jom click!!

Thursday, February 16, 2012

5 weeks... Alhamdulillah


Alhamdulillah, dia hadir tanpa dirancang... dia adalah hadiah dari Allah s.w.t..
pregnancy kali kedua ni mmg tidak dirancang sama sekali .. sampaikan makanan pun mommy x jaga. last few weeks, mommy x sedap badan, ade je sakitnya, batuk la, demam la, siap jatuh terduduk dgn kuatnya masa berlari, alhamdulillah x de pape yg jadi, lagi pun masa tu x tau pun yg mommy preggy.. dah 5 hari mommy sakit gg, so hari2 telan pain killer, smpai la satu malam tu tgh2 mommy google2 cari petua2 untuk hilangkan sakit gg ade la terjumpa satu blog ni ckp pasal sakit gg in early pregnancy. sakit gg tu mcm semua gg pon sakit. pastu terpikir jap. err mcm sama je.. lepas tu kira2 tarikh sepatutnta period. erkk dah delay 8 hari ni, cemana x perasan.. so keesokan harinya saje2 g beli pregnancy kit.. dlm hati siap berdoa, jgn la positive sbb mcm belum ready and dah banyak sgt makan pain killer.. tiba2... erkkk positive??? what?? masa tu x tau nk kata perasaan tu, happy ke.. takut ke.. risau ke... erkkkkkk..

call daddy n suruh daddy belikan pregnancy test yg mahal sket.. amne la tau setakat kit rm10 ni kadang2 main2 je resultnya... bila dah buat second test, result still sama, positive... hati dah mula rasa risau. bukak segala artikel n info ttg pain killer in early pregnancy.. aduhhhh mcm2 info...

esok pagi2 dah ready nk jumpa doc. smpai je dpn doc mommy terus cite kat doc ttg probs ni. doc senyum je. doc kata jgn salah faham, info2 dlm internet x semuanya betul, dah berpuluh tahun sy jd doc, setakat ni x de lagi kes yg memudaratkan baby dlm kandungan bila si ibu ambil pain killer, infact, kandungan dlm pain killer tu dpt mempercepatkan proses jaringan jantung yg baru nk terbentuk. tapi bahaya kalau diambil berlebihan, InsyaAllah x de ape2..

Alhamdulillah... lega hati mommg dengar explanation dari doc. TQ doc u really make my day ♥.. ok now mommy br nk start eksaited hehe.. doc scan n ckp " ohh see.. itu jantung baby ;) tahniah.. ).. doc buat pengiraan. baby dah 5 weeks 4 days old... subhanAllah.. mcm mana mommy boleh x sedar, infact morning sickness pun x de.. x mcm masa mommy pregnant kan scha dulu.. early first trimester tu sgt teruk smpai kene berenti keje kat HP.. but now dah masuk 5 weeks, still x de morning sickness lagi. alhamdulillah.. bak kata Oma "mama dulu masa mengandungkan anak perempuan teruk morning sickness, tapi masa anak lelaki senang x teruk".. baby boy kah?? hehe mommy x kisah pun, girl ke, boy ke, janji sihat sempurna. daddy nk baby boy, scha pulak nk baby girl sbb kata scha kalau baby boy nnt x boleh pakai pink!! hahahaha itu yg ada dlm fikiran dia. alhamdulillah scha dulu kalau we all tanya nk baby tak? she keep saying no! but now since dia tgk her bff Yaya dah ada baby kecik, now she request for baby kecik too. hehehe good girl anak mommy..

semoga Allah mempermudahkan my second pregnancy..
semoga baby kecik sihat dan sempurna.
semoga segalanya berjalan lancar, selamat dan sempurna segalanya.
Aminnnn..........

ok, sebagai rujukan utk mommy and all mommies out there, mommy pastekan lagi carta pembesaran baby dlm kandungan.. mommy dah pernah paste info ni dlm blog ni as my first entry dlm meamyra.blogspot.com ;)


Minggu ke 1:

Pada minggu ini, menjadi menstruasi yang terakhir sebelum kehamilan. Perdarahan terjadi dan hormone-hormon ditubuh mempersiapkan sel telur untuk dilepaskan.

Minggu ke 2 :

Uterus (dinding rahim) menebal dan mempersiapkan untuk tahap ovulasi.

Minggu ke 3:

Merupakan masa ovulasi (pelepasan telur). Kehamilan terjadi pada saat ini. Pembuahan terjadi pada saat sperma dari pasangan anda bertemu dengan sel telur anda di tuba falopi. Pembuahan memerlukan waktu 4 hari, setelah telur dibuahi maka dinamakan zygote

Minggu ke 4:

Saat buat si zygote kecil untuk menemukan tempat didalam rahim anda. Dengan berakhirnya minggu ini, anda tidak mendapat menstruasi, dan menjadi tanda pertama kemungkinan kehamilan. Pada beberapa wanita mendapatkan sedikit perdarahan dan disalahartikan sebagai menstruasi, sebenarnya perdarahan yang sedikit itu karena implatasi dari zygote ke dinding rahim anda.

Minggu ke 5:

Ukuran bayi anda sekarang sekitar sebuah biji aple dan pada minggu ini disebut sebagai embrio. Bayi anda sudah mempunyai detak jantung sendiri, plasenta dan tali pusat sudah berkerja sepenuhnya pada minggu ini. Vesikel-vesikel otak primer mulai terbentuk, sistim saraf mulai berkembang.

Minggu ke 6:
Embrio terlihat seperti berudu. Pada minggu ini dapat mengenali kepala, ekor, tangan dan anggota badan masih seperti tunas.
Pada minggu ini pembentukan awal dari hati, pancreas, paru-paru,kelenjar tiroid dan jantung.

Minggu ke 7:

Jantung sudah terbentuk lengkap. Saraf dan otot bekerja bersamaan unutk pertama kalinya. Bayi mempunyai reflek dan bergerak spontan(anda belum dapat merasakannya). Akhir minggu ke ini otak akan terbentuk lengkap.

Minggu ke 8:

Embrio sekarang berukuran panjang sekitar 25-30 mm. Lengan dan kaki sudah terbagi menjadi komponen paha, kaki,tangan, lengan, bahu. Organ reproduksinya mulai terbentuk begitu juga dengan kartilago dan tulang. Telinga luar sudah terbentuk sempurna, mata membentuk pigmen. Didalam otak, jaringan saraf berhubungan dengan lobi penciuman di otak.
Jantung sudah memompa dengan kuat dan irama teratur.

Minggu ke 9:

Pergerakan pertama fetus dapat dideteksi dengan USG. Pada minggu ini perut dan rongga dada sudah terpisah dan otot mata dan bibir atas terbentuk.

Minggu ke 10:

Tulang sudang menggantikan kartilago. Diafragma memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga proporsi kepala lebih besar daripada tubuh.

Minggu ke 11:
Organ seks luar sudah terbentuk, juga folikel-folikel rambut dan gigi. Bayi sudah dapat menelan cairan amnion dan mengeluarkan kembali(kencing).

Minggu ke 12:

Ukuran fetus anda sekarang sekitar 8 cm. Semua organ vital bayi sudah terbentuk.
Dengan signal dari otak, otot akan merespon dan bayi sudah dapat menendang.

Akhir trimester pertama,organ-organ tubuh bayi sudah terbentuk. Rasa mual dan lelah pada anda sudah hilang. Perkembangan selanjutnya anda akan melihat pertumbuhan bayi (dan juga anda) bertumbuh lebih besar.

Minggu ke 13:

Panjang bayi sekitar 7,5 cm dengan trakea, paru-paru, perut,hati,
pancreas, dan usus berkembang ke fungsi terakhir. Pita suara mulai
terbentuk, dan tunas gigi muncul dengan 20 gigi bayi. Pada minggu ini
jari tangan, telapak kaki, mulai terlihat.

Minggu ke 1 4:

Pada minggu ini organ seks bayi sudah dapat dibedakan antara laki
dan perempuan. Denyut jantung bayi berdetak kuat (detak jantung hampir
2X lebih cepat dari anda) dan anda dapat mendengarkannya di dokter
anda. Sudah memberi respon terhadap dunia diluar rahim ibu, bayi
mungkin akan bergerak bila anda mengusap perut anda, tapi anda mungkin
masih belum dapat merasakannya.

Minggu ke 15:

Bayi anda sudah mulai dapat mendengarkan anda, mendengarkan denyut jantung anda, suara perut anda, juga suara anda.

Sekarang bayi anda sudah mulai mempunyai rambut di kepalanya, juga bulu mata dan alis.

Ukurannya sekarang 114 gram dengan panjang sekitar 15cm.

Minggu ke 16:

Jika anda melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui
jenis kelamin. Otot bayi sudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya
semakin aktif. Mulai mengisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan
tubuhnya, sudah menelan-kencing dan cengukan.

Pada minggu ini jika sinar terang diletakkan diperut anda bayi akan mengerakkan tangan – matanya.

Minggu ke 17:

Masih banyak ruang dalam rahim anda bayi akan bergerak merasakan
sekitarnya. Kulit bayi anda berkembang dan transparan. Terlihat merah
sebab pembluh darah masih terlihat jelas.

Minggu ke 18:

Sekarang bayi sudah dapat mendengarkan suara dari luar tubuh anda,
bayi akan bergerak atau melompat ketika mendengarkan suara keras.
Otot bayi sudah dapat berkontraksi dan relaks, bayi sudah dapat
menendang atau meninju. Bergerak sangat aktif , dalam minggu ini
mungkin anda sudah dapat merasakan gerakan putarannya untuk pertama
kali.

Minggu ke 19:

Sekarang panjang bayi anda sekitar 23 cm. Jika anda belum juga
merasakan bayi anda, mungkin anda akan mulai mersakan gerakkanya minggu
ini.

Minggu ke 20:

Otot bayi anda semakin kuat tiap minggu. Jika anda masih belum
dapat meraakan gerakkanya, anda pasti akan merasakan gerakkanya
sekarang. Anda mungkin salah mengartikan gerakkanya pertama kali
sebagai angin, karena terasa seperti letupan gelembung-gelumbung
didalam.

Bayi anda bergerak sekitar 200 kali sehari , tapi anda hanya akan merasakan sedikit dari semua gerakan ini.

Minggu ke 21:

Panjang sekitar 28 cm. Anda akan merasakan lebih banyak gerakan bayi anda sekarang karena bayi makin aktif.

Minggu ke 22:

Bayi anda sadar akan lingkungannya dan bayi akan merasa tenang
ketika mendengarkan suara dan sentuhan anda diperut. Tubuh bayi mulai
memproduksi sel darah putih. Ini penting untuk bayi dalam melawan
penyakit dan infeksi.

Minggu ke 23:

Panjangnya sekitar 23 cm. Sekarang ukuran kepalanya sudah sesuai
dengan tubuhya . Saat ini bayi terlihat sama seperti akan lahir nanti
tapi lebih kecil dan kurus saat ini.

Anda dapat mendengarkan detak jantung bayi anda dengan
stestoskop.(letakkan stestoskop langsung diperut anda). Pertumbuhan
otak sangat cepat.

Minggu ke 24:

Pendengaran bayi sudah terbentuk sempurna. Bayi akan bergerak
dengan suara musik dari luar. Bayi membentuk pola kapan saat tidur dan
kapan saat bangun, anda akan merasakan dengan suatu saat bayi bergerak
terus, dan saat lain tidak.

Minggu ke 25:

Bayi mulai berlatih bernafas dengan menghirup dan menhembuskan
cairan amnion, yang mana kadang membuat bayi cegukan—dan anda akan
dapat merasakannya juga.

Minggu ke 26:

Bayi sudah mempunyai lemak dibawah kulit, yang akan membantu
mengontrol suhu tubuhnya pada saat lahir. Wajah dan tubuhnya secara
umum akan terlihat bayi saat lahir. Panjang sekitar 28-32 cm dengan
berat sekitar 680 gram.

Minggu ke 27:

Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama
kalinya. Bayi terlihat seperti bernafas tetapi sebenarnya bayi
mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk
paru-parunya.

Minggu ke 28:

Pada bayi laki testis akan turun ke kantung skrotum.

Jaringan otak berkembang. Sekarang bayi anda dapat bermimpi.

Minggu ke 29:

Posisi bayi saat ini mempersipakan diri seperti posisi lahir dengan kepala kearah bawah. Jaringan lemak terus terbentuk.

Minggu ke 30:

Bayi anda mengisi hampir seluruh ruang di rahim anda. Ketika bayi
menendang atau mendorong, anda dapat melihat kaki atau tangannya
bergerak dibawah kulit perut anda.

Otak berkembang sangat cepat.

Minggu ke 31:

Bayi makin bertumbuh besar, maka ruangan rahim menjadi lebih
sedikit, bayi akan berkurang gerakknya. Bayi kemungkinana dalam posisi
melengkungkan badan dengan dengkul dilipat, dagu di dadanya dan tangan
dan kaki saling bersilang.

Minggu ke 32:

Bayi berada dalam posisi kepala dibawah sampai nanti lahir. Bayi
akan tetap menendang, gerakan rata-rata sehari meningkat 375 perhari,
tapi anda tidak akan merasakan semuanya ini, 10 gerakan sehari sudah
normal.

Minggu ke 33:

Anda akan makinmerasakan gerakknya karena bayi mengisi hampir
seluruh ruang rahim. Gerakan akan menjadi aktif suatu waktu yang
membuat anda tak nyaman,terutama ketika kakinya dibawah tulang rusuk
anda.
Bayi mempunyai seluruh rambutnya pada minggu ini.

Minggu ke 34:

Pertumbuhan terutama pada otak dalam minggu –minggu ini.

Semua system tubuh sudah terbentuk sempurna, walaupun paru-paru masih tetap belum matang.

Bayi memberi respon terhadap suara yang familiar.

Minggu ke 35:

Bayi terus menambah cadangan lemak bawah kulitnya. Kepala bayi sudah mulai memasuki panggul.

Minggu ke 36:

Mulai dari minggu ini bayi sudah mempunyai ukuran dan kematangan
yang siap untuk lahir. Jika bayi lahir pada minggu ini bayi lahir
premature tetapi akan bayi akan baik saja.

Pada bulan terakhir kehamilan ini bayi akan mendapat antibody dari ibunya, seperti campak.

Lemak akan terus bertambah diabwah kulit bayi setiap hari.

Minggu ke 37:

Bayi akan terus berlatih untuk mengerakkan paru-parunya, karena bayi akan bernafas setelah dilahirkan.

Jika posisi kepala bayi dibawah maka kemungkinana kepala sudah memasuki panggul ibu pada minggu ini.

Minggu ke 38:

Reflek bayi sudah terkoordinasi, bayi sudah dapat mengedipkan mata,
mengerakkan kepala, memegang, dan merespon suara, sentuhan, dan cahaya.
Alhamdulillah
Bayi sudah dapat membedakan antara terang dan gelap.

Minggu ke 39-40:

Bayi sudah siap untuk lahir.

Bayi sduah terlihat cukup montok sekarang, dengan lemak yang
terbentuk dibawah kulitnya, akan mampu mengatur suhu tubuhnya saat
lahir.

Kulit bayi halus dan lembut. Berat bayi sekitar 2.7kg-3.2kg dengan panjang sekitar 50 cm.

Selamat, saat ini setiap waktu anda akan menjadi seorang ibu!

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

19 comments:

Makwe Kintan said...

Alhamdulillah..tahniah kak...bestnya nak jadi mommy saat ke-2...saya ni dh 2 tahun kawin...x ada rezeki utk dpt anak lg...xpnh rncg pun...mgkin belum lg kot....^__^

nieda said...

tahniah..take care ya

mummy_ayu said...

congratulations!!...

mamaacha said...

congrats...kita masih lagi menanti untuk saat2 itu

Jue Clair said...

Syukur alhamdulillah :)

Congrats for second pregnancy. Rezeki Scha dapat adik. Take gud care of yourself mommy!

Tengku Fauziana said...

congrats..
zara nk jadi sis dh...

lovelywa said...

tahniah dear..so pasni jgn lasak2 sgt ye..

Ajan said...

congrats sis!! cgrts mea!! :))

iietamalek said...

tahniah

=)

iietamalek said...

tahniah..

=)

Haris Zuhaina said...

As Salam... TAHNIAH SSGT... patut lah jatuh tak dak apa2... momi mkn painkiller tuh kot-power bb...

Tumpang gembira 4 u dear... JELES pun ya... i just miscarriage 21/12/2011... masa tuh dah 7 mgu.. sedih... tak tau mana silap.. doc kata sebab ianya 'tidak sempurna'.. Maha Huasa Allah Taala, Dia 'jatuhkan' dgn sendiri....
Down sgt rasanya... Nampaknya Scha dapat adik dululah dar Kak Sarah...
Tahniah dear... cepat2 amik suppliment 4 bb n preggy mom tau.... Muah Muah 4 u n scha....

Reflisia said...

Alhamdulillah..and congrats dear..=)

Cik Rose Cute said...

tahniah...

Im - mamababahworld said...

congrats mommy..pasneh mesti jaga baby elok2..maybe baby boy la tuh mommy..bestnya kalo dapat sepasang..;)

Mea Myra said...

Kintan: tq dear. InsyaAllah ade rezeki tu nanti.. usaha dan doa yg cukup InsyaAllah . satu hari nanti Allah pasti makbulkan. Kak Myra doakan ya. aminnn..

Nieda: tq dear

mummy ayu: tq dear

mamaacha:tq dear.. gudluck to you ;)

Clair: Tq dear. Alhamdulillah rezeki Allah bagi. .. semoga semuanya selamat. ;)

tengku Fauziana: tq sweetheart ;)

lovelywa: tq dear. hehehe insyaAllah..

aajan: tq dear

iieta malek: tq darling

kak Zu: alhamdulillah kak, Allah nk bagi rezeki ikut ni rupanya.. n so sorry to hear yg akak br keguguran, tp tu mungkin yg terbaik bg baby tu, mungkin sbb dia kurang sempurna jadi Allah tarik dia dulu.. InsyaAllah myra doakan sarah bakal dpt adik juga nnt. kita sama2 doakan yg terbaik ya kak.

masz: tq sayang ;)

cik Rose: tq dear

Mama Im: Aminnnnn kalau dpt sepasang.. hehe ala mommy x kisah pun boy or girl, janji sihat sempurna semuanya .. ;) kan mama ;)

afnieponie said...

tahniah... mesti scha suka nak jd kakak kan.

@YUNID@TI said...

tahniah.... take care tau.... saya nak teringin jugak nak dpt baby no 2 ni.... mcm susah jek.... alhamdullillah tumpang gembire.... best nyerrrr..... saye doakan baby sihat membesar..... byee....

cla@xandra said...

YUNK!!!!congrats babe..from cla n xandra

♥ Wina ♥ said...

alhamdulilah! tahniah dear! ai baru tau :-)

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥