jom click!!

Wednesday, August 25, 2010

mood:: mari memasak untuk berbuka ;)

wahh.. entah apenye angin mommy .. minggu ni hari2 nk memasak.. harini main course siakap steam.. resepinya diberi oleh cik Yang Hanafi.. hehehe alkisahnye buka blog dia.. wahh nmpak sedap ikan dia terus buzz dia minta resepi.. lauk sampingan cheezy jack mushroom & brocoli, ayam berempah n telur dadar. untuk drinks mommy buat refreshing bandung soda..

ok mommy di buzz buzz di FB untuk resepi siakap steam.. well sharing is caring kan.. so to Yang, aku minta permission untuk kongsi resepi ko eh.. hehe

ni mommy copy paste resepi yang "Yang" bg .. hehe
sgt detail resepinya... yang kata kalau dah jd br leh kata lebiu to her.. now mommy nk kata..
LEBIU la yang! kekeke

ok check dis out..

ikan (pape ikan yg suka and sedap nak buat ikan steam cth siakap,bawal putih...)
tepung jagung
sos ikan

serai (1-2 tangkai) : hiris
cili merah : hiris
bawang putih : hiris
bawang merah/besar : hiris
halia (1-2 cm) : hiris


air limau ( dari limau kasturi / lemon ) : kalau guna limau kasturi dlm 4-5 biji ko amik jus dia..kalau lemon guna sebiji pun cukup..tapi kene agak2 jugak masam cmne nak tu..so, kene agak2 la..

daun sup/bawang (optional)
tomato (optional)
garam
gula

cara :
1.pas bersihkan ikan, campur kan abt 1 teasp of tepung jagung ng sos ikan..sos ikan tu agak2 la..dlm 4-5 sudu besar.
2.then rata kan kat ikan..dah rata kan, letak tepi..biar dia perap kejap..sambil2 tu potg la benda2 yg kene hiris tu
3. letakkan ikan tu kat dlm satu bekas untuk steam, campurkan benda2 yg hiris tadi kat dlm bekas tu.
4.letak jus limau yg dah perah tadi, then letak air..air ikut la nak kuah dia banyak mana..
5.letak garam n gula sket...pastu steam la..

p/s: kalau suka pedas hiris2 cili padi then masuk kan skali


selamat mencuba uolls..

Bibidi-bobidi-boo ♥...............by Fairy Queen Mommy Zara

No comments:

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥