jom click!!

Friday, July 31, 2009

mulut F.I.S.H


ni fav terbaru zara.. suke sgt buat mulut fish.. bile mommy ck je.. baby.. wat mulut fish cepat.. terus je zara buat mulut cenggini.. kekeke.. tokbah ckp xde markah langsung kalo zara buat mulut cengitu.. hehehe.. muncung lagi tinggi dr hidung.. =p... satu lagi zara skarang dah rase cm dier besar sgt, berdiri tamo pegang dah kerusi ke ape nk melangkah terus penyudahnye jatuh tersembam, semalam benjol kat dahi arini muke plak kene meja.. lebam!.. adoila anak mommy.. saba2 la ek sayang.. dah pandai imbang badan nanti bley jalan jalan keh.. bahaye taw...

Thursday, July 30, 2009

Tee gamba baby sniri??




haluu.. Promosi bulan August..siape nk tempah baju Tee gambar sniri? baby? satu family? atau ape2 je la.. meh sni order.. kali ni special min order hanya sehelai Tee.. =) bestkan.. n sangatt murah.. for those yg rase2 nk try print tee gambar baby memasing g kat blog ni keh. http://kariscreative.blogspot.com/

Sunday, July 26, 2009

Over de weekend



activity di hujung minggu...
sabtu pagi- seawal 6.30am zara da bangun.. pastu mommy ajak daddy g lake garden bawak zara main buai lagi kat sane.. hehe mommy lak yg asik rindu tgk zara sonot atas buai.. =) daddy kata ok.. so p bawak zara main kat taman pepagi.. smpai kat sane.. owh tergamam seketika.. rupenye ramai yg datang beriadah bawak anak kecil masing2.. hehehe sungguh ketinggalan aku ni rupenye.. =p.. mcm biasa zara duk kat buai yg slalu dier duduk tu.. jerit2 zara suke.. kali ni lepas boring main buai, ajar zara maen hide n seek dlm terowong dia.. tp zara mcm gayat je dlm tu.. huhuhu pastu main gelongsor.. yey!.. sgt suke anak mommy, dlm tengah main mommy sempat lagi menjadi photograher yg x bertauliah.. hehe sgt suke candid gamba comel zara.. past penat2 main balik .. rehat.. then dlm pukul 11.30am, gerak ke jusco cheras selatan, ada sesi photo untuk contest johnson & johnson.. mommy x sempat nk snap gamba mase shooting tu sbb sibuk nk buat zara gelak.. hahaha.. dah lepas photoshoot baru terpikir.. haiyah.. nape lupe td.. hehe x pe la x de rezeki.. mintak2 la inonet ni dpt masuk finalist.. =) aminnn..

ahad- pagi g brteakfast kat Dju cafe... tgh2 mamam tetibe zara muntah.. banyak plak tu smpai lembik anak mommy... actually zara mcm tercecik roti pastu abis sume terkeluar balik// lembik anak mommy.. makcik owner tu siap dtg tolong tepukkan blakang zara, kecoh jugak la kat cafe tu kejap.. alhamdulillah zara ok. n x nangis langsung cuma dia penat n teros kepala lentok kat mommy... mommy x sempat makan tros tapau je bawak balik.. balik rumah zara dah ok balik dah.. cergas mcm biasa... n now zara tgh tdo.. plan after this nk p birthday party anak kawan mommy tap x tau la pegi ke tak.. kalau rajin g la kot.. hehehe...

belajar berdiri..






zara dah mula belajar berdiri sendiri..berpenag pada apa sahaja yg ada disekelilingnya.. by age 7 month old zara dah mampu merangkak dengan jayanya, tepuk amai2, angkat seblah tangan bila dengar mommy ckp FIVE, bila nk air, baby akan ckp nyum nyum nyum.. baby dah pandai bye bye sambil tangan lambai2... flying kiss masih kurang mahir, bile soh flying kiss baby amik tangan g kat mulut dia pastu tros masuk mulut.. x kua2 dah huhuhuhu.. baby dah pandai panjat tangga, n yg terbaru baby dah panjat 13 anak tangga dengan jayanya pagi td.. (dengan pengawasan mommy kt seblah) n now baby dah pandai berdiri meniti kerusi.. n bila didirikan baby tanpa pegang apa2 baby bleh berdiri for a few second.. bravo sayang!.. love you

Friday, July 24, 2009

peel zara


suke sgt masuk kan semua benda dlm mulut.. pastu bila mommy say no no no.. zara stop doin it.. but in few second je dia masuk kan balik benda tu dlm mulut.. aduhh sayang... dirty la... now mommy tgh aja zara ckp dirty to all things yg zara nk masukkan dlm mulut... asal zara pegang je.. mommy ckp.. "baby.. no no no.. dirty.. ee yek!.." hehehe.. zara will stop doin it for a few second n smile n put back the things inside her mounth... hahaha keep doin .. n doit it over again..

Thursday, July 23, 2009

Zara di Lake Garden


huyehh.. zara's first time in Park.. hehee sgt happy anak mommy sorang nih.. mata laju memandang kiri kanan memerhatikan kanak2 berlari2... melompat2 zara keriangan.. well ni kali pertama mommy bawa zara jenjalan kat playground.. past ni kite ajak daddy g skali ek sayang..

Wednesday, July 22, 2009

mommy, camera & software






bila mommy dapat software baru.. inilah jadinya.. 24jam dok mengodey programme nih.. wahh sgt besh. hehehe org lain da lame gune mommy baru nk terkedek2 gune.. =p..
mommy sgt suke.. mommy mmg dah terkenal ngan berkepit ngan camera kemane2.. tapi sejak daddy adiahkan mommy N85, pixelnya agak bagus, jadi x perlu la mommy asik kene charge digicam ari2.. hehehe.. pastu ni bley edit gamba banyak2..

Lagi lagi tabby d cat



lagi aksi zara bile pagi mommy nk p keje.. hehe tak kire dlm atau luar rumah, keje nye nk mengejar tabby d cat.. cian tabby d cat.. asik kene bully ngan zara.. hehe..

ps/ tinkiew ibu arissa sbb share sofhware nih.. huyehh, bayakla gambo zara kene edit pastni.. hehehe .. mwahh to Arissa..

Monday, July 20, 2009

Zara & Tabby de Cat..


"ello cat..jom kite maen hide & seek nak?"
cat said" dont want..."


zara said"alaa.... jom laaa..." sambil nk pegang cat punya tangan...


hahaha sepantas kilat mommy said " baby!!.. Nooooooo!! no.. no.. no..!!"


" mommy!!!.. seee.. cat da lari.... so mommy yg kene main hide n seek ngan baby.. bley?"

oke sayang.. asal jgn keja cat oke!.. lebiu sweetheart!

mari kenal binatang..

kami dimelaka... balik kampung tok pin.. =) zara dah start kenal org... skarang atuk ngan nenek pon dah x bleh dukung zara.. dr jauh kalau diagah gelak2 tapi bila atuk ngan nenek amik je. meraung mcm org sakit.. airmata berjurai2 jatuh... baby.. baby.. apsal cm ni ni? coan atuk ngan nenek rindu kat baby tua.. baby tamo dukung plak... sudahnye zara dok melayan kakak2 sepupunye saje.. kemain lagi suke dier smpai siang langsung xmo tdo... mainnnn sepanjang hari.. hari last kami di melaka, bincang2 ngan hubby bawak zara dan cousins nye g zoo melaka... memandangkan zara dah pandai tgk2 animals... she's sooooo excited... dah penat tgk animals, bawak zara main kat playground.. haha sgt suke si kecik zara ni... org x penah jumpe playground.. jakun la kejap.. hehehe cian anak mommy... dlm 2 jam kami kat sane.. then balik rumah SIL, mandi2, solat dan kami bergerak balik ke KL.. sepanjang perjalanan zara tdo.. =) kepenatan agaknye...

mommy suda sihat.. =)

alhamdulillah.. mommy dah sihat... time kasih kawan2 kerana mendoakan kesihatan mommy =) now mommy da sihat .. sikit la.. atleast da x sakit sgt da perut ni alal2 sepoi bahase je dah.. tapi makanan. masih lagi berpantang x bley makan pedas2.... mcm x best je rase makanan yg x pedas ni.. weird!..

Thursday, July 16, 2009

mommy sakit lagi..

adui.... ni semua gara2 x jaga makan.. semalam siang kakak masak sambal terung pedas giler oke!.. tapi sbb sedap makan x hingat.. pastu mlm plak p opis jap then on de way nak balik singgak mamak pekena tahu bakar.. belum sempat smpai rumah tetibe perut sakit yg amat.. sampai kat rumah dah tak tertahan sakit perut ni.. smpai menitik air mata mommy menahan sakit.. en hubby da x tau nk tolong cemane.. diurut belakang mommy.. mommy marah sbb lagi gerak2 badan mommy lagi sakit dlm perut ni.. perut dok bunyi2 dr dalam pastu mommy x abis sedawa.. angin banyak sgt dlm badan neh.. mengais2 mommy mlm td.. sakitnya ala2 sakit perut nk beranak.. duduk x boleh, baring x boleh, berdiri lagi larasa mcm nk tercabut perut... Ya Allah... sakitnya... daddy kejap2 menguap menahan mengantuk.. ye la takan nk tido kot mommy tgh berguling menahan sakit.. last2 en hubby pujuk aku ajak p kajang specialist.. lame2 aku pon ok la.. setuju mahu dihantar ke hospital.. tetibe tgh bersiap aku muntah.. abis keluar semua tahu2 bakar tu.. agaknya sbb dlm tahu tu ade timun kot.. timun kan sejuk.. ntah la, tp kata mama org gastik x bleh makan penas, x bleh makan bende keras.. x bleh makan masam.. lepas muntah.. aku rase oke sikit tapi still sakit.. tapi sakit ni mcm boleh ditahan. so mommy ckp kt daddy sok je la p spital... daddy kasi mommy minum ginko n ginseng.. pastu mommy baring then terlelap... terjaga banyak kali jugak la sbb sakit tu dtg... hmm paginya mama kejutkan pagi2 ajak p spital, dah siap n dah on de way p spital, tetibe kete merc mama kua alert gamba engine. hadoila kete ni nape.. mama cuak plak so u-turn balik umah.. pastu mommy ckp kat mama tayah la p.. agak2 kalau sakit sgt nnt br p.... mama kata oke. pastu mama p dapur siapkan makanan aku.. mama asak nasi bubur ayam ngan bancuh air susu anmum tu.. mama ckp dlm seminggu ni tayah makan makanan keras.. makan bubur je n air susu.. so aku pon ikot je la sbb nak baik... arini mommy x masuk opis.. x larat rasanya.. dah la ade client nk dtg terpaksa la past over to staff kat opis tu soh handle..appointment ngan Pendidik pon terpaksa partner mommy p sorang.. tgh2 baring2 tetibe hp bebunyi... dan.. alhamdulillah job lagi.. call dr Toyota HQ.. esok soh dtg diorang nk briefing nk explain ape yg diorang nk.. kalau dpt job ni..x sia2 aku dok ngadap internet cari client.. hehe.. rezeki anak2.. tp sekarang dah pukul 3.53pm n perut ku masih sakit..especially kalau bergerak.. Ya Allah cepatla sembuhkan perutku ni.... doakan mommy cepat sembuh ye kengkawan.. aminn..

Wednesday, July 15, 2009

hasil kerja daddy

bila daddy da tader keje.. =) abis gamba2 zara jadi mangsa.. huhuhuhu

zara di kilang kain




arini bawak mama n zara p kilang kain , check stock baru smpai.. smpai sane zara tanak dukung nk mommy turunkan dia.. amboi amboi cik kak sorang ni.. lagaknya persis dah pandai berjalan.. hehehe bile mommy letak je, laju je zara merangkak abis semua bende nk dikejarnya.. merangkak punya merangkak.. bam!!!.. tersembam muka anak mommy kat lantai... merah muke zara.. alalala cian anak mommy.. xpe.. baby kuatkan.. hehe satu trick nk buat baby x nangis iyela...... bile zara jatuh je kene terus nyanyi tepuk amai2... nanti zara mcm nk nangis pastu x jd sbb main tepuk amai amai. tangan tu mcm ade kuasa magnet yg akan terus menepuk kalau denga lagu tepuk amai2.. hehehe.. zara skarang da pandai bagi FIVE kat org.. laju ke tangan angkat FIVE!!!... hehehe. tapi bile tetibe mommy bg TEN.. zara da blurr.. kekeke x blaja lagik ek sayang =).. pastu mommy tgh aja zara ala2 gedik, tutup mulut smbil ckp.. ow my gosh!..hehe skarang zara x pandai sebut lagik tp dlm proses pembelajaran amik jari tutup mulut smbil buat expresi muka terkejut.. kekeke.. soo comey!..bile mommy berdirikan zara, zara bley bertahan a few minutes.. pastu nk rebah mommy sambut... hehe cepat2 berjalan plak ek sayang.. pasti puas arr mommy nk kene kejar plak puteri mommy ni... even merangkak skarang pon da laju sgt... kene berkejar ngan dia.. hehe. leviu sayang!

Tuesday, July 14, 2009

Mommy plak sakit??


yer!.. satu hari mommy x bleh bangun dr katil.. sebabnye sakit dlm perut yg x tau kenape..
daddy ajak p ospital mommy kata tunggu la esok.. so semalam isnin mommy n daddy n zara p az-zahra jumpe gyne doc noraini... check punya check, doc ckp mommy kene gastrik.. maybe dlm da luke pasal tu sakit sgt.. doc ckp jgn makan pedas, jgn makan x ikot mase.. ok doc! =) pastu doc ckp buat PAPSMEAR.. sbb nk untuk prevent cancer2 mcm ovari ke rahim ke.. so buat je la... adoiii!!.. sakit rupenye... procedure mcm mase nk deliverkan baby dulu.. doc selok.. hahaha.. terimbau kembali mase2 nk melahirkan zara dulu.. tapi rasenye sakit yg ni lagi time kene seluk ni, dulu seluk masuk jari je ni seluk masukkan alat untuk ambil tissue kat rahim kita. auwchh... its hurt la doctor!!.. resutnya?? x diketahui lagi... arini mommy da makin ok and da balik bekerja =) hopefully resultnya semua ok.. aminn

mari beli susu!

ini susu untuk si cinonet!!..

ini susu untuk mommy

memule ingat nk tukakan susu zara, tapi hubby plak x setuju, hubby ckp terus gune susu ni smpai zara setahun. pastu br tuka susu.... iye la pakcik.. ikotkan saje.. zara skarang ni pandai sgt memilih, menu makan nk lain2 dlm satu hari... so mommynye kene la rajin tukakan menu makan dia, cm harini, pagi banana pan cake, tgh ari bubur ayam+carrot+potato, mlm mashed potato.. wahh mewah mamam anak mommy ye.. cm org besa....
ape2 je la baby oi.. asal baby nk mamam... mommy penat pon xpe.. lebiu baby!

Zara Oh Zara

di






ini dia aksi budak baru baik demam... jom layan kereneh si cinonet..

*mommy happy baby dah fully recover dr demam yg sgt x best.. lebiu lebiu lebiu...
oye...untuk pengatahuan sume mommy panggil zara kat rumah jap jap baby jap jap zara =) so jgn compius ye kalo jap2 mommy letak baby jap2 mommy letak zara =)

Monday, July 13, 2009

Zara dah sihat


akhirnya.. puteri mommy dah baik demam.. alhamdulillah... lega hati mommy. dah x risaukan tahap kepanasan baby.. =) baik je demam zara dah mula active.. pastu tamo tido agaknya balas dendam sbb mase demam zara asik tdo je... hehe dah denga balik suara jerit2 si budak bucuk ni.. abis segala pelusok dier merangkak.. brovo little princess...

to all aunties yg prihatin, maceh banyak ye... maceh sbb sayangkan zara!.. love auties sume.. mwahh mwahh

Friday, July 10, 2009

Feverish. (day 3)




huh.. =( ibu mana yg x sedey bila baby x sihat?.. ibu mana yg boleh tido bila anak sakit?.. agaknya macam tu la mama bila nk besarkan aku.. n now.. its my turn to take care of my little pearl.. zara demam dah masuk hari yang ke-3.. bila siang, dia mcm x panas sgt.. tp bila malam je, kehangatan tubuh kecil ni terase dek mommy yg baring seblah dia.. walaupun zara mcm enak je tdo dibuai mimpi, mcm sihat je dier tdo, langsung x merengek walaupon badan dah mcm besi panas... sgt panas oke!.. tu yg membuatkan mommy rasa x pe la sayang mommy x tdo pon x pe janji setiap 15 min mommy tukakan kain basah untuk balut tubuh baby mommy ni.. air tu campuran asam jawa n beras, mama kata cepatkan sejuk badan tu... dan harini aku bawak zara kedoctor lagi.. sbb ubat botol kecil tu dah nk abis.. tahan 3 hari je.. doc ckp.. tingginya panas dia. 38.7!!.. ni belom mlm, kalau mlm lagi panas.. doc bg ubat demam, antibiotic n ubat yg masukkan kt bontot baby tuk mlm sbb panas sgt. doc ckp make sure kain basah selalu ada atas kepala dia. yup doc.. tu dah pasti.. tu la yg mommy buat setiap mlm sejak zara demam ni.. dan dah 2 mlm jugak mommy x tdo, dok mengadap anak kesayangan mommy.. sedey sgt tgk mata layu zara. hari ni siang zara langsung x ceria, nk menepek je kejenye, pastu terlelap.. sian anak mommy...
cepat sembuh ye sayang.. pastu kita bleh swimming, bleh main2 sama2.. mommy sgt sgt kat zara...

p/s.. zara sgt suke air, tu pasal la walaupon tgh mlm bila mommy lap2 dia ngan air sejuk dia releks je bleh tdo.. lg dia suke mommy lap lap dia.. clever girl!

Wednesday, July 8, 2009

Feverish.


time ni mommy nga ulit2 zara atas katil nk tdo kan dier, tapi dier tamau jugak.. hehe demam2 pon ade hati nk main cinonet mommy nih.


zara tgh syok main botol ubat ..time ni kene lilit ngan kain basah penuh ngan beras n asam jawa.. heheh masak zara, buat gulai.. kekeke

alahai anak mommy.. demam =(.. berjangkit ngan makcu dier.. da penas banyak kali da ngan makcu dier jgn main ngan zara mase demam ni, depan kite ye la x main, sekejap je kite toleh dier dah dok sonok main agah2 ngan zara.. adoila.. manela tak berjangkit sikecik ni.. hangen je satu badan.. dan macam biase la kalau zara demam mommy takan tido la satu malan jawabnye. dok dodoikan zara pastu kejap2 lap zara ngan air+asam jawa+beras.. tu mama yg bancuhkan , mama ckp cepat turun panasnye.. hmm. arini ingat taknak p keje, sian kat zara lembik je, tapi dlm kol 9 lebih dia da start nk main2 balik.. dah ok sikt agaknya, soh mama jagakan zara tgh ari nanti br mommy balik jengok zara keh.. tapi yg bestnye, zara lembik je tapi langsung x merengek mlm td cuma dia mcm x selesa, sian zara.. x sedap badan ek sayang...da bg makan ubat da.. hopefully baby sehat arini keh sayang.. mommy love zara sgt sgt... mwahhh
p/s: pada masa mommy type entry nih mommy sgt ngantuk, satu mlm x tdo. =( mantok mantok! tolonnnn..

Tuesday, July 7, 2009

tau mau susu.. tak mau mamam..

haisyhh.. anak mommy sorang ni, susu tamau.. mamam pun tamau..
berat badan pun susah nk naik.. mase 5 bulan aritu 7.2kg, now da 7 bulan baru naik 7.7kg..
zara dah makin active, kalau dok dlm walker melompat sane sini ni plak da pandai merangkak abis semua tempat dia merangkak.. tapi tanak mamam.. ingat nk tukarkan susu dia asa brand lain, mungkin zara da boring ngan rasa susu yg sama sejak lahir. siang biasanya zara mmg minum susu formula, cuma pagi, tgh hari n sepanjang mlm zara BF.. mlm mmg x campur ngan susu lain.. kalau BF mmg zara tak tolak, jgn harap la nk sumbat dia ngan susu formula tgh tido pon dier bleh tepis.. hehe pandai ekk.. so pada sesiapa yg anak x fully BF yg ade campur2 ngan susu formula bleh kogsi tak uols pakai susu ape.. poning dah mommy pikir ni nk bg zara susu ape yg bagus, yg bleh naikkan berat badan zara.. now zara guna susu Enfalec A+.. any suggestion?

Monday, July 6, 2009

Merangkak

Hureyyy... zara da pandai merangkak... kalau sebelum ni asik gostan je.. kedepannye tidak.. hehe ntah ape angin dia tetibe je dier da pandai merangkak laju plak tu.. hehehe dengan bontot huyung hayangnye.. hehe so arini 7 bulan 7 hari, zara dengan success nya da pandai merangkak..mummy tunggu date zara pandai bertatih plak ye sayang!.. mwahhh lebiu zara bucuk.

Friday, July 3, 2009

Hot Mama Contest

contest lagi? .. hehehe bulan ni tetibe je rase nk join contest2 yg dianjurkan rakan2 blogger.. tibe2 mood contest mengontest ni datang so ape lagi.. bukak balik archive2 gamba mase preggie dulu, antara banyak2 aku paling suke yg ni sbb mase ni dah tunggu mase.. bebile je baby bleh keluar and after 1 week dari hari gambar di direkodkan, baby zara pun keluar dgn selamatnya.. alhamdulillah.. mase ni ramai yg ckp baby boy ye.. sbb memandangkan perutku yg membulat kehadapan, tp sebenarnya dlmnye baby girl..org tua2 kata biasanya kalau baby girl perut melebar .. tp aku lain pulak jadinya.. ape2 pun ni semua kuasa Allah s.w.t. tak kira lah melebar ke membulat ke.. same je sume.. dan yg penting walaupun aku tgh sarat sembilan bulan, aku masih lagi muat pakai baju2 mase x pregnant.. cuma tang perut ke yg kedepan.. infact dr pandangan belakang, x de org tau pon aku pregnant!!..sampai ramai yg tertipu, sekali aku pusing!!.. mak buyung daaa... hahaha believe it or not?? yeaa.. believe it! haha dats y aku mengklasifikasikan diriku mase pregnant ni... :- Hot Mama!! hehehe bunyi org perasan ;p.. yehh, so mari ramai2 kite masuk contest
mummy Qis


untuk maklumat lanjut sila layari : http://cintakusayangmu.blogspot.com/2009/06/hot-mama-contest.html

Baby & her Duckling Bath tab



yeahh.. baby sgt suke berendam dlm tab mandi ni.. and the special thing is... mommy tayah risau kot2 baby nanti lemas ke kalau berendam dlm tu.. Munchkin Baby tab ni amat selamat.. hehehe baby dah try macam2 position (dlm pengawasan mommy).. tapi mmg selamat and tak terbalik.. hehe.. mommy sgt puas hati! so for those yg rase anak2 uols ske berendam, meh beli munchkin baby tab ni... sgt Cool!.. ade bunyi duck lagik.. hehe baby suke mommy pon suke!.. huyehhh..

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥