jom click!!

Tuesday, July 25, 2017

Dengan risiko kehamilan yang akan mengancam nyawa, ibu terkecil di dunia ini berbangga melahirkan 3 orang anaknya



Seorang ibu terkecil di dunia bertekad untuk melahirkan ketiga-tiga orang anaknya tidak kira apa pun yang terjadi, walaupun dengan mengancam nyawanya sendiri.
Stacey Herald berasal dari Dry Ridge , Kentucky , Amerika Syarikat hanya setinggi 2 kaki 4 inci tetapi semangatnya yang tinggi untuk menjadi ibu tidak kira apa pun risiko yang akan ditanggungnya patut dijadikan tauladan.
Katanya dalam Telegraph Report, “Kami tidak merancang untuk melahirkan lebih daripada 2 orang anak. Kami hanya berfikir dengan melahirkan mereka, itu sudah merupakan hadiah yang terhebat di dunia. Dengan hanya memandang mereka, itu sudah membuatkan saya dan Will berasa bahagia dan gembira. Ia satu keputusan yang sukar jika tidak mahukan lebih dari dua.”
Stacey Herald menderita satu penyakit genetik yang ganjil dipanggil Osteogenesis Imperfecta yang membantutkan pertumbuhan tulang dan hati yang tidak berkembang, menyebabkan pertumbuhan fizikal menjadi terbantut.
Stacey telah diberitahu dari awal yang kehamilan boleh membunuhnya dengan sebab apabila bayi membesar di dalam rahimnya, ia akan beransur-ansur menghimpit hati dan jantungnya. Tetapi Stacey berkeras hati untuk meneruskan kandungannya dengan anak ketiga dan melahirkan bayi tersebut pada usia 36 tahun.
Suaminya, Will Herald berusia 27 tahun adalah seorang paderi pelatih yang berukuran normal 5 kaki 9 inci.


Sumber : Youtube Screenshot/GamerLists
Pasangan ini telah bertemu pada tahun 2000 dan berkahwin pada tahun 2004. Mereka mahu mempunyai anak dan menjalani kehidupan berkeluarga seperti mana pasangan lain.
Apabila para doktor memberi amaran yang dia amat berisiko untuk hamil dan melahirkan anak, perkara tersebut telah membuatkan Stacey berasa  sangat sedih dan kecewa.
“Ia amat menyedihkan apabila saya diberitahu yang saya tidak boleh mempunyai anak.” kata Stacey.
Stacey berkata lagi, “Sepanjang hidup saya, ibubapa saya telah memberitahu yang saya boleh melakukan apa sahaja. Dan para doktor itu pula memberitahu yang kami tidak boleh mempunyai keluarga yang sempurna. Ia amat menyakitkan.”
Namun begitu, pasangan itu masih tetap mahu meneruskan rancangan mempunyai anak sendiri walaupun ia penuh dengan risiko dan mengancam nyawa Stacey. Stacey hamil lapan bulan kemudian. Stacey meneruskan kehamilan itu walaupun ia dibantah oleh para doktor dan keluarga Stacey sendiri.

“Mereka memberitahu saya akan mati. Mereka merayu kepada saya supaya tidak meneruskan kandungan ini. Ibu Stacey sampai berkata, “Kamu tahu kamu tidak akan selamat bukan?”
Dan Stacey memberitahu ibunya, ” Ia satu keajaiban apabila saya berada di sini dan masih hidup. Tidakkah kandungan ini satu keajaiban juga?”

Sumber : Youtube Screenshot/GamerLists
Stacey Herald telah selamat melahirkan dua orang anak perempuan dangan jayanya dalam masa 2 tahun. Anak sulungnya, Kateri mewarisi penyakit genetik Stacey dan anak keduanya Makya adalah anak yang normal.
Stacey telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Malachi yang dilahirkan dengan kaedah ceasarean menegak yang jarang dilakukan dan terpaksa diletakkan di dalam inkubator di unit rawatan rapi. Malachi menderita penyakit hernia yang mengancam nyawa dan telah menjalani pembedahan pada usianya baru 4 minggu.
Stacey memberitahu, “pada satu masa, para doktor memberitahu yang jantungnya telah berhenti dan kami fikir dia tidak akan selamat. Namun syukur para doktor telah berjaya menyelamatkannya. Ia suatu keajaiban buat kami.”


Sumber : Youtube Screenshot/GamerLists
Malachi juga mewarisi penyakit genetik ibunya.
Kata Stacey, ” Apabila kami mendapati Malachi mewarisi penyakit seperti saya, ia amat sukar. Tetapi kami positif dan tetap akan menyokongnya sebaik yang mugkin kerana Kateri dan saya telah berada di dalam keadaan seperti itu lebih lama daripadanya.”

Sumber : Youtube Screenshot/GamerLists
Dengan mengharungi pelbagai cabaran yang sukar sepanjang kehamilannya dan mengancam nyawa, Stacey Herald berasa dia diberkati dan dia amat menyayangi anak mereka.
“Kesemua anak-anak saya adalah satu keajaiban .” katanya dengan penuh bangga.
source: Era Baru




Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Monday, July 24, 2017

Suatu ketika dahulu Jono dibuang keluarganya sendiri!!! Tapi sekarang lihat apa yg berlaku kepadanya!






Sekarang, Jono menjadi seorang guru sekaligus motivator yang mengedukasi semua orang tentang Sindrom Treacher Collins.

Foto : lifebuzz.com

Kita semua tahu bahwa keluarga adalah tempat berlindung dari segala macam bahaya yang mengancam. Dalam dekapan orangtua kita bisa merasakan ketenangan, rasa aman, dan hangatnya kasih sayang.








Tapi, bagaimana jika orang tua tega “membuang” anaknya gara-gara mereka tak bisa menerima kekurangannya? Sulit memang membayangkan hal tersebut, tapi inilah kisah tragis yang dialami oleh pemuda asal Inggris, Jono Lancaster.

Segera setelah dilahirkan, orangtua Jono menolak untuk merawatnya karena dia dianggap memiliki paras yang buruk rupa. Ya, Jono menderita Sindrom Treacher Collins, sebuah kelainan genetik langka yang membuat tulang wajahnya tak berkembang secara sempurna.

Tapi, Kita Muda salut banget dengan Jono yang berhasil melalui semua ini. Bahkan Jono mampu menginspirasi penderita Sindrom Treacher Collins lainnya untuk terus bangkit. Penasaran bagaimana Jono bisa bangkit dan menginspirasi banyak orang?

Sudah lebih dari 30 tahun Jono hidup dengan kelainan genetik langka Sindrom Treacher Collins. Banyak hal telah dilalui olehnya dalam rentang waktu tersebut.

Penyakit ini membuat Jono memiliki mata yang miring ke bawah, telinga yang kecil dan tak normal, dan terdapat lubang di bawah kelopak mata.

Orangtuanya menolak untuk merawat dan tega menelantarkan Jono sehari setelah dirinya dilahirkan.via:

Meskipun dibuang, Jono luar biasa beruntung. Umumnya, orang dengan penyakit ini harus melewati 80 kali operasi terpisah sepanjang hidup mereka untuk mendapatkan bentuk wajah yang “nyaman.”

Tak hanya itu, banyak orang baik di luar sana yang mau peduli padanya. Salah satunya Jane Lancaster yang kemudian mengadopsi Jono. Berkat Jane, Jono bisa merasakan kehidupan yang layak dan normal.

Ya, walaupun sangat sulit baginya untuk benar-benar hidup normal seperti anak-anak pada umumnya.

Jono pun mengalami masa-masa sulit di sekolah. Teman-temannya selalu membuang muka ketika berpapasan. Bahkan, ada yang takut tertular penyakit serupa jika berada di dekatnya.

Karena tak ingin membuat Jane bersedih, Jono berusaha untuk sabar dan bertahan. Namun tak berlangsung lama karena dirinya memutuskan untuk “memberontak” saat remaja.

Menyadari bahwa memberontak atau marah terhadap kondisinya tak akan merubah apa pun, Jono berusaha untuk memperbaiki hidupnya.


Dia sempat bekerja di sebuah bar, tapi tak berlangsung lama. Setelah meraih gelar diploma di bidang olahraga, Jono melamar menjadi instruktur fitness. Pekerjaan ini membuat Jono semakin percaya diri. Tak hanya itu, dia juga bertemu dengan Laura Richardson yang kemudian menjadi istrinya.

Sekarang, Jono menjadi seorang guru sekaligus motivator yang mengedukasi semua orang tentang Sindrom Treacher Collins. Jono tak segan berkeliling ke banyak negara untuk menginspirasi mereka yang memiliki kondisi serupa.


Bersama organisasi Love Me, Love My Face Foundation, Jono berhasil mengumpulkan banyak dana untuk membantu mereka yang terkena Sindrom Treacher Collins.

Jono pun diundang untuk wawancara khusus dengan BBC, lho! Keren, kan?!

“Saya ingin anak-anak seperti saya bisa tetap percaya diri. Semua hal bisa mereka capai meskipun dengan kondisi yang tak sempurna, itu yang ingin saya tekankan.”

Tak ada seorang pun atau apa pun yang bisa menghalangimu untuk sukses atau meraih cita-cita. Setuju kan, Kawan Muda?

Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Macamana nak tahu pregnant baby girl ke baby boy?




jom kita tgk siapa yang kenaaa... hehehehe tak kisah pon boy atau girl.... tapi ape salahnya kite main teka2..  hehehe Walaupun jantina bayi sudah boleh diketahui melalui ujian ultrasound, namum bukan semua berjaya dilihat. Lagipun lebih seronok jika main teka-teka bukan? Apa salahnya, boleh menghiburkan hati anda juga.

Jika anda ingin main teka-teka jantina bayi anda, anda boleh cuba perhatikan tip di bawah ini. Lihat tanda-tanda berikut dan cuba anda teka tanda yang anda alami lebih banyak berada pada bayi lelaki ataupun perempuan.

Tafsiran ini bukan untuk anda percayai sepenuhnya, tapi tidak salah untuk dijadikan hiburan dan kebetulan mungkin juga betul. Jadi, nak tahu lelaki atau perempuan, jom kita lihat.

TANDA BABY BOY
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung.-
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit- 
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh- 
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna- 
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap- 
  • Bentuk perut condong ke arah bawah-
  • Sukakan makanan yang masam dan masin- 
  • Suka makan daging dan keju- 
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk- 
  • Tangan selalu kekeringan- 
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur-
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya.- 
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil- 
  • Hidung tampak lebih mekar- 
  • Selalu sakit kepala- 
TANDA BABY GIRL
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan- 
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung-
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan-
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya-
  • Bentuk perut condong ke arah atas-
  • Perut tampak agak lonjong-
  • Mengidam makanan yang manis- 
  • Sukakan buah-buahan-
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam-
  • Anda lebih cerewet semasa hamil-
  • Mudah moody berbanding sebelumnya- 
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil- 
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya-
  • Payudara kelihatan mengembang-
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur- 

well, x kisah la lelaki ke perempuan ke, semua nya ok. yang penting anak tu nanti sempurna segala organ nya, pancainderanya , cantik rupanya, tinggi IQ dan budipekertinya.. semoga proses masa preggy sehingga melahirkan senang dan selamat.aminn

Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥