Monday, May 21, 2018

Resepi Creamy Butter Crab



Creamy Butter Crab


Bahan bahan;
1 1/2 kg ketam bunga
1/2 biji bawang besar kuning - cincang
2 1/2 sudu besar/8-10 ulas bawang putih - cincang 
20 helai daun kari - saya letak lebih
10 - 12 tangkai cili padi - hiris
3 sudu besar butter
1 1/2 tin susu cair - guna 2 tin
1 - 1 1/2 sudu besar gula
Garam secukupnya
Minyak masak
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air

Cara cara:
Ketam dibuang kulit dan sponge di badannya, basuh dan dipotong dua dan tos. 
Panaskan sedikit minyak. Masukkan butter dan sehingga cair. Tujuan guna minyak masak supaya butter tidak cepat hangit bila digoreng terlalu lama

Masukkan bawang putih kisar. Kacau sehingga sedikit kekuningan, masukkan pula bawang besar cincang. Setelah sedikit layu, masukkan daun kari dan cili padi.

Masukkan pula susu sejat, sedikit garam dan gula. Bila kuah telah mendidih, baru masukkan sedikit air tepung jagung untuk memekatkan. Pastikan telah mendidih dulu ya.

Akhir sekali masukkan ketam. Boleh juga guna udang atau ayam. Tapi jika menggunakan ayam, goreng ayam terlebih dahulu. Kacau seketika sehingga ketam masak, sedia untuk dihidangkan.




.Bibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara

No comments:

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥