jom click!!

Thursday, September 3, 2009

ic mommy hilang

huwaa.... rase cm nk nanges je.. ingat pg tadi nk g bank nk buat cash cheque.. tetibe cari ic tak jumpe... mane hilang?????

ni mesti gara gara zara suke main keluarkan purse mommy n keluarkan semua card2 mommy kt dlm purse tuh..

tak pasal2 je nk kene pegi JPN buat ic baru...
1. denda RM100 bg kehilangan 1st n rm10 bg proses IC korg = rm110
2. denda rm200 bg kehilangan 2nd n RM10 tuk proses = RM210
3.denda RM300 bg kehilangan 3rd n RM10 gak tuk proses = RM310

mommy dah 3 kali dah hilang ic!!!.. first n third purse kene curi!.. nk replace ic je pon rm310??????

huwaaaaa.....
zara... cari balik ic mommy... =(

29 comments:

Haris Zuhaina said...

byk2 bc surah Al-Ikhlas... Insyaallah jmp..... amalkan dan percaya

Mrs Jaja said...

hihi...noti zara ni....gi carik balik ic mommy...cian mommy tu..

Raja Radiah said...

cari lah dulu kat umah..mana tau terselit kat celah mana2 ke..budak2 memang cam tu..semua menda nak main....kalau dah confirm tak de kat umah..baru lah buat lain...ok?

nur rabiatul adawiyyah said...

lor..cian nye...cube carik perlahan2 nanti..

mama tisya said...

mmg leceh kalo ic ilang...byk la ye kena denda tu...cpt2 ye kena p buat kn pyh lak nk p bali nanti :-)

zara sama ngan tisya kalo nmpk purse abis smua dikuarkn...

Sitisifir10 said...

saya baru first time hilang...tapi masa tu gi buat report kata org curi...so, kat JPN tak kene cas..tapi pun asalnya dia nak cas tp kene buat muka tosei lah sikit...

AiNeRzA said...

sy pun mcm tu jugak...hihihi..dah 4 kali ilang...tapi sy kena denda RM 80...hihihihi...ader caranya...takut pulak nak citer kat sini kang x apsal kena tangkap ngan polis pulakkkkkk....

mamamiera said...

300ratus nk wat ic?? dasat t0l kan d0rang ni kenakan denda byk tuh.. kal0 org susah yg xberduit cmne eh?? erm kal0 zai ilang menda, mak slalu pesan baca surah ad-dhuha mase mencari slagi xjumpa slagi tu bace.mesti dpt jmpa balik.biasenye kite akn jumpa tmpt yg kite dah pernah cari sblm bace ayat tuh.. sbb nye pndgn kite dtutup satan.satan kan jahat saje nk susah2kan 0rg..

-LaDy rAzOr- said...

masa nofa ilang purse dulu, nofa wat police report...
nofa ckp kat police purse kena seluk dek penyeluk saku...
nofa x ckp tercicir pon..
then pegi JPN Putrajaya, bagi kat kaunter tu police report then diorg soh isi borang n rayuan bayaran utk ic ilang...
then pastu nofa x kena bayar ape2 pon!
its free!!! -sebab nofa bgtau purse kena seluk...and no money nak bayar denda...
heheheheee.......
hebat x nofa menipu????
ekekekkee.......


p/s: kidz, don't do this to ur mom n dad!to police n JPN xper... =D

.:reen:. said...

caari dulu..tapi apa2 pun JPN still consider untuk pengurangan bayaran untuk keadaan2 tertentu...

sari said...

sian mommy zara...dah la ilang, kena byar lagik...cpt zara tlg carik balik, mommy dah nak nangis tu...huhu
cuba cara yg pn haris zuhaina bgtau tu, mana tau kot2 ader rezeki...

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

hohoho,ic i dlu pun ryan hilangkan.now kalau ilang lagi taktau la ;(

mummy_ayu said...

ala siannya..ic hilang..cuba cari betul betul..ada terselit kat mana mana tu.

AiNeRzA said...

sy pun mcm tu jugak...hihihi..dah 4 kali ilang...tapi sy kena denda RM 80...hihihihi...ader caranya...takut pulak nak citer kat sini kang x apsal kena tangkap ngan polis pulakkkkkk....

Reflisia said...

ermmm baru nak bagi petua macam Haris Zuhaina...

cik syahira said...

assalamualaikum..

surah dhuha pun berkesan. cuba lah..

Gieyana said...

mak aiii..mahalnyer...

liana said...

dah cari betul2 ke myra? mesti ada terselit kat mane2 tu...haa..zara naughty yer hilangkan purse mama...hehehe..mesti zara wat muka x bersalah tu...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

lerr ye ke kena bayar sampai banyak tu kalau hilang ic...rasanya dulu takde lah semahal tuh...me penah ilang ic 2 kali tapi rasanya bayar 10 hengget jek....adeeii cian nak raya ni kena terbangkan rm310 tuk buat ic ....zara cepat tolong cari ic mummy tu yang...cian mummy

liennasts said...

tak de ilang mana tuh.. kalau your baby yg main mesti ada dalam umah jugak.. cuba carik pelan2. my ic pun pernah nak terhilang.. lagi haru dah lah masa nak mohon borang nikah.. caik dalam hand bag berkali2 x jumpa.. last2 i nekad tinggal satu hari je lagi i ckp dalam hati : Ya Allah, kalau ada ic dalam handbag aku kau tunjukkanlah.. tetiba je raba2 handbag ada terselit plak.. Alhamdulillah...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

aduhaiii..cmne leh ilang nie myra oii..?? btul ke zara yg sorok or u missplaced ker..?? neway, slmt m'cari IC itew..

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

babe!! camane leh hilang?? funny la u ni kan?? cube cari atas katil zara ke??

IZAN said...

alamakkk.. sabar banyak-banyakkk!
tak tau pulak denda hilang IC dah naik mencanakk! adoiiii..
Izan pun kena hati2 gak ni sbb Dania pun memang suka selongkar purse! hohoho!

Lady Qay said...

cuba bc ya Allah ya Basir bnyk2..insyAllah mn tau jmpa...

mamalieyna said...

wooo camtu ee dendanye..huhu..takpnh ilang ic lg tu yg taktau..parah gk ilang ic ni, mcm2 hal nk guna ic ni..pepun skrg mybe kejap je siap tu kalo wat baru, tp fulus melayang2 la..
*pepun try cari dlu ee..hopefully ada la terselit kt mana2 tu..

Intan said...

Zara sama ngan arissa, pantang nampak handbag mesti nak keluarkan purse pas tu ha mula lah keluarkan "isi perut" purse tu one by one...sama "peel" lak budak2 nie ye :)

Mahal tul ye denda kalo ilang ic tu :(

zh-ena said...

laaa mcm maner blh ilang tu..kena cari betul2 la dulu klu confirm tak jumpa baru la buat baru..

saveme_zero said...

mak aii...100?? terbeliak mata aku ni myra. gile kentang ko mahal..huhu. sib baik la alya suka main tapi tak kecah2..klu tak..alahaii..naya aku..ekekekek

Mea Myra said...

wahhh banyaknye khidmat nasihat berguna.. hehehehe my darlings sume.. myra dah cube bace sume ape yg patut tp tak jumpe jugak maybe sbb sehari kot.. kene bace tu dgn sabar.. =) tp nk cepat sbb nk buatkan passport sikecik nih. sbb nk book ticket. so smalam hubby soh jugak p buat tp atas nasihat my bestfren, dia soh p buat police report, so pegi la.. hahaha tersalah report la plak ckp tercicir purse... kalau tercicir dendanya tetap sama rupanya..=( so smpai kat JPN mintak rayuan nk kurangkan denda yg sebanyak rm310 (sbb da 3 kali ilang).. so isi borang rayuan, pastu tetibe pegawai dia panggil tanya "kenape nk buat rayuan, tak kan pengarah x cukup duit?".. halamak! lupa plak kat police report tu ada jawatan kerja apa!!!!.. dah kantoi.. pas tu wat muka seposen.. kekekke ckp mmg tak de sbb banyak kua duit tuk pekerja bulan ni bg bonus. hahaha pastu pegawai tu kata rm200 boleh? pastu myra ckp pon x cukup =).. kalau rm50 boleh?.." pastu pegawai tu ckp" hai pengarah baya rm50 je?.. tak bleh nih"... hala dier ni banyak lak songehnye!!!..lepaskan je la!!.. pastu myra lak buat offer kalau rm80 boleh tak? pastu dier ckp kejap.. then dia kua balik dr bilik n cakap ok lah rm80 tapi kalau lepas ni hilang lagi rm310 ye!.. aminnnn... alhamdulillah.. selamat lagi rm220.. =p... so myra dah ada ic sementara!! hehehhe maceh to all!! cayang semua! mwah mwah mwah!!

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥