jom click!!

Tuesday, December 30, 2008

si puteri dan sang buaian


si puteri..



si puteri, toys dan sang buaian


kepala sang buai


alkisah puteri dan sang buai bermula apabila si puteri dah nak mencapai umur sebulan, si puteri mula menunjukkan perangai barunya.. si puteri x betah ditinggalkan sendirian, jadi, setiap masa si puteri hanya mahu digendong.. dibelai oleh bonda dan ayahndanya... sehinggalah genap seminggu berperangai sedemikian, bonda dan ayahnda si puteri lemah longlai lalu mereka nekad untuk pergi membeli sang buaian elektrik... bermula dari saat itu.. masa si puteri banyak dihabiskan bersama sang buaian.. tammat..

Wednesday, December 24, 2008

perubahan baby iRis day by day..

BABY IRIS



20 minute lepas lahir.. hari pertama


hari kedua .. masih di Az-Zahrah


hari ke empat... dah ade kat rumah oma da..


hari ke lima


genap seminggu



hari ke sembilan


hari ke tiga belas


hari ke empat belas


hari ke tujuh belas


hari ke sembilan belas


hari ke dua puluh


hari ke dua puluh satu


hari ke dua puluh dua



hari ke dua puluh tiga



perjalanan baby iris masih panjang.. doa mummy selalu mengiringi perjalanan anak kesayangan mummy ni... semoga membesar menjadi anak yg solehah...anak yang sentiasa boleh mummy banggakan.. amin..

melawat baby sofea halicia


Sofea Halicia


Me.

Latest pic of me.. mase ni baru balik dari az-zahrah tgk besfren aku baru pas deliver.. baby sofea halicia.. huhu.. ecpected date supposed to be on january 11, 2009.. tetibe tercepat3 weeks plak.. so walaupun aku still dalam pantang, ku gagahkan jua diri untuk g tgk bestfren aku ni, name dier areen.. mase pegi melawat tu ake dah 23 hari dalam pantang.. kire da bleh jalan sane sini sbb luka da baik... cume luka dalam je tgh dlm proses.. aku pegi visit dier ngan mama, be n fara..
baby? hehe tinggal umah ngan nenek. =) luckily nenek ada mase aku berpantang.. so nenek n makuda banyak tolong aku jaga baby.. to Areen, congrats on ur new born. hoorey iris ada kawan. kita dah jadi bestfren.. nanti bila baby kite da besar biar diorang plak jd bestfren... iris & sofea... to sofea .. welcome to new world sofea sayang!

cupcakes! yummy...


CUP CAKES! diam2 rupenye be tempah cubcakes untuk anniversary aritu.. =)
entry ni da lambat.. but still nak upload jugak.. hehehe..
thanks sayang.. love you sooooo much!
mwahh mwahh


Wednesday, December 17, 2008

update episod berpantang

dah dua minggu lebih aku dioperate.. luka kat perut ni pun dah makin ok.. dah tak rasa lagi ngilu2.. cuma kalau aku bergerak rahim aku yg rasa sengal n ngilu n pedih.. maybe luka torehan kat rahim x berapa nak baik lagi kot. aku ni pulak lasak bukan main.. tak bleh dok diam.. asik nak bejalan je dalam umah.. =p.. hari2 kene bebel ngan mama.. takpun ngan be sebab malas sangat nak pakai stokin.. kalau be ade kat umah memang gerenti pakai.. sebab be yang akan pakaikan stokin hari2.. hehe.. pastu tugas be selain dr pakaikan aku stokin adelah bagi aku makan ubat setiap pagi... kalau be lupa alamat tak makan la ubat aku sepanjang hari.. hehehe.. nasibla aku dianugerahkan hubby yang bertanggungjawab =).. and lagi satu tugas be yang tak pernah miss.. buat susu baby.. kalau be x keje.. memang dr pagi sampai pagi balik be yang bancuh.. hehe aku breast feed jugak zara, cuma zara x puas kalau breast feed.. so aku bg la susu formula... cuma aku x pernah miss lagi la bagi susu badan, mama kata nanti kalau x bagi brest bengkak..

dah 2 minggu ni, aku dah mula ngan perkara2 yg selalu org berpantang buat, macam bertungku, sauna and mandi serung. sebelom ni x bleh sbb aku ceaser. setiap pagi n petang, mama akan rebus daun2 hutan, daun kemuduk ( mama yg ckp aku x kenal pun.. hehe), serai wangi, unbut pisang hutan, sirih, daun pandan dan banyak lagi la.. air rebusan tu wangi.. so bile da payu semua tu.. mama campurkan ngan air sejuk jadikan air tu suam2 panas.. pastu aku mama suruh berkemban n duduk, pastu mama jirus air tu kat badan aku sambil urut2 kepala badan dan kaki aku.. mama cakap air serung ni untuk lancarkan perjalanan darah.. tu amalan org dulu... mama ckp dulu nenek buatkan tuk mama and pesan nanti mama kene buat tuk anak mama plak.. kire warisan turun temurun la ni..

baby zara pun da makin besar.. and da makin pandai... luckily baby zara x kuat meragam, kalau lapa pun x nangis, pampers da peuh ngan wee wee ke, e ek ke.. pun x nagis.. cuma buat suara2 rengek je.. heheh cuma kalau dier da bg signal.. da rengek sket2.. pastu wat tak paham je kat dier.. baru la dier nangis.. especially kalau bg susu lambat.. hehehe.. pastu kalau main baring2 ngan zara.. dier da pandai nak pusingkan balik badan dier.. kepala n badan da meniarap.. tapi bontot plak failed!. hehe berat dek pampers kot... satu lagi kalau mase mandi mesti tegak je kaki dier berdiri.. kepala tu mmg da kuat.. kalau bg meniarap mesti dier suke angkat kepala pandang kiri kanan.. da penat baru rehat n jatuhkan kepala.. hehe.. anak mummy cepat besar ye sayang..

2 january ade appoitment kat azzahrah.. aku kene jumpe doc noraini and zara kene jumpe doc nik..nk kene inject.. hehe.. hoorey! bleh jumpe doc noraini lagi... best!

Thursday, December 11, 2008

Aidil Adha 2008


daddy dan rama rama kecilnya..

daddy, mummy and zara, kat dry kitchen umah oma& tok abah. mase ni daddy baru balik smayang raya and nk ready g sembelih lembu.. mummy dok lepak reramai kat dry kitchen. zara dok layan tido lagik.. huhu


tok abah jadi mando (baju putih) kekke.. papa angah(pakai topi koboi), tokcik ngan papa jj (baju itam kat blakang) tgh lapah daging...


daging lembu untuk sedekahkan kat neighbour2.



Hadiah dari Y.A.M Tengku Puteri Arafiah Sultan Abdul Aziz Shah.



gelang kaki untuk si manja mummy.

betuahnya anak mummy.. hehe baru umur seminggu dah ada gelang kaki.. thanks a lot aunty Tengku.. =)

Wednesday, December 10, 2008

mula sudah episod berpantang

1 december 2008, aku da selamat melahirkan seorang puteri comel.. jadi bermula juga la episod berpantang pertama dalam hidup aku... lepas melahirkan zara, aku masih di hospital selama 3 hari, so tak la rase sangat berpantangnya sebab asik kene jaga ngan nurse, aku tak mampu bergerak langsung, so nurse yang mandikan aku, uruskan segala keperluan aku selama 3 hari..cuma makanan hospital aku x bleh makan, diorang bagi makanan macam untuk orang tak sakit jer.. so mama yang akan datang bawak makanan berpantang dari rumah... hehehe..
so aku mula berpantang dirumah dari hari keempat.. untungnya aku pada mula berpantang ni sebab ada 3 oarang yang sedia melayan kerenah aku.. huhu.. mama, mak uda and nenek.. aku anak sulung merangkap anak saudara sulung dan juga merangkap cucu sulung yang melahirkan cicit sulung.. huhu so semua excited..
bagi aku, berpantang tak la seteruk yang orang lain katakan.. yela mungkin lain orang lain pengalamannya.. dan bagi aku.. ni pengalaman aku yang masih baru nak meniti hari hari berpantang... setiap pagi dalam kol 6.30am aku da bangun sebab be akan bangun tuk solat subuh and terus siap nak p keje.. so selalunya aku akan breastfeed zara.. dalam kol 8.00am aku akan mandi.. time ni zara tido lagi.. pastu dalam kol 8.30am mama akan bawakan bfast kebilik aku.. bfast tak kira pagi ke tgh ari ke malam ke mesti nasi!.. naik jemu plak aku makan nasi
huhuhu.. cuma lauk je yang bebeza2.. time ni biasanya makuda akan mandikan baby dan siapkan baby.. so bila aku dah siap makan, baby dah siap mamai2 atas katil aku.. dah wangi.. hehehe.. pastu macam biasa aku akan lepak sekali ngan baby atas katil aku.. sambil tgk tv, tak pun layan internet atas katil.. buat masa ni zara lebih suka tido dari berjaga, dia akan merengek bila diapers basah atau lapa.. =) senang anak mummy ni x kuat nangis.. dalam kol 10, mesti akan ada sesiapa yang akan hantarkan limau sunkist dengan air kayu rempah gunung.. kol 1.30pm plak, mama atau mak uda akan hantarkan set makanan tgh hari dlm bilik... mcm mam besar, aku makan atas katil, sbb tak bleh nk jalan2 sangat.. perut kene belahkan.. dalam kol 3.00 mama akan hantar plak biskut kering 3/4 keping ngan air akar kayu lagi... pastu dalam kol 6.00pm aku mandi, baby pun mandi... biasanya lepas mandi mesti mama hantarkan set dinner aku plak.. hehehe

macam tu la aktiviti harian aku selama berpantang.. dok ngadap baby yang tido, BF baby, kalau agak dia x kenyang baru aku sro sesape bancuhkan susu baby.. pastu 24 jam dok ngadap tv ngan internet atas katil... cuma lately ni mama sro aku rajin2kan berjalan bagi darah tu berjalan.. so aku main jalan2 dalam umah sambil tampung perut aku dengan tangan... tuhan je tau camana rasa bila nak berjalan tu.. mcm nak luruh perut jantung sumer.. sakit x usah cakap... tapi tetap gagahkan diri sebab nak cepat baik.. o ya disebabkan aku ceaser, tak blehlah aku guna tungu, sauna and jamu2 sume.. semua kene tangguhkan.. buat masa sekarang aku cuma makan ginseng ngan ginko setap pagi ngan malam, makan ubat doc, makan sup ikan haruan hari2 (sampai da jemu).. nasib baik lauk2 sampingan mama slalu masak yg best2.. tapi mesti ada halia, bawang putih, pegaga, lada itam.. tapi cara masak tu pelbagai2... mama kan suke masak.. hehe untungye ada mama yang best masak.. sampaikan orang lain pun dok teliur tgk lauk berpantang aku.. n diorang pon tumpang same!.. kekeke.. dan yang pastinya selama seminggu aku berpantang ni.. berat aku turun mendadak.. adik2 aku, org yg datang visit sume dok kata.. badan aku makin susut.... huhu moga2 susutla senhingga abis pantang.. kalo bleh mantain la...

kalau dimalam hari plak.. tugas be adalah membuat susu baby, sebab kalau nak sro dier tuka diaper ke dodoikan baby ke be tahap beginer lagilk.. tapi alhamdulillah setakat ni bile aku kejut je be, dengan pantas be akan bangun and buatkan susu baby... x kire la kol bape pon.. sayanggg be.. mwah..

emm.. aku x pakai pilis.. sbb mama dulu pun x pakai.. kekeke.. cume stokin je yang aku sentiasa pakai... kain batik sampai hari ke 6 berpantang je aku pakai.. pastu aku da start pakai pants.. hehhe.. cume skarang ni akibat banyak sangat ubat bius/epidural yang diinject dalam tulang blakang aku ni, aku mengalami sakit tulang belakang yang amat.. mane nak tanggung sakit operate ni lagik... adoila.. tahan je ni.. hari2 be dok sapu creame panas kat tulang blakang aku.. sengalnya x bleh nk cakap...
so harini baru hari ke 9 aku berpantang.... masih jauh lagi hari untuk aku teruskan berpantang ni... moga2 aku tabah sengan ape jua kuadaan.. aminnn...

Tuesday, December 9, 2008

zara satu minggu



Zara Iris Delisha... semalam 8 december Zara genap seminggu, mama cakap baby akan berubah angin bila masuk seminggu... setiap kalu berubah minggu mahupun berubah bulan.. baby akan berubah angin... and yang pasti hari ni zara betul2 berubah... selalunya.. zara lebih suka tido dari berjaga.. so amat la susah nak tengok mata besar zara ni terbuka.. hehe.. tapi harini, zara berjaga sepanjang hari.. tertido pun ade la dalam 10 minit pastu bangun.. malam ingatkan dia nak tido sbb da penat.. pun tidak.. hehe.. zara tetap berjaga tapi akhirnya pukul 3.00 am zara da mengantuk nad terus tido sampai pagi... =) hari semalam juga jatuhnya hari raya korban.. selalunya kami semua akan balik kampung tapi disebabkan aku baru bersalin mama ngan abah tak jadi balik kampung, oleh kerana aku cucu sulung dan dah melahirkan cicit sulung,nenek aku amik keputusan untuk beraya di KL, so tahun ni semua sanak saudara pakat beraya di KL.. umah parent aku.. semuanya bergilir2 nak dukung zara.. hehe glamour zara arini..tu sbb dia x mo tido tu kot.. so mcm thn2 lepas tahun ni pun korban lembu..yang bestnya korban kat garaj kat seblah umah.. hehehe.. be bz arini tolong lapah2 daging.. aku dok le memerap kat umah je tak leh jengok kat luar.. x nampak..

walaupun zara berjaga sakan arini.. tapi dia x banyak perangai.. sejak aku lahirkan zara, zara memang x suka menangis, dia lagi suka terkebil2 mata tgk sekeliling.. sesekali je dier bunyi merengek.. ekk ekk.. cm tu je... semua cakap baik nya zara ni.... sampai aunty seblah umah pun cakap mcm tak de baby pun rasenye kat umah seblahni.. x denga pun babynya nangis.. hehe.. anak mummykan..mesti la pandai.. cuma kalau susu lambat dibagi barula zara mengis.. tu pun ala ala manje je ngan muke dier jebek jebek.. hehe..

mummy & daddy sayang zara giler giler!!!.. oma ngan tok abah pun sayang zara sangat!!.. mama yaya.. mama lyssa, papa angah n papa jj pun sayang zara sangat sangat sangat!.. zara cepat besar ye sayang!... mwah

Sunday, December 7, 2008

She's finally agree to meet her parents...

Gambar ni daddy snap 30 minute lepas baby zara dilahirkan.. mase ni baby zara baru je siap dibersihkan.. Alhamdulillah.. syukur.. mumy ngan baby zara selamat akhirnya... baby zara selamat dikeluarkan dari peyut mummy dgn kaedah ceaser... emergency c-sec sebenarnya.. mummy x plan pun nak lahirkan baby zara dengan operation.. tapi mungkin dah tersurat yang mummy kene lahirkan puteri sulung mummy ni didalam OT. mummy ditolak masuk ke OT setelah penat bertarung nyawa selama 10 jam di dalam labour room + 2 kali epidural.. akhirnya doc noraini minta persetujuan daddy utk proceed ceaser utk selamatkan baby zara sbb heart beat baby zara makin lemah.. air ketuban mummy da pecah sendiri pukul 5.30am so air da banyak kua.. dats y jantung baby mummy ni makin slow... mase ditolak masuk OT, mummy redha je ape nak jadi asalkan puteri mummy selamat.. masuk je dalam OT, doc noraini dan Doc Rouf da tunggu kat dalam. Doc noraini pakar sakit puan & bedah and Doc Rouf pakar bius. daddy setia seblah mummy sambil genggam tangan mummy sepanjang operation.. tiba2 doc noraini bersuara.. " alhamdulillah... baby girl...".. mase tu mummy tau yang puteri mummy da selamat dikeluarkan dari perut mummy.. Alhamdulillh.. x henti2 mummy panjatkan kesyukuran pade Allah swt... akhirnya.. berakhir juga perjuangan mummy dengan selamat... mase tu jugak.. ada air di mata daddy!.. terharu agaknya dengan kelahiran baby zara.. lepas baby zara dibersihkan, nurse serahkan baby zara kat daddy.. daddy pun iqamatkan baby zara.. baby zara diam, sambil mata galak x henti2 pandang daddy.. barangkali kenal dengan suara daddy.. doc & nurse semua ckp baby zara cute, mata galak, rambut lebat.. ada 2 dimple lagi.. hehehe.. anak mummykan.. mesti la comel..lepas semua selesai, doc noraini datang kat mummy and kiss kiss dahi mummy and cakap congrats!.. terharunya.. mummy pun da rase doc noraini mcm mama je.. ye la setiap minggu jumpe.. lepas ni x jumpe da.. =( takpe.. nati kalo rindu g je la sane.. hehe.. mummy ngan baby zara admited kat az-zahrah selama 3 hari 2 malam.. daddy ngan mama leesa berkampung kat ospital jugak .. hehe.. siap bawak bantal lagi teman mummy ngan baby.. doc noraini datang tgk mummy pagi, tgh ari, petang n malam.. hari last day jumpe doc noraini, doc bg pwesent kt baby.. n lepas ni da x jumpe lagi doc noraini.. sedih je rasa.. =( Thanks a lot DOC! love you.. hari mummy and baby zara kuar ospital, mama ngan abah dah datang pagi.. tapi mummy n baby x bleh kua lagi sbb kene final checkup dulu, so mase balik daddy ngan mama leesa je yg ada.. sampai je umah, semua da tunggu depan pintu umah nak sambut kehadiran baby zara, mama siap dengan air zam zam, kurma, gula dan garam di calitkan kat mulut baby zara.. hehe semua happy sesangat menyambut baby zara... dan semoga sampai bila bila pun kebahagiaan ini berkekalan... amin........

Friday, November 28, 2008

Alhamdulillah.... baby ok..

Alhamdulillah... panjang aku berdoa malam tadi... sebelum pukul 4.00pm semalam (khamis), hati aku tak tenteram langsung.. tido pun langsung x boleh bila mengingatkan yang hari khamis doctor nak buat detail scan.. ujian untuk pastikan baby dalam kandungan aku ni benar benar sihat...
tak henti2 aku berdoa siang dan malam.. mengharapkan yang terbaik untuk anak aku...
dan alhamdulillah.. Allah maha besar... selepas detail scan, aku mampu menarik nafas lega.. dari hasil penelitian doctor, dia yakin anak aku normal sepenuhnya.. dortor cakap.. "kita dah usaha yang terbaik, dan sekarang kite berserah pada takdir.. kita doakan yang terbaik dan semoga semuanya selamat sempurna".... Ya Allah.. semoga Kau perkenankan permintaan ku... Amin..
next checkup will be on Nov,29...

Monday, November 24, 2008

24 NOVEMBER... Happy Anniversary Sayang!

Semalam tepat kol 12.00 hp be ngan aku berbunyi.. hehe reminder alertkan kitorang yg tengah tido..." Happy anniversary" tertulis kat Hp memasing... be pun trus je hug aku n kiss kat pp sambil cakap happy anniversary sayang... hehe.. aku yg tengah mamai ni pun balas le balik.. cakap happy anniversary to you too... hehe pastu be tepuk aku (mcm biasa kalo aku nk tido mmg be yg rajin tepuk kan.. ala2 dodoikan aku tuk tido la) hehehe.. pastu dedua tertido balik...

pagi ni.. baru le feel balik anniversary tu lepas dedua dah mandi n dah breakfast... hehehe..
be sayang... tahun ni x sempat nk prepare ape2 untuk our first anniversary... baby dalam perut ni our present yang tak ternilai untuk ulang tahun perkahwinan kita... kita same2 jaga baby zara k sayang!... dah setahun kita kawin.. hehe.. baby pun dah nak kua... semoga tahun ni akan lebih bermakna dengan kehadiran baby kita..."BABY ZARA... SIMBOL CINTA KITA YANG AGUNG"..
love u sangat sangat sangat.... mwah mwah mwah..

Air ketuban banyak???

Last saturday pegi chekup... doc btau yang air ketuban aku lebih dari biasa... check baby dari 2d ultrasoud.. alhamdulillah semuanya nampak normal.. doc check heart beat baby - normal, pundi kencing baby- normal.. usus-normal.. lilitan keseluruhan baby-normal.. berat baby dah 3.1kg-pon normal bagi baby yg dah 38 minggu... dokter pun compius.. aku lagi la compius..dokter cakap biasenye kes macamni sbb ibu yg pregnant tu ade masalah kencing manis.. tapi untuk kes aku, dah macam2 test yg docter tu buat.. kencing manis-FREE... mase ni Tuhan je yang tau ape yg aku rase.. dalam hati tak abis berdoa jangan la ade ape2 yang kurang pada anak dalam kandungan ku ni.. sihatkan lah baby ku... last2 docter takde cara lain.. dier tanya aku.. aku ok ke kalau nk buat detail scan (4D scan untuk tau kot2 baby ade masalah).. jadi dokter cakap nanti bile deliver pihak ospital dah ready nk buat ape kalau2 baby ade problem.. aku trus je jawab aku ready je nk puat ape2 test,, asakan baby aku selamat... so khamis -27/11/08, depan aku ade appointment ngan hospital untuk buat detail scan..

Doc cakap harap semuanya normal sbb dari ape yg dia check nampak semuanya normal cuma dier takut dier terlepas pandang tu yg dier suggest aku buat detail scan.. untuk langkah berjaga2... tak tido malam aku memikirkan kesihatan baby aku.. =(... " Ya Allah KAU lindungi la bayi ku, berilah kesempurnaan kepadanya, kurniakanlah kesihatan yang sempurna kepadanya... amin"... banyak jugak wed site yg aku baca pasal berlebihan air ketuban ni.. rata2 dalam bahasa indonesia.. paham le sikit2... ramai yg cakap, doc pun x tau puncanya.. tapi kebanyakan kes, semuanya normal dan x de ape2 kesulitan mase melahirkan... Ya Allah, moga2 aku pun macam tu... .. buat mase ni. baby bergerak dengan sangat activenya.. tapi aku plak yg dah 2 hari batuk n selsema.. dek akibat g peluk teddy bear dalam bilik tidur rumah aku yg dah lame kitrang x balik tu... dek sebab habuk aku bersin bersin pastu terus selsema and semalam start batuk plak.. sian kat baby dalam perut ni.. setiap kali aku batuk or bersin mesti baby bergerak sbb terkejut kot... alahai anak mummy.. sorry ek sayang... mummy x abis minum madu lebah ngan limau nipis ni.. ade la kurang sket batuk... sabar ye sayang.....

sejak dr malam semalam perut aku da start sakit2.. mcm sengugut ala ala angin sepoi sepoi bahasa.. tapi kerap la.. aku ckp kat mama, mama ckp dah x lame lagi la tu... nk bergerak2 sangat pun dah x selesa.. bile berjalan je terase sakit tu datang.. especially kat bawah perut.. tapi tetap gagahkan diri harini g keje.. ade keje yg blom settle.. mama dah sound tayah la g... aku ckp kat mama ala2 tak sihat kang aku balik la.. dan rasa2 nya arini keje half day je kot... balik lunch kang balik terus rasanya....

Thursday, November 20, 2008

Kami yang kuat mamam.. huhuhu =p


dinner dengan be.. abes tuuu.. licin satu pinggan.. huhuhu =p


be yang tengah kusyuk mamam.. mcm biasa fav be.. "chicken chop"




hehe macam biasa kalo dah abis dinner.. da releks2.. mesti nk pekena air coklat.. hehe besar sungguh peyut kami.. =D


*jangan nanti zara asik nak mintak air coklat cap bintang jerk bile da kua.. huhu.. selama 9 bulan pregnant nih.. tade bende kot yang aku dok slalu mintak kat be... kecuali... tiap bulan mesti bising nak makan ayam pedas nandos ngan air coklat panas cap bintang... huhuhu... anak mummy nanti da kua tamo demand2 tau sayang...mase dlm peyut ni tape.. hehe mummy cayang zara! mwah*



Wednesday, November 19, 2008

bile nak rasa contraction nih???

Latest pic aku diwaktu kandungan berusia 37 minggu dan 4 hari... terase diriku semakin mengembang.. kakakakakaka sakit sakit masih tak terase lagik.. aduhai aku pun pelik gak ngan diri aku ni.. ramai orang cakap masuk je sembilan bulan bermakne masuk la bulan sakit sakit.. hehe ade yang kata, bile masuk sembilan bulan ni.. mula la sakit belakang, sengal2 otot, bengkak kaki dan yang paling teruk.. "contraction".... tapi aku masih pun belom dapat rase camane rase contraction tu... sakit blakang pun cuma bila kalau disiang hari tu aku banyak sgt berjalan.. maksudnya kalau siang tu aku p bershopping ke... g mall mane2 ke.. ha baru la mlm tu terase sakit blakang.. kalau tak alhamdulillah.. sihat cergas sentiasa.. be plak tak abis2 balik keje je mesti tanya " arini ade sakit2 tak? hehe bile aku jawab takde mesti dier jawab, ishh bile nak sakit nih.. lambatnye.. kekeke adeke patut orang lain syukur sbb wife tak sakit dier plak asik dok mintak aku cepat sakit.. be cakap cepat sket hari bersalin.. cian be da tak sabar2 sangat nk jumpe zara.. be cakap nanti zara kua nak buli zara hari hari.. wahhh banyak cantekk.. aku penat2 kandungkan zara 9 bulan dier sesenang je nak buli baby aku.. kekeke slalu sangat kitorang gado pasal tu.. pastu kalo be kalah.. dier majuk pastu ngomel kat perot aku cakap kat zara jangan geng ngan aku.. kakaka be ni ape la... =p .. jiran seblah umah ni cakap.. kaklong ni tak macam orang pregnant yang lain.. orang lain dah sembilan bulan semuanya jalan pun dah slow.. lembik je.. dier nih jalan steady je.. ape orang lain buat sume dier pun nak ikut buat.. alamat anak dalam perut tu nanti active memanjang la jawabnya...hehehe.. takpe ..biarkan anak mummy ni membesar bagaikan juara ye sayang... =)

Dari hari ni kalau nak dikira kira kan tinggal lagi 2 minggu je lagi nak bergelar mummy.. huhu cuak seram sejuk je rase... memang la excited tak ingat.. tapi bile pikirkan balik comitment jadi mummy nih... terus jadi seram sejuk.. aku? walaupun anak sulung dalam family... tapi selalu dimanjakan.. semuanya mama ngan abah yang buat..tapi dalam pade tu tetap berdikari.. hehe walaupun dah kawin.. dah bergelar isteri orang, tapi bila kat rumah parents aku, tetap jadik budak kecik, main kejar2 lagik.. gurau bergusti2 lagik ngan adik2, abah & ngan hubby aku..
pastu ade je pape sume ngandu kat mama!.. ni tetibe lagi 2 minggu aku plak yg jadi mama pada anak aku... be pun same je perangai cam aku.. masih lagi kebudak budakan.. perangai tak macam org dewasa pun... hehe sampai adik aku ckp.. korang biar betol nak jadi parents dah.. kekeke.. takpe baru rumah tangga kami sentiasa ceria.. tayah tension tension.. huhuhu so nanti muda selalu.... =)

wohoo... 15 hari lagik nak jumpe zara sayang... mummy sayang dier!! mwahh

Friday, November 14, 2008

37 weeks old

Tadi g az zahrah... since last month da start check-up dua kali seminggu.. and start from this month, once a week plak kene pegi.. hehehe pokai la mummy sayang!... skali visit da seratus lebey.... tapi takpe, mummy ngan daddy puas ati ngan consultation ngan service kat az-zahrah.. so.. takpe la berbelanja lebey sikit untuk kesihatan baby mummy ni kan...

tadi wat ultrasound, baby mummy ni da 3kg, doc buat details scan, otak, tempurung kepala, tulang blakang, perut, usus semuanya sihat & normal... alhamdulillah... mummy ngan daddy tak putus2 hari hari doakan supaya baby zara mummy ni sihat sempurna... tadi mase scan doc nampak muka baby mummy ni.. doc cakap..." comelnya dia..." hehehe...and doc jugak cakap yg baby mummyni active sesangat.. x dok diam langsung sampai doc nk ukur2 dia pun susah... asik gerak2 jerk... baby nak kua ekk.. asik gerak2 jerk..

mummy sihat jerk.. semua normal... sakit sikit2 tu ade la.. tapi tak la macam preggie mummy yg lain.. alhamdulillah... semuanya berjalan dgn lancar setakat ni... harap harapnya sampai mummy lahirkan zara nanti semuanya lancar...

huhu.. daddy da x sabar tunggu zara kua tau!.. ari2 dok tanya mummy, "arini ade rase sakit nk bersalin tak? bile nak sakit ni? tak sabar nk buli zara ni..." adeke daddy ni... buli zara yang dia ingat.. hehehe... we love you so much baby zara!!.. arini baby zara da 37 minggu.. 3 weeks to go...
tak sabarnya!... mummy ngan daddy tunggu zara ye sayang.. kua cepat cepat ekk...
mwahhhhh kat anak mummy nih...

Wednesday, November 5, 2008

Mission mummy untuk Baby Zara.



Mission mummy untuk dicompletekan sebelum baby zara lahir... "blanket with love".. hehehe
petang smalam mummy da draf kan sebelum mummy jahit n sulam pink blanket untuk puteri mummy ni... and semalam jugak around 4.00pm mummy ngan papa JJ pegi kajang shopping benang sulam and teddy2 kecik untuk baby.... hopefully mummy punya cukup mase untuk siapkan special blanket untuk baby mummy ni..

Kire kire still ade 30 days untuk mummy siapkan.. itupun kalau baby mummy ni xmo kua awal.. hehehe takpe... mummy will buat de best untuk siapkan blanket baby k sayang...

hehe.. wait n see... samaada sulaman tu jadi tak macam ape yang mummy drafkan...

mummy LOVE you baby Zara!!

Tuesday, November 4, 2008

beratnya baby mummy nih!~

Date: 03,November,2008
Vanue: Az-Zahrah, Bangi
Time: 9.00am-12.30pm


Waaahh!.. beratnya anak mummy ni... doc cakap baby da nak masuk 36 minggu. Berat da capai 2.78kg... doc cakap agak berat!.. =p.. huhuhu.. last checkup, baby zara baru 1.5kg, lepas je sebulan baby zara da membesar sehingga mencapai berat 2.78kg.. membesar bagai johan anak mummy nih.. arini jugak kene second injection untuk kancing gigi.. huhu dah terlambat sebenarnya.. =P pastu kene check darah untuk nk pastikan sugar level dalam darah... alhamdulilllah.. sugar level dalam urine ngan blood normal.. tapi doc ckp air dalam rahim banyak lagik.. dier pon compius.. dier ckp biasanya, tahap ni air da sikit. kalau banyak lagi tu tandanya gula ada dalam darah.. tapi check semua normal so doc buatkan aku next appoitment.. aku kene g Az- Zahrah lagi pada 7th November untuk buat glugose test plak.. nak comfirm bebetul yg sugar level berada ditahap yang bebetul normal.. maknenye amik darah lagik!.. kene berpuasa then pagi kol 8.00am amik darah, then doc kasi minum glugose, then amik darah lagik... adoi la.. minggu ni je ntah bape kali da kene amik darah.. hehe.. tape la.. baby zara punye pasal.. mummy redha je la ape je doc nak buat!..

Moga-moga semuanya normal dan yang penting, anak mummy ni sihat.. aminn..
emm.. last weekend balik melaka, kire last la balik mase pregnant nih, sbb tinggal lagik sebulan baby zara nak kua so next time balik baby zara da ade.. hehe sronoknye!.. on second day kat melaka, aku ngan be g pusing2 bandar melaka then g beli kekabu ngan kain cotton.. past tu ngan kain kapas untuk buat bedung n semilut baby.. wahhhh.. nak buat sendiri la kononnya...
hehe.. sampai la mood aku rajin nak menjahit jahit nih...
balik jerk dari check-up kat az-zahrah, aku trus je sro mama aja aku camane nak mengunting kain cotton nih nak buat tilam baby... bukannye tilam tade.. ade je da siap.. cume ngengade kononnyer tilam dalam baby fun play pan tu nipis sangat, nanti baby tak selesa so nak kene ukur sendiri tilam besar mane, sbb tilam yg ada ni besar tak muat nak sumbat dalam play pan tu... huhu rajin la katekan.. so mama pun aja le camane nk mengukur and gunting sume... aku buat keje ngan pertolongan adik bongsu aku lyeesa. hehehe.. past siap jahit, tibe la masenye menyumbat kekabu.. mak ai... bertebangan sume kekabu dalam umah.. huhu mama da manjerit sro bawah bekas kekabu kat luar umah... huhuhu abah dok gelak jer.. mcm org jakun tak penah main kebabu la katekan.. huhuhu.. abis melekat satu badan.. mcm snow plak!.. kekeke
dan akhirnya.. jadila tilam anak mummy nih.. wahhh best nye.. lembut jerk tilam dier.. huhuhu.. patut la kekabu nih mahal.. lembut rupenya bile da jadi tilam.. kekeke.. =p
mama sro buat bantal skali.. aku ckp ok je.. tapi esok la.. satu hari satu.. esok ingat nak p kedai benang nak beli benang2 sulam, nak buat sulam tangan nama zara kat selimut dia... hehe..
bestnya!..

Friday, October 31, 2008

My Zara


Mummy sayang Zara..
Daddy pun sayang Zara..
sampai bila bila pun mummy ngan daddy sayangkan Zara..

Zara puteri mummy..
Zara buah hati daddy..

Zara cepat keluar ye sayang...
boley jumpe mummy ngan daddy...
hanya Allah je yang tau perasaan mummy maseni...
how i wish i can hug u now sayang...
and kiss your cute little face..
Zara sweetie...
you're my precious angel...




Thursday, October 30, 2008

Happy 28th Birthday Daddy sayang!..

Happy 28th Birthday sayang...

Be, even tho sometime... i cant show enuff...
and cant say enuff.. deep down in my heart.. i do care bout you..
Thanks Be, for your passion... for still here beside me..
For your understanding... and for still believing in me...
Thank you for being a person who always concern bout my happiness...
Thank you for always make me as your TOP PRIORITY...
Be.. i do realize that all this while, I've been hurt you so much..
and its countless!!.. I'm sorry be for all my wrong doings.. truly i am..

Be... you're de only one on earth who will sacrifice Everything & Anything for me...
There's no one else could be like you..
you're my precious gem.. priceless!!
I am truly.. madly.. deeply.. in LOVE with you.. so lets celebrate your birthday as fun as we can..
i will complete my promise towards you.. that i will always take care of our precious LOVE..
And i will prove it to you that all of your tenderness is more that worth it..

Be... i promise that you will NEVER ever regret for having me as your
Soul mate!
This is the first year we celebrate your birthday as Married couple..
lets make and keep it as our most meaningful memories..

Have a BLESS BIRTHDAY hubby darling....


Countless LOVE,
~mummy~
30th October 2008




Wednesday, October 29, 2008

Hari mencuci Baju Baby Zara.. =)


Date: 28 October 2008
Vanue: Umah mama
Time: 2.30pm

Last nite, erynn text aku, dia tanya baju baby da basuh belom?.. aku macam terpinga2.. kene basuh ke? hehehe.. sbb biasenye kalau aku bli baju baru, main belasah pakai je.. so bile pepagi masuk opis, mcm biase on ym, pastu msg awin, tanye kat dier sbb baby dier kecik lagi... awin cakap mmg la kene basuh nanti kulit baby bleh jadi alergy.. hehehe =p.. mane la aku tau... balik je umah mama mase lunch tanye mama plak, kene basuh ke?... pastu mama jawab... memang la, kan baju baru banyak chemical!!... nanti abis kulit baby jadi merah2... huhu aku jawab la.. nape mama tak penah cakap pon, punya la aku kemas cantik2 baju zara dlm box tu.. dah kene kluarkan balik... mama cakap pas basuh, keringkan then kene ironkan.. baru la baju tu nampak cantik.... aku pun dengan semangatnya.. keluarkan semua baju2, towel, kain bedung ngan blanket zara untuk dibasuh. Tetibe mama masuk bilik, mama cakap tayah la buat lagi, minggu depan maid untuk jaga zara sampai, suruh la dier yang basuh nanti. aku trus je jawab, tayah la sruh dier basuh, baju zara da la macam2 color kang dier main belasah je basuh abis baju zara. hehe kononya semangat le nak membasuh tangan baju baju zara... dah siap cabut semua tag baju, aku pun g kat laundry kt dlm umah... start la membasuh baju dgn terbongkok2 nya... dua baldi besar baju zara!!.. banyaknya nak kene basuh.... dah abis basuh bilas plak... dah abis bilas... aku da terduduk.. sakitnya pinggang!!!...hehehe.. elis ( maid mama) datang kat bilik laundry tu then dier offerkan diri untuk rebdamkan baju2 dalam softlan.. hehe dah ade org nk tolong, aku pun ok kan aje la... so aku un dok la berehat jap kat sofa kat dining room... sambil layan tv... dah 15 minit aku g jenguk balik kat laundry room tu... agak2 da lame la kot rendam tu boleh la jemur plak... so dengan rajinnya, aku pun start la menjemur baju2 zara sampai la abis........ tgh panas lagi!...

Siap jemur, blakang aku rase cm nk patah je.. mama dok gelak.. dier cakap tu la orang excited sangat.. sro tunggu maid sampai tanak.. nak jugak buat sendiri... haa buat!.. kekeke.. padan muke aku sape sro rajin sangat sume nak buat sendiri.... time tu da pukul 3.15pm.. patutnya aku da kene masuk opis balik da... tapi dek sebabkan sakit pinggang yang amat, aku pun masuk bilik aku, on aircon, trus baring.. baring2 sampai le tertido.. sedar2 dah pukul 5.00pm... kakakaka da abis opis nih.. aku kluar je dr bilik.. mama tergelak sambil ckp... haa.. nape ni? da macam ikan kene tuba!.. keke tuba tu satu ubat untuk buat ikan tido.. so bleh le menjala ikan bebanyak.. huhuhu.. au dok senyum je.. trus je g kitchen join minum petang ngan abah yg da balik opis jugak... huhuhu...

soooo... untuk anak mummy zara ni... mummy da siapkan semua, bile lagi si intan payung mummy nak kua ni???.....

Open House Aunty Ida


Date: 25 October 2008 (Saturday)
Vanue: Bukit Jelutung, Shah Alam
Time: 4.00 pm


Sabtu lepas, aku, hubby ngan family g open house aunty ida... our parents long lost friends...
kire kire geng2 contractor abah ngan mama mase kat kuantan dulu... but now aunty ida bukan lagi contractor, tapi dah jadi supplier spare part jet and she even bought four private jet for her own... wahh..melimpah nya rezeki dia.. (kagum aku!)
tu la orang tua2 cakap tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia tak siapa yang tau...
tapi satu yg aku respect ngan aunty ida, dari kitorang kecik lagi dier dah ada 4 ke 3 orang anak angkat, yang dia jaga sampai besar, and now walaupon da jadi Dato' and business woman yang berjaya, dier ttp amik 3 orang baby lagi jadi anak angkat dia... sbb tu la agaknya rezeki dia tak pernah putus.. plus... aunty ida mmg seorang yang gigih yang tak pernah kenal erti putus asa.. sbb tu la dia boleh berjaya....

ok.. cut it off... back to cerita asal... well.. kitorang satu family g open house aunty ida, sbb sememangnya ari sabtu lepas x de ape2 activity plus mmg da lame sgt x jumpe aunty ida n family.. mase kecik2 slalu g holiday sesame... g pulau2.. g thailand, burma, indon... etc...
so makan2... lepak2... da kenyang balik.... hehehehe..

esoknya pulak, aunty ida ngan family dia, and uncle zuki & family( geng contractor kuantan gak) datang dinner kat umah parents aku.... diorang punya borak sampai la kol 1 lebih am!!... punya la tak hingat berborak, sampai anak2 dia sume da tertido.. huhuhu...

Tuesday, October 21, 2008

Padahnya apabila terlebih boring...

Hari yang amat membosankan... huhuhu.. arini staff kat opis ni mc, yang lain semua kat site, so tinggal la aku soang2.. pepagi datang keje, check2 ape yg patut. big boss da tinggalkan note ape yg nak kene buat arini... so buat account sikit2, sign2 4/5 helai kertas, past tu da abis da keje aku untuk harini.... so aku pun on la internet.. hish, celcom broadbandni slalu la cari pasal ngan aku!.. connected tapi lembabb giler!!.. lepas beberape ketika aku menahan sabar, aku pun berjaya online, pastu aku mulakan aktiviti harian internetku... as usual, aku mesti on friendster dulu... pastu baru ym... then facebook... then blog... then youtube..

after about 2 hours, aku da naik boring.. ape nak buat nih... nak ajak berborak, tade orang.. ym pulak, ade yang online tapi tak menarik minat aku untuk berchatting ngan diorang... mane orang lain nih... adoiii.. bosannyer... akupun trus capai hp.. hehehe.. kacau be lah... =p...
aku pun start kacau be... lepas 5.. 6.. msg da tak tau da nk type ape.. cian be.. dier nak kene wat keje, aku lak kacau... hmmmmm... ape nak buat ekk? haaa.. kacau anak mummy ni la...
kekeke aku trus gerak gerakkan pewut.. gosok2 pewut aku.. tetibe....... baby zara nih gerak... huhu cian anak mummy da bangun eyh.. ape la mummy ni kacau zara tido plak... baby zara trus gerak.. start kicking kat dalam womb mummy nih.. oooo.. malam2 baby kacau mummy tido eyh.. ni siang2, baby tido mummy lak kacau baby... biar kite same2 tido malam kang eyh sayang... hehehe

past tu aku teringat yg kat dalam beg labtop aku ade amik dvd cite NARNIA Prince Caspian, boley layan... aku pun trus la on cite tu.... halamak.. x cantik la plak.. gelap semacam je cite ni... potong tol la... so aku x jadila nak tengok...

tetibe.......

aku ternampak gunting kat dlm box atas meje aku ni... hehehe.. rambut depan da panjang nih..
dengan gatal tangannyer.. aku pun capai la mirror kecik kat dlm handbag & start to cut my hair..
krap...krap...krap... bunyi rambutku digunting... hehehe dengan confidentnya aku mengunting.. =D..
then aku g la masuk ladies nak check rambut baru ni... halamak!pendeknye....... nak je aku gam balik rambut aku... nyesal la pulak gatal sangat tangan ni g gunting... lame ni nak tunggu rambut panjang balik.... huwaaaaaaaaaaaa...

rambut depanku yang sudah siap digunting.. =p

moral of de story: walau seboring mane pun anda, jauhkan diri dari mengunting rambut sendiri.... =p... hehehehe.

Monday, October 20, 2008

Aktiviti hujung minggu bersama hubby. =)

gambar 1: pemandangan dari atas bukit..
gambar 2: tempat yg bertanda merah tu la kitorang melepak pagi tu..
gambar 3: mase tgh swimming kat umah mama..

18/10/2008

8.45am - bagun tido je be ajak p breakfast. Mandi2, kemas bilik then kitorang pun g breakfast kat kedai mamak ABC kat Cheras Mahkota. Be suke makan tosei planta ngan kari ayam kat situ, be cakap kat tempat lain tak best. Be order tosei planta satu ngan kari ayam ngan teh tarik. aku pun order same mcm be jugak ngan air milo ais, tapi pas abis je be ckp tak kenyang so order plak roti kosong.. huhu kuat sungguh be makan ari ni... =p.. lepas makan kitorang pun singgah umah mama (memang dah jadi kebiasaan aku ngan be kene punch card kat umah mama ari minggu, kalau tak mesti dia call tanye nape x singgah umah mama).. sampai je umah mama, adik2 sume nga terbaring layan movie, mama ngan abah plak tgh sibuk berkebun kat atas bukit blakang umah... haaaa... jgn tak caye, umah tgh bandar pun ade kebun blakang umah tau.. huhuhu... so be tak pasal2 ajak aku p mendaki bukit blakang umah.. erkk.. biar betol be ni, seingat aku last aku panjat bukit blakang umah tu mase belom pregnant. ni dah 8 bulan lebih be g ajak aku mendaki bukit tuh??... lepas be buat muka kesian... aku pun ikot je la kehendak intan payung aku ni memanjat jugak bukit tu dgn berbekalkan payung sbb matahari da naik.. kekeke bayangkan mendaki bukit sambil pegang payung... huhuhu =p sape sro ajak naik bukit, haaa kan da kene pegang payung... sebelah tangan pegang tangan aku, sebelah tangan lagi pegang payung untuk aku.. kekekeke.. cian be!.. setelah berpeluh2 dan berpenat lelah memanjat, sampaila kitorang kat atas bukit tu.. hehe.. nampakla pemandangan seluruh Bandar Tun Hussein Onn... angin pon bes.. sepoi sepoi bahasa.. hehe.. pastu tetibe abah jerit "ape yg dok kat atas batu tu... panas!".. keke aku ngan be pon gerak le g tengok mama yg tengah menyangkul tanah nk tanam ubi keledek katanya.. hehe pastu mama rangging be sro dier ngangkul.. kakakka kene gelak ngan mama je, mama ckp takde bakat langsung nk menyangkul.. pegang cangkul pon salah.. huhuhu.. ape la be ni.. pastu kitorang p cari ubi plak... sweet potato.. hehe lumbe sape yg dapat jumpe ubi yg paling besa.. =) dah penat tu abah sro turun ikot tangga.. tapi jauh kene pusing.. so nak tak nk kene ikot gak.. nanti kene marah lagi... =p...

Lepas je turun dari bukit tu, aku ngan be dok layan tv kat tepi swimming pool, tgk adik aku tgh mandi2 best pulak rasanya, terus la pujuk be ajak swimming. be ni kalau bab nk ajak swimming malas sket, malas kene clorine katanya.. tapi setelah aku janji pas swimming aku masakkan ikan parang masak asam pedas untuk lauk tgh hari... be pun setuju nk swimming... kekeke berjaya jugak aku pujuk be ni.. =) kitorang pon tuka la baju... tetibe... halamak!.. sume swimming suit aku da x muat ler.. pewut ni da maju kehadapan... dah la sumer swimming suit aku jenis yg 2 pair. so bile pakai je skarang ni.. pewut dah x bleh nk cover.. huhuhu... aku ckp kat mama, mama sro pakai swimming suit dier.. mama punye 1 pair, so muat le... cume still agak ketat dibahagian pewut ni.. belasah je la... hehehe..
mase swimming ...aku, hubby,adik aku pj ngan lyssa asik main dive... siape bleh baring kt dasar pool paling lame.. kekeke... be le yg kalah.. angin banyak sangat dalam badan.. dive slalu x sampai dasar...=p.. pastu be jd coah renang ajar cousing aku dayang (6thn) swimming... hehe.. mcm tu le agaknya gaya be kalau ajar baby zara nanti.... =).. past penat swimming be layan tgk movie, aku tolong mama masak kat kitchen... pastu kitorang makan satu family.... then lepak2 jap.. pastu masuk bilik, on aircon... zzZZZzzzzzZZZzzz =p kekeke tau tau je da kol 4.30pm. be kejutkan ajak balik umah plak.. so kitorang pun siap2, then singgah beli goreng pisang panas pas tu balik umah.. sampai umah, be trus bukak aircon, setting dvd player connectkan kat projector.. pastu layan plak movie " death race" kat dlm bilik... be layan sampai abis.. aku plak sampng keje aku yg tergendala tadi ZzzZZzzZZZzz hehehe.. maghrib be kejutkan aku sro solat maghrib. aku pun trus la capai towel then shower... selesai mandi n solat, kitorang p kedai kelantan kat counought tapau nasi goreng.. hehe.. ujan lebat giler mlm ni... balik umah... layan tv sambil makan sesame ngan be.. pastu be layan movie sesorang... aku da ngantok.. so trus dibuai mimpi.... huhuhu.. name je aku tido awal, tapi setiap setengah jam mesti terjaga sbb baby zara asik dok kicking je...sampai la pagi.... alahai anak mummy ni.... takpe.. satu setengah bulan je lagi... =)

Friday, October 17, 2008

Our Last b'day bash... how its gonna be after this?

My last birthday (05/01/2008), hubby last birthday (30/10/2007)... Our last birthday bash!.. Mine was held kat LAUNDRY, damansara... and hubby kat Rum Jungle. geee... how great memories it is.... thank you FRIENDS!! =D

Well... birthday hubby just rite around de corner.. dis coming October 30th... camner ekk.. takan nk buat party cam dulu lagik.. preggy mummy mane bleh kene asap banyak2.. mane bleh masuk club! lagu kuat giler.. cian kat baby mummy dlm perut nanti asik terkejut je.. pasang home theater kat umah kuat sket pun asik terkejut2.. nikan plak denga lagu dlm club??... sooo.. nampak gayanya.. tahun ni....x de PARTY la sayang... =p.. hehehe cian dier.. hmmm.. tgk la, ape yg kite bleh gantikan k..

Yang pastinya.... lepas ni dah x bleh sesuke mcm tahun lepas.. clubbing sampai x yah pikir nk balik kol bape.. lepas ni kalau nak kua malam, kene pikir dulu, mane nk pegi? tempat tu bleh bawak baby ke? kalau tinggalkan baby ngan maid kat umah mama, kol bape nk balik? baby ok ke kat umah tu? nangis ke dier? ... itula tanggungjawab yg perlu dipikul bila dah bergelar mummy & daddy nanti.... dah x boleh nk enjoy macam dulu lagi... "baby zara will & must be our top priority!"

What ever it is... our baby is more important than our social life... mummy ngan daddy will do anything for you my dear... no more parties? no more clubbing? who cares!! huhu.. as long as mummy ada si jantung hati mummy ni... you're more than everything darling...you are my HEARTBEAT!.. you will always be our sunshine!! there's no words can describe how much we love you BABY ZARA... mwahhh

~artikel untuk bakal mummy~ -2

AMALAN SUNAT SELEPAS MELAHIRKAN BAYI

Berikut adalah amalan-amalan sunat yang bakal aku dan hubby lakukan selepas kelahiran puteri kami... InsyaAllah..

  1. Azan dan iqamat
    -Anak lelaki di azan pada telinga kanan dan iqamat pada telinga kiri.
    -Anak perempuan di iqamat hanya pada telinga kiri.
    Sabda Rasulullah diriwayat oleh Baihaqi dan Ibnu Sunni dari Hasan bin Ali: “Sesiapa yang melahirkan anak maka hendaklah ia melakukan azan di telinga anaknya yang kanan serta iqamat pada telinga kiri, nescaya anak tidak dicabuli oleh Ummu Sibyan (jin perempuan yang mengganggu kanak-kanak)”
  2. Membaca ayat Qulhuwallah (surah al-Ikhlas) dan ayat 36 surah al-Imran.
    -Rahsia dan kelebihannya adalah agar anak dihindari daripada gangguan dan tipu daya syaitan, menandakan kehebatan alam semesta ciptaan Allah, mengajar syariat Islam (melalui kalimah syahadah) dan menanamkan kalimah mulia dalam hati.
  3. Memberi nama yang baik
    -Nama yang baik adalah nama-nama yang ada hubung kait dengan Islam atau pengertian yang indah.
    Tegas Rasulullah diriwayat oleh Muslim: “Nama-nama kamu yang kamu paling disukai oleh Allah ialah Abdullah dan Abdul Rahman”
  4. Tahnik (Belah Mulut)
    -Menggunakan buah tamar yang dimamah lumat dan disuapkan sedikit kepada bayi dan gerakan ke kanan dan ke kiri.
    -Ini bertujuan untuk mendidik bayi agar mudah menyusu dan menjana sifat taqwa, kesejahteraan dan kefasihan lidah.
  5. Cukur rambut
    -Sunat mencukur rambut bayi ketika bayi berusia 7 hari.
    -Berat rambut ditimbang sama dengan nilai emas atau perak dan disedekah dengan nilainya kepada fakir miskin.
    -Bercukur boleh melebatkan rambut, menguatkan kulit kepala, menyuburkan pancaindera (mata, penglihatan, pendengaran dan deria bau).
    -Adalah dilarang membuat jambul.
    Rasululah s.a.w menegaskan dari Abdilah bin Omar r.a berkata (hadis riwayat al-Sahihain): “Rasululah s.a.w telah melarang meninggalkan rambut bertompok-tompok”
  6. Aqiqah
    -Sunat melakukan aqiqah ketika bayi berusia 7 hari.
    Dari Samrah bin Jundub r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda (hadis riwayat Abu Daud): “Tiap-tiap bayi itu tergadai dengan aqiqahnya. Disembelih kambing atau biri di hari yang ketujuh dan dicukurkan rambut serta diberi nama ke atasnya”

    -Anak lelaki disunatkan sembelih dua ekor kambing atau biri-biri dan satu ekor bagi anak perempuan (kambing atau biri sampai umur seperti untuk korban).
    Dari Habibah binti Maisarah (hadis riwayat Abu Daud):”Ia pernah mendengar Rasululah s.a.w berkata untuk lelaki dua ekor kambing yang sama besar dan untuk perempuan seekor kambing”

    -Daging aqiqah digalakkan di masak gulai manis dan tulangnya tidak dipatahkan.
    Sabda Rasululah (hadis riwayat al-Baihaqi): “Dari Aisyah r.a yang sunat dua ekor kambing yang sekupu (sama besar) untuk bayi lelaki dan bayi perempuan seekor dimasakkan secara berangkai-rangkai dan jangan dipatah-patahkan”

~artikel untuk bakal mummy~ -1

-KEMURUNGAN SELEPAS MELAHIRKAN-

KEGEMBIRAAN sanubari ibu mungkin tergugat dengan kelahiran anak yang disayangi.

Ramai ibu baru mengalami perasaan tidak stabil tetapi kebanyakan rungutan ini tidak berkekalan dan masih dapat ditangani.

Ketidaksaksamaan perasaan hati selepas kelahiran dikategorikan pada tiga suasana;

1. Postpartum blues atau bersedih selepas kelahiran - lazim berlaku kepada ramai ibu- ibu baru.

2. Kemurungan, kepiluan selepas kelahiran (postpartum depression) - teruk sedikit dari kesedihan selepas bersalin.

3. Psikosis selepas kelahiran atau meroyan (postpartum psychosis) - masalah jiwa yang serius dialami sesetengah ibu selepas bersalin.

Penyakit jiwa di kalangan ibu-ibu baru ini selalu dilupakan serta diabaikan. Ini boleh memberi kesan negatif terhadap tumbesaran serta kelakuan anak-anak kelak.

Penyakit jiwa ini boleh dirawat dan dalam kebanyakan kes, ibu-ibu berkenaan boleh kembali sembuh.

Kesedihan selepas bersalin

(postpartum blues)

Keluhan ini kerap berlaku pada ibu-ibu yang baru bersalin.

Masalah ini mungkin bermula sebaik sahaja kelahiran dan memuncak pada hari keempat ataupun kelima dan berterusan untuk beberapa hari berikutnya.

Kebiasaannya, masalah ini tidak berkekalan dan kembali normal dalam masa dua minggu.

Rungutan serta kesedihan ibu-ibu dengan masalah ini juga tidak mengganggu fungsi mereka sebagai seorang ibu.

Keluhan yang dialami turun naik, kadangkala menangis secara spontan dan juga rasa cemas serta ketakutan.

Kemurungan, kepiluan selepas kelahiran

(postpartum depression)

Kemurungan ini mengganggu keupayaan ibu dalam penjagaan anaknya.

Perasaan mereka pada bayi juga tidak menentu, sehinggakan mungkin mengalami penekanan jiwa yang boleh membawa kepada mencederakan bayi secara fizikal.

Ibu-ibu yang berisiko adalah mereka yang mempunyai sejarah kemurungan sebelum, semasa dan juga selepas mengandung.

Lazimnya kemurungan berlebihan selepas mengandung ini berlangsung secara perlahan-lahan sepanjang tempoh tiga bulan selepas kelahiran.

Kemurungan ini juga lebih teruk dari kesedihan postpartum blues.

Lazimnya keabnormalan ini datang secara mendadak (sekiranya dibandingkan dengan postpartum blues) dan lebih berkekalan serta banyak kerenah berbanding dengan postpartum blues.

Ibu-ibu ini mungkin menangis tanpa sebab, tidak mampu bergembira walaupun dengan kehadiran bayi, tidak boleh tidur, keletihan, kurang selera makan, dan mungkin mempunyai fikiran untuk membunuh diri.

Selain itu, mereka juga mungkin mempunyai perasaan cemas yang keterlaluan terhadap kesihatan serta keselamatan bayi.

Paling membimbangkan adalah kemungkinan hadirnya perasaan negatif serta ingin mencederakan bayinya, menyebabkan kegagalan ibu dalam penjagaan anak serta dirinya sendiri.

Psikosis postpartum

Masalah ini merupakan peringkat sakit jiwa selepas bersalin yang paling parah serta teruk tetapi keadaan ini jarang berlaku.

Mereka yang berisiko adalah mereka yang mempunyai penyakit keresahan bipolar ataupun pernah mengalami psikosis postpartum selepas bersalin sebelum itu.

Psikosis ini juga datang secara mendadak, mungkin seawal 48 hingga 72 jam selepas kelahiran dan secara amnya berlaku sekitar masa dua minggu selepas kelahiran.

Penyakit ini lebih teruk dari segi rungutan si ibu berbanding dengan dua penyakit sebelum ini.

Ibu-ibu ini mungkin tiba-tiba mempunyai perasaan gembira serta bersedihan secara berulang-ulang.

Mereka juga mungkin mempunyai halusinasi penglihatan serta pendengaran yang boleh membahayakan nyawa ibu serta bayi yang baru dilahirkan.

Kadangkala ibu-ibu dengan masalah ini akan mempunyai delusi yang mengaitkan bayi dengan sesuatu yang tidak masuk akal, seperti bayi itu jelmaan syaitan dan sebagainya.

Ibu-ibu yang menghidapi penyakit ini boleh mengakibatkan kecederaan atau kematian bayi serta dirinya sendiri.

Mengenali masalah jiwa selepas bersalin

Pengamal serta penjaga kesihatan setempat perlu mempunyai pengamatan teliti terhadap mana-mana ibu-ibu baru di kawasan mereka semasa pemeriksaan susulan kesihatan sama ada ketika lawatan ke rumah ataupun di klinik-klinik.

Jangan menganggap kemurungan ataupun kesedihan ini sebagai implikasi kehadiran insan baru dan ditohmahkan sebagai insiden biasa semata-mata!

Walaupun syukur sekali ramai ibu pulih dalam jangka masa yang pendek, perlu diingat bahawa keabnormalan kelakuan serta pemikiran ini boleh kembali dan mungkin juga berterusan untuk setahun lamanya.

Memang sukar untuk kepastian pengenalan siapa yang mungkin akan mengalami keabnormalan jiwa ini.

Pengamal serta penjaga kesihatan perlu memantau ibu-ibu mengandung serta sejarah kesihatan lampau mereka.

Kadangkala, kelemahan sokongan daripada ahli keluarga juga boleh memebawa kepada penyakit kejiwaan ini.

Ketidakharmonian rumah tangga menjadi antara faktor penting yang perlu ditangani.

Keadaan-keadaan lain seperti kematian ahli keluarga terdekat, kesusahan kewangan dan juga akibat dari kehilangan upaya seperti kehilangan kerja mungkin meninggalkan kesan kepada ibu berkenaan.

Dengan kata lain, mana-mana acara kehidupan yang menzalimi kehidupan seorang ibu baru mampu mencetuskan penyakit kejiwaan ini.

Rawatan

Ibu-ibu ini perlu dirawat di hospital sementara penyakit-penyakit fizikal lain akan memerlukan ujian lanjut.

Darah akan diambil untuk melihat apa-apa kelainan yang mungkin berkaitan dengan masalah yang dihadapi.

Lazimnya doktor-doktor yang pakar dalam bidang psikiatri akan melibatkan diri dalam merawat ibu-ibu yang malang ini.

Sekiranya ubat-ubatan diberikan, doktor akan menasihati ibu-ibu ini mengenai kemungkinan kesan sampingan ubat yang digunakan pada kandungan susu badan dan akan menasihatkan mereka untuk tidak menyusu buat sementara waktu.

Ibu-ibu ini juga mungkin akan dirawat semasa mengandung lagi sekiranya mereka diklasifikasikan sebagai berisiko tinggi dengan pemberian ubat antikemurungan dimulakan sebaik sahaja bayi dilahirkan.

Dalam pada itu, penyakit kejiwaan ini turut berkemungkinan akan mengganggu hubungan antara ibu dan anak.

Anak-anak daripada ibu yang mengalami keabnormalan serta penyakit kejiwaan ini berisiko untuk mengalami keabnormalan kelakuan serta perangai.

Kesukaran tidur, kurang selera makan, terlampau aktif, mempunyai ledakan kemarahan berapi secara tiba-tiba dan masalah dari segi pergaulan sosial menjadi contoh masalah yang mungkin dihadapi anak yang berkaitan dengan keadaan jiwa ibu.

Anak-anak ini juga mungkin sedikit lambat dari segi fungsi kognitif badan sementara emosi mereka juga mungkin berlainan daripada biasa dan juga kelainan dari segi sosial.

Insiden kemurungan di kalangan anak-anak ini juga berkemungkinan akan meningkat.

Akhir sekali, mereka yang terdekat seperti suami, mentua dan adik-beradik mampu mengenali masalah ibu-ibu baru ini melalui sebarang perubahan yang berlaku.

Sokongan-sokongan mereka yang rapat dengan pesakit juga dapat membantu mereka pulih daripada masalah jiwa selepas bersalin.

Bersama:PROF. MADYA DR. SHAH REZA (Pakar Perbidanan dan Sakit Puan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM))

Thursday, October 16, 2008

..my dearest hubby..



Ejan my dearest,
this is just a note..
a note to remind
you..
on how how much you
mean to me..

The sun does not compare to
the heated thoughts, the heated that you bring to my soul.
The moons pull has nothing on what you can do,
as you have me wrapped
around your every thoughts.

For you my dearest soul mate,
you are the other half of me..... you complete me totally. Without your smile and feelings, I would be just a husk of a body. My soul would just be false.

Your the most beautiful person inside and out, that i have ever known.
Your soul is pure and full of all that is good.
Your heart... Your heart beats the most amazing rhythm

I lie on your chest and listen to it some times...
Some times when I'm scared, it makes me feel you care.
Some times when I'm sad and feel alone, wrapped in your arms is my only home.

I know that at times in the future we will fight
I know that things might not always seem like there going right
No matter what happens past, present, or future...
You'll be in my heart, i love you now and forever

You, my sweet dear hubby... you make me whole.
The other half of me, the part
that totally completes my very being.

I want nothing more...
I need nothing else...
I only wish..... that u will always remain mine....

Wednesday, October 15, 2008

~Baby Stuff~

Sungguh excited untuk menjadi mummy & daddy untuk kali pertama. =) dengan itu aku nak kenangan dan perasaan excited ni diabadikan supaya pada masa hadapan bila Zara da besar, Zara akan tau betapa bahagianya perasaan mummy ngan daddy menanti kehadiran Zara. =)
Kat atasni antara persediaan untuk kehadiran baby zara. Daddy blikan zara special treasure box color merah untuk letak semua barang2 baby zara. Then, mummy touchupkan plak ngan teddy bears kecik kat depan box ni, supaya nampak lebih gurly.. =) Kat atas ni jugak antara colection baju2 baby zara... most of barang barang baby zara semuanya 'pink color'... coz i LOVE pink.. hehe.. i bet my baby will love pink too... =)

Kenangan di Aidilfitri....


Mengenang kembali Raya Aldilfitri yang baru lepas ni.. banyak pengalaman baru untuk aku imbau kembali... First Aidilfitri tahun ni banyak yg baru untuk diri aku. First tahun ni tahun pertama aku beraya dgn tittle 'isteri orang'.. second, tahun ni jugak tahun pertama aku beraya tanpa mama, abah dan adik2 disekeliling aku.. dan tahun ni jugak tahun pertama aku beraya dengan perut yang memboyot.. =D... banyak yang baru bagi pada Raya kali ni.. Dan aku pasti bukan aku sorang je yg merasa kelainan ni, ejan, husbandku jugak pasti merasa sesuatu yg amat lain kalau dibandingkan dengan tahun tahun sebelum ni. Tahun ni Tahun pertama ejan beraya tanpa mak. Arwah mak meninggalkan kami semua 2 minggu sebelum puasa. Pemergian yang amat besar untuk hubbyku.. "be.. tabah ye.. Allah lebih sayangkan mak".. so tahun pertama aku jadi menantu di rumah melaka, aku beraya tanpa ibu mertua. Tapi aku tetap bersyukur kerana masih ada ayah mertua, ipar duai dan anak saudara yang comel comel.. walaubagaimanapun, aku tau.. jauh disudut hati hubby mesti teringat sangat sangat kat mak kan.. mase kite pergi kubur arwah mak.. sedekahkan yassin, mase tu aku sebak sgt tgk kakak2 ipar dan hubby mengalir air mata mase bacakan yassin.. tapi meraka tetap tabah dan terima suratan takdir ni...

oo ye.. pada pagi raya pertama jugak, mase tu pukul 7.00 pagi, hubby sro aku telepon mama ngan abah, aku pun call nk ucap selamat hari raya.. halamak.. teremo plak.. denga je suara mama ngan abah trus je mengalir air mata ni.. ye la tak penah beraya jauh2.. lepas minta maaf kat mama ngan abah, trus pas hp kat hubby plak, hubby plak yg minta maaf ngan mama&abah. Pastu kitorang siap2 then makan ramai2 satu family. Semalam, aku dan kakak iparku bertungkus lumus di dapur.. menyediakan juadah raya.. ye la.. kakak ipar aku cakap selama ni mak yg sediakan semuanya, tahun ni mak da tak de so kite pakat la masak ramai2.. tak sedap blakang kire.. =) so kami pun mule masak lodeh jawa, rendang, ketupat, sambal bilis. Semuanya first time masak... tapi hasil nya...mmmmmppppphh!... tak mengecewakan!.. hehehe..
lepas makan kami bermaaf maafan satu family then p masjid tuk smayang raya.... balik dok melayan tetamu datang beraya... malam tu baru turn kitorang p jejalan umah sedara plak...
esok paginya lepas sarapan, aku dan hubby pun bertolak ke temerloh rumah nenek. abah, mama & adik2 semua da tunggu kami kat sana... tapi sampai2 je.. semuanya demam.. huhuhu... jadi kitorang tak le beraye macam tahun2 yang lepas, terus je semua amik keputusan balik KL... so kitorang pun berkonvoi ramai2 balik KL.... hahaha... Raya yg paling singkat dalam sejarah hidup aku... umah yg aku p beraye bleh kire ngan jari je.. tak mcm tahun2 yang lepas, sampai tak terkira sbb pegi semua umah sanak saudara... tahun ni semua x sihat.. so semua plan cancel.. kekeke... so pada malam raya kedua kami dah berada di KL.. Kawasan perumahan aku lengang.. semua jiran x balik bercuti lagi.... huhuhu.. oleh kerana semuanya x sihat.. kami pun merehatkan diri memasing sampai la ujung minggu kat umah.... looking forward untuk raya tahun depan... =) InsyaAllah raya tahun depan akan lebih bermakna dengan kehadiran insan baru... =D

Tuesday, October 14, 2008

Kekusyukan Daddy.. =)

Mase ni daddy tgh kusyuk mengaminkan doa doa ustazah untuk mummy ngan zara. Daddy de only guy yg turut serta membaca yassin dan doa selamat utk mummy ngan zara hari tu sbb kenduri pagi tu sebenarnya memang terdiri dari kumpulan mengaji mama kat taman perumahan ni so yang lelaki semua sibuk kat luar untuk open house raya. Tapi daddy tetap gak nk join untuk baca yassin ngan doa selamat. =) hehehe.. amin..

Mummy sayang zara


Hari ni Zara asik menendang je dari pagi.. daddy dier la sebelom g keje main cakap cakap ngan Zara.. dah Zara bangun n xmo tido balik.. Asik bergerak je dr tadi.. yg menanggungnye mummy dier.. asik terkejut sbb tetibe Zara tendang kuat sangat.. =) smalam g medical checkout kat Pusat Perubatan Jamilah. Doc ckp baby dah turun. =) anak mummy nak kua da ye.. patut la asik gerak active sangat... asik vibrate je perut mummy nih... pastu suke la wat keras dalam perut. =p huhuhu.. sampai x bley bernafas mummy dibuatnye.. Zara kua cepat cepat sket yek.. mummy da x sabar tunggu nak hug n kiss zara.. minggu ni da 33minggu.. tinggal 7 minggu je lagi... mummy and daddy tunggu Zara.... mwahh mwahh mwahh.. Mummy sayang zara.. daddy pun sayang zara... love you soooOOooooOOOoo much...

Monday, October 13, 2008

Kenduri Doa Selamat & Raya Open House


12,October,2008 (Ahad)

Alhamdulillah... kenduri Doa selamat untuk si jantung hati mummy ni dah selamat dijalankan pada pukul 11 pagi.. Ramai yang datang untuk mendoakan keselamatan dan kesempurnaan kelahiran anak mummy nanti. Ustazah yg mengajar mummy mengaji mase utk khatam Quran time nikah dulu menjadi ketua untuk Kenduri doa selamat kali ni. InsyaAllah dengan kebenaran Allah, mummy harap semuanya berjalan dengan lancar mase kelahiran puteri sulung mummy ni.

Majlis Doa selamat selesai lebih kurang pukul 12 tgh hari. Air mineral yang da jadi air yasin di sedekahkan kepada semua yang datang. Aku disuruh mama salam setiap org yg datang untuk mengambil berkat katanya. Semua yg mendoakan keselamatan Zara dan aku, tak putus2 mengucapkan tahniah. Mase ni tetamu kat luar da start ramai. Dari kenalan mama, abah.. sampai la adik beradik ku.. ramai giler!... yang datang termasuk lah ipar duaiku dari melaka, lepas layan diorang makan, aku dan hubby bawak diorang menjenguk ke istana kami yg tak jauh dr rumah parents aku.. sbb diorang semua x pernah lagi sampai ke rumah kami yg baru ni, sebelum ni kitorang dok umah lain kat Cheras Mahkota now da pindah kat area umah parents aku... so senang la aku nk berulang alik kalau ade pape emergency.. hehe.. so kitorang pun minum2 n borak2 kat umah aku tapi x lame sbb kawan2 lain da tunggu kitorang kat umah mama. So ipar2 aku bersalam salaman then diorang trus balik melaka. sampai je kat umah mama, aku ngan hubby dah basah satu badan. Hujan turun selebat lebatnya. terpakse la kitorang tukar plak baju lain then trus sambung layan tetamu balik. dalam pukul 6 ptg aku ngan hubby da terduduk kepenatan sambil melepak ngan member baik aku dari kecik, iyern. dia da stanby kat umah aku dr smalam. menolong ape yg patut.. huhu.. rajin membe aku sorang nih..
bile malam semuanya dah keletihan, mama ngan abah ckp tetamu datang dah macam kenduri kawin. tak putus putus org datang sampai langsung x boleh nk berehat. huhuhu..

Dalam kol 9 lebih, da siap mandi & solat aku da terbaring ngan hubby dlm bilik yg sejuk nih..
hehehe ape lagi.. trus la lelap..... tau tau je da esok pagi.. kekeke mama ckp tetamu still datang sampai kol 12 mlm camgitu... tp aku dah dibuai mipi.. kejut pun x denga.. huhu..

Wednesday, October 8, 2008

Si jantung hati mummy.....

My precious baby girl...

arghh.. x sabar rasanya nk menunggu lagi 2 bulan.. makin hari, makin terasa bila zara gerak gerakan badan dier... main tendang tendang n ketuk ketuk kat dalam perut mummy dier ni.. =) how wonderful feeling it is... macam tu la agaknya semua bakal mummy akan rasakan..
kadang kadang tu sengaja je aku kacau zara yg tgh lena tido... ade satu position tido yang zara cukup tak suke bile aku buat... hehe tido mengiring sebelah kiri.. mungking zara rasa badan dia terhimpit kot... hehehe... kadang kadang, sengaja je aku baring mengiring kekiri.. dan lepas 1 minit zara mesti akan bergerak sambil tangan kecil menumbuk numbuk dari dalam.. hehehehe.. comelnya anak mummy ni... selalu jugak aku buat buat tak faham dan sengaja je baring lagi... apelagi, mengamuk la anak mummy ni, bukan tangan je, siap kaki semua naik.. =)... aku bagitau husband n mama.. they all cakap.. baby zara saje je tu.. kecik kecik lagi da pandai demanding... hehe blom lagi kua... tapi mummy x kisah... zara buat macam tu lagi buat mummy happy.. sebab mummy taubila zara banyak gerak tu bermaksud zara sihat kat dalam...

last checkup kat Az-zahrah doc ckp jumaat ni zara masuk 8 bulan. Alhamdulillah semuanya sihat sempurna. berat zara da naik. last month zara 1.0kg, now zara da 1.5kg.. doc jugak ade btau ttg result blood test bulan lepas, Alhamdulillah, semuanya normal, x de hepatatis B, x de kencing manis, tekanan darah pun ok. Insyaallah, semyanya ok sampai Zara dilahirkan nanti.

hmmm... baru tadi terbaca blog kawan lama.. Nauzubillah..sebak dada bila baca blog dia.
Nama dia rynn, dia kawin tak lama lepas aku kawin, rezeki dia lepas kawin trus je dier pregnant, mcm aku... sempat la kosong 3 bulan baru pregnant. Rynn sepatutnya deliver baby september lepas. Hari ni tetibe aku teringatkan dia and puas la mencari nama dier dlm friendster list aku.. dan akhirnya.. terjumpe jugak page dia.. Innalillah, baby dia meninggal sejurus selepas dilahirkan. mengikut kata rynn, anak dia 1.8kg dan lahir tanpa tempurung kepala. MasyaAllah... betapa besarnya dugaannya.. bayangkan 9 bulan dia kandungkan baby cuma sempat dukung sekali je.. Takziah untuk Rynn sekeluarga.. mungking ape yang berlaku tu ada hikmahnya...


"Ya Allah ya Tuhan ku.. jangan lah Kau uji aku sedemikian rupa. Jauhkan lah bahaya malapetaka tak tak diingini dari keluargaku.. sempurnakan dan selamatkanlah aku dan anakku ketika melahirkannya nanti... ameen... "

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥