jom click!!

Wednesday, October 28, 2009

Berjaya selamatkan satu nyawa.. alhamdulillah


kucing yg berjaya diselamatkan.. cian kucing ni bulu dia ket merata2..abis bulu dia yg panjang itew.. to tuan kucing sila tuntung kucing mu di rumah mama ya..


baju pg tadi yg dah penuh dgn kemuncup..

Harini mulakan pagi mcm biasa, hantar zara ke rumah oma maid kasi jaga.. pastu tetibe dengar anjing melalak2 kat luar, myra dah syak something ni mesti anjing2 bodo ni jumpa kucing, bila myra jengok kt luar nampak 2 ekor anjing liar nk dok kepung kat timbunan kayu kat luar.. cepat2 myra panggil abah soh halau anjing tu ada kucing agaknya. abah pun berlari ke luar n halau anjing tu.. pastu myra n abah naik tepi bukit tu n periksa.. yes mmg ade kucing. tapi ni bukan kucing liar sbb bulu dia sgt cntik. n ade percikan darah kat keliling kucing tu, kat kayu & kat batu.. MasyaAllah, anjing2 bodo ni x abis2 nk seksa semua kucing kat taman ni..kucing ni sempat berlari agaknya masuk dalam timbunan kayu ni so tu yg anjing tu marah x dapat nk bunuh.. abah cuba alihkan kayu2 ni nk tangkap kucing tu msk dlm cage sbb risau anjing tu dtg balik.. tapi kucing tu melawan n tak mau disentuh, so abah kata xpe kita susun balik kayu2 n batu2 ni, anjing tu x dapatnya tangkap dia.. so myra pun kata ok lah, habis susun2 myra n abah pun gerak ke office, dlm 30 minute hati myta x sedap, asik terpikirkan nasib kucing td sbb x tentu lg dia selamat, myra pon terus drive balik ke rumah n jangkaan myra tepat!!! anjing bodo 2 ekor tu dok kais2 kayu2 smbil menyalak2.. myra cepat2 hon kan ketera . lintang pukang anjing tu lari, pastu myra masuk rumah amik canvas tutup kereta tu tutupkan timbunan kayu tu n hujung2 canvas tu myra angkat batu2 yg agak besar. then myra rasa ok dah la tu selamat dah la kucing ni..
on de way ke office, myra terbayang balik arwah ashee. kucing kesayangan kami dulu, ashee mati disebabkan anjing2 liar ni la, Ashee (click here) tak disangka2 jatuh airmata myra & terus berdoa agar Allah selamatkan nyawa kucing ni, Myra mohon agar turunkan Malaikat menjaga kucing td.. sebak sgt rasa mas tu.. smpai office myra asik x senang duduk, kebetulan myra ade urusan ke bank. jarak masa mase tu dlm 40 minit dr last myra tgk kucing td, so alang2 dah keluar, myra singgah rumah jap nk tgk kucing td. and suprise suprise!!.. timbunan kayu tadi dah berterabur, cancas tadi dah jatuh ketepi n tanah merata. rupanya anjing2 bodo ni dok mengorek2 tanah n jatuh semua kayu2 tu. kat hujung batu tu kucing tu dah lembik n mcm menyondol2 batu2 besar tu, cuba nk masuk celah2 batu tu selamatkan diri n anjing2 bodo tu dgn gahnya berdiri kepong kucing tu.. myra dgn sepantas kilat stopkan kereta x sempat off engine terus berlari ke arah anjing. subhanallah.. kalau sebelum ni myra la org yg paling penakot kalau nampak anjing tapi tadi sungguh x sangka myra p redah semak2 tu semata nk kejarkan anjing2 bodo tu sambil pegang kayu ntah dapat dr mana.. anjing tu berlari bila nampak myra berlari kearahnya smbil pegang kayu n menjerit2.. bila myra smpai kucing tu dah lembik. myra call mama sbb myra x reti nk pegang kucing ni. kang dia gigit kang.. call mama mama plak kat market. banyak kali myra call soh mama cepat balik. pastu kebetulan nampak bibik. trus jerit kat bibik soh bawak cage tabby nk masukkan kucing ni, so bibik la yg masukkan kucing ni dlm cage. Alhamdulillah. baru lah lega rasanya hati, tapi x tau la kucing ni mampu terus hidup ke tak. dlm cage tu myra letak kan makanan n air, tapi kucing tu terus je tdo. ke pengsan? entah la, biar la dier berehat. terungap2 dia... kesian sgt.. tapi sekurang kurangnya myra tau dia dah selamat. n for me???? dah kene tuka baju sbb baju yg myra pakai penuh dgn kemuncup n tanah... tak kisah la janji kucing tu selamat. n tadi masa lunch myra balik rumah mama, kucing tu hidup. dah boleh bangun dah dia n bila myra panggil cat.. dia jawab " meow".. shian dia.. siapa la tuan nya. so pada sesiapa yg duduk kat BTHO suadamai yg ada kehilangan kucing putih.. sila tuntut kat rumah mama myra ye.. tak berani nk lepaskan dia takut dia kene attack ngan anjing2 bodo ni lg.. mama kata besar pahala harini, sbb myra selamatkan binatang kesayangan Rasulullah... Alhamdulillah, Allah tu Maha besar, termakbul doa myra supaya Allah selamatkan kucing ni. amin..

14 comments:

bintangku said...

baiknya mira... tapi kalo sha pun akan buat perkara yg sama.. cian kucing tu... harap semakin pulih lar dia...

syazana said...

Alhamdulillah..
smoga kucing tu cpt sihat...
n for you sis..
May Allah Bless you

Agnes said...

oh babe as i mentioned dlm FB..i memang benci all those dogs...
rasa nak tembak je
kucing jiran i habis dikerjakan.
kesian kucing tu

Mrs Jaja said...

sib baik myra ade...kalau tak ape akan jadik kat kucing tu...sedih tgk kucing tu kene buli ngan anjing2 jht tu...

Jijahh @ f.k said...

ciannye diaa ...

unlisted_one said...

isk,..rasanya boleh repot kat jabatan haiwan, tangkap2 anjing2 tu, biar dia tau untung nasib dia..hiee,..mmg sakit hati dgn anjing2 jahat ni..

zh-ena said...

nasib baik la kucing tu myra dpt selamatkan kan..

hatiberbunga said...

siannya kucing tu..
tgh sakit gamaknya dia tu. tu sbb dia xmo sentuh mknn @ air.
try letak minyak berubat kt luka2 dia. kot2 bleh kurang sakit dia tu.

huhu.. sedeynya.. dah la ann ni pun sayang kt kucing. xleh aa tgk kucing kena serang cenggitu. huhu...

$WeeT HoNeY said...

hu...hu.....hu....
tetiba jek berai mata ni... panas...
ehh..ehh... nak nangis lah pulak baca citer ni...
cian kucing 2... tp oklah myra dpt slamatkan dia..

::Mamalyna:: said...

tahniah myra...kesian kucing tue...teruk betul ler anjing2 tue...anjing2 tue ada tuan ke tak?

aRi sHu said...

nasib baik kak myra ada and sempat slmtkan kucing tu..pggl philitan tembak je anjing2 liar tu,jahat..

Haris Zuhaina said...

Hmmm thumb-up for mm myra nih.... Myra, cepat2 repot lah. bkn apa, tu kucing, jgn smp jd kes budak2 plk yg jd mangsa. Myra pun hhati2 sbb anjing ni pendendam... klu rajin bt cam akak kat tmn kitaorang, JKK umpan ngan racun kat ayam-bt kenduri... dah report ke majlis, tapi langsung tak heran.. smp ada budak yg kn serang anjing2 bodo nih.... time blk sekolah plk tu, trn dari van sekolah trs kn serang, makcik van tu plk tkt... cm bunyi hon lelama ja.....

mamamiera said...

alhamdullillah..
akhirnye kucing tu slmt d tgn myra..
besar pahala org2 yg sayang kucing..
kucing pembawa rezki.. murah rezki myra.. amin..

Aleyn said...

Baguslah kamu ni...the very prihatin...i like...

untung kucing tuh kan.....

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥