its year 2015...
 tahun ni giliran beraya di Temerloh, kampung babah..
bukan senang kami adik beradik nak berkumpul, setahun tu ade lah beberapa kali je dpt jumpa semua serentak.. ohh how i miss childhood life!.. now dah besar semua ade keluarga and kehidupan masing2... tapi what ever it is.. moga Allah tetap satukan hati kami adik beradik..InysAllah. amin.. lets pray for the best.

jom belanja gamba raya skit okeh..

 our big happy family

 my busyuk scha and ayish

 yaya, me, mama and lissa

 lissa and me

 me with my adiks and adik adik ipar
-me,yaya,wanny,aimi and lissa

 yaya and me


yaya, me, mama and lissa





Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Resepi sizzling yee mee




Setiap pagi kepala ni ligat memikirkan ape nak masak utk lunch n dinner.. kalau dulu anak2 kecik lagi, ape yg kita masak semua dia makan, but now semua dah pandai memilih..
well as for today tekak ni rase mcm nk makan makanan yg berkuah yg hot2 gitu.... so today kita buat sizzling yee nmee with shitake and brown button mushroom ok. uolls yg nak cuba bleh amik recipe kat bawah ok ;) selamat mencubaaa

Resepi Sizzling Yee Mee ( Angaran untuk serve 4 ke 5 org)

1*

 5 ulas bawang putih (cincang kecik kecik)
 2-3 inci halia ( hiris nipis)
 7 tangkai Cili kering ( potong potong) 
 sebelah dada ayam 
sebungkus cendawan shitake (fresh atau dried )
 3 -4 sb sos tiram 
 3-4 sb kicap pekat 
 serbuk lada putih
 sesudu kecil minyak bijan
 5-6 cawan air (ikut suka)
 3-4 sudu besar tepung jagung untuk pekatkan kuah ( harus di bancuh dengan air) 

2*
sayur sawi & telur untuk buh dlm hotplate satu2


 3*
Cara: tumis bawang putih, halia dan cili kering bila hingga kekuningan masukkan ayam kemudian sedikit air..
 masukkan cendawan.. masukkan air, biarkan seketika hingga ayam masak..  
masukkan semua perasa (kicap, sos tiram,lada putih) 
masukkan minyak bijan tutup seketika.. 
pastikan cendawan dan ayam betul2 masak masukkan cecair tepung jagung untuk pekatkan kuah.
taraaaaa dah siap. kuah ni kita buat dlm kuali/periuk dulu. bila nk serve, baru cedok buh dlm hotplate..

4*
yee mee: rendam dlm air panas dlm 2-3 minit. toskan

taraaaaa dah siap. kuah ni kita buat dlm kuali/periuk dulu. bila nk serve, baru cedok buh dlm hotplate.

Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Mia

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥