jom click!!

Monday, December 17, 2012

its sunday!


hey'all..... last sunday mcm biasa aktiviti jalan jalan lagi.. saturday ke rumah ayahngah tgk baby riyard.. my first newborn nephew.. pics baby riyard mommy buat entry lain k ;)

so we all jalan2 on sunday. sunday morning teman scha ber iceskating lagi.. tgh hari baru siap main2 then lunch kat  marche.. lepas tu g ikea beli meatballs and gravy in a pack buat stock kat rumah. sebabnyeeeee scha asik la intak nk makan meatballs.. puas la nk melayan dia tetiap selang berapa hari nk g ikea.. hehehe. sudahnya simpan stock. anytime can cook ;) kali ni banyak pics mommy n baby ralphael smbil menunggu kak Scha ber iceskating..

next weekend maybe ulang aktivity yg sama.. ada sesiapa nk join us?? ;)

Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

3 comments:

Haris Zuhaina said...

As Salam. Myra. ni akak bagi resepi cravy swedish meatballs.
Meatball so far yg kena ngan selera akak saudi n ramly. figo, kureng-hanyir.. ada juga yg jenih bakso, tp still tak kena ngan selera akak. Meatballs saudi n ramly tuh akak belah 2, senang nak goreng..
Bahan-bahan

1. 2 sudu butter-salted lagi sedap... jenama anchor so far the best
2. 1 1/2 sudu tepung gandum
3. sebiji bawang besar hijau dipotong dadu dan digoreng sehingga layu tetapi jgn sampai hanget
4. sebiji tomato yang gemok yang dipotong dadu/ diblend lagi sedap
5. 1 1/2 cawan air sejuk, bukan air sirap *
6. 100ml susu segar/susu cair *(akak tak masukkan, muak)
7. 3 sudu sos tomato *
8. 3 sudu sos tiram *
9. 2 sudu kicap manis *
10. 2 sudu lada hitam *
11. 1 cube ayam *
12. sesudu gula *-gantikan ngan kurma dan kismis blend
13. 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan suku cawan air
14. cendawan tiram/cendawan butang-blh juga di blend sebahagiannya

Cara Membuatnya

1. Cairkan butter lepas tu masukkan tepung gandum, goreng sampai bertukar menjadi warna coklat2 manja.
2. Masukkan bawang yang dah digoreng awal tadi, tomato dan jugak cendawan
3. Bila dah layu2 manja, masukkan semua bahan yang bertanda (*) sampai mendidih
4. Last sekali, untuk pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung. Tapi akak belasah guna tepung gandum jerk. hikhik. siap!

Selamat mencuba dik.. mmg best klu buat sendiri-doa jgn lupa ya time memasak tuh.... mmg kuantitinya akan jadi banyak, blh tahan utk buat stok :)

Mea Myra said...

wahhh.. thank you akak sayang ;)
pasnih bleh try buat sniri plak..
hehehe ;)

Mea Myra said...

wahhh.. thank you akak sayang ;)
pasnih bleh try buat sniri plak..
hehehe ;)

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥