Bahan-bahan:
3 cawan beras Basmathi- basuh dan toskan
1 sudu majerin
3 sudu besar minyak masak
1 labu bawang besar- hiris halus
2 ulas bawang putih dicincang
1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih, 5 biji buah pelaga
2 sudu teh garam
2 helai daun pandan dicarik dan disimpul
sedikit pewarna merah, kuning dan hijau
kismis, bawang goreng dan gajus
Cara cara:
Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam periuk nasi di atas dapur. Tumis rempah ratus (4 serangkai) bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan beras dan goreng 1 minit. Kacau sebati. Alihkan periuk ke dalam periuk elektrik. Masukkan air rebusan, garam dan daun pandan ke dalam periuk nasi. Masak nasi seperti biasa.
Apabila nasi masak , celupkan lidi sate ke dalam pewarna merah dan cucukkan ke beberapa tempat di dalam nasi. Ulang proses sama untuk warna hijau dan kuning. Jangan kacau nasi. Biar 5 minit. selepas 5 minit..Taburkan bawang goreng, gajus dan kismis. Kacau nasi agar warna
sekata bagi keseluruhan periuk.
Ayam masak Hitam.
bawang besar 1-2
bawang putih
halia
bunga lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis
kicap
garam
lada blender
ayam
tumbuk kulit kayu manis, bunga lawang 2, bunga cengkih 4 sehingga menjadi serbuk. blendkan bawang besar dan baang putih serta halia. tumiskan kesemuanya. masuk kan lada blender. tumis sehingga bawang betul betul masak. masukkan kulit kayu manis dan bunya lawang yg tidak ditumbuk.tambahkan garam secukup rasa. masukkan ayam. bancuhkan 2-3 sudu kari daging dengan air dan campurkan ke dalam kuali. tambahkan kicap manis. tambahkan air 1-2 cawan. biarkan sehingga ayam empuk. sedia untuk dihidang.
Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara
Ayam masak Hitam.
bawang besar 1-2
bawang putih
halia
bunga lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis
kicap
garam
lada blender
ayam
tumbuk kulit kayu manis, bunga lawang 2, bunga cengkih 4 sehingga menjadi serbuk. blendkan bawang besar dan baang putih serta halia. tumiskan kesemuanya. masuk kan lada blender. tumis sehingga bawang betul betul masak. masukkan kulit kayu manis dan bunya lawang yg tidak ditumbuk.tambahkan garam secukup rasa. masukkan ayam. bancuhkan 2-3 sudu kari daging dengan air dan campurkan ke dalam kuali. tambahkan kicap manis. tambahkan air 1-2 cawan. biarkan sehingga ayam empuk. sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment