jom click!!

Monday, November 24, 2008

Air ketuban banyak???

Last saturday pegi chekup... doc btau yang air ketuban aku lebih dari biasa... check baby dari 2d ultrasoud.. alhamdulillah semuanya nampak normal.. doc check heart beat baby - normal, pundi kencing baby- normal.. usus-normal.. lilitan keseluruhan baby-normal.. berat baby dah 3.1kg-pon normal bagi baby yg dah 38 minggu... dokter pun compius.. aku lagi la compius..dokter cakap biasenye kes macamni sbb ibu yg pregnant tu ade masalah kencing manis.. tapi untuk kes aku, dah macam2 test yg docter tu buat.. kencing manis-FREE... mase ni Tuhan je yang tau ape yg aku rase.. dalam hati tak abis berdoa jangan la ade ape2 yang kurang pada anak dalam kandungan ku ni.. sihatkan lah baby ku... last2 docter takde cara lain.. dier tanya aku.. aku ok ke kalau nk buat detail scan (4D scan untuk tau kot2 baby ade masalah).. jadi dokter cakap nanti bile deliver pihak ospital dah ready nk buat ape kalau2 baby ade problem.. aku trus je jawab aku ready je nk puat ape2 test,, asakan baby aku selamat... so khamis -27/11/08, depan aku ade appointment ngan hospital untuk buat detail scan..

Doc cakap harap semuanya normal sbb dari ape yg dia check nampak semuanya normal cuma dier takut dier terlepas pandang tu yg dier suggest aku buat detail scan.. untuk langkah berjaga2... tak tido malam aku memikirkan kesihatan baby aku.. =(... " Ya Allah KAU lindungi la bayi ku, berilah kesempurnaan kepadanya, kurniakanlah kesihatan yang sempurna kepadanya... amin"... banyak jugak wed site yg aku baca pasal berlebihan air ketuban ni.. rata2 dalam bahasa indonesia.. paham le sikit2... ramai yg cakap, doc pun x tau puncanya.. tapi kebanyakan kes, semuanya normal dan x de ape2 kesulitan mase melahirkan... Ya Allah, moga2 aku pun macam tu... .. buat mase ni. baby bergerak dengan sangat activenya.. tapi aku plak yg dah 2 hari batuk n selsema.. dek akibat g peluk teddy bear dalam bilik tidur rumah aku yg dah lame kitrang x balik tu... dek sebab habuk aku bersin bersin pastu terus selsema and semalam start batuk plak.. sian kat baby dalam perut ni.. setiap kali aku batuk or bersin mesti baby bergerak sbb terkejut kot... alahai anak mummy.. sorry ek sayang... mummy x abis minum madu lebah ngan limau nipis ni.. ade la kurang sket batuk... sabar ye sayang.....

sejak dr malam semalam perut aku da start sakit2.. mcm sengugut ala ala angin sepoi sepoi bahasa.. tapi kerap la.. aku ckp kat mama, mama ckp dah x lame lagi la tu... nk bergerak2 sangat pun dah x selesa.. bile berjalan je terase sakit tu datang.. especially kat bawah perut.. tapi tetap gagahkan diri harini g keje.. ade keje yg blom settle.. mama dah sound tayah la g... aku ckp kat mama ala2 tak sihat kang aku balik la.. dan rasa2 nya arini keje half day je kot... balik lunch kang balik terus rasanya....

2 comments:

-LaDy rAzOr- said...

uiks....sengugut???
dah tanda2 dah tu....
kerapkan berjalan biar rasa sakit tu cpt...so that bukaan pun jadi cpt...
petanda baik tuh...
sebelom mummy andy terlambat wish
- GUD LUCK!!! -

Mea Myra said...

hehehe.. tinkiew darling!..

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥