jom click!!

Thursday, August 2, 2018

Resepi Nasi Ayam Mommy Yang Gerenti Sedap

harini sebelum p school darrish dah request nk makan apa..
"mommy.. boleh tak ayish nk pulut"
"eh semalam dah pulut takan harini pulut lagi"
"ok lah mommy cook utk ayish nasi ayam lah.. ayish suke la nasi ayam plss mommy plssss"

so akhirnya mommy pun masak la ikut yg darrish request. selalu kalau dia nk makan nasi ayam mommy beli je 😁

Resepi Nasi Ayam Mommy ;)

rebus ayam yg dipotong 4. ketuk halia 2 inci 3pcs, garlic 5 ulas. tambah garam & 1 chicken cube.

Nasi: cincang2 garlic 3 ulas,  halia 2 inci, bawang merah 3 biji. tumis dengan planta 4 sudu. toskan beras dan masuk kan bahan tumis tadi dan air rebusan ayam utk sup tadi.

Ayam: toskan ayam yg direbus tadi. letak dlm mangkuk besar, masukkan sos tiram, minyak bijan, kicap manis, honey, kicap pekat..x yah buh garam dah sbb ayam dah masuk masa rebus. gaul2 dan toskan. kicap ni boleh buat kicap utk nasi ayam

Sambal cili: blend 3 lada merah, 3 cili padi, 2 ulas bawang putih dan 1 tomato. masukkan 2 senduk sup. tambah gula satu sudu.

selamat masak nasi ayam 😊







Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

1 comment:

aisyah elsa said...

saya ambik ye resepi ni ? thanks share. by the way, saya first time datang sini dan terus follow sini sebab suka dengan cara awak menulis. kalau sudi meh lah singgah blog saya hehe.

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥