UNTUK 1 KG LAKSA
Bahan Kuah:
Bahan Kuah:
2 kg ikan sardin - rebus dengan asam keping dan garam. ambik isi dan kisar
1 kg santan
6 biji bawang merah-blend
3 ulas bawang putih - blend
2 inci halia- blend
3 inci lengkuas - ketuk
2 sudu besar lada hitam - tumbuk
Garam
Secubit gula
3 keping asam keping
Air secukupnya
Cara cara:
Cara cara:
Satukan semua bahan di atas dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau.
Masak sehingga mendidih dan sesuaikan rasa. Boleh lah diangkat dan dihidangkan.
Bahan Ulaman:-hiris halus
Masak sehingga mendidih dan sesuaikan rasa. Boleh lah diangkat dan dihidangkan.
Bahan Ulaman:-hiris halus
Kacang panjang
Daun kesum
Bunga kantan
Taugeh
Sambal Cili
Sambal Cili
Cili kering - rebus dan tos
Garam
Tumbuk sehingga lumat.
Cara menghidang:
Tumbuk sehingga lumat.
Cara menghidang:
Masukkan laksa ke dalam pinggan atau mangkuk.
Tuangkan kuah secukupnya.
Letakkan ulam ulaman dan sedikit sambal cili keringBibidi-bobidi-boo ♥ ...............by Fairy Queen Mommy Zara
No comments:
Post a Comment