jom click!!

Friday, March 26, 2010

Pizza & Chicken pie recipe♥







Last nite mommy buat pizza lagi, kali ni pizza saja, biasanya buat skali ngan chicken pie... permintaan resipi sgt la banyak x kire la dalam blog mahupon FB.. hehehe
oleh kerana mommy dah janji nk tepek resepi dlm blog ni... ahkirnya.. berkesempatan jua menaip resepi ni.. to mommy mommy cubalah, Insyaallah xkan hampa.. ;)

Pizza & Chicken pie Doh.
♥ Air (dicampurkan 2 ketul ice cube. cairkan) 220ml
♥ Butter 75gm
♥ Telur 1 biji
♥ Softener 1 sudu besar
♥ Softening 2 sudu besar
♥ susu tepung roti 2 sudu besar
♥ tepung hi protein 800gm
♥ garam halus 1 sudu teh
♥ gula castor 2 sudu besar
♥ Bread improver 1 sudu besar
♥ yis kering i packet (mauripan)

(bancunh semua dlm bekas dan uli).. yg lagi bagus kalau ada oven uli doh ;) senang.. mommy guna oven uli doh sbb masuk je tepung2 tu. set time. nanti dah siap keluah doh yg kembang & sgt lembut ;)

bila dah siap uli2 .. masukkan dlm bekas pie atau pizza.. untuk pizza, beli preego mushroom (tomato) untuk buat spaghetti, buat base atas doh. pas tu toppingnya potong je la ape2 yg suka, untuk menyedapkan bau mommu suka letakkan skali oregano & capsicum .. tu wajib tu kalo mommy buat pizza ;) n mesti ade mozzarella cheese on the top. pastu bake dlm kepanasan 200 dan selama 25 min kalau nk crunchy.





untuk chicken pie punya inti tu ada 2 resepi, kalau mommy rajin buat yg resepi panjang berjela tu, kalau malas cukup dgn mushroom soup dlm tin (preego / campbells), buka tin masukkan dlm pan, air satu tin, bawang besar potong dadu, mushroom tin potong2, capsicum potong2, ayam/daging cincang & apesaje lah yg rasa nk masuk. pastu agak dah pekat masukkan tepung jagung yg dibancuh air sikit untuk bg pekat. dah pekat tuangkan je dlm doh pie td. pastu atas sekali hiris2kan doh selang seli.pastu taburkan mozzarella cheese.. pastu bake... smpai rasa masak kekuningan..

tadaaaa.....

siap suda... so pasni bleh cuba ya mommies!! nanti kalau dah cuba n jadi btau oke! ;) slamat mencuba..♥♥♥



Bibidi-bobidi-boo ♥
...............by Fairy Queen Mommy Zara

8 comments:

JaNnAh said...

wahh.. boleh cuba nih.. baru jek nk minta resepi kat myra.. thanks myra eh..

saveme_zero said...

TQ...TQ share resepi. leh try nti

liennasts said...

wah.. dah ada resepi.. best2..

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

thanks mira :D

ciKenit farHana said...

waaa.....mcm best jer.....my feveret..!! (^_^)

zargus_4474 said...

bole tnya x...softener camne rupenya n softening brand apa?tepung hi protein?bread improver?susu tepung roti?byk bhn xtau ni...bru nk test wt..klu bhn2 ni xde xjdla kan..cmne nk wat yg ringkas ckt?pkai 1,2bahan spt diatas je..TQ

Mummy Zara Sofea said...

sy mmg suke mkn pizza, nkcube la..tp kne cri bahan2 dlu....sedapnyeeeeee

Ross Tina Abdullah said...

waaaaaaaaaaaaaahhh...nampak sedap..kena try ni..:)

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥