jom click!!

Wednesday, November 18, 2009

When Business partner@my bestfriend become my enemy!

hmm.. don't know where or how to start.. biasanya kita berbloging ceritakan tentang cerita2 menarik, tapi kali ni myra nk kongsi dengan semua kawan2 bloggers supaya jgn cepat percayakan org. tak kira lah orang tu kawan baik ke, kawan sejak kecil ke, kawan satu Uni ke, yang penting sebaik mana pun kawan tu, kita harus berjaga2 untuk perkara yang buruk coz when it comes to money, ustazah pun boleh berubah perangai ini kan pulak kawan baik kita yg tak lah sealim manapun..

cite kali ni pasal kawan se Uni myra, we all dah lost contact about ages, then terjumpa balik setahun setengah yang lepas. masa tu, I'm about to set up a new company .. dan kerana pertaruhkan kepercayaan yang tak berbelah bahagi, myra pelawa kawan se Uni myra ni jadi partner without keluarkan 'single cents' pun.. so we all pun mula la operasi sebagai partner di Printing Company.. dalam perjalanan business ni, we all secara tak langsung dah jadi best friend!! selama jadi bestfriend ni, banyak yang myra tau pasal family dia.. n apa yg myra bleh kata, dia ni dtg dr family yg bermasalah.. mak dia, kakak dia, ex-gf hubby dia.. haih. 1000 dalam 1 masalah lah.. x pernah lekang dari masalah.. ade je ari2 cite ttg family problem dia.. n yes, i did help her alot.. dari gambaran yang dia cerita tu, dia mmg x pernah ngam ngan kakak n mak dia so dat selalu lah cerita2 negative yg keluar dr mulut dia.. hmm ntah la, if im in her place, buruk mana pun mak kita, kakak kita, takan nak btau org luar kan.. ni smpai setiap hari ade je cite negative smpai buatkan pandangan kita pada family dia become worst n worst.. well, as always malas nk campur, tu urusan family dia..

and..... smpaila last month, company ada problem, so gaji was delay a few day.. on 30th myra ke Bali, tiga hari, smpai je ke Malaysia on 2nd nov, i got sms from her.."i want to resign".. ow wot the hell she's talking about??? so of coz la gaji dia pon hold kan! dah berenti 24 hours, company mana yg nak baya gaji??? so myra reply " ok fine, u may go but please give me all the pending invoice. how should close the supplier acc without all pending invoice?" and she replied "tak buat kerje ke? cari la sendiri!" owh again... Wot the fuck shes talking about??? All this while, i've been asking her mane pegi all the invoice n receipt yg dia baya to supplier? and she keep on jawab" owh nanti i mintak"... secara logik nya tak kan la baya supplier, they all x bagi receipt kan?? 2 week b4 pegi Bali myra asik mintak all the receipt sbb dah hujung bulan nk closed acc, so baru perasan all the receipt tak de.. n when i asked, shes keep on bagi alasan yang sama.. " nanti i mintak"...sampai la sekarang.. receipt masih x de.. haih pening le kepala nk menjawab ngan auditor nanti... tu satu hal...

satu lagi hal, si perempuan ni terus lari, dengan labtop company nya dah buat cam harta dia, bila myra pegi rumah dia which dekat2 sini jugak, rumahnya dah kosong!!, call dia, dah tuka hp number!!.. boley tak mcm tu?? sakitnya hati Tuhan yang tahu.. betapa buruk n jahatnya dia, langsung x kenang budi..bila susah, kene halau ngan family, nangis2 minta simpati, bila kita dah tolong macam2 ini balasan dia?? bukan nak mengungkit, tapi siapa tak sakit hati bila dah kena khianat mcm ni???

dan hari ni, myra ke company client yg still ada pending payment dgn our comp. and know what??? COE of the company sendiri bg tau myra yang dia ada kesana last week n inform him yang company myra dah tutup. dan dia minta all pending payment dibuat ke company baru dia. HOW COULD SHE!!! tersentak myra denga cerita CEO company tu.. dia pun mcm pelik kenapa myra kata company myra still beroperasi... CEO tu pun tunjukkan purchase order dr company dia.. n again! mcm kene lightning shock!! instead of RM7000 dlm record company, jumlah sebenar job tu RM9,850... quotation n invoice yang direcordkan dalam company file myra, semuanya palsu!!! mmg la dasar penipu perempuan ni, entah2 dah lama buat kerja ni cuma myra x dapat nk tangkap!! n yes we will proceed with police report. all this while myra kesiankan anak dia yg lebih kurang sebaya dengan zara, tapi bila dia dah bertindak diluar batasan.. im sorry dear.. i have too..

semalam ada cerita smpai ketelinga myra dari 2 orang yg berbeza, katanya perempuan ni cerita kat dia, company ade problem, tak baya gaji dia bulan 10. sebab tu dia keluar dr company..hmm ok mungkin tu version dia nk buruk2kan myra, tapi common, logik tak kalau myra kata....

1-dia resign on 2nd nov, belum sempat company baya gaji dia dah resign 24jam? so dia harap company nk baya last gaji dengan berkelakuan mcm tu? x bertangungjawab? main lari mcm tu je without proper notice just sms' i nk resign? dia ingat ni company bapak dia????

2- kalau dia di tempat yang betul, and kalau reason dia betul, dia nk resign sbb company x baya last gaji dia, kenapa dalam minggu tu jugak tergeza2 pindah rumah? kenapa sampai tuka hp number? kenapa takut ke? kenapa takut kalau dia yang betul???

for her.. cerilah version ape pun yang dia nk cerita kat orang.. yang pasti cerita2 dia x de bukti pon.. n cerita myra semuanya ada black n white, in fact, CEO of client company tu kami akan jadikan saksi dalam kes ini.. myra ada bukti bertulis yang bercanggah dlm file acc company, kami ada keterangan saksi... so sendiri adili..

And for you A... , bagi kami A... dah arwah.. dah meninggal, dah kebumi pun.. orang busuk mcm you x patut dikenang.. pls la, perbaiki perangai you sebelum your daughter mengikut jejak you..

so to all kawan2 bloggers, amik iktibar dr kisah myra ni, bukan semua org kita boleh percaya..... money can buy people..stupid people especially..

27 comments:

Kika Mohamad said...

huh terkejut i .. kesian anak die nnt kan babe ape la

Anonymous said...

test

mamalieyna said...

huh macam2 ragam manusia ni yek, bestfriend bley buat mcm tu, apatah lagi org luar or kwn biasa..so beware..byk cabaran dlm dunia business ni kan..

Joan Clair said...

Teruk betul la..hopefully benda ni dpt disetel secara adil. biar masuk lokap. huh.

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

> Bersabar byk2..mne tau ade rezki dtg b'golek after this..
> Ada hikmah nya disebalik semua yg berlaku..
> jgn mudah putus asa+patah semangat ya, mummy..
> kiss muah3 utk zara yg cumel..=)

deena awanis said...

hubby i pun penah go through the same situation as yours...
exactly the same!!!
in fact, hampir muflis!!

pelikkan ngan orang yang boley makan kawan sendiri ni....huh...

my little family said...

mmg ada spesis mcm tu myra..dah pernah kena pun..bila dia susah, dia cari kita..bila dah dpt yg dia nk..dia bt kita mcm tu jekk..mmg serik la..

apa2 pun..hrp myra jgn putus asa..bt business sdri lagi senang kan?

-LaDy rAzOr- said...

kesiannyer ira....
geram lak biler tau prangai ur partner sampai teruk camnie skali...
tetiba tringat dia dok sembang sunggoh2 ngan mama ira masa open house umah ira aritu tu....
time nak balik, siap cium pipi mama ira lg....
SUE jek dia kat court!!!
claim kaw-kaw sampai dia diisytiharkan MUFLIS!!!
Ira di tempat yg betol....xder ape yg perlu ditakutkan pun!
tetiba nofa tringat psl kes tender abg kwn si belo tu....
ntah-ntah ur enemy tu yg bwk mulut,create problem kat kompeni tu gak kot???

lovelywa said...

camtu la myra dunia orang berniaga ni kan..mcm2 hal berlaku..mmg sape2 pun kite takleh percaya skang..esp klau melibatkan duit..

FaizAmYAirieL said...

OMG!!...terrible la this woman...

mamaQASrina said...

mcm2 hal..mmg org skrg x leh dipercayai..termasuk adik-bradik sniri..kalau dah terdesak..dia tak kira sapa dah..hope..sabar banyak2la...

¤(`×[¤_AmMy_¤]×´)¤ said...

finally babe!!! i suke bace cite ni...that day ade gak i posted utk u..but running out of time...so kontot je citenye....wah..ade cite baru...takde pon u cite kat i..get back to me when u r free to share the story yeh :)) hugs hugs hugs and kisses for zara!!

bintangku said...

Huh... kwn yg mcm nie ler yg tak boleh dibuat kawan... bykkan sabr yer myra.. ada hikmah disebalik tu semua..

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

manusia babe...dia mana kira bertudung atau tidak..mcm kes i mak bodo tu pakai pica anak org lain utk menang hadiah i...u named it.im off.

NuR Pu3 said...

bnyk2 brsabar ye myra... ;) cheers new friend..

Anonymous said...

rasa nyer org mcm ni mmg ada attitude problem..
dari cerita yg dia burukkan famly dia.. yg konon nya famly dia bermasalah, sebenarnya dia yg bermasalah kot. mmg patut ler famly dia halau dia..
at the end, kita akan tahu org yg mcm ni mmg suka cerita mslh dia kat org luar. harap ambil iktibar dan jangan percaya org dari luaran. org yg suka cerita keburukan famly sendiri selalu perangai mereka ni lebih buruk dari famly di sendiri. ntah2 semua yg dia cerita selama ni palsu belaka. allahualam.

Raja Radiah said...

haiyoooo..this woman aaaa betul2 ambik kesempatan kat myra...akak rasa better myra wat report police...biar dia tau betapa tingginya langit tu and percayalah...kehidupan dia tak akan tenang sampai bila2 pun sebab dah menipu orang...tak pe myra...kita ada undang2...anyway...banyak2 kan bersabar ya..suatu hari...kebenaran dan keadilan akan tegak jua....

strawberi said...

ya allah.kesiannya u..sanggup yer dia wat gitu..manusia jenis ape camtu..tp me pun byk kali kena gitu..my mom ade bisnes..n my fren ramai gak deal ngan my mom..end up...dorg utang..pastu tak byr..ishhh..geram btol..saba ye..ini dugaan..dan pengajaran..supaya u lebih hati2

FIERA said...

kak, mintak2 lah die tengah bace blog nie sekarang.... sgt tak tahu malu die tu...

neezareef said...

dah terkena gitu nk wat camne..manusia manusia

Mea Myra said...

well.. here wot her kakak said about her!.. she wrote it in my shoutbox sbb dat time my comment box ni ade problem..:

The kakak - "now u know! after all the stories she told u bout her family, i bet that u now can differentiate which is right, which is wrong."

The kakak - "to be honest, we (my mom and me) got nothing to do with all of this. coz this happened to us a lot of times."

The kakak- "and fyi, the mom and the kakak tak de masalah. yg bermasalah adalah dia. so please dont get us involves in all this."

The kakak- "n u r right, mmg kesian anak dia."

see, hmm what else i can tell bout her.. pity her.

my.mastura said...

haisshh...bila saya baca part yg dia kata all member dlm family dia ada masalah, sy dh dpt tangkap that the problem is her..not the family..

jadikan ini pengajaran utk sumer..not to trust ppl...especially involving money...

n utk myra, byk2 bersabar yer..mungkin ada hikmah utk segala musibah yg berlaku...

rynn2506 said...

feel sorry to hear that myra..sian u...ape la bangangnye manusia itu dah tikam u pastu lari..takut pd byg2 sdiri la tu.....dia lupe ke yg dia pasti berdepan ngan kwn2 u gak... sakit ati i baca post ni....

xpe la mungkin ade hikmah di sebalik yg berlaku...maybe u Allah nak bg u rezeki lebih pasni kot?? Wallahualam...

sbr ye dear....

Mea Myra said...

thank you girls!!! love u all soo much.. bak kata my mom tak akan senangnya hidup dia kalau dier berperangai camtu.. nak besarkan anak ngan duit haram agaknya minah ni.. ape la jenis ibu cengini... n alhamdulillah.. so far sejak mangkuk ni keluar dr hidup myra, rezeki myra makin bertambah.. syukur.. besarnya kuasa allah tu.. untuk "DIA", moga Allah tu bg balasan yg setimpal sbb dia dah banyak khianat org..

rieda96 said...

takpe la myra.. skali tuhan bagi ujian kat kita, nanti dia gantikan dengan rezeki yang melimpah ruah lagi.. biasala manusia.. kdang2 dorang lupa dimana bumi dipijak disiti langit dijunjung.. tapi takpela... adah hikmahnya setiap yang berlaku.. tuhan maha mengetahui atas setiap sesuatu yang berlaku.. myra banyk sabar k..

eiza in the house.. said...

sabar byk2 k..mmg tak leh nak jngka..lagi2 manusia mcm nie ..byk kat luar sna..

Reflisia said...

Ya ampun..sanggup dier buat macam tue...? rezeki yang dier cari tue untuk keluarga dier especially her daughter. kalu rezeki tu tak halal maka darah daging family dier n anak2 dier juga tak halal.Allahuallam.Astaga!

Myra, banyak bersabar k, dugaan Allah SWT, insyaAllah mungkin ader yang terbaik lagi tuk myra.

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥