jom click!!

Monday, November 16, 2015

marble cake gebu gebas!





















harini kat melaka hujan lebattt sangat. sampaikan nk ambil scha balik sekolah tadi stuck dlm jam satu jam lebih. jalan sana sini bergerak mcm semut. dah la sekolahnya jauh.. nak ke sekolah je amik masa dlm 40 min balik 40 min.. huhuhu selama setahun mommy gagahkan jua sebab kan nak sekolah yg paling TOP di Melaka bahkan sekolah ke 6 terbaik di malaysia... tapi apakan daya rasanya thn depan x larat dah.. hahahaha jauh nau nau!! so maybe thn depan dah start sekolah dekat dekat sikit ngan rumah so boleh la scha bangun lewat skit. kalau tak sekarang 5.30 dah bangun sbb kene smpai sekolah sebelum pk;l 7 sbb murid muslim ade tasmed. eh japppp bkn nk cite psl sekolah ni... arini nk share recipe buat ptg td..





marble cake gebu gebas!
bahan bahan:
sebuku butter
170grm gula castor ( mommy guna brown sugar)
170grm tepung cake / tepung gandum
5 bj telur
1sb baking powder
3sb susu
1sb esen vanila
4-5 sb koko

cara cara:
pukul butter dan gula. masuk kan esen vanilla.. kemudian telur satu persatu.
masuk kan tepung. pukul smpai kembang. bahagi kan 2 bekas satu bekas campurkan koko. pastu tuang dlm loyang, tarik2 atas adunan tu dgn lidi. bakar dlm suhu 170c selama dlm 30 min






 Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Roti jala sedap!

nak kongsi recipe roti jala sedap! serious sangat senang nk buat. recipe ni pon dr blog kak azie kitchen! tq kak azie banyak kopngsi recipe ;) ( x kenal pun orgnya tapi banyak kali cuba resepinya)


Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala. mula lah menjala smpai habis ;)



koitcheBibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥