jom click!!

Monday, March 12, 2012

Macamana nak tau Baby Boy ke Baby Girl?

jom kita tgk siapa yang kenaaa... hehehehe lambat lagi pon nak scan.. tapi ape salahnya kite main teka2.. sama mcm preggykan scha dulu.. hehehe Walaupun jantina bayi sudah boleh diketahui melalui ujian ultrasound, namum bukan semua berjaya dilihat. Lagipun lebih seronok jika main teka-teka bukan? Apa salahnya, boleh menghiburkan hati anda juga.

Jika anda ingin main teka-teka jantina bayi anda, anda boleh cuba perhatikan tip di bawah ini. Lihat tanda-tanda berikut dan cuba anda teka tanda yang anda alami lebih banyak berada pada bayi lelaki ataupun perempuan.

Tafsiran ini bukan untuk anda percayai sepenuhnya, tapi tidak salah untuk dijadikan hiburan dan kebetulan mungkin juga betul. Jadi, nak tahu lelaki atau perempuan, jom kita lihat.

TANDA BABY BOY
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung.-iya! now dah 9 minggu 2 hari baru nk rasa pening2 n mual2 tapi sepoi sepoi bahasa hehe
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit- hehe nnt tanya dokter
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh- perut mmg besar walaupon x preggy so mmg la berat hehe
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna- belum sampai masa lagi nnt kita tgk eh
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap- same je
  • Bentuk perut condong ke arah bawah-belum smpai masa juga nnt kita tgk
  • Sukakan makanan yang masam dan masin- now mmg! suka mangga muda, epal hijau and tomyam! dulu suka manis2
  • Suka makan daging dan keju- yezzaaa nyummy nyummy chezzy carbonara.. pizza extra cheese hahaha
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk- so far ok je
  • Tangan selalu kekeringan- ni pon x sure
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur- ni lagi x sure hehehe mana utara barat??
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya.- hahaha ni sah! daddy asik lapar memanjang kali ni.. br makan nk makan lagi hehehehe
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil- am i glowing2.. hehehe jgn terpedaya! blusher baekkk punya hehe
  • Hidung tampak lebih mekar- mmg mekar semangkuk! hehe
  • Selalu sakit kepala- kadang2
TANDA BABY GIRL
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan- kali ni tak, tapi masa preggykan scha dulu mmg smpai berenti keje ngan Hewlet Packet kat Damansara hehe
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung-kali ni x terasa lagi.. kalau masa scha iya!
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan- not sure
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya-not sure
  • Bentuk perut condong ke arah atas-errr x ingat
  • Perut tampak agak lonjong- ni pun x ingat
  • Mengidam makanan yang manis- masa scha yg ini mmg PASTI!! sampaikan setiap minggu nk makan cake secret recipe and nk minum kat starbuck!
  • Sukakan buah-buahan-YUP!
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam-note sure now mmg suka masam2
  • Anda lebih cerewet semasa hamil-setiap masa pon cerewet hehehhee
  • Mudah moody berbanding sebelumnya- mmg mood slalu swing x kire la preggy ke tak huhuhu
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil- err now n dulu same je
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya- haha ok je
  • Payudara kelihatan mengembang-x sure jugak
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur- lagi la x sure mane timur mane barat selatan sume?? hehe

well, x kisah la lelaki ke perempuan ke, semua nya ok. yang penting anak tu nanti sempurna segala organ nya, pancainderanya , cantik rupanya, tinggi IQ dan budipekertinya.. semoga proses masa preggy sehingga melahirkan senang dan selamat.aminn itu lah yg mommy selalu doakan, sama masa preggykan scha mommy selalu doakan mcm tu, alhamdulillah Allah makbulkan doa2 mommy dan alhamdulillah semuanya ada pada scha so far moga berkekalan ya sayang. aminnn..

info dr kak engku..

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

2 comments:

ziha said...

saya dah 8 bulan tp tak thu lagi baby boy or girl.mmg xde morning sickness ms mula2 dulu...adakah baby boy?? hehe

Mama'cfa♥ said...

ergh.. sis... yg bab bby boy yg sis nyatakan tu mcm sye la.. mkn masm2 tomyam n pahtu mkn sedap2 western je beger la spgti la etc la... alhmdllh boy kua... yg girl tu pun ade persmaan.. mudahan bby dlm pewot sis sht o...

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥