tag:blogger.com,1999:blog-3460183480777026614.post154648772253316454..comments2023-04-09T23:51:32.291+08:00Comments on Almirish Daily Dose: its sunday!meazara Raphael fairytaleshttp://www.blogger.com/profile/08263822063741123484noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-3460183480777026614.post-48345895743931641212012-12-18T10:23:35.797+08:002012-12-18T10:23:35.797+08:00wahhh.. thank you akak sayang ;)
pasnih bleh try b...wahhh.. thank you akak sayang ;)<br />pasnih bleh try buat sniri plak..<br />hehehe ;)meazara Raphael fairytaleshttps://www.blogger.com/profile/08263822063741123484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3460183480777026614.post-84876006300419377822012-12-18T10:23:18.282+08:002012-12-18T10:23:18.282+08:00wahhh.. thank you akak sayang ;)
pasnih bleh try b...wahhh.. thank you akak sayang ;)<br />pasnih bleh try buat sniri plak..<br />hehehe ;)meazara Raphael fairytaleshttps://www.blogger.com/profile/08263822063741123484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3460183480777026614.post-25339502393462276732012-12-18T08:59:26.723+08:002012-12-18T08:59:26.723+08:00As Salam. Myra. ni akak bagi resepi cravy swedish ...As Salam. Myra. ni akak bagi resepi cravy swedish meatballs.<br />Meatball so far yg kena ngan selera akak saudi n ramly. figo, kureng-hanyir.. ada juga yg jenih bakso, tp still tak kena ngan selera akak. Meatballs saudi n ramly tuh akak belah 2, senang nak goreng.. <br />Bahan-bahan<br /><br />1. 2 sudu butter-salted lagi sedap... jenama anchor so far the best<br />2. 1 1/2 sudu tepung gandum<br />3. sebiji bawang besar hijau dipotong dadu dan digoreng sehingga layu tetapi jgn sampai hanget<br />4. sebiji tomato yang gemok yang dipotong dadu/ diblend lagi sedap<br />5. 1 1/2 cawan air sejuk, bukan air sirap *<br />6. 100ml susu segar/susu cair *(akak tak masukkan, muak)<br />7. 3 sudu sos tomato *<br />8. 3 sudu sos tiram *<br />9. 2 sudu kicap manis *<br />10. 2 sudu lada hitam *<br />11. 1 cube ayam *<br />12. sesudu gula *-gantikan ngan kurma dan kismis blend<br />13. 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan suku cawan air<br />14. cendawan tiram/cendawan butang-blh juga di blend sebahagiannya<br /><br />Cara Membuatnya<br /><br />1. Cairkan butter lepas tu masukkan tepung gandum, goreng sampai bertukar menjadi warna coklat2 manja.<br />2. Masukkan bawang yang dah digoreng awal tadi, tomato dan jugak cendawan<br />3. Bila dah layu2 manja, masukkan semua bahan yang bertanda (*) sampai mendidih<br />4. Last sekali, untuk pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung. Tapi akak belasah guna tepung gandum jerk. hikhik. siap!<br /><br />Selamat mencuba dik.. mmg best klu buat sendiri-doa jgn lupa ya time memasak tuh.... mmg kuantitinya akan jadi banyak, blh tahan utk buat stok :)<br /><br />Haris Zuhainahttps://www.blogger.com/profile/09398527927318305148noreply@blogger.com