jom click!!

Thursday, November 26, 2009

Raisins Baby

yeah, she loves raisin so much! Raisins are said to be good for baby's mental development and great for healthy gums and teeth for the mother. Those are not the only benefits though. They are very effective for prevention of tumor and cancer of colon. When you review the nutrition facts about raisins, it is easy to see why some people consider raisins to be nature's best food, especially for kids. Some said its too sweet.. well hell yah, its sweet tho.. but they are natural, simple sugars. These are better than the added sugars that most other sugary snacks that children eat and it is this sugar that gives raisins their sweet taste that most kids love.
Raisins are clearly a healthy food and a good source of many vitamins and minerals that your kids need as part of a healthy diet. And since they taste so good and are easy to eat, they make a great snack
Since it is possible that eating raising may lead to cavities though, it is important to take care of your child's teeth when she eats raisins. So in addition to your regular routine of dental care each morning and at bedtime, you might brush and floss your child's teeth after he eats raisins, especially if you often find small pieces of raisins leftover in-between your child's teeth.

Laf~Lurve~Love
...............by Mommy Zara

10 comments:

Agnes said...

I pun memang suka sgt dengan raisin ni...my dad start beri masa kitaorg kecik2 dulu...raisin yg nilah (california)...then become my fav....paling kerap diamalkan masa kat universiti...makin banyak makan masa nak exam....tapi cuba brand lain (kismis doa minda...di doakan dengan ayat2 AlQuran)....thanks God dengan disertakan dengan effort berjaya dengan cemerlang....masa pregnantkan Vish Vish i pun makan hari hari kismis ni....campur dengan nasi pun bagus babe

Good for brain....Chayook darling Zara makan banyak lagi biar jadi anak yg bijak dan pintar...

Aleyn said...

Bagusnyer Baby Zara suka makan raisin...anak i susahnyer lah nak kasi suka...puas dah beli...last2..mama nyer yg abiskan...huhu

Raja Radiah said...

mmm bagusnya baby suka makan kismis..anak akak tak mo makan langsung...

zh-ena said...

umairah tak suka mkn tapi lebih suka mkn kurma

Mea Myra said...

zh-na, kak radiah, aleyn - myra pun tak tau yg zara suka, tokbah dia la ajar zara makan raisin ni, lepas tu hari2 mintak nk raisin sbb tokbah zara skali beli banyak2 buat stock pastu simpan kat dry kitchen, so bila zara nk raisin, dia g la kat kitchen tunjuk kat raisin n ckp nak.. nak.. hehe even skarang nk pegi mane2 kene bawak bekal raisin, br dia dok diam2, kusyuk melayan raisin, masa pegi bali dat day pun, dlm flight bg dia layan raisin, tu yg bleg senyap dlm flight. hehehe anak2 ni yg manis2 mcm ni dia suka la, manis tapi healthy takpe. ;)

Agnes- yes darling, i dah try kismis doa minda, yellow box kan tu ada dlm pic satu tu, tapi raisin dia a bit keras, tapi beli jugak, tuka2 jap california jap kismis doa minta, dlm box tu pun ada doa kecil kan.. ;).. yeh hopefully zara n vish vish membesar jadi anak yg sihat dan pintar. amin...

ibu 2AZ said...

pandai zara makan kismis ye..arissa kdg2 je nak..kdg2 takmo..huhu
salam kenal, i add follow u kay..

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

Raisins are real darned gud babe.gud for her.unfortunately Ryan doesnt like it..he is more to dates/kurma..berlainan dgn i,mmg makan raisin ms pregnancy.ok babe,c u on princess's bday!xoxo

mamamiera said...

baguz tu miera.. nnti bijak dia lbih pantas dr usia yg sepatutnye..
suke tng0k zara.. comey tembam kiut..
teringat kat 'miera' zai.. try myra tng0k pic 'miera' zai kat link ni..
dah hampir serupe je muke d0rang


http://mamamiera.blogspot.com/2009/02/my-dotter-1st-besday.html

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Damia nya feveret gak nih...sekali hadap sekotak dia leh habiskan...Kismis ni bagus sebab tu tak kisah kalau anak nak makan banyak mana sekalipun...

Layan betul baby Zara dapat kismis tu ye... :)

PrincessRania said...

Hi all...I da lama dok usha blog baby zara nie coz i teruja ngn cara mamy zara take care baby zara...hihih my baby Rani suka gak mkn raisin tp tk lam,lps jer 10 minit, dia kuar kan mknnan dlm mulut n start 2 play..adoi any tips tk mamy zara can share wif me..how 2 make ur baby focus time mkn n habiskan makan b4 play time...

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥