jom click!!

Thursday, August 27, 2009

H1N1 Vaccine.. to take or not to take?


membaca blog baby intan,myra pun terpanggil untuk berkongsi sama pengatahuan serba sedikit yg myra tau ttg H1N1 ni...

Pada 15 Ogos 2009 lepas, akhbar Daily Mail mendedahkan bahawa vaksin H1N1 yang bakal digunakan oleh kebanyakan negara-negara dunia mempunyai kesan sampingan yang berbahaya kepada penerimanya. Para penerima vaksin H1N1 dikhuatiri berhadapan dengan masalah gangguan otak yang dipanggil Guillain-Barre Syndrome (GBS).
From what i heard, Vaksin yang dibina oleh syarikat-syarikat farmasi gergasi dunia ini dijangka diedarkan kepada orang ramai pada awal Oktober. Di Amerika sahaja, sebanyak 13 juta rakyat akan disenaraikan untuk menerima suntikan.
Vaksin H1N1 yang dikeluarkan GSK disyaki mempunyai thiomersal (C9H9HgNaO2S) iaitu sejenis sodium yang mengandungi 49% merkuri yang digunakan untuk antiseptik dan anti-fungus agen. Penggunaan thiomersal walaupun dibenarkan WHO, tetapi masyarakat antarabangsa masih khuatir kerana beberapa kontroversi yang wujud semenjak ia diperkenalkan di dalam pemvaksinan.
thiomersal yang terkandung di dalam vaksin juga disyaki menjadi punca kepada kelahiran anak-anak autisme. Pada Ogos 2005, seorang kanak-kanak autisme berusia 5 tahun telah meninggal dunia kerana mengambil suntikan tahunan yang dijadualkan.
Last visit to clinic, myra ade tanya doc ttg H1N1 dan Vaccine.. coz im sooo called paranoid bout dis H1N1 thingy!.. , doc suggestkan NOT TO TAKE.. due to mcm side effect yg akan kita hadapi.. once taken, kita mesti dlm penjagaan rapi sbb mental kita akan menjadi tidak terkawal.. pengambil vaccine cenderung untuk menyakiti diri sendiri dan org sekeliling.. dan sel kulit akan menjadi amat amat sensitive!.. so.. rasanya lebih baik mencegah je dr kita ambil vaccine ni.. yg penting kebersihan diri.. n always bring ur sanitizer.. walaupun x bukan 100% at least masih dpt membantu kan?.. especially for mommies... make sure ur baby x pegang merata2 then masukkan tangan dlm mulut plak.. virus can be anywhere!..

*selingan *
And satu lagi.. sebenarnya bumi ni dah uzur.. dah banyak sgt tanda akhir keluar... perang.. wabak merata2... sooo dlm bulan ramahdhan ni ambil la berkat untuk berubah bg sesiapa yg masih terawang2 dgn dunianya sendiri.. hehe myra bukan ustazah.. bukan juga penceramah.. tp i've learn frm my mistake...dulu....myra dah jauhhhhhhh terpesong (ok kot perkataan tu).. mungkin myra salah sorang yg terpilih utk Allah tu turunkan serunya.. for about 2 month myra x boleh tdo.. x boleh buat kerja.. all inside my mind is only.." aku nak mati dah ke"..and im really THANK GOD for that.. if not.. maybe myra pon masih terawang2 lagi sekarang..and org yg paling bersyukur adalah my Momma!!....

19 comments:

nur rabiatul adawiyyah said...

SYUKUR ALHAMDULILLAH...ATUL DULU PON TAKDELAH BAIK SANGAT..TAPI SEJAK KAWIN NI BARU BERUBAH..

ficik said...

miera..ni just to share with u... tak yah publish pun tak pe...
i ve the experience too... x leh wat keje..tak leh tido..asik pk nak mati je... takut yang amat sangat... lagi2 time tu my baby baru 3 month camtu... sangat la tertekan time tu.. tp tu la my husband ckp mebi tu nak hapuskan dosa2 lama kite... n Allah nak bagi petunjuk... mebi kite kadang2 lalai...lagi2 bz baru ada baby... so...dengan kembali ke jalan Allah, bykkan zikir , baca quran, n help from the right person... alhamdulillah seme kembali asal slowly.. kalo tak masa tu ari2 dok nangis aje bile 'perasaan' tu datang... rupenye bukan i sorang yg pernah lalui perkara camnih... but now mmg rasa diri insaf sgt... sama2 lah kite memperbaiki diri kite n saling mengingati...

Mama Mya said...

salam ziarah...

tumpang baca yer :)

selamat berpuasa

Mea Myra said...

ficik my dear... MasyaAllah... ade yg same ngan myra rupenye.. masa myra rasa mcm tu zara 5 bulan.. myra mcm ficik la.. asik2 nangis.. terjaga tgh malam nangis, pastu tgk zara.. pikir sempat ke myra besarkan zara, pastu tgk hubby lagi nangis pikir nanti cmne hubby ngan zara.. mmg psycho sgt mase tu... cite kat mama n abah, diorang soh banyakkan solat sunat tgh2 mlm.. myra x penah tinggal solat sunat masa tu.. mcm ficik kata la td setiap masa berzikir, baca alquran yg mana semua tu dah lama myra tinggalkan.. hubby pun ckp mcm tu, Allah nk tunjuk jalan supaya berubah, bkn semua org dpt hidayah cm kita dpt.. Syukur sgt alhamdulillah.. =) masa tu semua org myra rujuk, ustazah, ustaz, bestfren (mommy sofea =) yg banyak bg dorongan supaya kuat!)...alhamdulillah semuanya membantu.even skarang pun x fully recover sgt.. tp much more better dr dulu.. kadang2 terasa jugak perasaan tu.. tp dah boleh kawal..

for those yg mungkin ada 'perasaan' mcm ni,banyakkan amal, banyakkan sedekah, banyakkan solat sunat, panjangkan doa setiap kali abis solat fardu.. insyaAllah.. hati kita makin tenang..

*semua statement ni bukan untuk nk membanggakan diri sbb dpt hidayah dr Allah, cuma nk share ngan org lain kalau2 uolss pun pernah atau mungkin sedang alaminya.. sbb myra pernah rasa bagaimana 'perasaan' tu...*

kew_chop said...

thanks coz kasik info ni. kami sekeluarga hampir nk booking date nk suntik vaksin kat spital coz kat sini gov japan bagi free suntik tu. tak taula plak bahaya, takutla plak.. thanks again dear..

Mea Myra said...

hy dear. most welcome =) sharing is caring! hehe bdway... banyak lagi actikel yg berkaitan.. cube cari k..

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

W.H.O sahkan end of dis year br kuar kan?lol..takutnya effect diaaaaaaaaaaaaaaaaaaa waaaa.lbh baik quarantin je.lol

Zetty84 said...

thanks dear for the info's... insyaallah, sama2 kita berubah kan...? zati pun pun dulu bknnya baik sgt... nakal jugak... alhamdulillah, pas kawen, ada ank, baru kita tau susah senang nk idup dengan family kita... ;p insyaallah, kita akn memperbaiki lagik diri kita semua...Amin...

Intan said...

Good good Myra...sebarkan lagi this info in ur blog...leh ramai lagi ur follower tahu about this "killing vaccine"!

And hopefully ramai lagi blogger lain post dalam their blog pulak to inform others yg still tak tahu lagi :)

P/s: By the way galak kan zara belajar dlm bidang medic coz nama dia pon sodap di panggil Dr. Zara gitu ;)

Mea Myra said...

Intan- hehe myra pun x terpikir nk masukkan entry pasal ni tapi lepas baca blog intan terpikir plak y not sharekan ape yg kita tau kan.. dpt tolong org yg x tau.. hehe
thanks to you!

p/s: yeh.. suda semestinya.. mama yaya zara nih tgh struggle study medic.. pastni nk soh mama yaya dier ajokan zara suruh suke medic.. medic ni very interesting!

mamamiera said...

bagus inf0 nih.. bace n3 myra ni wat zai sedar gak.. mmg kite manusia nih cpt lalai.. saling2lah kite mengingati kan..

unlisted_one said...

Salam kenal Myra,..

Good info to share abt the vaccine,..insaf dgn selingan Myra tu. Terkedu mengenangkan diri sendiri.

Aleyn said...

Betul ker...vaksin tu ader side effect lah plak...canner ngan yg tamiflu (betul ker ejaannyer nih) tu ek? ok tak kalau amik?

Let by gone be by gone...jangan dikenang benda yg dah berlaku...yg penting masa kini dan masa depan...semoga Allah S.W.T melindungi kita semua... Amin...

CuppyCakeMommy said...

i pun ye ye je siap nak g amik antiviral tu..heheh.walaupun sihat walafiat..takut punya pasal..pastu dgr pulak pasal vaccine ni berkobar2 nak amik utk family skali..rupanya2 dasyat betul effect dia kan..isk..mmg bala allah turunkan kali ni maha dasyat kan..dgn udara dia leh tersebar

Mea Myra said...

yup, bout side effect vaccine tu mmg betul myra dah rujuk 2 doctor. semua ckp benda yg sama.. for those yg rasa nk amik vaccine tu better not ok!..

ficik said...

myra... eii...dah menitik air mata ni baca ape yg mira tulih... hanya org yg penah rasa je tau macamana 'perasaan' tu... sangat sama... tgk baby je nangih sbb rasa cam kite nak tinggalkan die... huh...mmg sgt susah nak jadi 'kuat' time tu walaupun ramai org bagi nasihat... take it easy ya sis.. ill always pray for us...

zh-ena said...

2nd info yg ena baca yg vaksin nie bahaya..

takut kan

Elyn said...

salam myra....... for me vaccine ni u x yah amik la sbb antiviral yg we all amik ni pun ade effect gak.

blur otak cam x berjln je i rase. itu br sikit i rase blom lai vaccine yg tah apa2 tu...... just my 2 cents!!

kew_chop said...

salam akak, (akak la lagi ramah kan, hehehe) kalo tak keberatan leh forward tak email pasal vaksin tu kat kew_chop@yahoo.com sebab kalo leh nk share kat blog gak ramai member kat japan ni tak tau pasal ni. thanks in advance ek akak.

Little Fairy Princess Outdoor Photoshoot

Bibidi-bobidi-boo ♥