jom click!!

Thursday, September 29, 2011

Influenza A










Influenza A? ape kene mengena dengan entry mommy kali ini?.. well, Sascha baru baik dari Virus ini. Virus ni la yg menyebabkan Sascha berada dalam ward pengasingan selama 4 hari... even mommy and daddy yg jaga scha pon kene pakai mask. alatan makanan scha and baju2 scha x boleh bercampur dengan org lain. once kita sentuh scha, virus tu boleh berada di luar permukaan badan kita selama 2 jam. walaupun dijangkiti kita hanya boleh tau seminggu selepas itu. macamana mommy boleh tau scha kene Virus ni? scha bermula dengan demam tiba2. dan tiba2 juga panas meningkat dengan cepatnya. Badan scha berbelak2 kemerah merahan mcm denggi, dan kaki tangan semua bertukar kebiru biruan.. so mommy suspect scha kene denggi, esok pagi terus bawak pegi hospital sbb mmg yakin ini bukan demam biasa, disebabkan medical insurance scha x cover kat AzZahra, so we decided to bawak scha kat Pantai Hospital, Cheras. sampai2 je terus nurse panggil masuk bilik Doc. doc check and tanya simptom2 nya.. Doc terus minta izin nak ambil darah scha and scha kene warded sebab high fever. (39.9 c) .. lepas amik darah doc terus bawa scha ke ward. dalam 30 minit lepas tu doc datang kat ward dengan hasil ujian darah. scha positive Influeanza A. Masa tu mommy tergamam jap.. cemana boleh kene, sbb x kenal pun sape2 yg ade influeanza.. then Doc tanya, seminggu yg lepas ade tak bawak scha ke tempat2 awam... ingat punya ingat.. barulah mommy teringat last week ade bawak scha ke bowling dkt melaka. scha dok main2 ball kat sana. so Doc pun explain. kemungkinan virus di dibawa oleh org luar maybe singaporean sbb kat melaka kan ramai org singapore dtg. kat malaysia doc kata virus ni dah x de sgt dah kes nya. tapi lepas raya ramai org luar masuk malaysia virus ni dah banyak balik. si pembawa tu mungi ade guna ball yg scha pegang tu, virus tu boleh hidup di permukaan selama 2 jam.mungkin nasib scha x baik, then scha terkene virus jahat tu... selepas 4 ari di quarantine, scha semakin sembuh. alhamdulillah.. tapi yg merisaukan mommy smpai ke hari ini selera makan scha x baik2 lagi.. sebelum ni scha mmg sennag nk kasi makan.. tapi lepas sakit ni.. susah sgt nk makan.. jumaat ni kene pegi pantai hospital semula untuk check balik darah untuk pastikan scha benar2 dah baik.Doakan scha sihat ya semua. kat bawah ni ade sedikit info ttg Influeanza A.

Apakah Virus Influenza A (H1N1)?

Virus Influenza A (H1N1) adalah sejenis penyakit respiratory yang ditemui dalam kawanan babi disebabkan oleh virus influenza jenis A (H1N1). Selesema babi ini dikesan saban tahun dan biasanya terjadinya kepada mereka yang mempunyai kaitan dengan babi. Manusia biasanya tidak dijangkiti oleh virus ini tetapi jangkitan terhadap manusia telah dikesan. Virus selesema babi telah dilaporkan merebak dari manusia ke manusia lain. Tetapi pada masa lepas, pemindahan virus ini adalah terhad dan menjangkiti sehingga tiga orang sahaja.


Adakah Terdapat Jangkitan Demam Virus Influenza A (H1N1) di US?

Pada akhir Mac dan awal April 2009, beberapa kes jangkitan virus ini (H1N1) terhadap manusia telah dilaporkan di Southern California berdekatan San Antonio, Texas. Beberapa negeri lain di US juga telah melaporkan jangkitan yang sama pada manusia dan juga telah dilaporkan di peringkat antarabangsa. (Perkembangan terkini mengesahkan bilangan jangkitan virus di Amerika Syarikat boleh di dapati di http://www.cdc.gov/swineflu/investigation.htm. Pusat pencegahan dan kawalan penyakit (CDC - Centers for diseases control and prevention dan Jabatan serta agensi kesihatan sedang bekerjasama dalam menyiasat situasi ini).


Adakah Virus Ini Berjangkit?

CDC telah mengesahkan bahawa virus ini (H1N1) adalah berjangkit dan merebak dari seorang ke seorang manusia lain. Walau bagaimanapun masih belum diketahui cara dan bagaimana mudahnya jangkitan ini terjadi.

Apakah Tanda-tanda dan Simptom Virus Influenza A (H1N1) Terhadap Manusia?

Simptom Virus Influenza A (H1N1) ini terhadap manusia adalah sama dengan simptom selesema biasa seperti demam, batuk, sakit tekak, sakit badan, pening kepala, sejuk dan kelesuan. Ada juga sesetengah kes cirit-birit dan muntah yang berkait dengan selesema burung yang dilaporkan.

Pada masa yang lepas, beberapa penyakit (kegagalan paru-paru dan sistem pernafasan) dan kematian telah dilaporkan dengan jangkitan selesema babi dalam manusia. Seperti virus selesema bermusim, selesema babi boleh menyebabkan keadaan kesihatan kronik.


Bagaimanakah Selesema Burung Merebak?

Virus jenis A (H1N1) selesema burung ini dijangka akan merebak seperti mana virus selesema bermusim lain. Virus selesema ini biasanya disebarkan dari seorang ke seorang yang lain melalui batuk dan bersin mereka yang terkena jangkitan. Kadang-kadang seseorang itu boleh dijangkiti melalui barang yang disentuh dengan tangan dan kemudiannya menyentuh mulut dan hidung mereka.

Bagaimanakah Seseorang Yang Dijangkiti Selesema Menjangkiti Seorang Lain?

Seseorang yang dijangkiti mungkin boleh menjangkiti seorang lain bermula sehari sebelum simptom itu merebak hingga ke hari ke-7 selepas dijangkiti (sakit). Ini bermakna kita mungkin boleh menyebarkan virus ini sebelum mengetahui yang kita telah dijangkiti.


Apa Yang Perlu Dilakukan Untuk Mengelak Daripada Dijangkiti Selesema?

Perkara yang terpenting sekali adalah membasuh tangan. Cuba untuk berada pada tahap yang paling sihat. Dapatkan tidur yang cukup. Sentiasa aktif, menangani tekanan, minum banyak air dan makan makanan berkhasiat. Cuba mengelak dari menyentuh tempat yang dicemari dengan virus. Mengelak hubungan dengan mereka yang sakit.

Adakah Terdapat Ubat Untuk Virus Influenza A (H1N1) Ini?

CDC menyarankan pengambilan ubat seperti oseltamivir atau zanamivir untuk merawat dan/atau mencegah jangkitan virus selesema babi ini. Ubat antiviral adalah ubat-ubatan berpreskripsi (pil, cecair ataupun ubat sedut) yang melawan virus dari terus membiak di dalam badan anda.

Jika anda jatuh sakit, ubat antiviral akan dapat melegakan dan membuat anda sihat dengan lebih cepat. Ia juga dapat mencegah dari komplikasi selesema yang lebih serius. . Untuk tujuan rawatan, ubat antiviral adalah lebih berkesan untuk diambil sebaik sahaja jatuh sakit (dalam dua hari selepas simptom).


Berapa Lama yang Diambil oleh Seseorang yang Dijangkiti dengan Selesema Burung Untuk Menyebarkan Kepada Orang Lain?

Mereka yang dijangkiti dengan virus ini boleh dikira sebagai pembawa virus selagi mereka di dalam simptom sehingga tujuh hari dari bermula sakit. Kanak-kanak, terutama anak-anak kecil berpotensi untuk dijangkiti untuk jangka masa yang lebih lama.

Apakah Kawasan-kawasan Yang Berkemungkinan Sebagai Tempat Yang Dicemari?

Kuman boleh merebak apabila seseorang menyentuh sesuatu yang dicemari dengan kuman dan menyentuh pula mata, mulut dan hidung mereka. Titisan rembesan dari batuk dan bersin dari mereka yang dijangkiti boleh bergerak melalui udara. Kuman boleh merebak apabila seseorang itu menyentuh titisan rembesan batuk dan bersin dari seorang di atas permukaan seperti meja dan permukaan lain dan menyentuh mata, mulut dan hidung sebelum membasuh tangan mereka.

Berapa Lama Virus Tersebut Boleh Hidup Di Luar Badan?

Seperti yang diketahui sesetengah virus dan dapat hidup sehingga lebih dua jam di permukaan seperti meja kafeteria, tombol pintu dan meja. Membasuh tangan dengan kerap akan mengurangkan kesan pencemaran yang didapati dari permukaan-permukaan ini.

Apa Yang Boleh Dilakukan Untuk Mengelak Daripada Dihinggapi Penyakit?

Buat masa ini belum lagi ada sebarang vaksin untuk melindungi dari selesema babi ini. Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk membantu menghalang penyebaran kuman yang menyebabkan penyakit pernafasan seperti demam selesema. Cubalah langkah-langkah ini untuk melindungi kesihatan anda:


• Tutup/lindung mulut dan hidung anda dengan tisu sewaktu bersin atau batuk. Buangkan tisu tersebut ke dalam tong sampah selepas menggunakannya.


• Basuhlah tangan dengan sabun dan air dengan kerap terutamanya selepas batuk atau selesema. Pembersih tangan berasaskan alcohol juga berkesan.


• Mengelak dari menyentuh mata, hidung dan mulut. Kuman boleh merebak dengan cara ini.


• Jika anda sakit akibat demam selesema, disyorkan supaya anda tidak bekerja atau ke sekolah juga mengehadkan pergaulan dengan orang lain supaya mereka tidak dijangkiti.

Apakah Cara Terbaik Untuk Mengelak Dari Menyebarkan Virus Melalui Batuk Dan Bersin?

• Jika anda sakit, hadkan pergaulan anda sebaik yang mungkin.
• Jangan pergi ke sekolah;
• Tutup mulut anda dengan tisu semasa batuk dan bersin. Ia boleh membantu mengelak orang-orang di sekeliling kamu dari jatuh sakit;
• Buangkan tisu yang telah digunakan ke dalam tong sampah;
• Tutup mulut anda semasa bersin dan batuk jika tiada tisu;
• Basuhlah tangan kamu setiap kali batuk dan bersin.


Apakah Teknik Terbaik Untuk Mencuci Tangan Dan Mengelak Dari Jangkitan Selesema?

Membasuh tangan dengan kerap akan membantu melindungi anda daripada kuman. Basuhlah dengan sabun dan air ataupun pembersih tangan berasaskan alcohol. Basuhlah tangan antara 15 ke 20 saat dengan air suam dan sabun. Jika tiada air dan sabun, tisu pakai buang berasaskan alcohol atau pembersih gel boleh digunakan. Ianya boleh didapati di kedai-kedai ubat dan pasar raya. Jika menggunakan gel, sapulah tangan anda sehingga gel itu kering. Alkohol di dalam gel tadi akan membunuh kuman dan ianya tidak memerlukan air untuk berkesan.


Apa Yang Perlu Saya Lakukan Jika Jatuh Sakit?

Jika anda tinggal di kawasan yang dikenal pasti wabak Virus Influenza A (H1N1) itu merebak dan mempunyai simptom-simptom demam selesema termasuk demam panas, sakit badan, selesema, sakit tekak, muntah mual dan cirit-birit, anda perlu berjumpa dengan doktor, terutamanya jika anda risau tentang simptom-simptom tadi. Doktor akan mengesahkan sama ada sebarang ujian atau rawatan adalah perlu.

Jika anda sakit anda perlu:-

• Tinggal di rumah dan mengelak hubungan dengan orang lain sebaik mungkin untuk mengelak jangkitan;
• Mendapatkan rawatan kecemasan jika mengalami tanda-tanda awal penyakit;

Untuk kanak-kanak tanda-tanda dan perlu dibawa untuk dirawat adalah seperti berikut:-

• Kesukaran bernafas dan pernafasan yang terlalu cepat;
• Warna kulit bertukar kebiru-biruan;
• Tidak minum air yang secukupnya;
• Tidak bangun dan berinteraksi;
• Tidak suka dipegang dan asyik merengek;
• Simptom seperti selesema dan pulih tetapi kemudiannya berulang bersama demam dan batuk yang lebih teruk;
• Demam dan beruam.


Bagaimana Seriusnya Jangkitan Virus Influenza A (H1N1) ini?

Seperti demam selesema yang lain, kesan selesema babi (Virus Influenza A) (H1N1) pada manusia adalah berbeza dari tahap sederhana ke tahap serius. Antara 2005 hingga Januari 2009, 12 kes jangkitan pada manusia tanpa kematian dikenal pasti di Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun kesan dari selesema babi ini boleh menjadi serius. Pada September 1988, seorang wanita mengandung berumur 32 tahun dari Wisconsin dimasukkan ke hospital akibat jangkitan paru-paru akibat selesema babi dan meninggal dunia 8 hari kemudian. Pada tahun 1976, wabak selesema babi dikesan di Fort Dix, New Jersey mengakibatkan lebih 200 kes serius dan satu kematian.


Bolehkah Saya Dijangkiti Melalui Memakan Dan Menyediakan Masakan Berasaskan Babi?

• Tidak.


Selesema babi tidak boleh merebak melalui makanan. Ianya tidak boleh dijangkiti melalui makanan dan produk berasaskan babi. Memakan produk berasaskan babi yang dimasak dan disediakan dengan sempurna.



Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

8 comments:

fAtrinA said...

ala cian zara.. risau lak anak i asyik demam on n off. sebulan mst kena skali. huhu. thanx for d info

Haris Zuhaina said...

As Salam... Darling, amalkan jg doa pelindung diri.. Insayaallah nnt akak kasi.
Scha kurang selera, mungkin sebab dia dah terbiasa ngan keadaan masa dia tak sihat tuh.. or mungkin jg tekak nya ada saki baki luka coz panas... My dotter pun penah kena, tp tak cam scha lah smp warded..
Apa2 pun akak doakan famili myra sentiasa dilindungi.. Love u all dear... MUAH MUAH f da dara.... :*

nur rabiatul adawiyyah said...

cian zara..thanks for the info..sgt berguna..sharing is caring

Jue Clair said...

Kesian scha- serious owh? thanks for sharing this one mama, i pray for scha's recovery, take gud care :)

Mea Myra said...

fatrina: sekarang ni musim rasanya demam2 ni.. hujan x menentu kan.. my pleasure dear. sharing is caring ;)

Kak Zu: akak nanti bg la myra doa tu yeh.. itula kak ni pun doc kata dah cepat bawak. semalaman je demam esok tros bawak. sbb masa demam tu kaki tangan sume tuka purple. dah bape kali rendam dlm air suam same je x kebah. lap satu badan sepanjang mlm. tu yg pagi tros pegi hospital. TQ kak doanya.. mwahh mwahh balik frm scha

Nur: ;) yeh sharing is caring dear.. mane tau berguna kat mommy2 yg lain kan..

Byzura Razali said...

salam dear.hope scha getting better.patutlah dah lama u tak update blog.thanks for sharing.i pun kena hati2 sbb ada baby

Mea Myra said...

Byzura:salam... alhamdulillah.. Scha dah makin ok. Harini selera makan dia dah ok sket. ;)

Yes dear.. Kalau ur kids x amik vaksin influeanza tu kene hati2 dengan demam anak2.. Kadang2 kita ingat demam biasa, rupanya bukan. Hope info2 ni dpt membantu mommy2 out there.. ;)

eynda said...

Hopefully cepat betul2 sembuh ye :-)

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥