jom click!!

Sunday, December 16, 2018

SKATERBOY - DARRISH RALPHAEL SKATEBOARDING LESSON COMPILATION 2018



my First Ollie




 

 

Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

DARRISH RALPHAEL SKATE IN PUTRAJAYA CHALLENGE PARK & SHAH ALAM SKATE PARK








DARRISH RALPHAEL SKATEBOARDING CLASS MONT KIARA




Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

MY SKATEBOARD LESSON ON TV3, MHI 2018




DARRISH RALPHAEL ON TV3

WELL DONE BABY BOY!


Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

SKATEBOARDING CLASS





 



Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mom
my Zara

RESEPI ROTI PURI



Roti Puri with kari daging for breakfast πŸ˜Š
Bahan2 roti puri
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
150 ml air
1 sudu teh minyak sapi atau minyak jagung atau minyak masak

cara2
Masukkan tepung ke dalam bekas yang besar
Masukkan juga garam
Tuangkan air sedikit-sedikit
Uli adunan hingga ia menjadi doh yang tidak melekat pada bekas dan tangan
Kemudian letakkan minyak sapi atau minyak makan
Uli lagi hingga doh lembut
Tutup dengan kain dan perap sekejap dalam 20 minit
Ambil sedikit doh agak2 je nk besar mana.
Canai doh nipis
Buat sehingga semua adunan habis.
Bentuknya tak kisahlah kan kalau nak cantik buat bulat-bulat
Bila dah siap sekarang bolehlah kita mengoreng puri
goreng dengan minyak banyak ya. mcm goreng donut tu.terbalik2 goreng smpai keperangan. siap πŸ˜Š

kari daging uolls dah tau buat kan 



Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Friday, December 14, 2018

Resepi Butter Cake Paling Mudah dan Sedap


Classic Butter Cake 😍
cake yg paling senang nk buat dan paling sedap makan panas2.
ahkak share recipe kat sini k. brg2 pun xde pelik semua yg ada kat kitchen je
Bahan2
1 cawan butter
1 cawan gula halus
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 penutup esen vanila
4 biji telur
3 sb chocolate powder
Cara2
pukul butter dan gula sampai jadi gebu2 putih. masuk telur satu persatu. masuk esen vanila. masuk tepung yg dah diayak bersama baking powder. mix sampai kembang. bahagikan 2 bahagian satu bahagian lagi di campur dengan chocolate powder. masukkan dlm loyang bergilir (vanila kemudian choc kemudian vanila)
masak di dlm oven suhu 180c selama 40 min ( ikut kepanasan oven masing2)
nk tahu dah masak ke belum cucuk cake dengan lidi. kalau dah xde lekat tu means dah masak. siap!!!! makan panas2 yummyyy

Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara




Thursday, December 6, 2018

RESEPI ROTI LEMBUT SAMPAI SEMINGGU

Bread Baking Workshop!.. 

πŸ˜‰ hooray!!! my first student @aimialphykuris berjaya meroti dengan gebunya. pasni boleh meroti slalu kat rumah ye sygku πŸ˜ #rotisaranglebah#cinnamonrolls #pizzabun 


BAHAN-BAHAN

  • 1 paket yis
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 cawan air suam
  • 2 sudu gula
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu marjerin
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh bread improver
  • 1 sudu besar ovellet
  • 3 sudu besar susu tepung

CARA-CARA

Ini pula adalah langkah membuatnya.
1. Satukan Bahan Basah. Mula-mula, masukkan semua bahan basah iaitu air suam, yis, susu, dan gula ke dalam sebuah bekas. Tunggu sehingga kembang. Sementara nak kembang boleh buat bahan kering.
2. Satukan Bahan Kering. Di dalam sebuah bekas yang lain, satukan pula bahan kering iaitu merjerin, tepung, garam, susu tepung, ovellet, bread improver dan baking powder.Ramas hingga sebati.
3. Campurkan Bahan Kering & Bahan Basah. Kemudian masukkan bancuhan bahan basah (yis yang telah kembang) dalam bancuhan bahan kering (tepung). Gaul rata dan tutupkan adunan.Nak tutup dengan plastic wrap pun boleh. 
4. Tunggu 1 Jam. Biarkan adunan tadi selama 1 jam.Lepas 1 jam, tengok adunan dah naik dua kali ganda. Sekarang dah bolehlah canai dan terap.
5. Bentukkan Roti sesukanya hehe
dah siapkan bent, rehatkan smpai kembang. bakar dlm oven shut 180c Selma 15-30 min

Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥