jom click!!

Thursday, January 12, 2012

recipe: marble cake



ni colourful marble cake yg mommy buat this week.

Cake ni sgt simple and yummylicious!!.. hehe thanks bonda sbb share the recipe. bonda bg link ni kat mommy and mommy plak bagi link ni untuk kita share ramai. semoga pahala berturutan.. hehehe...

bahan bahan:
  • cawan mentega/margerin
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan tepung (nk pakai tepung biasa blh, self raising blh atau tpg biasa tambah bp pun blh)
  • pewarna dan perasa ikut suka
Cara cara:
  1. putar mentega bersama gula sampai kembang
  2. kemudian masukkan telur satu persatu
  3. lepas tu bolehlah masukkan tepung
  4. bahagikan adunan kepada 3 bekas. Setiap satu letakkan pewarna dan perasa yang digemari. Cth: kaler oren, perisa oren.Kalau xnak letak perasa, letak esen vanilla pun boleh aje.
  5. Lengserkan loyang dengan margerin. Letak adunan sesudu demi sesudu berselang. cthnya : mula2 letak sesudu kaler oren, pastu letak sesudu kaler coklat diatas kaler oren tadi, lapis mcm tu je. Hasilnya akan jadi mcm kek saya di atas. x perlu kacau pakai lidi. just letak sesudu demi sesudu kedalam loyang hingga habis.
  6. kemudian blh dibakar pada suhu 170 darjah selama 30-40 minit.
Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

4 comments:

Tengku Fauziana said...

majerin tu brp cawan ek?

Mea Myra said...

phh sorry.. tertinggal plak. ;)
1 cawan ..
;)

Tengku Fauziana said...

Hihih..okies..
Weekend ni mahu buat ler..
Tq ;p

Tengku Fauziana said...

i dh buat ler smlm...
sedap sangat..
tapi color tak reti corakkan lagi..hehehe
tq ye diatas resepi yg mudah sangat2 ni..

buatn3 juge..
http://tengkuputeraputeri.blogspot.com/2012/01/marble-cake.html

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥