jom click!!

Monday, October 19, 2009

zara's milestones - at 10 month 2 weeks 4 days


1-Bercakap:
mama
abah
dey(daddy)
cat
duck
mamam
nak
nanak ( tanak)
tatak (kakak)
ateh
ball
nah

2-Berjalan:
:- pencapaian yg paling tinggi setakat ini 18 steps tanpa jatuh. =) bravo darling!

3- Mengikut arahan:
:- myra nk test zara, samada dia tau bezakan mommy dan daddy. so myra dirikan dia kat tgh2, pastu daddy duduk kat kiri dan myra kat kanan.. jaranknya about 5 langkah zara, then myra ckp " baby, kiss daddy.." then zara walk to her dad n kiss en hubby. yey.. then hubby plak ckp, " baby, kiss mommy".. then zara senyum n berjalan ke arah mommy n said " emwahhh" sambil kiss mommy.. huyeh.. berjaya!

:- myra berdiri kat tepi pool, kat situ ada toy duck dlm pool, ada cat yg berlegar2 tepi pool, ada daddy, ada tokbah and fish dalam kolam ikan. then myra tanya kat zara. " baby , where's daddy?" then zara point kan jari ke daddy, bila myra tanya " where's cat?" then zara tunjuk cat n ckp " catttt".. sambil buat bunyi mulut yg mcm kita nk panggil cat tu... hehehe smpai la semua yg myra tanye zara point kan jarinya dengan jayanya!!!

:- zara dah pandai main ball.. kita kene duduk depan dia about 10 langkah zara, then zara duduk, kita pun duduk, then golekkan ball tu kat zara, zara tangkap ball tu then baling kat kita. then bila ball tu kat tangan mommy zara akan ckp " nak".. then sambung lg main.. huhuhu .. good girl!

:- zara pandai minum air guna cawan tanpa tumpah, tapi mesti mommy la yg pegangkan kalau tak abis la dia tuang semua air tu.. =p

:- kalau bagi pegang remote astro mesti zara akan pointkan kat tv, kalau chanel x tuka mesti dia belek2 remote n try picit2 lagi n halakan ke tv =)

:- zara selalu perhatikan mcm mommy guna labtop, lepas tgk mommy guna dia pn sibuk nk try, pastu dgn jari telunjuk yg kecik tu dia gerak2 jari dia kat touchpad tu, then bila nampak cursor tu gerak2 dia happy n sengih2..

:- bila jumpa hp, terus letakkan kat telinga pastu muka kusyuk mcm tgh nk dengar org bercakap dlm telefon tu

:- suka sgt MENGEMAS versi dia.. hehehe tapi bila mommy ckp " baby, put it back.." zara pandang ang letak balik barang tu =)

:- bila nk bg org barang, zara akan hulurkan barang tu n ckp " nah"

:- dah pandai naik n turun tangga dengan jayanya!

:- kalau mlm, zara dah pandai tdo sendiri, tapi make suru kene BF dulu, then bila dah full, zara akan bula golek2, haa mase tu biar ke dia golek2 sendiri, pastu in 5 min, tdola dia. hehehe

:- suka clap hands, especialy kalau kita start nyanyi tepuk amai amai, terus clap..

:- bye bye sambil wave hands, flying kiss siap dgn bunyi, and hi 5 dengan jayanya!

:- bila mommy say " baby, up" terus zara berdiri.. then mommy ckp, " ok baby, sit here" trus zara duduk.. hehe clever girl!!

:- faham bila mommy says NO.. zara akan diam kejap, then sengih tapi pastu tangan tu meraba nk pegang jugak tapi mata pandang mommy.. hehehe..

:- myra dah start ajakan zara pegang pensel, biasakan tangan dia camana nk pegang pensel n biarkan dia conteng2 kertas.. tapi ingat!! kena sentiasa dlm pengawasan, kalau x nanti bahaya!! dah lulus pegang nanti bleh ajakan tulis A B C =)

4- joget joget
huhuhu pantang denga lagu! tapi lagu tu mesti rancak, daddy la suke sgt melayan, hahaha bak kata kawan2 daddy,. haaaaa nk ikot daddy yeh.. masa muda kuat cucuk langit!. kekekeke n she loves barney show.. siap la gelek x ingat!. hehehe


BRAVO darling!! mommy loves you soOOoo much! mwah

12 comments:

mamalieyna said...

wow...so clever la zara ye..cepat pick-up ni..bagus2..good girl.. :)

nasazfrog... said...

ala comelnya si zara tu cam mama di jugak,, mira anak kita sama la tu,, nak tgk apa nuri leh buat,, ha jomm to my blog... :)

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

zara memang good girl...
happy 10 months zara...

~farahsyeefa~ said...

bijak zara ni...:)

xsbr tggu perkembangan Syeefa mcm tu :)

A.D.Z.I.E.M said...

kak myra... kalo la dapat tgk video zara wat sume2 tuh kan.. huhuhu... my sis pon akan bersalin bulan dec nie.. kalo jatuh 1st dec, same day with zara.. hehehee.. tahniah zara...!!!

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

congratulations princess!

Sitisifir10 said...

tengoklah betapa telitinya sorang ibu pada tiap perkembangan anak dia

syazana said...

Sis...
nak pesan..
kalau boleh sis jgn cakap pelat ngan dia tau.benda pertama yang dia belajar tu yang dia ingat.jadi sis sebut betul2 n dia akan ikut...hehehe..based on pengalaman jaga budak kecil hehehe...& for Zara...muahhhhh..go..go..baby

Intan said...

Makin bijak lah comel aunty sorang nie :) Caiyok caiyok kay zara sayang...keep up the gud work!

@>--ummi zahra--<@ said...

cerdik nyer zara..
seronok nya zara nak BF lagi..
zahra kite dah reject BF mase umur dier 6 bulan..

Mea Myra said...

mamaliena- maceh aunty =)

nasazfrog- sama eh? hihihi dats good.. nuri pun dah pandai berjalan n bercakap eh.. hehe nanti kita soh they all borak2 k ;p

adlin- thansk aunt adlin

farah- nanti syeefa pun mcm zara jugak, kene selalu main dgn dia n make sure kita selalu ajar dia, nanti sure syeefa membesar jadi anak yg pandai =) o ye lagi satu doa ibu..

Adziem- hehe ok dear nanti kak myra try videokan semua okeh? ;) ow really waa nanti dapat baby la ye kat rumah tu.. mesti best!

Mommy Steph- thanks mommy! ;p babe, ingatkan i sorang je perasan ayat dia..huhuhu *auch..gossip.. *

siti- yes dear, i bet setiap ommy pun akan sentiasa recordkan pencapaian anak masing2kan..

syazana- thanks babe. my mom pun dah pesan jgn ajar ckp pelat2. it just zara x pandai sebut a few words dgn betul lagi.. but i know she will be.. soon ;)

Intan- hehe maceh aunty intan, banyak benda lagi ni mommy soh zara blaja ;)

Umi Zahra- its ok, janji zahra membesar dgn sihat, for zara alhamdulillah dia x penah reject lagi BF.. ;)

mamamiera said...

waahh.. pandainye dia..
cpt ha.. 10 bln++ dah byk mende ckp...
haiqal sy ntah bleh ckp byk x 10 bln nnti..
pehtu suke tgk kemesraan uols berdua dgn kuek kuek kiut tuh..

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥